sosy - 72234 przepisów (strona:2184/4816)

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU WG MAGDY GESSLER 437

talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący sos..tak do wykończenia składników.Najlepsze są gdy się zamarynują i przejdą przyprawami

Niespełnione zdolności kulinarne
Biała kasza gryczana z krewetkami, szpinakiem i sosem sojowym 186

krewetek 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego 1/2 pęczka natki pietruszki olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny) Wykonanie: Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz(...)smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj szpinak, posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszaj i smaż 2 minuty (aż szpinak ‚zwiędnie’). Następnie dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Smacznego

Moja pasja smaku
Wątróbka 166

więc podaję mu jej w wersji mało inwazyjnej w jedzeniu. Moim zdaniem lepsze to niż jakiekolwiek chemiczne tabletkowe sposoby. No ale do rzeczy, robiłam ją do tej pory w sosie ale dziś stwierdziłam, że może jakoś ją urozmaicę. Nawet się nie spodziewałam, że wyjdzie taka pyszna :)))) Zakupy:  0,5 kg wątróbki indyczej - użyłam jej bo jest większa(...)przykryciem, oczywiście na małym ogniu żeby się dobrze usmażyła w środku.Smażę tylko po 2 szt. na osobę żeby zjeść na świeżo do obiadu ponieważ odgrzewana wątróbka bez sosu nie ma już tak fajnego smaku. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie koszt jednej porcji z ziemniakami i sałatką wynosi

Tanio smacznie i prosto
Hamburger z łososiem i sosem tzatziki 241

kwasów tłuszczowych Omega-3. Propozycja idealna. Składniki na 2 burgery: 2 bułki grahamki 1/2 dużego fileta z łososia 4 pieczarki 1/2 cebuli Garść mixu sałat 1 łyżeczka oliwy Pieprz Sos: Koperek Jogurt Sół himalajska 1 ogórek gruntowy 1/2 ząbka czosnku Pieprz Sól himalajska Przygotowanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na łyżeczce oliwy. Łososia pozbawiamy skóry, blenderujemy(...)podpiekamy również na patelni.  Kilka łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.  Na podpieczone bułki układamy kotlety, posypujemy sałatą i polewamy sosem tzatziki.  www.mojpieknystol.pl

Czarnawisienka
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 228

największym mięsożercom!   Składniki: - 5 pietruszek - 1 duży seler - 2 cebule - 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 50ml oleju (rzepakowego) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w kosteczkę. Seler(...)seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do misy blendera wrzucamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładko i przelewamy do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7 cm. Pieczemy 40 minut. Studzimy przez całą noc. Smacznego

Be Fit Be Strong
Jak się nie przejeść w Święta? 191

zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również(...)kaloryczne od suszonych, a kawałek grapefruita pomoże w spalaniu tłuszczu. Warto, żeby na stole znalazły się kawałki świeżego lub kiszonego ogórka, papryka, rzodkiewki w charakterze przekąsek. Do tego miseczka sosu na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i ziołami. W święta jedzmy sałatki z warzyw z dodatkiem dobrej oliwy. Uważajmy na to, czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii

Szybko Tanio Smacznie
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 457

Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem piec w 180`C 45-60 minut podawać z sosem żurawinowym w temperaturze pokojowej uwagi: ciasto upiekłam w foremce 24x24 cm. Proponuję użyć jednak większej formy, ciasto zbyt               wysokie nie jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z orzechami i granatem 192

wokół niej rozkładam cytrynę i koper. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-10 minut. Po tym czasie wyciągam rybę (i pozostałe dodatki) z naczynia. Powstały sos przelewam do garnuszka, dodaję wino, doprawiam szczyptą soli i gotuję przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Gotową rybę podaję z sosem, białym ryżem a całość ozdabiam listkami rukoli. Smacznego

Mango Papaja
Lunch w pracy: Sałatka makaronowa z kaki 201

pustego słoiczka wlewamy musztardę, miód i oliwę. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy aż do połączenia się wszystkich składników.  Gotujemy makaron i układamy go na sałacie. Następnie wlewamy sos. Owoc kaki obieramy tak samo jak jabłko, a następnie kroimy go w słupki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na sałatę i makaron polane sosem układamy kaki, pomidorki i kulki mozzarelli. Smacznego

Taste Therapy
KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKAMI 189

pulpeciki: 500 g mielonego z łopatki 2 łyżeczki musztardy sól pieprz olej do smażenia  kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików(...)wypłyną na wierzch. Wyjmujemy na talerz i dajemy trochę masła aby się nie posklejały. Na talerzu układamy kopytka, wykładamy na nie kilka pulpetów z grzybami i polewamy odrobiną sosu

KuchcikoweLove
Ryba w cieście francuskim 170

prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ).  Inne

Kuchnia Łukasza
Śledzie w sosie jogurtowo- koperkowym 292

Lekki sos na bazie jogurtu naturalnego łączy się tu ze świeżością koperku i pysznymi płatami śledziowymi.  Szybka przekąska, która smakuje bajecznie ;) Polecam! ;) Składniki: 6 sztuk filetów śledziowych (matijas) 300-400g gęstego jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku łyżka octu winnego z białego wina sól, pieprz Śledzie moczymy przez 8-10 godzin. W tym czasie wodę zmieniamy(...)razy. Jogurt mieszamy z octem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się ładnie połączyły.  Gotowe! :) Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 175

zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym i delikatnie połączyć z powstałym sosem. (Sos można zagęścić odrobiną mąki lub dodatkiem serka

Di gotuje
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 200

potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki(...)piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone

greenscarf
Makaron z sosem kalafiorowym 194

Pomysł na szybki,łatwy i dietetyczny obiad. Lekki bezmięsny sos idealnie pasuje do zdrowego pełnoziarnistego makaronu. Składniki: 40 dag makaronu pełnoziarnistego kalafior około 50 dag cebula 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki śmietany 18% mielony kminek gałka muszkatołowa majeranek sól, pieprz Makaron ugotować. Kalafior obrać i podzielić na różyczki, cebulę pokroić w kostkę(...)kostkę, dodać do kalafiora z cebulą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku i majeranku, a także sól i pieprz. Makaron polać sosem. Smacznego

talerz przyjemności