Składniki: 1 kg leszcza mąka do panierowania olej do smażenia łyżka masła sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego soku z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, odcinamy głowę, ogon, usuwamy łuski i filetujemy. Kroimy na paski. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące strzepując z jej nadmiaru. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty(...)drobnych oczkach. Jogurt wymieszać ze skórką cytryny i dodać z połowy cytryny sok, wszystko razem wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Leszcz podałam ze szpinakiem i polałam sosem jogurtowo cytrynowym
magiczna kuchnia Kasiwieprzowej (około 1 kg-1,5 kg) 150 g słoniny kilka ogórków konserwowych 1-2 cebulki mały słoiczek musztardy sól pieprz 200 ml śmietany 18% łyżka mąki do zagęszczenia sosu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4-5 suszonych grzybów 2 łyżki smalcu Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc by wymokły. Szynkę pokroić(...)wraz z wodą, wszystko zalać wodą tak by tylko pokryły mięso. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem, wlać zahartowaną śmietanę oraz rozmieszaną mąkę w połowie szklanki wody. Zagotować. Smacznego
na moim stole...Rewelacyjne placki na śniadanie jakie podpatrzyłam tutaj . Przepis trochę zmodyfikowałam, a najbardziej smakują nam podane z sosem truskawkowym. Przygotowanie takiego śniadania zajmuje 30 minut. A jak macie dwie duże patelnie, to tylko chwila i macie pyszne śniadanie ;) Potrzebujemy: Porcja około 10-12 sztuk 1 duże jajko (osobno żółtko i osobno białko) szczypta soli do białek 1/2 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mąki z amarantusa 1 szklanka drobnych płatków owsianych (górskie mielę w blenderze) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka olej do smażenia np. kujawski lub ryżowy Sos truskawkowy 400g truskawek (mrożone rozmrażamy zachowując sok) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru biały lub brązowy Rozmrożone truskawki wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru (do smaku), mieszamy aż truskawki trochę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/jest najlepszy! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody Dodatkowo: 4 łyżki sosu meksykańskiego Kilka plastrów ulubionej wędliny Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki słodkiej kukurydzy 300 g żółtego sera Ciasto: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy(...)stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek ok. 30 cm. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. 2/3 sera wykładamy po brzegach placka. Zwijamy je do środka. Środek pizzy smarujemy sosem meksykańskim. Następnie układamy pokrojone w plastry pieczarki oraz kawałki czerwonej papryki. Na wierzchu całość obsypujemy kukurydzą. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220*C na ok. 15 minut. Pod koniec
VioletoweKucharzeniemnie ryż basmati) 500 g wędzonego na zimno łososia 1 ogórek szklarniowy 1 dojrzałe awokado 3 płaty nori (suszone wodorosty) 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 1,5 szklanki zimnej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 9 minut (nie mieszać(...)plastry. Łososia rozdrobnić. Sezam podprażyć lekko na suchej patelni (u mnie bez sezamu). Płaty nori pokroić nożyczkami na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać. Po nałożeniu na talerz sałatkę skropić sosem sojowym, ilość dopasować indywidualnie według upodobań osoby jedzącej (niezbyt dużo, aby czuć smak wszystkich składników). Zobacz również: Sałatka z imbirem marynowanym
Kuchcik gotujeróżne wersje tego przepisu i tak np. z mąką migdałową, z szafranem, z malinami. Najczęściej podawane z łyżką bitej śmietany i świeżymi owocami. Natomiast dla mnie najlepiej smakuje z sosem żurawinowym który swoją kwaskowatością przełamuje słodkość ciasta. Moja wersja też nie jest oryginalna, bo wersja podstawowa (kladdkaka) jest z czekoladą mleczną a nie białą (vit kladdkaka). SKŁADNIKI: * 100 g białej(...)czekolady * 100 g masła * 180 cukru * 120 g mąki pszennej * 2 jajka * ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią * 1 szczypta soli * Dodatki do podania: świeże owoce, bita śmietana, sos żurawinowy, WYKONANIE: Masło roztapiamy w małym garnku, od razu ściągamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jajka, cukier i cukier z wanilią ucieramy/miksujemy na jednolitą białą
Mohiellababy 1 owoc granatu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sok z pół cytryny pieprz Wykonanie Szpinak umyć i osuszyć. Owoc granatu obrać . W miseczce przygotować sos na bazie oliwy Miód włożyć do miski ,dodać sok z cytryny,dokładnie wymieszać .Następnie dodać oliwę z oliwek i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do miseczki włożyc umyty,osuszony szpinak(...)wsypać owoc granatu,wymieszać .Wszystko przed podaniem zalać sosem i delikatnie wymieszać
w mojej kuchnimini foremki od PapilArt , no i postanowiłam dzisiaj zrobić w nich coś prostego a zarazem pysznego, jajeczny klops na kanapki w sam raz a do tego przepyszny Majonezowy sos chrzanowy FolWark. Smakował wyśmienicie był lekki i puszysty. Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 malutki pęczek szczypiorku 1 ugotowana duża marchewka może być z rosołu 5 plasterków polędwicy(...)jajeczną przelać do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni około 35minut, jeśli po włożeniu patyczka do szaszłyków będzie on suchy to znaczy że klops jest dobrze upieczony. Podawać z sosem chrzanowym lub ketchupem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliobiadu Składniki - 0,5 kg zmielonego mięsa z łopatki - 1 jajko - sól morska - pieprz - pieprz ziołowy - kolendra - 1 łyżeczka musztardy - 1 ząbek czosnku - 1 cebula - tymianek szczypta - 2 łyżki sosu sojowego - natka pietruszki kilka gałązek - olej Sposób przygotowania 1. - Do mięsa dodać przyprawy natkę pietruszki musztardę,sos sojowy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek starty na drobnej
W królestwie smaków Beatyśledź w tatarskim sosie Okres postu, to czas kiedy na talerzu w moim domu królują ryby. Przyznam się szczerze, że ten rodzaj diety nie jest dla mnie wielkim wyrzeczeniem, a wręcz przeciwnie. Jeżeli już mowa o rybach, to przecież nie może tu zabraknąć prostych(...)musztardę , miód i sok z cytryny, c ałość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki i przekładamy do miski z sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem, oraz koperkiem i podajemy
Miód i pieprzPoniżej przedstawię przykładową wersję. 20g drożdży 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska) 1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty ser kukurydza z puszki szczypior, suszona cebulka ketchup (polecam z firmy Roleski ) Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszać i odstawić(...)placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni) po około 3 minuty - z obu stron. (Najlepiej smażyć na średnim ogniu.) Po zdjęciu z patelni posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki (u mnie m.in. ser, szynka, kukurydza). Pizzę ponownie umieścić na patelni i pod przykryciem smażyć przez kolejne 3-5 minut
Di gotujeMięso w delikatnym sosie z kaszą :) Składniki 0,5 kg fileta z udka indyka 1 średni brokuł 1 mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka … Czytaj dalej Indyk w zielonym sosie
czarrna od kuchniobraniu drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski. Dodajemy odsączoną fasolę, kapary i szczypiorek. Musztardę, ocet, majonez i śmietanę mieszamy w kubku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przelewamy do miski ze śledziami i delikatnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy, a przed podaniem układamy na niej pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka. Zapraszam również na inne sałatki ze śledziami(...)tuńczykiem :) Szuba ukraińska - sałatka z buraczków i śledzi Śledzie w sosie curry Postna sałatka śledziowa Śledzie po kaszubsku Sałatka wiosenna z tuńczykiem
Trzeci talerzDobra surówka do obiadu Składniki - 0,5 kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - 1 marchewka - 2 łyżki koperku (może być mrożony ) - 1 jabłko - sos sałatkowy koperkowo-ziołowy - 3 łyżki jogurtu - 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - kapustę pokroić dodać potarte na dużej tarce ogórki,jabłko i marchew. Dodać koperek,wszystko posypać sosem sałatkowym. D odać jogurt i majonez dobrze wymieszać
W królestwie smaków Beaty