dają słodkawy posmak sól i pieprz ok. 30 ml oleju 2-3 łyżki pasty miso jasnej 5cm kawałek świeżego imbiru 2-3 łyżki brązowego cukru 1-2 łyżki sosu rybnego 1 papryczka chili ok. 5 łyżek wody liście kolendry albo natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka umyć i osuszyć. Dokładnie pokryć olejem, posolić i popieprzyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopniu. W naczyniu(...)stroną (dolna strona do góry) i piec przez kolejne 20 minut. W międzyczasie w rondelku lekko podgrzewając wymieszać pastę miso z sokiem z 1 grejpfruta, cukrem, startym drobno imbirem, sosem rybnym, posiekaną papryczką chili i wodą. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Podpieczone skrzydełka układać górną stroną do dołu w żaroodpoornym naczyniu. Zalać przygotowaną marynatą – łyżką rozprowadzić
Pociąg Do KuchniDanie stare jak świat ale...każdy robi je inaczej i po swojemu chyba że jest to oryginalne spaghetti bolognese, wtedy działamy według pewnych zasad. Dziś przedstawiam moją wersję sosu pomidorowego, pysznego i aromatycznego, polecam. Aha i nie gotuje się go 8 godzin jak bolognese tylko chwilę bo 2 godzinki. Spaghetti z sosem pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazem padło na selerową. Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30% sól, pieprz posiekany szczypiorek - opcjonalnie Przygotowanie: Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por kroimy(...)całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem i dodajemy sos sojowy, gałkę, śmietanę, sól oraz pieprz. Podawać posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Symfonia smakowacieciorkę, dodajemy por, fasolę, kawałki suszonych pomidorów, kukurydzę i ogórki kiszone. Na koniec dorzucamy kawałki fety, przyprawiamy obficie pieprzem (solą wcale, bo feta jest wystarczająco słona!) i polewamy sałatkę sosem, mieszamy ostrożnie. Sos: 1 łyżka majonezu wymieszana z 3 łyżkami śmietany (ja dałam 30%, ale może być też kwaśna) i granulowanym czosnkiem (można zastąpić 1 ząbkiem przeciśniętym przez praskę
Kolorowy Przepisownikśrodku, jego przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się
Jem więc Jestemkanapeczki sprawdzą się nie tylko w karnawał :) Składniki: chleb tostowy serek do smarowania (dowolny smak) szynka w plasterkach rzodkiewka ogórki kiszone pomidorki koktajlowe zielone oliwki tary żółty ser keczup sos lub majonez czosnkowy siekana zielona cebulka Sposób wykonania: 1. Kromki chleba cienko posmarować serkiem, kanapki przekroić na pół. 2. Plasterki szynki pokroić w szerokie paski, pomidorki, ogórki kiszone, rzodkiewkę(...)oliwki w plasterki. Warzywa ułożyć na kanapeczkach. 3. Na każdą kanapkę dodać odrobinę keczupu i majonezu lub sosu czosnkowego. Wierzch kanapek posypać tartym żółtym serem i zieloną cebulką. Smacznego
Kuchnia domowa Anioctu ryżowego sok z ½ cytryny Do sushi: 1 marchew 1 burak 1 okrągła biała rzodkiew kilka listków jarmużu kiełki rzodkiewki 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: marnowany imbir sos sojowy * PRZYGOTOWANIE Ryż z kalafiora i słonecznika Słonecznik zalej zimną wodą, wsyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz go. Później umieść(...)kawałki jarmuż i kiełki rzodkiewki. Zwiń całość przy pomocy maty jak tradycyjne sushi. Odkrój końcówki, a każdy rulon sushi pokrój na około 8 równych kawałków. Sushi podawaj z sosem sojowym i kawałkami marynowanego imbiru
Food Squarestopni. Czyli wymianie wszystkich typowych składników na własne.. Teraz pytanie, czy udało mi się spróbować calzone? Wątpię, jednak mimo wszystko, moja wersja bardzo przypadła mi do gustu. Dwuskładnikowy sos (moje nowe odkrycie) z mleka kokosowego i soku pomidorowego (domowego), świetnie wpasował się w daniu... Powtórka zapowiada się w ciągu kilku najbliższych dni. Jednak póki co brakuje mi tofu, które(...)okary 30g mąki żytniej pełnoziarnistej 10g drożdży 1/2 pomidora kawałek tofu (ok 30g) 30g mleka roślinnego suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką przyprawy: curry, pieprz ziołowy, czarnuszka sos: 100g soku pomidorowego 50g mleka kokosowego WYKONANIE: drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka, dodajemy mąkę, okarę, pozostałe mleko i przyprawy- całość mieszamy, po czym odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca
healthy dreamsPropozycja na obiad ostatnio moja ulubiona, ponieważ szybka, banalna i sycąca. Główny składnik: sos pomidorowo-kokosowy, który już raz wam pokazywałam. Tym razem jest on jednak wzbogacony o curry, przez co bardziej zahacza o orientalne smaki. Do tego tofu, fasolka jaś, pieczone kasztany i kasza owsiana gotowana z groszkiem i marchewką. Danie emanuje wszelkimi walorami smakowymi, które świetnie razem współgrają(...)kaszę gotujemy ok 12 min razem z groszkiem i marchewką (mrożonkę wrzucamy na ok 8 min) ugotowane składniki odcedzamy sok pomidorowy mieszamy z mlekiem kokosowym i przyprawami do gotowego sosu pomidorowego dodajemy ugotowana kaszę, pieczone kasztany, fasolkę i pokrojone w kostkę tofu całość razem mieszamy
healthy dreamssię nie przygotowywałam, nie przeraża mnie myśl o ciężkiej sobocie. Trzymajcie się i spędzcie jak najprzyjemniej piątek! SKŁADNIKI: 130g tofu naturalnego 3 główki brokuła garść świeżego szpinaku łyżka sosu sojowego garść sezamu przyprawy: czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: brokuła parujemy ok 4 min uparowanego brokuła blendujemy z tofu i szpinakiem do zblendowanych składników dodajemy(...)sos i przyprawy - dokładnie mieszamy formujemy burgery i obtaczamy je w sezamie gotowe burgery przekłądamy na papier do pieczenia i pieczemy ok 30 min w 175 stopniach
healthy dreamswegańskiego dodatku do chleba. Niestety na czas nieokreślony muszę zrezygnować z wszelkiego nabiału :C Wracając do tematu. W paczce wypełnionej po brzegi różnego rodzaju serkami tofu, znalazłam marynowane w sosie tamari. Idealne do pasztetu! Ugotowałam quinoę, która jest prezentem od EkoRein , zmieliłam len, zblendowałam wszystko razem, upiekłam i tak powstał PYSZNY, DOMOWY pasztet! Wielką zaletą paszteciku jest fakt(...)problemu można go rozsmarować, mimo że ma on stałą konsystencję. Przyznam, że to taka moja mała duma. SKŁADNIKI: 120g tofu marynowanego w sosie tamari 3 łyżki quinoi łyżeczka mielonego lnu przyprawy: słodka papryka (2 łyżki), chili, sól himalajska, czarnuszka WYKONANIE: quinoę gotujemy ok 15 min (w niewielkiej ilości wody, do wchłonięcia całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną
healthy dreamsrazy słyszałam, że sosy to największe zło świata, że jeśli chcemy ładnie wyglądać, musimy ich unikać. Owszem, jeżeli zakres naszych wyobrażeń kończy się na maśle, śmietanie, oleju i mące ziemniaczanej, czy pszennej, wtedy warto się zastanowić, czy aby na pewno chcemy się pokusić na taki dodatek. Jednak sosy to nie tylko puste kalorie, odpowiednio przygotowane, z właściwych składników, są wręcz
healthy dreamscieniutka. Osuszamy. Jeśli Wasze marchewki są małe i cienkie, grubości palca, zostawiamy je w całości. Jeśli są już sporo podrośnięte – kroimy je wzdłuż na pół. W plastikowym pojemniku mieszamy sos sojowy cukrem, miodem lub syropem z agawy, imbirem i cynamonem. Wlewamy oliwę/olej i dokładnie razem mieszamy. W tej miksturze otaczamy równomiernie naszykowane marchewki , z każdej strony. Rozkładamy(...)jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka jasnego sezamu PIECZONY FENKUŁ 1 fenkuł
Karo in the Kitchenmięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego siekany koperek Sposób wykonania: 1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy. Smażyć ok 10 minut. 2. W międzyczasie warzywa obrać, kapustę pokroić
Kuchnia domowa AniTakie są najlepsze do dań obiadowych mięsnych ale również rybnych. Surówka ta jest łatwa do wykonania i nie zajmuje za dużo czasu. W dodatku potrzebujemy tylko 3 składników plus sos jogurtowo majonezowy. Nie używam śmietany, uważam, że jest zbędna. Zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI: 1/2 Główki Kapusty Czerwonej 1 Duże Jabłko 1 Duża Marchewka SOS: 1 Łyżka Majonezu Kieleckiego
Gotowanie Patki