sosy - 72234 przepisów (strona:2162/4816)

EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy 138

szklanki wody Przygotowanie Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i usmażyć, aż mąka zrumieni się. Dodać koncentrat i przyprawy, mieszać jeszcze chwilę. Dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozcieńczyć sos. Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać(...)sos i gotować jeszcze 5 min. Udekorować miętą i chili. Artykuł EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
REVANİ, czyli tureckie ciasto z kaszy mannej 246

ciasto) 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka mąki 1 łyżeczka wanilii 10 g proszku do pieczenia Składniki (sos) 2 szklanki cukru 2,5 szklanki wody kilka kropli soku z cytryny Składniki (do dekoracji) pistacje wiórki kokosowe Przygotowanie Zmiksować jajka z cukrem. Dodać wszystkie składniki. Wlać masę do żaroodpornego(...)naczynia. Upiec w piecu w temperaturze 180C. W tym czasie zagotować cukier z wodą w garnku. Kiedy ciasto jest gotowe, pokroić. Sosem o letniej temperaturze polać ciasto. Udekorować pistacjami i wiórkami kokosa. Artykuł REVANİ, czyli tureckie ciasto z kaszy mannej pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
İSLİM KEBABI, czyli bakłażanowy kebab 176

mięsa wołowego, najlepiej z polędwicy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól czarny pieprz tymianek 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki wrzącej wody Składniki (sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody sól Składniki (dekoracje) 12 pomidorów koktajlowych papryka zielona wykałaczki Składniki (pozostałe) 4 bakłażany olej do smażenia woda z solą Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach(...)położyć trochę farszu na środek i zawinąć końce krzyży z bakłażanów do środka. Na górze wkłuć wykałaczki z pomidorkiem i kawałeczkami papryki. W żaroodpornym naczyniu ułożyć wszystkie pakieciki, polać sosem i piec około 20 min. w temperaturze 180 °C. Artykuł İSLİM KEBABI, czyli bakłażanowy kebab pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym 197

łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru waniliowego 6 g proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 jajko starta skórka z jednej cytryny Składniki (do dekoracji) orzechy laskowe całe Składniki (sos) 3½ szklanki wody 1½ szklanki cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić. Blachę posmarować olejem lub masłem. Urwać kawałek ciasta o wielkości orzecha, uformować kulkę(...)zrumienienia. W tym czasie wlać wodę do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać chwilę. Zagotować. Wyjąć blachę z pieca i polać ciasteczka gorącym sosem, kiedy jeszcze są ciepłe. Podawać na zimno. Artykuł ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Pasta z sardynek w sosie paprykowym. 276

białko i kwasy omega. Tym razem padło na pastę z sardynek, uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Łączymy kilka składników i mamy pyszne śniadanko :) Składniki: 1 puszka sardynek w sosie paprykowym Grall 110g 100 g śmietankowego serka kanapkowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżka miękkiego masła 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz(...)łyżeczki ostrej papryka w proszku   Przygotowanie: Sardynki przekładamy z puszki do miski wraz z sosem paprykowym. Cebulę siekamy bardzo drobno i dodajemy do rozgniecionych widelcem sardynek.  Do miski dodajemy masło, ketchup i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz natką pietruszki i ponownie mieszamy. Pasta najlepiej smakuję na świeżym pieczywem i z plasterkami ogórka kiszonego. Smacznego

Symfonia smakowa
Placki szpinakowe z gotowanego ryżu 158

szklanki ugotowanego ryżu ze szpinakiem firmy SYS (niepełna saszetka) 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem) Opcjonalnie: ulubiony sos Ryż ze szpinakiem ugotować (nie rozgotować!) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostygnięcia. (Z ostudzonego ryżu placki nie rozpadają się podczas smażenia.) Dodać jajka, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę(...)doprawić do smaku. Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron.  Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem. Na zimno również są pyszne

Di gotuje
Pizza classic 133

drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżka oliwy szczypta cukru szczypta soli można także dodać łyżeczkę ulubionych ziół (bazylia, oregano) Dodatki: pieczarki ser żółty szynka cebula (podsmażyć na oleju) sos (koncentrat pomidorowy+zioła prowansalskie+czosnek granulowany) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki i szczyptą soli i cukru - odstawić, żeby podrosło (ok. 10 minut). Wlać w mąkę, dodać(...)oliwę i wyrabiać. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Ponownie zagnieść i wyłożyć na blachę. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki. Piec ok. 20 minut w temp. 200*C. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Ziemniaki faszerowane 143

Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię i podsmażamy, zdejmujemy z ognia.    Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, mieszamy z jogurtem naturalny i dodajemy na patelnię. Szpatułką mieszamy sos i doprawiamy pieprzem. Ziemniaki wypełniamy sosem. Ser ścieramy i posypujemy nim przygotowane ziemniaki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170*C. Na zdjęciach: talerzyk deserowy szary retro II - Dekoria /lub

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka z kurczakiem i curry 181

kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki i wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Grzanki z krewetkami 131

kolorowe i soczyste. Mieszanka smaków, która mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 bułka 4 duże krewetki 1 gruszka 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól i pieprz sos balsamiczny Krewetki rozmrażam (mam mrożone i oczyszczone), czosnek kroję na plasterki, masło rozpuszczam na patelni. Na gorące masło wrzucam krewetki, czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Gdy krewetki są różowe(...)temperatura 230*C) aż będą złoto-brązowe.  Podpieczone bułki układam na talerzu. Gruszkę kroję i układam po jednym plasterku na bułce, a następnie nakładam krewetkę. Całość delikatnie oblewam sosem balsamicznym. W duże, oczyszczone i smaczne krewetki zaopatruję się w sklepie Kuchnie Świata.  Różowy talerz Arv oraz ręcznik kuchenny w różową kratkę możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie

Gotowanie i blogowanie
Spaghetti z gorgonzolą, parmą i orzechami włoskimi 128

doprawiamy pieprzem i bazylią, gotujemy na małym ogniu. Makaron gotujemy bez dodatku soli, odcedzamy i układamy porcję na talerzu. Nie polewamy go zimną wodą, wtedy lepiej połączy się z sosem. Gorgonzolę kroimy w małą kostkę. Na gorący makaron wlewamy porcję sosu, dodajemy kilka kostek sera i połamane orzechy włoskie

Gotowanie i blogowanie
Gołąbki bez zawijania 190

łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżeczka majeranku  1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz  masło 100g koncentratu pomidorowego 500ml wody sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Sos do podania 100g koncentratu pomidorowego 400ml wody 250g mascarpone 3 łyżki śmietany 12% sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Ryż gotujemy bez soli, odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy(...)przygotowany wywar wlewamy do brytfanki/blaszki, przykrywamy gołąbki resztą liści kapusty pekińskiej, naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180*C. Sos do podania Koncentrat rozpuszczamy w wodzie, doprawiamy, do gorącego  wywaru dodajemy mascarpone i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut

Gotowanie i blogowanie
Surówka Colesław 227

Cebulę drobno pokroić. Kapustę, marchew i cebulę połączyć i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się

Krakowskie smaki Ani
FILECIKI Z KURZYSZ UDEK W CIEMNYM SOSIE Z GRZYBAMI 207

wdzięczne w obróbce i pyszne w smaku.  Z tych małych filecików robiłam już wcześniej  gulasz ,  faszerowałam je mielonym mięsem , a dziś podsmażyłam i dusiłam w sosie z suszonymi, leśnymi grzybami.  Obiad wyszedł pierwsza klasa!  Składniki: 6 wyluzowanych udek kurczaka przyprawa do kurczaka (lub ulubione przyprawy) tymianek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)smażymy całość po czym wlewamy z wodą namoczone grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 10-15 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę, aby sos zgęstniał, a woda odparowała. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy solą lub pieprzem

Walijskie Pichcenie
Królik w śmietanie 313

dobrze, ale mi się chyba udało - mięso było miękkie, kruche i soczyste. :-) Za pierwszym razem nie chciałam porywać się na skomplikowane przepisy, dlatego wybrałam bardzo popularnego królika w sosie śmietanowym. 1 tuszka królika 1 duża cebula 1 cytryna 50g masła 200 ml śmietany 18%  natka pietruszki świeża lub suszona sól, pieprz 1. Królika myjemy, osuszamy i procujemy(...)przez około 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Do śmietany wlewamy 3-4 łyżki wody z garnka, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy ją do królika. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni