sosy - 72734 przepisów (strona:2154/4849)

Błyskawiczne piątki - Lekka sałatka z serem pleśniowym 171

Sałatka jest dobra na wszystko. A lekka sałatka to już na pewno. Moja jest jedną z lepszych, wrzucam do niej wszystko to co lubię, oczywiście ser pleśniowy i pyszny sos. Polecam na błyskaw iczny piątek . Składniki : * mix sałat * kilka rzo dkiewek * czerwona papryka * kilka czarnych oliwek  * pół ogórka * ulubiony ser pleśniowy * łyżka oliwy z oliwek * łyżka miodu * łyżka soku(...)cytryny * sól, p ieprz * oregano Przygotowanie : Oliwę, miód i sok z cytryny rozmieszać w misce . Dodać przyprawy i zioła. Wszystkie składniki sałatki układamy w misce na sosie. Tuż przed po daniem mieszamy. Najlepiej smakuje z pieczywem i białym winem

Magiczne Życie Marty
Sałatka caprese 257

malinowe, bo takie najbardziej lubię :) Sałatka pięknie wygląda, smakuje obłędnie i myślę, że doskonale będzie pasować do dań z grilla. Zapowiada się piękny weekend, także korzystajcie! :) Składniki: pomidory mozzarella sos koperkowo-ziołowy Pomidora kroimy na plasterki, ale tak aby nie przekroić go do końca. Pomiędzy plastry pomidora wkładamy plasterki mozzarelli. Sos koperkowo-ziołowy robimy według przepisu na opakowaniu. Polewamy pomidora

Czerwona Porzeczka
Sałatka z mozzarellą i oliwkami + film 200

bardzo smaczna.   Składniki na 3 porcje : 10 pomidorków koktajlowych 2 ogórki zielone 150 g sera mozzarella 1 czerwona cebula 5-6 liści sałaty lodowej 100 g oliwek zielonych sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy czarny pieprz sól Przepis : Porwane na mniejsze części liście sałaty wrzucamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół(...)warzywami, do sałatki dodajemy również odsączone z zalewy oliwki. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sok z cytryny, musztardę, odrobinę soli oraz czarny pieprz i wszystko mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i wszystkie składniki ze sobą łączymy. Artykuł Sałatka z mozzarellą i oliwkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Gulasz cielęcy z białym sosem wg Michel Moran 132

będzie miękkie, oddzielamy je od warzyw (warzywa wyrzucamy, ewentualnie wykorzystujemy do innego dania J ), wywar przecedzamy przez gazę. Wywar zagęszczamy zasmażką, dodając ją stopniowo-w zależności od preferencji gęstości sosu (podgrzewając i cały czas mieszając) Mięso, marchew (podgotowaną), pieczarki przekładamy do rondla. Sosem zalewamy mięso, dodajemy kapary do smaku. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Jak nie przytyć na urlopie 199

smaczne. Zjedz sobie kawałek pizzy, zamów dużą porcję lodów z rodziną, albo zjedz gofra na śniadanie. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem! Gofry z bitą śmietaną i sosem to ładunek energetyczny liczący około 500 kcal. Ten sam deser z samymi owocami to już tylko około 160 kcal. Widać różnice? Wybieraj mądrze i niech to będzie jeden deser dziennie(...)sobie bukiet surówek lub gotowane warzywa. Planujesz grilla w gronie znajomych? Nie musisz ograniczać się do tłustej kiełbasy. Grilluj warzywa, chude mięso, ryby, a nawet owoce. Ogranicz stosowanie tłustych sosów. Jeżeli już masz zamiar zjeść coś słodkiego, to zadbaj oto, aby słodkości nie zawierały za dużo chemii w swoim składzie. Np. latem warto jeść lody. Mają niewiele kalorii, a dodatkowo

Codogara
Kuchnia francuska w pigułce 207

kuchni francuskiej są przede wszystkim jak najświeższe składniki. Francuzi uwielbiają produkty wysokiej jakości, a i sami także takie produkują. Podstawą francuskiej sztuki kulinarnej są cztery podstawowe składniki: śmietana, mąka, sos i ser. Zapotrzebowanie na sery francuskie jest obecnie naprawdę bardzo duże i stale rośnie, więc jeżeli chcemy ich skosztować, to nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych problemów. Francuskie sery mają(...)kuchni włoskiej, we Francji również możemy znaleźć sporą ilość przepisów na dania makaronowe. Jeżeli chcecie wykonać francuskie przepisy na makarony to najważniejsze jest dobranie odpowiedniego rodzaju sera oraz przygotowanie sosów. Odgrywają one fundamentalną rolę w całym procesie gotowania. Jest pięć podstawowych, z których następnie wykonuje się kolejne kombinacje to – podstawa kuchni francuskiej, na której opiera się większość jej przepisów

Codogara
Szpinak – właściwości lecznicze 301

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza na cieście pełnoziarnistym z sosem pomidorowym 143

mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw włoskich Kamis 40 g sera twardego, najlepiej Parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 2 łyżeczki oleju czosnkowego Kujawski 1 łyżeczka przyprawy do potraw włoskich Kamis Przygotowanie(...)pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około

Kocham Czekoladę
Cukiniowa lasagne ze szpinakiem serem i pomidorami 184

więc jeśli nie macie pomysłu na obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)  Składniki :  2 cukinie 200g żółtego sera 400g sera riccota pieprz, sól paczka świeżego szpinaku słoik sosu pomidorowego arrabiata (najlepiej domowej roboty) Przygotowanie :  Cukinię obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski (jak na zdjęciu) następnie solimy ją i odstawiamy żeby puściła wodę (inaczej zapiekanka zrobi się(...)układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nią nakładamy połowę masy serowej (wymieszaną riccotę, pieprz i żółty ser starty na tartce) , na to nakładamy kolejną warstwę cukinii, następnie przykrywamy je sosem pomidorowym i znowu kładziemy warstwę cukiniową na wierzch układamy resztę masy serowej i pieczemy ok 40-45 minut. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym 179

Dzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ jest naprawdę szybkie w przygotowaniu. Danie możemy podawać z ryżem lub makaronem. U nas makaron pełnoziarnisty, ponieważ jest o wiele bardziej wartościowy. Makaron z mąki pełnoziarnistej przede wszystkim jest żródłem błonnika, a także kwasu(...)czosnek. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go na rumiano. Następnie dodajemy paprykę, chwilkę razem smażymy i zalewamy całość pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy. Kurczaka dusimy około 10 minut, aż sos stanie się gęsty, a większość wody odparuje. Wówczas dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu aż papryka zmięknie (około 5minut). W między czasie dodajemy słodką i ostrą paprykę

kuchnia doski
Szaszłyki wieprzowe z batatami i cukinią. 195

wcześniej, aby dobrze przeszło aromatem przypraw.  Składniki: 500 g wieprzowiny (u mnie łopatka) 1-2 bataty 1 cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, kolendra, 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę (pieprz i kolendrę utrzeć w moździerzu). Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin(...)patyczki składniki szaszłyków (na przemian). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C i ustawionym na funkcji grill przez ok. 40 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki. Podawać z ulubionym sosem

zadanie-gotowanie
Indyjskie pierożki Samosa 207

Pierożki Samosa czyli pierożki po indyjsku.  Samosy mogą być podawana jako przystawka czy danie główne wegetariańskie bądź mięsne. Podawane często z sosem miętowym. Charakterystyczne dla Samosy są przyprawy związane z kuchnią indyjską co nadaje im mocno wyrazisty smak, a nas samych zaprasza do zapoznania się ze smakami nowej kultury Składniki: Farsz: 6 średnich ziemniaków 1 szklanka mrożonego(...)potrafi lepić po Indyjsku :) zawsze można wypróbować nasz sposób na polskiego pieroga :) Kiedy pierożki mamy gotowe, obsmażamy je na głębokim oleju do zarumieniania się pierożków :) Można zajadać je z sosem miętowym bądź spolszczyć i zjeść ze śmietanką :) Jak widać praca nad pierożkami w toku. Z przepisu możemy uzyskać około 40-50 pierożków. Wszystko zależy od wielkości średnicy ciasta i ilości

W Moim Magicznym Domu
Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem 248

Smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny obiad Składniki kluski śląskie: ziemniaki ok. 3/4 kg mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków sos: filet z indyka 40 dkg grzyby suszone ok. 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

czarrna od kuchni
RYŻ GOTOWANY NA BULIONIE Z KURCZAKIEM Z SOSEM MUSZTARDOWYM 158

Filet z Kurczaka  1/2 Szklanki Ryżu Brązowego  1/2 Papryki Czerwonej  1 Seler Naciowy  8 Pomidorków Koktajlowych  1/2 czerwonej cebuli przyprawy: sól,pieprz,chilli,vegeta Sos: 2 Łyżki jogurtu naturalnego  1 Łyżka Musztardy pikantnej  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Filet gtotuję w całości z dodatkiem 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżeczki vegety. Ugotowane mięso wyciągam(...)ryż. Gotuję mieszając ok 3 min. Następnie odstawiam na bok. Zostawiam pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn- ok 10 min. Wszytskie składniki kroję w kostkę. Dodaję ryż oraz składniki sosu. Doprawiam według uznania. Wszystko mieszam. Wkładam do lodówki na ok 30 min przed podaniem

Gotowanie Patki
Naleśniki z kurczakiem na ostro 378

Dzisiaj ponownie na tapecie naleśniki. Tym razem w wydaniu hot! Czyli ostry sos, kurczak i awokado. Mniaaam! Naleśniki z kurczakiem na ostro Składniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia), 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 2 czerwone cebule, ząbek czosnku, łyżeczka kolendry, łyżeczka oregano, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej(...)paprykę, oregano, sól, pieprz, ketchup i całość musimy zagotować. Awokado obieramy, kroimy w paseczki i delikatnie opruszamy solą i pieprzem. Na naleśniku układamy umyty liść sałaty, kurczaka, awokado i sos. Naleśniki zawijamy w ruloniki i kroimy w poprzek. Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów na naleśniki: Smacznego

paapilotkaa