sosy - 72734 przepisów (strona:2150/4849)

Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 268

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy. Kurczak duszony w delikatnym sosie z pieczarkami i szparagami, a następnie zapieczony pod warstwą z mozzarelli i parmezanu. Łatwy, szybki i przyjemny obiad w zabieganym tygodniu, a poza tym generujący mało zmywania, gdyż przygotowuje się go w dosłownie jednej patelni:) Podałam go z makaronem, polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak zapiekany(...)Posyp warzywa mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj. Wlej bulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj jogurt i posyp resztą wierzch dania

karmelowy
Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64 205

dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie. kulki rybne: 500 g białej ryby, np dorsza łyżka szczypiorku łyżeczka słodkiego sosu chili łyżeczka soku z limonki sól, pieprz olej do smażenia W tym czasie robimy rybne kuleczki. Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku, łyżeczkę słodkiego sosu chili

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi 186

orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową.  Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Szalotki kroimy w kostkę. Imbir i czosnek siekamy lub ścieramy na tarce(...)małych oczkach. Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy i smażymy jeszcze 5 - 7 minut. Smażone szparagi podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę

My Chcemy Jeść
Burgery z botwinką i łososiem 199

filetu z łososia, - pęczek botwinki - bez buraczków (ok. 200g), - cebula (ok. 40g), -  ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną na drobno botwinkę i dusimy(...)Botwinkę łączymy z łososiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - żelazo (pochodzące z botwinki), które odpowiada za prawidłowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tahini - pasta sezamowa 247

Wystarczy jedynie patelnia i dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, by w rezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową pastę sezamową, którą możemy użyć do wykonania prawdziwego hummusu, czy jako dodatek do sosów i deserów, a nawet możemy wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika! Z tahini jest jak z masłem orzechowym - prawdziwe nie zawiera dodatku oleju, cukru, czy soli, ewentualnie po szczypcie dwóch(...)moim blogu znajdziecie już kilka przepisów z dodatkiem prawdziwego, domowego tahini, a m. in. na hummus klasyczny , hummus z pieczoną dynią , hummus z pieczonymi burakami , sos tahini z pomarańczą .  Składniki: - dowolna ilość sezamu *opcjonalnie: szczypta soli i cukru Sezam umieszczamy na suchej patelni i na wolnym ogniu delikatnie prażymy, by uwydatnić ich aromat, lecz uważając by ich nie przypalić

Be Fit Be Strong
Placuszki ze szpinakiem 200

minut, około 10 placków. Produkty 150 g szpinaku, 2 jajka, 4 łyżki mąki owsianej, 4 łyżki mleka, 100 g twarogu półtłustego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło do smażenia. Sos: 1 pomidor, 4 łyżki jogurtu greckiego, kilka liści świeżej bazyli. Przygotowanie Szpinak rozmroź i odsącz z wody. Do miski wbij dwa jajka, dodaj mąkę, mleko, sól i pieprz, a następnie(...)pozostałą masą. Rozgnieć czosnek i dodaj wraz z szpinak do miski. Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj. Na patelni rozpuść masło i nałóż łyżką pierwszą część placuszków. Placki można podać z sosem na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem pomidorów i świeżej bazyli. Wiem co jem Szpinak to warzywo, po które warto sięgnąć ze względu na bogactwo zawartych w nim składników odżywczych. Zawiera

Fit&Fast Kitchen
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 174

dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe i kwasowe. Danie główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z tymiankiem. Cabernet Franc Traverso . Winogrona z krzewów 15 – 50 letnich. Leżakowało 6-8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Winogrona zbierane na początku i w końcu września. W nosie dominują(...)aromaty ziołowe, paprykowe, czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o przyjemnych taninach. Drugie danie głowne: sezonowany rostbef z sosem z marsali, młodymi ziemniakami w oliwie truflowej i wiosennymi warzywami. Schioppettino Traverso . Ciemna odmiana winogron Ribolla Gialla, zwana przez Włochów Schioppettino, to autochtoniczna lokalna odmiana gron, pochodzących z obszaru pomiędzy Prepotto i pobliskiej Słowenii, obecnie uprawiany w ograniczonych ilościach w okolicy w regionie

królestwo garów
DOMOWE HAMBURGERY 171

cebula 1 średni ogórek kiszony 2 łyżki kukurydzy konserwowej sól pieprz ziołowy bazylia oregano bułki z ziarnami sałata masłowa olej rzepakowy 1 cebula czerwona 2 średnie pomidory   SOS KIELECKI HAMBURGEROWY MAJONEZ KIELECKI KETCHUP KIELECKI PIKANTNY   Sposób przygotowania:  Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Ogórek pokroić w kostkę również dodać(...)wyrobić masę mięsną. Z mięsa uformować kotlety, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Czerwoną cebulę pokroić w krążki i lekko podsmażyć na oleju. Pomidory również pokroić w krążki. Bułki przekroić, posmarować sosem hamburgerowym. Położyć sałatę, burgera, plaster cebuli i pomidora.  Na koniec polać majonezem, ketchupem i przykryć drugą częścią bułki.  SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
KREWETKI NA SOLI/ FOREST GUMP 203

blaszkę- grubość około 1 cm. Nieobrane krewetki ułóż na soli. Jeśli chcesz możesz wyciągnąć przewód pokarmowy- czarną żyłkę od grzbietu, ja tego nie robię. KIEDY PIEKARNIK SIĘ NAGRZEJE przegotuj sos- po prostu wymieszaj wszystkie składniki. Tradycyjnie w Ameryce podaje się ten sos do homarów, ale doskonale pasuje do wszystkich owoców morza i ryb smacznego. PO KILKU MINUTACH W PIEKARNIKU krewetki

Kuchnia bezglutenowa Loli
Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan 210

Grillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy i lejący środek zamknięty w aksamitnej skórce… Składniki: 2 sery camembert 1 malutka łodyga rabarbaru lub kawałek dużej 2 łyżki orzechów pekan 3 suszone daktyle 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego malutka(...)foli aluminiowej i zawinąć, tworząc sakiewkę. Położyć na ruszcie i grillować kilka minut, aż ser zrobi się miękki w środku (sprawdzić naciskając delikatnie palcem). Wyjąć i polać przygotowanym sosem. Można też przygotować go na patelni grillowej, grillujemy wtedy bez foli aluminiowej. Smacznego www.alma24.pl

Oryginalny smak
Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym 216

drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przyrumienić cebulkę. Dodać pokrojonego łososia. Smażyć chwilę aż łosoś zmieni kolor. Następnie wlać śmietankę. Dodać koperek i wszystko razem dusić aż sos zgęstnieje. Makaron ugotwać al'dente. Dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Delikatnie wymieszać i nałożyć na talerze

Monia miesza i gotuje
Panierowane kulki z żółtego sera 175

może się ciągnąć lub idealnie połączyć z resztą składników. (Jeśli chcecie ciągnący się środek - dodajcie mozzarelli lub innego łatwo topliwego sera.) Kuleczki idealnie smakują na ciepło (np. z ulubionym sosem), ale ostygnięte również szybko znikają. W razie czego można je delikatnie podgrzać (w kuchence mikrofalowej). Jednak mają malutką wadę - strasznie uzależniają i wciągają do podjadania. To wspólne ustalenia całej mojej(...)mocno rozgrzanym oleju do momentu, aż będą posiadały złoty kolor. (Olej w całości powinien pokrywać kulki.) Całość odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem lub bez dodatków

Di gotuje
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 187

słono- szybką i prostą quiche z udziałem ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie(...)temperaturze 180-200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj na ciepło. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów. ** Najlepiej wybierz ser o wyrazistym smaku, np. Comté. ***Ciastem wylep dno i boki, dobrze dociskając ciasto do brzegów formy. Jeśli używasz mniejszej formy, zmniejsz odpowiednio ilość poszczególnych składników

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Czerwona kapusta na ciepło 194

warto ją jeść. Zawiera cenne przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik. Ten przepis to dobry początek przyjaźni z czerwoną kapustą. Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka jasnego octu balsamicznego ½ łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz Kapustę czerwoną szatkujemy, przekładamy do sita, płuczemy i solimy. Odstawiamy(...)olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy czerwoną kapustę i mieszamy. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiamy octem balsamicznym, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem. Z solą trzeba uważać, ponieważ kapusta już wcześniej była solona. Całość mieszamy i gotujemy już bez przykrycia ok. 20 minut. Czerwoną kapustę na ciepło podajemy jako

My Chcemy Jeść
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 208

Sobota - dzień targowy. Na bazarach i targach można dostać przed ósmą rano prawdziwe cuda. Składniki: 1 kura zagrodowa/ze wsi/ 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2-3 szczypty kurkumy 2-3 szczypty tymianku 2-3 szczypty czabru i majeranku kilka ząbków czosnku  2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej(...)sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę,a na niej połóż na jednym boku kurczaka. Piecz 25minut. 6. Po tym czasie przewróć kurczaka na drugi boczek

Fiolka w kuchni