sosy - 72734 przepisów (strona:2143/4849)

TORTELLINI W SOSIE POMIDOROWYM ZAPIEKANE Z SEREM 178

PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy studzimy. Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy szynkę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Sos gotując mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy znacznie zgęstnieje zakręcamy gaz. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy tortellini na to wylewamy sos i lekko mieszamy z makaronem, posypujemy wierzch serem

Kulinarne Fantazje Marioli
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 152

Marynata :   3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju kawałek startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  szczypta chilli  gałka muszkatołowa  sól, pieprz do smaku(...)Całość dusimy około 5 minut.  Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw.  Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.  Makaron nakładamy na talerze, dodajemy porcję sosu z kurczakiem, posypujemy natką pietruszki i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
POLĘDWICZKI NADZIEWANE PIJANYMI ŚLIWKAMI 155

DODATKOWO :   250 g małych, twardych pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki gęstej śmietany 18 % sól, pieprz do smaku szczypta ziół prowansalskich koperek  odrobina żurawiny do sosu(...)Kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy, podpiekamy na oleju. Doprawiamy do smaku i prużymy aż odparują płyny. Na koniec wsypujemy garść żurawiny, dodajemy śmietanę i pokrojony koperek, mieszamy, zagotowujemy sos i gotowe. Na półmisek układamy porcję pieczarek, na to kładziemy plastry polędwiczek, dekorujemy żurawiną i koperkiem. Danie podajemy na ciepło, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 181

prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory,  przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.  Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym

Kulinarne Fantazje Marioli
NALEŚNIKI SUZETT Z SEREM I ORZECHAMI 170

flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień i wlewamy alkohol. Kiedy zacznie parować podpalamy ostrożnie płyn na patelni. Gdy alkohol się wypali przekładamy naleśniki na talerz, do pozostałego sosu po naleśnikach dodajemy filety z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i łyżkę masła, chwilkę smażymy. Owoce z sosem rozkładamy na naleśniki. Danie podajemy ciepłe.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 257

Kabanosy w cieście francuskim to pyszna i szybka przekąska. Świetnie się sprawdzają na różnego rodzaju imprezach. Podajemy je na ciepło lub zimno z ulubionym sosem(...)owijamy paskami ciasta i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 5 minut aż ładnie się ciasto zarumieni. Przekąski podajemy z sosem na ciepło lub zimno. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kaszomaniak i KONKURS 232

zupach. Nie będzie podziału wg sezonowości warzyw ani trudności przygotowania. Za to mamy tu obszerny wstęp na temat różnistych kasz a po wstępie zaskakują rozdziały na temat bulionów i sosów z jakimi można kasze serwować. Nie są to całe rozbudowane dania jedynie propozycje sosów pasujących do kasz. Ciekawe rozwiązanie! Dopiero w następnej kolejności autorka dzieli kasze na bezglutenowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karkówka zapiekana, aromatyczna i rozpadająca się w ustach 207

rozłożyć na pieczarkach. Wlać pomidory z puszki i 1/3 szklanki wywaru warzywnego. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45- 50 minut. Jeśli sos będzie dla was za rzadki, to rozmieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody. Wymieszać dokładnie i wlać do naczynia. Wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. Jeśli macie taki garnek

Kuchnia Pokoleń
Filety śledziowe w sosie śmietanowym 188

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com     Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością. Jeśli lubicie śledzie to koniecznie spróbujcie tej prostej i szybkiej propozycji!   5-6 filetów śledziowych bez skóry + mleko do moczenia 3 ogórki korniszone 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 250 ml śmietany 18% 1-2 łyżki majonezu(...)mleku) pokroić na mniejsze kawałki (paski), a ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do śmietany dodać majonez, ogórki, cebulę, natkę pietruszki i wszystko razem dokładne wymieszać. Filety połączyć z sosem i doprawić odrobiną cukru oraz pieprzem. Podawać po schłodzeniu

Di gotuje
Pizza w domu i na wakacjach 198

Oznacza to, że gotowe, wyrośnięte ciasto rozciągam na naoliwionej blaszce dowolnego kształtu i przykrywam na krótkie wyrośnięcie.  Następnie palcem robię małe wgłębienia co kilka centymetrów Rozprowadzam na ciście sos. To różne wersje sosu pomidorowego, może być pasta pomidorowa doprawiona łyżką oliwy, garścią posiekanych ziół jak bazylia i oregano, ewentualnie roztarty  ząbek czosnku,  sól i pieprz. Skrapiam

I tu będę miała takie te
Naturalne śniadanie dla biegaczy! Energia i zdrowie! 199

kropel dla aromatu W rondelku gotujemy kaszę na mleku kokosowym z dodatkiem oleju kokosowego i szczypty soli. Posłodź do smaku ksylitolem. Truskawki z syropem różanym rozgniatam widelcem na gęsty sos. Ciepłą jaglankę wykładam na talerz, polewam obficie sosem truskawkowym, oprószam płatkami migdałów. Gotowe! Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu

SMYKWKUCHNI
Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami 287

Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone)   2 łyżki oliwy   sól morska biały pieprz   Sos do tuńczyka:  1 szalotka 2 ząbki czosnku   2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki  2 łyżeczki musztardy Dijon  1 łyżka octu balsamicznego

Wino Francja Kuchnia
Laksa z krewetkami i szpinakiem 206

liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 liście kafiru *** 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pasty tamaryndowej 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo 200 g makaronu ryżowego nitki 1 łyżka czarnego sezamu 4 plasterki limonki Instrukcje Cebulę, czosnek(...)gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą

Wędrówki po kuchni
Gulasz drobiowy z warzywami. 317

patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :).  Podajemy z kaszą, ryżem

Moje-pitraszenie
Boczek pieczony w winie 269

folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 godziny, przy czym w międzyczasie 2-3 razy odwracamy boczek na drugą stronę, polewamy sosem z pieczenia, a w razie potrzeby dolewamy nieco wody. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia możemy umieścić w brytfannie małe lub pokrojone na mniejsze części, posolone ziemniaki, które obtaczamy(...)sosie z pieczenia. Przez ostatnie 5-10 minut mięso i ziemniaki możemy dopiec na rumiano zdejmując z brytfanny przykrycie. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-201 {margin: auto;} #gallery-201 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-201 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-201 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mięso i przyprawy

Kulinarna Pokusa