sosy - 72234 przepisów (strona:2143/4816)

Kurczak z sosem pieczarkowym 206

opakowania śmietany a w drugiej połowie rozrabiamy śmietanę z odrobiną ciepłej wody i mąką. Całość dokładnie mieszamy żeby nie było grudek i dodajemy na patelnię. Po dokładnym wymieszaniu jeśli sos jest za gęsty możemy dodać trochę wody. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą. Na drugiej patelni wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy nasze ćwiartki zaczynając od spodu(...)zmniejszamy ogień na minimum i smażymy do zrumienienia również pod przykrywką (przynajmniej mam pewność że kurczak w środku będzie dobry a nie niedosmażony).  Na talerz wykładamy nasz sos pieczarkowy i na nim układamy ćwiartki, podajemy z ziemniaczkami okraszonymi tłuszczem ze smażenia i np marchewką z groszkiem

Piekielna Kuchnia Pati
MAKARON Z KURCZAKIEM, BOCZKIEM I KOZIM SEREM W KREMOWYM SOSIE 248

tymianku, w towarzystwie skwarek z chrupiącego boczku, czerwonej cebuli, koziego sera i czarnych oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat tyle, by nie zdominować potrawy. Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna, że makaron w takiej wersji przypadnie Wam do gustu :) Za przepis bardzo(...)makaronem dodaj boczek z cebulą, kurczaka z oliwkami i żurawiną wraz z powstałymi sokami, podgrzej całość, mieszając dokładnie. Dorzuć poszarpany kozi ser i śmietankę. Ma powstać jednolity, aksamitny sos. Gotowe danie możesz posypać świeżo posiekaną bazylią. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 185

orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym 221

świeżego imbiru 1 cebula 5 ząbków czosnku    1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego  1 limonka 200 g chińskiego makaronu   3 łyżki sosu sojowego light  1 łyżka cukru brązowego 1/2 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu  1 mała ostra papryczka  1 szczypta kolendry w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki(...)limonki, zostawić na 2 minuty do połączenia się smaków.  Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.  W miseczkach umieścić makaron, dodać do niego przygotowane krewetki z warzywami w sosie.    Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Zielona soczewica z fasolką szparagową i pomidorami 190

papryczka chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (proporcja(...)się robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła

Piekielna Kuchnia Pati
Tortille z kurczakiem (po mojemu) 148

selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka  1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, cukier Na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki sera mascarpone 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszony majeranek Fileta kroimy w kostkę, przyprawę mieszamy z wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej(...)dokładnie mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego układamy sałatkę, polewamy keczupem i kładziemy mięso. Zawijamy: najpierw dół (1/4 całego placka) zakładamy do góry, a następnie zwijmy w rulon. Gotowe

Czary - gary w kuchni
Skrzydełka jak z KFC 167

głębokiego tłuszczu, smażyłam na patelni, obracając kawałki co jakiś czas z jednej strony na drugą. Oprócz skrzydełek smażyłam też podudzia, smażą się równie dobrze :-) Wystarczy, że dodacie dowolny sos lub choćby tylko keczup i danie, że palce lizać ;-) SKŁADNIKI 15 - 20 sztuk skrzydełek z kurczaka (mogą też być podudzia) 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka (ok. 35 g) 2 łyżki(...)paliła w tłuszczu) ok. 30 minut (jeśli smażycie na patelni to w połowie czasu smażenia przełóżcie skrzydełka na drugą stronę).  Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi zimnymi sosami lub dipami

Czary - gary w kuchni
Marynata w stylu BBQ 201

się tylu różnych przepisów na tę marynatę, że jedno trzeba stwierdzić: każdy robi po swojemu, a nazwa jest jedna... Sięgnęłam więc do podstawowych założeń według, których podstawą marynaty jest sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza(...)się też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość

Czary - gary w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej 131

prażymy cały czas mieszając (pilnujcie, by nie stał się nadmiernie brązowy, bo będzie gorzki). Przesypujemy do miseczki i studzimy. Śmietanę, musztardę, olej i przyprawy mieszamy razem, aż uzyskamy jednolity sos. Warzywa, słonecznik i sos łączymy razem; schładzamy. Gotowe

Czary - gary w kuchni
Ryż jednogarnkowy z kurczakiem 164

selera naciowego 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml wody po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy(...)przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.  Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem i kiełkami rzodkiewki

Czary - gary w kuchni
Sałatka z serem feta i mango. 162

lekką sałatkę! sezon bikini chyba czas zacząć - zatem czas na lekkie dania. Kto chętny?   Składniki; 15 dag rukoli 1 dojrzałe mango 10 dag sera feta   Sos; 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka syropu klonowego odrobina soli i pieprzu 2 łyżeczki octu jabłkowego   Przygotowanie; Sałatę umyć i wyłożyć na talerz, mango i ser pokroić w kostkę(...)Ułożyć na  wierzchu. Składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą , polać sałatkę tuż przed podaniem. Podawać z grzankami. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet z czerwonej soczewicy 166

niej sięgam bo niektóre przepisy są naprawdę smaczne . Ten do takich należy . Pasztet z czerwonej soczewicy jest delikatny , sycący i absolutnie nie jest suchy . Uwielbiam go szczególnie z sosem jogurtowym lub tzatzyki . Moja rodzinka, też nim nie gardzi wręcz przeciwnie , nawet moja druga połowa pałaszuje go ze smakiem , co nie jest takie oczywiste , gdyż jest to osobnik typowo mięsożerny Polecam(...)Zapiekamy w piekarniku około 45-50 minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami na zimno lub odsmażony na patelni . Smacznego ! Post Pasztet z czerwonej soczewicy pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tortellini po włosku 197

Tortellini to włoskie pierożki nadziane mięsem, grzybami lub serem. Podaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten sposób podaje się je tradycyjnie. :-) Całość można posypać startym żółtym serem, co ja pominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego  2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu(...)drobną kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym, które doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy pomidory, koncentrat, dusimy 15-20 minut, doprawiamy do smaku. 3. Tortellini przekładamy do przygotowanego sosu. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
,,Truskawkowa Panna Cotta’’ 152

śmietanki kremówki 36% 100 ml mleka 50 g cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Sos truskawkowy: 200 g truskawek 1 łyżka cukru Wykonanie: Mus: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 30 minut aż puszczą(...)olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Owoce przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Przygotowanym sosem malinowym polewamy nasz deserek

Podróż w kulinaria
Tradycyjne kluski śląskie 461

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej. Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której zatrzymuje się sos), jednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem. Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy

Kraina Miodem Płynąca