Najwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole. Obowiązkowo polane sosem truskawkowym lub waniliowym. składniki: 600 g letnich ugotowanych ziemniaków 400 g sera białego ( u mnie z kostki) 2 jajka ok 1,5 szklanki mąki pszennej truskawki + cukier Ugotowane letnie ziemniaki(...)truskawkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby cała truskawka była zakryta i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle gotować partiami w osolonym wrzątku ok 8-10 minut od wypłynięcia. Podawać polane sosem waniliowym lub truskawkowym
Monia miesza i gotujelaurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mięso wyjąć i pokroić na 3-4 cm plastry śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać natkę pietruszki, włożyć porcje mięsa, jeśli trzeba to doprawić do smaku przyprawą w płynie, podać z ziemniakami, kaszą lub z czym lubisz - cielęcina jest krucha
W Mojej Kuchni Lubięczosnkowym, sałatkę z arbuzem i fetą, żeberka z grilla, szaszłyki, grillowane warzywa, ziemniaczki pieczone z boczkiem i z oscypkiem, sałatka z rostbefem i wiele dodatków w postaci sosów i dipów. Stoły uginały się od bardzo dobrej jakości produktów. Sommelier z firmy Czerwona Oliwka profesjonalnie doradzał nam jak łączyć wino z poszczególnymi smakami naszych dań(...)Najsmaczniejsza- - moim zdaniem - sałatka z rostbefem. Grillowane warzywa: cykoria, cukinia , kolorowe papryki, bakłażan, marynowane w salsie cebulowej z sosem sojowym i oliwie. Najprzyjemniejsza część naszych warsztatów degustacja i wspólne biesiadowanie. Serdecznie dziękuję za zaproszenie. Za spotkanie wspaniałych ludzi. Gotowanie w takim towarzystwie to prawdziwa przyjemność
AZgotuj!patelnią). Dodajemy (obrane ze skórki i pozbawione pestek) dowolnie pokrojone nektarynki. Całość karmelizujemy około 3 minuty na małym ogniu, delikatnie mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Powstały słodki „sos” powinien zgęstnieć. W garnuszku z grubszym dnem gotuję mleko (z odrobiną soli). Do gotującego się mleka dodaję 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Zmniejszam gaz i gotuję całość 2-3 minuty(...)czasu do czasu mieszając. Ugotowane płatki (najlepiej jeszcze ciepłe) wykładamy do pucharków. Na wierzch układamy nasze nektarynki ze słodkim „sosem”. Całość posypujemy lekko połamanymi płatkami migdałowymi. Podajemy od razu. Karmelizowane nektarynki na ryżowej chmurce Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj(...)olejem kokosowym. Piecz 20 min. Po pieczeniu dodaj ulubione składniki, na spód sos pomidorowy, polecam z Lidla z włoskiego tygodnia, następnie kładę ser mozzarella, pieczarki, tuńczyk, pomidorki i cukinię. Posypuję przyprawami. Zapiekam około 15, 20 min w temp. 180 stopni. Pychota
Bike By Lifeduże żółtka 2 łyżki cukru 3/4 szkl mleka 3,2% 3/4 szkl śmietany 30% 85 g sera żółtego edamskiego Mońki 1/2 łyżeczki kurkumy sól gałązka tymianku cytrynowego ulubiony sos pomidorowy ocet balsamiczny Wykonanie: W garnku z grubszym dnem ucieramy żółtka z cukrem i kurkumą. Dodajemy śmietanę, mleko i oderwane listki tymianku, całość dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek na gazie(...)gęste sito. Na koniec całość solimy do smaku. Odstawiamy gotowe do wystudzenia, Następnie wlewamy masę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Podałam lody z sosem pomidorowym i odrobiną octu balsamicznego
Malinowe Pocałunkibardzo smaczne i delikatne w smaku. Składniki: 200 gram szpinaku 200 gram małych pomidorków 2 małe cebulki 1 opakowanie mini mozzarelli 0,5 słoika zielonych oliwek Ole! Sos: 1/3 szklanki oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu Szczypta soli Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na półmisku lub talerzu. Umyte pomidorki kroimy na pół, oliwki(...)mozzarellę odsączamy z zalewy. Cebule kroimy w krążki, wszystkie składniki układamy na półmisku ze szpinakiem. Składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy sałatkę , najlepiej tuż przed podaniem
Bajeczna Kuchniadanie. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz(...)cygar. Pastilla posyp sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto filo stanie się złote i chrupiące. Pastilla podawaj na ciepło lub zimno z sosem do maczania, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z pastą harissa . Uwagi: *Kmin rzymski, ras el hanout i sumak kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami
Chilli Czosnek i Oliwagrilla, lubię też ją podawać z jajkiem sadzonym na letni obiad. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 6 ogórków małosolnych (przepis) pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem Sos: 25 ml octu winnego 75 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy ostrą gąbką i płuczemy (nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie(...)miękkości. Odcedzamy i gdy ostygną kroimy je w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w plasterki, siekamy dymkę, szczypiorek, koperek, dodajemy do ziemniaków. Mieszamy składniki sosu i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnydrobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem(...)Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną sałatą z dodatkiem sosu vinaigrette. SKŁADNIKI na 4-6 porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE
cool and mintywiększą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym, maślanym i łagodnym w smaku(...)musztardy. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Łyżka po łyżce wlewamy oliwę za każdym razem energicznie mieszając do połączenia składników (powinniśmy otrzymać gęsty i jednolity sos). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Polewamy sałatkę. Podajemy od razu
cool and mintyzmniejszyła się i kotlety nie wypuściły soków. Tak samo postępujemy z pozostałymi szaszłykami. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz ulubioną dodatkami np. sałatką coleslaw , jogurtem greckim, sosem tatarskim lub nietypowo - ze słodkim sosem chili
cool and mintyJeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje 0,5 kg ziemniaków (nie młodych) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (160 g) + do podsypania 1 czubata łyżka(...)łyżkę oleju i sporą szczyptę soli. Partiami wrzucamy kopytka na wrzątek. Gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na półmisek. Podajemy z sosem pieczarkowym lub podsmażoną cebulką i/lub zrumienionym boczkiem
cool and mintykalafior będzie al dente ( w zależności od wielkości różyczek). Stopniowo, nie przerywając procesu gotowania, dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy na większym ogniu i gotujemy przez 4 minuty, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy listkami bazylii. Gęstość sosu regulujemy mleczkiem kokosowym
cool and mintycebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami (poza sezonem można użyć fasolki szparagowej - również mrożonej). Na koniec podałam z jajkiem sadzonym, posiekaną papryczką chili i odrobiną sosu winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje 500 g świeżego kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku ¹⁄₃ pęczka świeżych szparagów(...)łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu smażymy 2 jajka sadzone (lub gotujemy je w koszulkach). Gotowe posypujemy posiekaną papryczką chili i układamy na "ryżu" z kalafiora. Podajemy na talerzach udekorowanych sosem winegret. Zapisz Zapisz
cool and minty