Gulasz z indyka z pieczarkami i lekkim sosem pomidorowym 218Przepis autorski (mój). Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem. Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa z indyka 200g pieczarek 2 pomidory (użyłam malinowych) 1 czerwona cebula (może(...)laurowym i zielem angielskim. Całość zalać bulionem i dusić (pod przykryciem) do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Pod koniec gotowania wsypać pozostałe przyprawy i ewentualnie sos zagęścić skrobią/mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku
Di gotuje
Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym 278smakowały ale też całkiem ładnie się prezentowały. składniki: 800 g piersi z kurczaka 6 średnich cebul (3 żółte i 3 czerwone) 1 duża czerwona papryka 10 łyżek słodko-pikantengo sosu chili 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać. Pierś kurczaka pokroić
Monia miesza i gotuje
Spaghetti bolognese 208Spaghetti bolognese to typowe włoskie danie. Makaron serwowany z sosem i posypany serem. Bardzo szybkie i smaczne danie. U mnie dość często gości na stole, bo domownicy bardzo je uwielbiają. Dzisiaj przygotowałam z kolorowym makaronem. Może i Wy skusicie się na taką propozycję obiadu. Polecam! Składniki 1 opakowanie makaronu typu spaghetti 500 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 cebula(...)koniec dodać drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Wszystko razem przesmażyć aż mięso ściemnieje. Wlać pomidory, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i chwilę smażyć Makaron ułożyć na talerzach i polać sosem, a następnie posypać parmezanem. spaghetti bolognese
O kuchni z uczuciem
GULASZ RYBNY 196SOS : 2 puszki pomidorów krojonych 1 spora cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny natka pietruszki(...)Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podpiec na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. wlewamy pomidory i bulion. Dusimy do miękkości, około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy małże. Doprawiamy sos do smaku, wkładamy kawałki ryby i mieszamy. Gotowy gulasz posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło z ryżem lub pieczywem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
KOPYTKA 206Kopytka to znane i lubiane kluski które goszczą na naszych stołach. Są świetnym dodatkiem do obiadów, pyszne z mięsnymi, pieczeniowymi lub grzybowymi sosami, albo polane pieczoną cebulką z kiełbaską i też są rewelacyjne(...)Każdy wałek kroimy ukośnie na kopytka. Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch wody. Odcedzamy i rozkładamy na talerze. Podajemy cieple polane sosem lub pieczonym mięsem z cebulą. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY 165Pasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem chrzanowym jest bardzo pyszny. Mój mąż jest jego zwolennikiem, polecam(...)lodówce. Zimny kroimy na kawałki. Smacznego. Uwagi; pasztet jest już dobry zaraz po upieczeniu, tylko lepiej go kroić po schłodzeniu, wtedy jest bardziej zwarty. Polecam do niego odrobinę sosu np. chrzanowego wtedy pasztet jest mniej słodki a bardziej wyrazisty w smaku
Kulinarne Fantazje Marioli
PANCAKES Z OWOCAMI 162Przepisów na nie jest naprawdę wiele i to bardzo przeróżnych. Po wielu próbach powstał przepis na pyszne, zdrowe, puszyste i prawie beztłuszczowe placuszki. Polecam je podać z różnymi słodkimi sosami, serkami, owocami i tym co kto lubi najbardziej(...)wylewamy porcje ciasta i pieczemy placki na małym ogniu, z jednej i drugiej strony. N talerzu układamy placki posmarowane serkiem i posypane pokrojonymi owocami. Polewamy płynną czekoladą lub ulubionym sosem
Kulinarne Fantazje Marioli
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 172żeberek wieprzowych sól, pieprz i kmin do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka w proszku do smaku liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju 2-3 szklanki wody(...)szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy żeberka, na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. Cebulę kroimy w talarki, dodajemy do mięsa, uzupełniamy wodę,wlewamy sos sojowy i ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe. Żeberka podajemy
Kulinarne Fantazje Marioli
SAJGONKI 210drobno pokrojona 1 jajko 1 marchew starta na tarce jarzynowej 2 liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 3 łyżki sosu sojowego olej do głębokiego smażenia(...)oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy z ryżem, polanym ostrym sosem i surówką z kapusty. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
HAMBURGER WIEPRZOWY - domowy 181DODATKOWO : dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy(...)Odkładamy na talerz. Bułki przecinamy, układamy na nich po plastrze sera i podgrzewamy w opiekaczu. Następnie układamy na nich po plastrze pomidora, cebuli i ogórkach, na to kotlet, polewamy sosem i przykrywamy wierzchem bułki. Podajemy ciepłe, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
TORTELLINI W SOSIE POMIDOROWYM ZAPIEKANE Z SEREM 195PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy studzimy. Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy szynkę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Sos gotując mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy znacznie zgęstnieje zakręcamy gaz. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy tortellini na to wylewamy sos i lekko mieszamy z makaronem, posypujemy wierzch serem
Kulinarne Fantazje Marioli
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 164Marynata : 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju kawałek startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta chilli gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku(...)Całość dusimy około 5 minut. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Makaron nakładamy na talerze, dodajemy porcję sosu z kurczakiem, posypujemy natką pietruszki i podajemy
Kulinarne Fantazje Marioli
POLĘDWICZKI NADZIEWANE PIJANYMI ŚLIWKAMI 169DODATKOWO : 250 g małych, twardych pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki gęstej śmietany 18 % sól, pieprz do smaku szczypta ziół prowansalskich koperek odrobina żurawiny do sosu(...)Kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy, podpiekamy na oleju. Doprawiamy do smaku i prużymy aż odparują płyny. Na koniec wsypujemy garść żurawiny, dodajemy śmietanę i pokrojony koperek, mieszamy, zagotowujemy sos i gotowe. Na półmisek układamy porcję pieczarek, na to kładziemy plastry polędwiczek, dekorujemy żurawiną i koperkiem. Danie podajemy na ciepło, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 197prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając. Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym
Kulinarne Fantazje Marioli
NALEŚNIKI SUZETT Z SEREM I ORZECHAMI 179flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień i wlewamy alkohol. Kiedy zacznie parować podpalamy ostrożnie płyn na patelni. Gdy alkohol się wypali przekładamy naleśniki na talerz, do pozostałego sosu po naleśnikach dodajemy filety z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i łyżkę masła, chwilkę smażymy. Owoce z sosem rozkładamy na naleśniki. Danie podajemy ciepłe. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli