sosy - 72734 przepisów (strona:2141/4849)

Knedle ziemniaczano-serowe z truskawkami 287

Najwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole. Obowiązkowo polane sosem truskawkowym lub waniliowym. składniki: 600 g letnich ugotowanych ziemniaków 400 g sera białego ( u mnie z kostki) 2 jajka ok 1,5 szklanki mąki pszennej truskawki + cukier Ugotowane letnie ziemniaki(...)truskawkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby cała truskawka była zakryta i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle gotować partiami w osolonym wrzątku ok 8-10 minut od wypłynięcia. Podawać polane sosem waniliowym lub truskawkowym

Monia miesza i gotuje
cielęcina w sosie grzybowym... 168

laurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mięso wyjąć i pokroić na 3-4 cm plastry śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać natkę pietruszki, włożyć porcje mięsa, jeśli trzeba to doprawić do smaku przyprawą w płynie, podać z ziemniakami, kaszą lub z czym lubisz - cielęcina jest krucha

W Mojej Kuchni Lubię
Warsztaty grillowe z firmą Sokołów 208

czosnkowym, sałatkę z arbuzem i fetą, żeberka z grilla, szaszłyki,  grillowane warzywa, ziemniaczki pieczone z boczkiem i z oscypkiem, sałatka z rostbefem i wiele dodatków w  postaci sosów i dipów.  Stoły uginały się od bardzo dobrej jakości produktów.  Sommelier z firmy Czerwona Oliwka profesjonalnie doradzał nam jak łączyć wino z poszczególnymi smakami  naszych dań(...)Najsmaczniejsza- - moim zdaniem  -  sałatka z rostbefem. Grillowane warzywa: cykoria, cukinia , kolorowe papryki, bakłażan, marynowane w salsie cebulowej z sosem sojowym i oliwie. Najprzyjemniejsza  część naszych warsztatów degustacja i wspólne biesiadowanie.  Serdecznie dziękuję za zaproszenie. Za spotkanie wspaniałych ludzi. Gotowanie w takim towarzystwie to prawdziwa przyjemność

AZgotuj!
Karmelizowane nektarynki na ryżowej chmurce 221

patelnią). Dodajemy (obrane ze skórki i pozbawione pestek) dowolnie pokrojone nektarynki. Całość karmelizujemy około 3 minuty na małym ogniu, delikatnie mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Powstały słodki „sos” powinien zgęstnieć. W garnuszku z grubszym dnem gotuję mleko (z odrobiną soli). Do gotującego się mleka dodaję 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Zmniejszam gaz i gotuję całość 2-3 minuty(...)czasu do czasu mieszając. Ugotowane płatki (najlepiej jeszcze ciepłe) wykładamy do pucharków. Na wierzch układamy nasze nektarynki ze słodkim „sosem”. Całość posypujemy lekko połamanymi płatkami migdałowymi. Podajemy od razu. Karmelizowane nektarynki na ryżowej chmurce Smacznego

Słodkie okruszki
Pizza na spodzie z kalafiora 216

Składniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj(...)olejem kokosowym. Piecz 20 min.  Po pieczeniu dodaj ulubione składniki, na spód sos pomidorowy, polecam z Lidla z włoskiego tygodnia, następnie kładę ser mozzarella, pieczarki, tuńczyk, pomidorki i cukinię. Posypuję przyprawami. Zapiekam około 15, 20 min w temp. 180 stopni. Pychota

Bike By Life
Lody z żółtego sera. 247

duże żółtka 2 łyżki cukru 3/4 szkl mleka 3,2% 3/4 szkl śmietany 30% 85 g sera żółtego edamskiego Mońki 1/2 łyżeczki kurkumy sól gałązka tymianku cytrynowego  ulubiony sos pomidorowy ocet balsamiczny  Wykonanie: W garnku z grubszym dnem ucieramy żółtka z cukrem i kurkumą. Dodajemy śmietanę, mleko i oderwane listki tymianku, całość dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek na gazie(...)gęste sito. Na koniec całość solimy do smaku. Odstawiamy gotowe do wystudzenia, Następnie wlewamy masę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta.  Podałam lody z sosem pomidorowym i odrobiną octu balsamicznego

Malinowe Pocałunki
Sałatka ze szpinakiem 157

bardzo smaczne i delikatne w smaku.   Składniki: 200 gram szpinaku 200 gram małych pomidorków 2 małe cebulki 1 opakowanie mini mozzarelli 0,5 słoika zielonych oliwek Ole! Sos: 1/3 szklanki oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu Szczypta soli Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na półmisku lub talerzu. Umyte pomidorki kroimy na pół, oliwki(...)mozzarellę odsączamy z zalewy. Cebule kroimy w krążki, wszystkie składniki układamy na półmisku ze szpinakiem. Składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy sałatkę , najlepiej tuż przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 176

danie. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz(...)cygar.  Pastilla posyp sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto filo stanie się złote i chrupiące. Pastilla podawaj na ciepło lub zimno z sosem do maczania, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z pastą harissa .  Uwagi: *Kmin rzymski, ras el hanout i sumak kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z młodych ziemniaków 318

grilla, lubię też ją podawać z jajkiem sadzonym na letni obiad. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 6 ogórków małosolnych  (przepis) pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem Sos: 25 ml octu winnego 75 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy ostrą gąbką i płuczemy (nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie(...)miękkości. Odcedzamy i gdy ostygną kroimy je w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w plasterki, siekamy dymkę, szczypiorek, koperek, dodajemy do ziemniaków. Mieszamy składniki sosu i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
EMPANADAS 206

drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem(...)Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną sałatą z dodatkiem sosu vinaigrette. SKŁADNIKI na 4-6 porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE

cool and minty
SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO 192

większą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym, maślanym i łagodnym w smaku(...)musztardy. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Łyżka  po łyżce wlewamy oliwę za każdym razem energicznie mieszając do połączenia składników (powinniśmy otrzymać gęsty i jednolity sos). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Polewamy sałatkę.  Podajemy od razu

cool and minty
KOTLECIKI BAŁKAŃSKIE 151

zmniejszyła się i kotlety nie wypuściły soków. Tak samo postępujemy z pozostałymi szaszłykami. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz ulubioną dodatkami np.  sałatką coleslaw   , jogurtem greckim, sosem tatarskim lub nietypowo - ze słodkim sosem chili

cool and minty
KOPYTKA 178

Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje 0,5 kg ziemniaków (nie młodych) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (160 g) + do podsypania 1 czubata łyżka(...)łyżkę oleju i sporą szczyptę soli. Partiami wrzucamy kopytka na wrzątek. Gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na półmisek. Podajemy z  sosem pieczarkowym  lub podsmażoną cebulką i/lub zrumienionym boczkiem

cool and minty
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 215

kalafior będzie al dente ( w zależności od wielkości różyczek).  Stopniowo, nie przerywając procesu gotowania, dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy na większym ogniu i gotujemy przez 4 minuty, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy listkami bazylii. Gęstość sosu regulujemy mleczkiem kokosowym

cool and minty
SMAŻONY "RYŻ" Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM 232

cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami (poza sezonem można użyć fasolki szparagowej - również mrożonej). Na koniec podałam z jajkiem sadzonym, posiekaną papryczką chili i odrobiną sosu winegret.  SKŁADNIKI / 2 porcje 500 g świeżego kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku ¹⁄₃ pęczka świeżych szparagów(...)łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu smażymy 2 jajka sadzone (lub gotujemy je w koszulkach). Gotowe posypujemy posiekaną papryczką chili i układamy na "ryżu" z kalafiora. Podajemy na talerzach udekorowanych sosem winegret. Zapisz Zapisz

cool and minty