sosy - 72734 przepisów (strona:2132/4849)

Żeberka z dzika w sosie własnym 274

wody) Po 40 min. gotowania dołożyłam do mięsa obsmażoną na tłuszczu cebulę do której dodałam  około łyżki mąki, to smażyłam razem i dopiero dołożyłam do sosu i dopiero wtedy sos w garnku posoliłam Po następnych 20 min. gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę. Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej

Proste Potrawy
Spring rolls z ostrym sosem 325

SPRING ROLLS Z OSTRYM SOSEM, czyli chrupiące, sezonowe warzywa, aromatyczne... Artykuł Spring rolls z ostrym sosem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Dorsz w cieście piwnym 181

Składniki na 3 porcje: Sos tatarski: 100 g pieczarek marynowanych 100 g ogórków konserwowych 1 jajko, ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu sól, pieprz Pieczarki, ogórki i jajko posiekać w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Dorsz: 500 g polędwicy z dorsza 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 mielonej(...)głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor, Odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
Sałatka z chrupiącym bekonem. 206

Składniki: -kapusta pekińska -ogórek zielony -pomidorki koktajlowe -boczek w cienkich plastrach -sos sałatkowy (3 łyżki wody, 3 łyżki oleju) Sposób przygotowania: Boczek pieczemy w piecyku elektrycznym 10 minut w 220 stopniach. Jeśli ktoś nie ma piecyka można również to zrobić w piekarniku. Kapustę siekamy i kładziemy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plasterki a następnie plasterek(...)części. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy na kapuście. Polewamy sosem sałatkowym. Następnie na sałatkę układamy pokrojony w mniejsze części upieczony bekon. Smacznego

Magia jedzenia.
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 284

przyprawy . Ziarna gorczycy białej, będącej głównym składnikiem musztardy, były tłuczone na proszek używany do przyprawiania mięs. Później zaczęto je ucierać z octem lub oliwą i ziołami, aby powstały sos nie tylko dodawał smaku potrawom, ale też ułatwiał trawienie. Średniowiecze to dla musztardy renesans . Wtedy rozkwitła jej popularność, a na dworze papieskim we Włoszech powstał zawód musztardnika. Dopiero w XIII wieku(...)czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem dressingu. Jak zrobić dressing z musztardą? Wystarczy wymieszać 3 łyżki ulubionej musztardy

Codogara
Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 238

już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także odrobinę czerwonych porzeczek (które zostały odłożone, zanim trafiły do galaretki). Szukając porzeczkowych inspiracji natknęłam się na pewien przepis w magazynie GoodFood. Sos (a w oryginalnej nazwie relish) powstał z połączenia czerwonych porzeczek, cebuli, papryki i ostrych przypraw. Jest kwaśno-słodko-ostry i idealnie sprawdzi się jako dodatek do deski serów czy też(...)domowych wędlin. Skusicie się? :-) Jest szybki w przygotowaniu i smaczny, zapraszam po przepis na sos porzeczkowy na ostro! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Recenzja książki "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji" 248

osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów na tradycyjne potrawy. Znajdziemy tam również nietypowe przepisy np. na Roladki drobiowe w sosie z pestkami dyni czy Jarskie kotleciki z ciecierzycy z sosem czosnkowym. Każdy  przepis opatrzony jest zdjęciem, spisem produktów oraz krótkim i treściwym opisem wykonania. Dania są naprawdę proste w wykonaniu i składają się

Z miłości do słodkości
Spaghetti carbonara 216

pieprzem. Śmietanę 18% wymieszać z roztrzepanymi żółtkami oraz startym serem. wlać na patelnię do boczku z cebulą. Składniki razem wymieszać i dusić na małym ogniu razem aż powstanie gęsty sos. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do sosu, wymieszać razem i podawać

Camilla w kuchni
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 278

ZNAJDŹ PRZEPIS, możecie dużo szybciej wertować bloga, po różnych hasłach i szukać przepisów bądź inspiracji. Polecam! Dzisiaj cukinię proponuję Wam w iście letnim wydaniu, mianowicie z kurczakiem, kurkumą i sosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu(...)gotujemy około 10 minut. Od tej pory gotujemy danie bez pokrywki przez kolejne 5 do 7 minut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje i nabierze ładnej kremowej struktury.  Podajemy póki gorące z kromką bagietki bądź chleba. Danie przed podaniem możecie też dodatkowo skropić oliwą z oliwek, bądź podać z zrumienionymi

SMYKWKUCHNI
Domowe muesli z płatkami jaglanymi i pistacjami w jogurtach 172

duże kubki jogurtów- u mnie brzoskwinia, gruszka i naturalny pistacje lekko prażone  Skworcu płatki jaglane  Symbio opcjonalnie posypka – u mnie serduszka bazylia świeża idealnie tutaj pasuje sos do deserów u mnie mango oraz wiśnia Przygotuj muesli i wsyp di miski, dosyp płatków jaglanych. Mają one niesamowite właściwości prozdrowotne.Wymieszaj. Do wysokich szklanic wsyp porcję muesli, dodaj jogurt np.gruszkowy, znów(...)dodaj muesli i znów jogurt tym razem np. Brzoskwiniowy. Kolejna i ostatnia warstwa muesli i wykończ jogurtem naturalnym. Posyp pistacjami. Dodaj sosów. Posypka i listki bazylii. Włóż na 15 minut do lodówki. Schłodzone smakuje o wiele lepiej. Chwyć za długą łyżeczkę i do dzieła, smacznego! Prosto i bardzo zdrowo! Energia gwarantowana

Z Kuchni Do Kuchni
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 246

podoba. Na dole znajduje się śniadaniownia z piekarnią, na górze zjecie lunch i napijecie się drinka. Tym razem zdecydowałam się na jajka po benedyktyńsku + własna brioche, szynka, świeży szpinak, sos holenderski i mała sałatka. Było pysznie ! Monsieur Armand Najlepsze makaroniki znajdziecie właśnie tu. Miejsce znajduje się przy Władysława IV 23/30. Makaroniki robione są przez Francuza, co jest gwarancją smaku(...)samą myśl, dostaję ślinotoku. W lokalu znajdziecie także inne dania, ale polecam wybranie burgera. Ja zdecydowałam się na klasycznego (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sałata, sos bbq lub ketchup, musztarda, majonez). Foodporn jednym słowem

Moja pasja smaku
Musztarda pomidorowa do słoików na zimę 168

Pyszny sos idealny do wędlin, mięs, jajek ... Świetnie podkreśla smak potraw. Składniki: 2 kg pomidorów 1 biała cebula 16 dag cukru ½ szklanki octu ½ szklanki musztardy kremskiej 1 łyżeczka soli Pieprz do smaku Imbir mielony do smaku Wykonanie: Pomidory opłukać i pokroić. Następnie rozgotować z posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami. Lekko przestudzony sos zmiksować i wysmażyć do konsystencji powidła. Przelać

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki w zalewie kebab-gyros 2539

Pikantne ogórki z wyrazistym smakiem. Folwark potrafi dobrać przyprawy. Polecamy :) Składniki ogórki gruntowe liście laurowe Marynata na 1,5 l: 300 ml sosu kebab-gyros liście laurowe 3 łyżki cukru 100 ml octu 10% woda do uzupełnienia   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy na kawałki (jakie lubimy) układamy w słoiki. Do każdego słoika(...)dodajemy po liściu laurowym. Wodę zagotowujemy (cały czas mieszając) z sosem, octem i cukrem. Tak przygotowaną marynatą, zalewamy ogórki. Zakręcamy i ustawiamy pokrywką do spodu. Całkiem ostudzamy. Przechowujemy w zacienionym miejscu, maksymalnie przez rok. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Lazania wegetariańska 350

konsystencję oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarelle kroimy w plastry. Dno formy do pieczenia wykładamy suchymi płatami makaronu. Para i zawartość mokrych składników same ugotują nam makaron. Makaron zalewamy sosem z jajka i jogurtu. Na to dajemy warstwę groszku, pieczarek i cukinii. Warstwę posypujemy parmezanem. Przykrywamy kolejnymi płatami ciasta, polewamy sosem i układamy warstwę marchewki i posypujemy parmezanem

ladykitchen
Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami 192

ciemne jeżyny i truskawki. Sok, w którym macerują się owoce powstaje z połączenia przepysznego miąższu z marakui z sokiem pomarańczowym, świeżą miętą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Polecam! Składniki sosu do sałatki: 2 pomarszczone marakuje 50 ml świeżego soku z pomarańczy z miąższem (można wycisnąć sok lub kupić świeży sok z miąższem) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra(...)łyżka oliwy extra vergine spora garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g) Brzoskwinie, obrane mango i obrany melon pokroić w kawałki. Wrzucić do miski z sosem. Dodać jeżyny i truskawki. Wszystko delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (do 24 godzin). 2 dojrzałe brzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzały żółty melon 125 g jeżyn

Moja Delicja