sosy - 72734 przepisów (strona:2131/4849)

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 229

najstarszymi mieszkańcami naszej planety. Na całym świecie rośnie ich około 60 tys. gatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny(...)według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać ją kilka minut. W głębokim talerzu lub półmisku układamy pulpety, zalewamy je zupą grzybową Profi, nakładamy usmażone kurki i posypujemy koperkiem. Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem podajemy na gorąco jako danie główne.  Więcej informacji na temat produktów Profi można znaleźć na stronie  www.profi.com.pl . Warto wiedzieć, że grzyby składają się

My Chcemy Jeść
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 207

trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru.   GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony

Menmagazine
Kanapka z grillowanym kurczakiem 236

kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy pokrojonego kurczaka i grillujemy przez około 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy sos. W niewielkiej miseczce mieszamy jogurt naturalny z solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz siekany koperek. Pomidora, roszponkę myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy(...)połówce, której nie używamy do przygotowania kanapki, zaś drugą połowę obieramy i kroimy w plastry. Na kromce pieczywa układamy grillowanego kurczaka, polewamy przygotowanym sosem, kładziemy sałatę i ser, przykrywamy kolejną kromką, na której kładziemy szynkę, plastry pomidora i awokado, przyprawiamy solą i pieprzem, a całość przykrywamy ostatnią kromką pieczywa. Kanapkę

Menmagazine
Placki z fasolką szparagową 183

patelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki na złoty kolor.       Wyłożyłam na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.     Placuszki podałam z sosem pomidorowym .       Sos przygotowałam oczywiście ze świeżych pomidorów. Placki można podać również z mizerią z ogórków, z jogurtem... Nie ważne z czym podacie, smakują zawsze. Nawet na zimno. Spróbujcie

Kuchnia u Krysi
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 246

srebrną folię i włożyłam do foremki. Na dno wlałam 2 łyżki wody i wstawiłam do piekarnika na 1 godzinę.   Jeżeli zechcecie zrobić taką pieczeń na ciepło z sosem, wystarczy zamiast zawijać w folię,   włożyć pieczeń do rondla do zapiekania, podlać odrobiną wody i piec pod przykryciem około 1 – 1,5 godz. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy przyprawić wytworzony(...)sos a mięso podać zaraz po wyjęciu z piekarnika   Po wystudzeniu, a najlepiej zrobić to na drugi dzień, odwinęłam pieczeń z folii, zdjęłam sznurek i pokroiłam mięso w plastry.       Tak przygotowane mięso najlepiej smakuje podane na zimno pokrojone na półmisku.   Jest wyjątkowe w smaku. Wygląda niezwykle. Z pewnością zadowoli gusta Waszych gości. Polecam tak przygotowany

Kuchnia u Krysi
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 241

ciast kruchych i półkruchych             typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania   sosów i zup               Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów

Kuchnia u Krysi
Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju 250

Zniknęły szybko, więc k oniecznie muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw   A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE

Kuchnia u Krysi
Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky), pieczone i grillowane w piekarniku 174

będzie tym razem. Czy zasmakują Wam moje żeberka, które najpierw leżały w marynacie? Dzięki niej   żeberka uzyskały niezwykły smak i piękny kolor. A z marynaty powstał pyszny sos i świetna glazura...   Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych   Suche składniki: 120 g brązowego cukru 1łyżka kuminu (nie mylić z kminkiem) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)grill i piekłam żeberka dalej, ale już w odkrytym naczyniu. Najpierw 10-15 minut, potem odwróciłam na druga stronę i znów wstawiłam na 10-15 minut. Oczywiście polewałam wytworzonym sosem.   Jeśli Wasz piekarnik nie ma funkcji „grill”, to spróbujcie przełączyć na pieczenie z górną grzałką, ale naczynie trzeba wstawić na wyższą półkę w piekarniku

Kuchnia u Krysi
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 237

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek,  2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 5 minut na oliwie. Oprószam solą(...)oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję startym na tarce o dużych otworach serem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pizzę podaję polaną sosem amerykańskim

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grillowane tortille z serem i sadzonym jajkiem... 196

oczywiście z serem MOŃKI! Składniki na 2 sztuki; 2 tortille garść rukoli 2 jajka 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego Mońki 4 suszonych pomidorów łyżka masła ulubiony sos majonezowy 1 pomidor Przygotowanie; Na patelni rozpuścić masło a następnie usmażyć jajka sadzone. Tortille posmarować sosem majonezowym, następnie wyłożyć rukolą, na to układać plastry szynki, sera, krojone pomidory a także

Radość kipiąca uśmiechem.
Szaszłyki drobiowe w domowej przyprawie gyros 242

Kolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku

Smak mojego domu
Kurczak z groszkiem, pieczarkami i cydrem 201

trzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć mięso z patelni, a dodać pieczarki. Dusić ok 2-4 min wlać bulion i śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu.  W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek.  Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła i mleka..wmieszać posiekany koperek

Gaździnka warzy
Wytrawna sałatka arbuzowo-melonowa 222

Letnia i bardzo orzeźwiająca sałatka z arbuzem, melonem, ogórkiem, czerwoną cebulą i bazylią Składniki: 1 mały melon 1/2 arbuza 1/2 czerwonej cebuli 1 zielony ogórek świeża bazylia sól pieprz sos balsamiczny Z melona i arbuza wydrążyć kulki, bądź pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piora, ogórka w plasterki. Porwać bazylię, dodać do sałatki. Całość doprawić solą, pieprzem i sosem balsamicznym

Moja Galeria Smaku
TATAR Z ŁOSOSIA Z CHIPSAMI Z MARCHEWKI 205

SKŁADNIKI :  500 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 średni ogórek, obrany  1 limonka 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 100 g sera fety Arla Apetina, w kostkach z suszonymi pomidorami  1 łyżka pokrojonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku(...)się chipsy zwijać, wyciągamy je z piekarnika i chwilkę suszymy. Z łososia zdejmujemy skórę, pozbawiamy je ewentualnych ości i kroimy w drobną kostkę.  Do miski przekładamy mięso, dodajemy sos sojowy, sok z limonki, natkę pietruszki, rozkruszony ser feta wraz z oliwą i suszonymi pomidorami oraz cebulę i drobno pokrojony ogórek bez gniazd nasiennych.  Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania