sosy - 72734 przepisów (strona:2125/4849)

Pizza twist 165

pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami) sos pomidorowy, ketchup zioła ( u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i oregano) Z drożdży, 100 ml ciepłej wody i cukru przygotowujemy zaczyn, do którego po wymieszaniu dodajemy(...)godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę oprószamy obficie mąką, wykładamy ciasto, które musimy rozwałkować na prostokąt o grubości  1 - 1,5 cm. Na jednej części wykładamy sos pomidorowy/ketchup wymieszany z ziołami, pocięte na drobno salami i startą mozzarellę.  Nakładamy drugą część ciasta i lekko dociskamy. Nożem wycinamy paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Zwijamy

kruche babeczki
Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 179

Część zdejmuję z patelni i studzę. Drugą część lekko podlewam wodą i duszę do miękkości, około 30 minut. Na koniec doprawiam śmietanką, solą, pieprzem i tymiankiem, i mam gotowy sos.  Polędwiczkę rozcinam, by powstał dość cienki płat, który łatwo można zrolować. Mój kawałek mięsa był nieduży, długi a wąski, więc było nieco trudniej, ale wszystko da się zrobić(...)zależności od grubości rolady.  Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło.  W pierwszej wersji serwowałam z makaronem i kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami

Pichceniomania
Zapiekanka z fasolką szparagową 204

kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia 1 szkl. startego żółtego sera kilka czubatych łyżek bułki tartej Sos beszamelowy: 1 szkl. mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku) Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać(...)czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch polać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się

Moje domowe kucharzenie
Pieczone bataty 181

nimi w kuchni przy bardziej skomplikowanych przepisach. Pieczone bataty powinny być lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ja użyłem delikatnych dodatków, ponieważ maczałem je później w sosie na bazie harrisy. Jeśli masz zamiar jeść je solo, to spokojnie możesz dosypać jeszcze troszkę ostrej papryki. Wszyscy, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować batatów, powinni to zrobić. W smaku(...)Dodaj przyprawy oraz olej i wymieszaj. 4 Wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść bataty i piecz przez około 20-25 minut w 200 stopniach. 5 Do podania samodzielnego z sosami lub jako dodatek do obiadu. Artykuł Pieczone bataty pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Paluchy drożdżowe z salami i serem 224

instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 6 plastrów żółtego sera 9 plastrów kiełbasy salami oregano 3-4 łyżki sosu pomidorowego 3 łyżki mleka do posmarowania Ciasto : Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie(...)można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować sosem i na jednej połówce ciasta ułożyć plasterki sera i salami. Posypać oregano, przykryć pustą częścią ciasta. Ciasto pociąć na długie i cienkie pasy, skręcić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Smakołyki Asi
suszony kurczak na przekąske ,drugie śniadanie 177

Składniki 450 g kurczaka ( u mnie uda kurczaka) 1/4 szklanki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru Wykonanie Pokroić na cienkie plastry mięso. Wymieszać sos sojowy, brązowy cukier, czosnek i imbir. Namoczyć plastry kurczaka w marynacie .Przykryć szczelnie i marynować w lodówce około 2-3 godzin . Odwodnić w dehydratorze w temperaturze 52 stopnie

w mojej kuchni
Karp w zalewie octowo-pomidorowej 204

maly słoiczek  oraz bazylię mieszamy caly czas. Dodajemy zalewę octowa, Oczywiscie nie wszytko! Po malu dodajemy ciagle mieszajac  bo od nas zalezy konsystencja o smak sosu . Następnie zalewamy zimną zalewą ,zimną rybę . Podkreślam tą informację,ponieważ gdy ryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki  na minimum dwie doby najlepiej(...)szczelnym szklanym pojemniku albo wekujemy w słoiku Ja osobiście wolę ta metodę,i zjadam dopiero po tygodniu kiedy ryba przesiaknie sosem. Smacznego

Viola cooks with passion
Pasta paprykowa do słoików na zimę 179

żeby je wszystkie zmieścić. I dobrze, zimą będziemy jeść smakołyki, a wy będziecie mieć od nas mnóstwo fajnych i sprawdzonych przepisów. Tę paprykę wykorzystać możemy na wiele sposobów. Do sosów, do makaronu, co wam tylko przyjdzie do głowy. Taki przykład na szybki obiad jak nic wam się nie chce: gotujecie makaron, podsmażacie czosnek, do czosnku dodajecie tę pastę paprykową(...)garnka. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dokładamy do garnka. Gotujemy wszystko przez około 30 minut. Następnie blendujemy zostawiając gdzieniegdzie kawałeczki papryki. Gotujemy dalej aż sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy ocet, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, a następnie przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut

Marder&Marder Manufacture
Kurczak a'la pizza w boczku 243

moje preferencje smakowe. Zamiast salami możecie użyć zwykłej szynki, a zamiast boczku szynkę parmeńską.  Kurczak jest bardzo soczysty, podczas pieczenia przechodzi wszystkimi zapachami, smakiem salami i przypraw z sosu. A ser? Ciągnie się jak na pizzy.. :) Idealny pomysł na naprawdę smaczny obiad, białkowo-tłuszczowy. Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 5/6 plastrów boczku 1/2 kulki mozzarelli(...)plastrów salami Ketchup Bazylia Oregano Sól himalajska Papryka słodka Papryka ostra Wykałaczki Przygotowanie: Kurczaka rozbijamy tłuczkiem.  Na środku układamy mozzarellę i salami. Ketchup mieszamy z przyprawami. Nakładamy sos.  Pod kurczakiem układamy boczek na krzyż.  Całość zawijamy i łączymy przy pomocy wykałaczek. Piersi układamy na naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach

Czarnawisienka
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną i jęczmienną 202

Zapiekankę można podawać na ciepło i zimno lub może stanowić element obiadu, kolacji, a także można ją zabrać do pudełka do pracy. Pasuje do niej sos grzybowy, musztardowy lub chrzanowy. Zapiekanka jest bardzo sycąca a do tego smaczna :) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKA Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1 łyżeczka soli 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko(...)ciasta uformuj placek i przykryj nim zapiekankę (lub pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 2 godzin. Podawaj z sosami albo z jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. GOTOWE

Kulinarna (nie)codzienność
Czarny makaron z kurkami i szpinakiem 305

minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak. Gdy zmięknie, wrzucamy odsączony makaron. Mieszamy, aż oblepi się w sosie, a cały sos zgęstnieje. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji od razu podajemy. Post Czarny makaron z kurkami i szpinakiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 255

Najsmaczniejsze okazy to te najmłodsze, wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych i 1/3 na tarce o drobnych oczkach. Startą cukinię lekko(...)albo wkładamy na kratkę do nagrzanego piekarnika, żeby utrzymać ich ciepło i chrupkość). Kończymy smażyć resztę ciasta, co jakiś czas dolewając na patelnię olej. Placki najprzyjemniej smakują z jogurtowym sosem tzatziki, ale można je podać i z samym greckim jogurtem. Danie to moja wariacja na temat Kolokithokeftedes – greckich placuszków z cukinii z fetą i ziołami. Greckie placki zamiast surowych ziemniaków

Karo in the Kitchen
Ośmiornica duszona w pomidorach 228

wymieszaniu dolewamy wino i przez kilka minut dusimy na małym ogniu. Dorzucamy rozgniecione pomidory z puszki - doprowadzamy do wrzenia (delikatnie solimy do smaku). UWAGA - jeśli lubicie bardziej wodniste sosy dodajcie 1/2 szklanki wody. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. (patelnię zostawiamy). Przed końcem pieczenia gotujemy(...)makaron o 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Na patelnie wlewamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Przekładamy zapiekaną ośmiornicę wraz z sosem, dorzucamy makaron i podgrzewamy razem dokładnie mieszając przez 2 minuty. Podajemy na głębokich talerzach

peggiwkuchni
Kąski schabowe w sosie z wędzonej papryki 295

Kolejny pomysł na przyrządzenie schabu by uniknąć na talerzu tradycyjnego kotleta w panierce:) Tym razem jest to schab w sosie z dodatkiem wędzonej papryki, która nadaje potrawom smaku charakterystycznego dla paprykowych chipsów.  Mięso i marynata: 500g schabu 250g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz olej  Sos: 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku

Szefowa kuchni