sosy - 72734 przepisów (strona:2116/4849)

Sałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego 204

porcje: Kasza jaglana – 100g Burak – 2 sztuki Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut (aż będę(...)lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą.  Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy kiełkami.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek 175

także porzeczki. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i cynamonem i zalać nimi kaszę, chałkę i owoce. Całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować sos mieszając jogurt naturalny z ekstraktem z cykorii. Ciasto można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno polane sosem jogurtowo-kawowym

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej 167

mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Mango – ½ sztuki Granat – ½ sztuki Orzechy włoskie – ½ szklanki Ser parmezan Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry Świeża kolendra Oliwa z oliwek, sos balsamiczny Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Następnie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Szynkę szwarcwaldzka kroimy(...)włoskie. Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki i plastrami parmezanu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą

Kuchnia Bon Appetit
Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku 185

Papryka wędzona – 1 łyżeczka Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Szafran – szczypta Suszony rozmaryn Sól Oliwa z oliwek – 2 łyżki + do wysmarowania formy Kiełbaska chorizo – 4-5 plasterków Sos piri-piri – 1 łyżka Wykonanie: Pałki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy 2 ząbkami czosnku, papryczką chili, solą i ½ łyżeczki papryki wędzonej. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki(...)patelnię żeliwną) smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nią ryż. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę paprykę, boczniaki i chorizo. Wszystko mieszamy razem z wędzoną papryką, czosnkiem i sosem piri piri. W naczyniu układamy podsmażone pałki kurczaka. W 1,5 szklanki wody rozpuszczamy szafran i 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki zalewamy wodą z szafranem i solą, a następnie posypujemy

Kuchnia Bon Appetit
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 146

torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (najlepiej okrągłe) posmarować masłem lub olejem(...)liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka można podać z sosem pomidorowym. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej 165

Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Sałata rzymska – 1 duża sztuka Parmezan – kilka plasterków Orzechy pini – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 4 łyżki + 2 do sosu Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie marynujemy w połowie marynaty przygotowanej z   oleju sezamowego(...)przestudzone układamy je na talerzu razem z sałatą rzymską, którą polewamy 4 łyżkami pesto. Dekorujemy całość rukolą i pomidorami koktajlowymi, a także posypujemy parmezanem i orzechami pini. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek i pesto

Kuchnia Bon Appetit
Wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną 151

kaszą jęczmienną Składniki: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czarne oliwki – 20 sztuk Rzodkiewki – 10 sztuk Kapary – 2 łyżki Natka pietruszki – pół pęczka Mięta – 10-15 listków Sos: Tahini – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 4 łyżki Sok z ½ cytryny Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy(...)pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki, kapary i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i kapary. Całość mieszamy z sosem przygotowanym z tahini, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Bon Appetit
Szaszłyki z grilla z polędwiczką wieprzową 126

sztuka Papryka czerwona – 2 sztuki Cebula czerwona – 2 sztuki Pieczarki – 5-6 sztuk Marynata: Olej sezamowy – 3 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżka Oregano – 1 łyżka Tymianek – 1 łyżka Sos sojowy – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Wykonanie – marynata: W miseczce mieszamy rozgnieciony ząbek czosnku z przyprawami, sosem sojowym i olejem. Następnie mięso i warzywa kroimy w równe kawałki i marynujemy

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem 196

kalmarami i granatem Składniki: Sałata rzymska – 2 główki Papryka czerwona – 2 sztuki Pomidor – 2 sztuki Granat – ½ sztuki Ser halloumi – 200g Kalmary baby – 10 sztuk Sezam czarny i biały Składniki – sos: Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie – sałatka: Paprykę umyć, pokroić w kostkę i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Ser halloumi pokroić(...)ugrillować. Kalmary oczyścić, pokroić i grillować przez 1 minutę. W naczyniu układać warstwami liście sałaty, plastry pomidora, pieczoną paprykę, ser i kalmary. Całość posypać granatem i sezamem. Polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny i oliwy.  Sałatkę podawać z grzankami

Kuchnia Bon Appetit
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 232

upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa(...)uformuj z mięsa delikatnie spłaszczone „wałeczki” i nadziej je na patyczki do szaszłyków (opcjonalnie). Rozgrzej patelnię do grillowania i grilluj mięso z obu stron. Podawaj z chlebkiem pita i sosem jogurtowym. Szafranowy ryż Składniki: Ryż długoziarnisty – 400g Szafran – szczypta Kumin mielony – 1 łyżeczka Cynamon – 1 laska Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól Wykonanie: Odmierz wodę do ugotowania ryżu w proporcjach

Kuchnia Bon Appetit
Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 198

cytryny, natkę pietruszki i masło. Całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. W między czasie na osobnej patelni podsmażyć krewetki po minucie z każdej strony. Usmażone krewetki dodać do sosu. Na osobnej patelni rozgrzać masło i usmażyć przegrzebki – po minucie z każdej strony, delikatnie podlewając masłem, na którym się smażą.  Gdy przegrzebki będą już gotowe, dodać je do sosu

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą 200

ryżową, selerem naciowym i fetą Składniki: Komosa ryżowa – 200g Seler naciowy – 6 łodyg Orzechy włoskie -   1 szklanka Rzodkiewka – 5 sztuk Czarnuszka – 1 łyżka Feta – 200g Sól, pieprz Składniki – sos: Oliwa z oliwek – 3 łyżki Miód – 1 łyżka Masło migdałowe – 2 łyżki Sok z 1 cytryny Wykonanie: Komosę ugotować w osolonej wodzie a następnie ostudzić. Gdy będzie już zimna dodać(...)seler pokrojone w plastry. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i czarnuszką. Sałatkę przełożyć do naczynia, a na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w plastry. Sałatkę polać sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek, miodu, masła migdałowego i soku z cytryny

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z arbuzem, szynką serrano i miętą 201

porcje: Arbuz – 2 szklanki pokrojonego w kostkę Ogórek zielony – 1 sztuka Pomidory koktajlowe – 1 szklanka Słonecznik – 2 łyżki Mięta – 3 łyżki drobno posiekanej Szynka serrano – 5 plasterków Składniki – sos: Sok z cytryny – 1 łyżka Miód – 1 łyżka Ocet balsamiczny – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 2 łyżki Sól Wykonanie: Wszystkie owoce i warzywa umyć i osuszyć. Arbuza i ogórka pokroić(...)kostkę, a pomidorki koktajlowe na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do wymieszanych owoców i warzyw. Następnie dodać drobno posikaną miętę i wymieszać z sosem. Całość doprawić do smaku solą i przełożyć do miseczek. Następnie na wierzchu sałatki ułożyć kawałki szynki serrano

Kuchnia Bon Appetit
Smażony ryż z jajkiem po chińsku 248

Pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Składniki 1 szklanka ryżu 1 marchewka kawałek cukinii 10 dkg pieczarek garść grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa do dań orientalnych 4 jajka … Czytaj dalej Smażony ryż z jajkiem po chińsku

czarrna od kuchni
Karp po genewsku 141

Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby nie wystygła. Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem resztę masła wymieszanego z mąką, zagotowałem jeszcze raz, cały czas mieszałem. Polałem karpia sosem

R'n'G Kitchen