Chrupiąca bezglutenowa pizza, która smakuje jak najlepsza glutenowa domowa pizza! Zrobiłam według przepisu Nutri-Chefa Marco Scaglione (http://www.nutrichef.it). Chrupiąca, lekka na cienkim spodzie z sosem pomidorowym, mozzarellą, szynką - czyli włoska klasyka. Jedna z najlepszych bezglutenowych jakie jadłam. Jeśli tęsknicie za prawdziwym smakiem pizzy - to przepis dla Was :-) SKŁADNIKI: ciasto: 400 g mieszanki Nutri Free(...)podwoić objętość. Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ręce obsyp mąką i z ciasta uformuj placek średnicy 28-30 cm. Placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie mozzarelle pokrój w plastry. Po wskazanym czasie połóż plastry mozzarelli oraz szynkę na pizzy i piecz przez kolejne
Kuchnia bezglutenowaFrytki z cukiii w panierce z bułki tartej i Parmezanu. Delikatne, chrupiące i bardzo smaczne. Idealne z sosem, czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej bezglutenowej (użyłam Nutrifree ) 3 łyżki startego sera Parmezan lub Grano Padano Cukinię umyj i pokrój w kawałki (jak frytki). Jajko roztrzep w głębokim talerzu(...)serem. Gotowe kawałki cukinii układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut - na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia bezglutenowatytułu ślinka cieknie! Połączenie Bananów z solonym karmelem i orzechami – uwielbiam ( tak samo jak uwielbiam deser Banoffee )!. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Takie bananowe pancakes są niesamowicie puszyste, delikatne i obłędnie pyszne! Są idealnym pomysłem na drugie leniwe śniadanie, słodki obiad albo kolację ( jeśli lubimy grzeszyć(...)pieczenia. Dodajemy jajko roztrzepane z roztopionym masłem. Wrzucamy rozgniecione banany i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( albo miksujemy ). Smażymy na odrobinie oleju ( najlepiej na nieprzywierającej patelni ) i rumiano. Polewamy sosem karmelowym i posypujemy prażonymi orzeszkami. Uwaga! Pancakes nie mogą być zbyt grube, bo będą surowe w środku
Ostra na SłodkoCzyli złote nitki w towarzystwie słodkiego miąższu dyni zanurzone w kokosowym sosie – ten opis bardziej oddaje naturę tego dania. I choć można by pomyśleć, że to po prostu zwyczajny makaron z dynią, zapewniam, że danie jest bardziej zaskakujące niż może się wydawać. Uwielbiam wszystkie rodzaje dyni za ich wspaniały smak i wszechstronne możliwości wykorzystania w kuchni, jedynie muszę przyznać(...)dorzuć paseczki dyni. Ponownie zagotuj i duś dynię bez przykrycia około 3 minuty. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z orzechami i dorzuć do sosu. Podawaj z ugotowanym makaronem. 4 porcje
Roślinna - blog wegańskiszalotki olej kokosowy do smażenia świeży imbir wielkości kciuka papryczka chilli 250g tofu jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć) 500g fasolki szparagowej sól, czarny pieprz ciemny sos sojowy ½ pęczka natki pietruszki lub dymki Sposób wykonania: Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy(...)pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem. Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolkę i sos sojowy. Przesmażamy jeszcze chwile razem do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką cukru. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki lub posiekaną dymką. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego
Pyry na Gazsama się zdziwiłam :) Nie wiem jak on to zrobił, ale jest - brawo informatycy z policji !!! Bardzo dziękuję :D A to jeden ze staroci, czyli przepis na pyszny sos grzybowy z suszonymi pomidorami: Składniki: około 800 g grzybów (u mnie podgrzybki, borowiki, maślaki), ½ słoiczka suszonych pomidorów (użyłam bardzo aromatycznych z zalewy ziołowej), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie(...)przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, czosnek i pomidory. Zalać wodą (ma przykryć składniki), posolić i dodać resztę przypraw. Zagotować i zredukować ogień. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania sos zaprawić słodką śmietanką. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Smacznego życzę i pozdrawiam Was kulinarnie
Nie tylko w kuchnipłyn o połowę. Dodać bulion. Gotować ok. 5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać sok z drugiej cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Stopniowo doprawiać cukrem wg uznania. Gdy sos będzie gotowy, wrzucić z powrotem na patelnię kurczaka skórą do góy, aby go podgrzać (uwaga – jeśli nie mieści się na patelni, kurczaka układamy skóra do góry z powrotem(...)naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem, wkładamy na parę minut do piekarnika). Kurczaka w cytrynie i oregano podajemy na ciepło ze skarmelizowanymi wcześniej plasterkami cytryny i najlepiej ryżem. Podobne przepisy Paella z owocami morza i kurczakiem Kurczak panierowany po amerykańsku Polędwiczki z kurczaka w panierce Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo
Pociąg Do KuchniSkładniki: 2 tortille 30 cm Fanex 100 g pieczarek 100 g boczku w plasterkach kawałek czerwonej papryki 6 jajek cebula sos czosnkowy Fanex sos 1000-wysp Fanex ketchup Premium Fanex Przygotowanie: … Czytaj dalej Tortille z jajecznicą
czarrna od kuchnigniazda nasienne a miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy(...)duże ziemniaki (ok.1,200g) 2 słodkie papryki (najlepiej różne) 2-3 cebule (najlepiej różne) 4 łyżki oleju – kokosowego, rzepakowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 pełne (z lekkim czubem) łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 1 łyżeczka kuminu 4-5 ząbków czosnku 4 płaskie łyżeczki soli Zapisz
Karo in the Kitchenkarmelu ułożyć figi, zalać wodą. Podgrzewać z każdej strony przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane i opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Makaron łączymy z gorącym sosem podajemy od razu, z lampką wina stołowego. Przepis zgłaszam
SMYKWKUCHNIopcjonalnie mały patison (można pominąć) 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki otrębów pszennych ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku Bazylia, oregano 10 dag sera cheddar Składniki pozostałe: Ketchup lub sos pomidorowy 20 dag mozzarelli Kilka pieczarek Papryka Pomidorki Cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut(...)minut w temp. 200 st (góra-dół). W między czasie pokroić składniki na wierzch pizzy- można je delikatnie podsmażyć, dodajć bazylię, sól i oregano. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut. * ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem
Tradycyjna KuchniaKotleciki buraczane z komosą ryżową Składniki – 8 sztuk: Quinoa trzy kolory Sonko – 100g Burak – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Koper włoski – ½ sztuki Imbir – kawałek 3cm Czosnek – 1 ząbek Sos sojowy – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Mąka – 3 łyżki Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka zawijamy w folię i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Następnie(...)ścieramy go na tarce razem z marchewką i koprem włoskim. Mieszamy z ugotowaną i ostudzoną kaszą, startym imbirem i przeciśnięty ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, a następnie mieszamy z jajkiem i mąką. Formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitplastry i układamy w naczyniach do zapiekania (można w jednym większym lub dla każdego osobno). Na plastrach ziemniaków układamy kiełbaski. Całość posypujemy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos – piwo mieszamy z miodem i musztardą. Ziemniaki i kiełbaski polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku przez 30-45 minut ( w zależności od wielkości/grubości kiełbasy i ziemniaków) aż będą
Kuchnia Bon AppetitZapiekanka ryżowa z indykiem i papryką Składniki – 1 porcja: Ryż z quinoa Sonko – 100g Polędwica z indyka – 100g Papryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę(...)kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką. Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut
Kuchnia Bon Appetit