sosy - 72734 przepisów (strona:2114/4849)

Sos grzybowy z suszonymi pomidorami 301

sama się zdziwiłam :) Nie wiem jak on to zrobił, ale jest - brawo informatycy z policji !!! Bardzo dziękuję :D A to jeden ze staroci, czyli przepis na pyszny sos grzybowy z suszonymi pomidorami: Składniki: około 800 g grzybów (u mnie podgrzybki, borowiki, maślaki), ½ słoiczka suszonych pomidorów (użyłam bardzo aromatycznych z zalewy ziołowej), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie(...)przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, czosnek i pomidory. Zalać wodą (ma przykryć składniki), posolić i dodać resztę przypraw. Zagotować i zredukować ogień. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania sos zaprawić słodką śmietanką. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Smacznego życzę i pozdrawiam Was kulinarnie

Nie tylko w kuchni
Kurczak w cytrynie i oregano 229

płyn o połowę. Dodać bulion. Gotować ok. 5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać sok z drugiej cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Stopniowo doprawiać cukrem wg uznania. Gdy sos będzie gotowy, wrzucić z powrotem na patelnię kurczaka skórą do góy, aby go podgrzać (uwaga – jeśli nie mieści się na patelni, kurczaka układamy skóra do góry z powrotem(...)naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem, wkładamy na parę minut do piekarnika). Kurczaka w cytrynie i oregano podajemy na ciepło ze skarmelizowanymi wcześniej plasterkami cytryny i najlepiej ryżem. Podobne przepisy Paella z owocami morza i kurczakiem Kurczak panierowany po amerykańsku Polędwiczki z kurczaka w panierce Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo

Pociąg Do Kuchni
Tortille z jajecznicą 279

Składniki: 2 tortille 30 cm Fanex 100 g pieczarek 100 g boczku w plasterkach kawałek czerwonej papryki 6 jajek cebula sos czosnkowy Fanex sos 1000-wysp Fanex ketchup Premium Fanex Przygotowanie: … Czytaj dalej Tortille z jajecznicą

czarrna od kuchni
Niesamowity kurczak paprykowy – pieczony z ziemniakami i cebulą 355

gniazda nasienne a miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy(...)duże ziemniaki (ok.1,200g) 2 słodkie papryki (najlepiej różne) 2-3 cebule (najlepiej różne) 4 łyżki oleju – kokosowego, rzepakowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 pełne (z lekkim czubem) łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 1 łyżeczka kuminu 4-5 ząbków czosnku 4 płaskie łyżeczki soli Zapisz

Karo in the Kitchen
Jesienny sernik z figami 220

karmelu ułożyć figi, zalać wodą. Podgrzewać z każdej strony przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron Drwala 363

oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane i opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Makaron łączymy z gorącym sosem podajemy od razu, z lampką wina stołowego. Przepis zgłaszam

SMYKWKUCHNI
FIT pizza na spodzie z cukinii 179

opcjonalnie mały patison (można pominąć) 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki otrębów pszennych ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku Bazylia, oregano 10 dag sera cheddar Składniki pozostałe: Ketchup lub sos pomidorowy 20 dag mozzarelli Kilka pieczarek Papryka Pomidorki Cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut(...)minut w temp. 200 st (góra-dół). W między czasie pokroić składniki na wierzch pizzy- można je delikatnie podsmażyć, dodajć bazylię, sól i oregano. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut. * ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem

Tradycyjna Kuchnia
Kotleciki buraczane z komosą ryżową 175

Kotleciki buraczane z komosą ryżową Składniki – 8 sztuk: Quinoa trzy kolory Sonko – 100g Burak – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Koper włoski – ½ sztuki Imbir – kawałek 3cm Czosnek – 1 ząbek Sos sojowy – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Mąka – 3 łyżki Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka zawijamy w folię i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Następnie(...)ścieramy go na tarce razem z marchewką i koprem włoskim. Mieszamy z ugotowaną i ostudzoną kaszą, startym imbirem i przeciśnięty ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, a następnie mieszamy z jajkiem i mąką. Formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami 175

plastry i układamy w naczyniach do zapiekania (można w jednym większym lub dla każdego osobno). Na plastrach ziemniaków układamy kiełbaski. Całość posypujemy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos – piwo mieszamy z miodem i musztardą. Ziemniaki i kiełbaski polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku przez 30-45 minut ( w zależności od wielkości/grubości kiełbasy i ziemniaków) aż będą

Kuchnia Bon Appetit
Zapiekanka ryżowa z indykiem i papryką 154

Zapiekanka ryżowa z indykiem i papryką Składniki – 1 porcja: Ryż z quinoa Sonko – 100g Polędwica z indyka – 100g Papryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę(...)kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką. Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego 216

porcje: Kasza jaglana – 100g Burak – 2 sztuki Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut (aż będę(...)lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą.  Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy kiełkami.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek 188

także porzeczki. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i cynamonem i zalać nimi kaszę, chałkę i owoce. Całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować sos mieszając jogurt naturalny z ekstraktem z cykorii. Ciasto można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno polane sosem jogurtowo-kawowym

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej 176

mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Mango – ½ sztuki Granat – ½ sztuki Orzechy włoskie – ½ szklanki Ser parmezan Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry Świeża kolendra Oliwa z oliwek, sos balsamiczny Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Następnie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Szynkę szwarcwaldzka kroimy(...)włoskie. Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki i plastrami parmezanu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą

Kuchnia Bon Appetit
Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku 199

Papryka wędzona – 1 łyżeczka Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Szafran – szczypta Suszony rozmaryn Sól Oliwa z oliwek – 2 łyżki + do wysmarowania formy Kiełbaska chorizo – 4-5 plasterków Sos piri-piri – 1 łyżka Wykonanie: Pałki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy 2 ząbkami czosnku, papryczką chili, solą i ½ łyżeczki papryki wędzonej. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki(...)patelnię żeliwną) smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nią ryż. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę paprykę, boczniaki i chorizo. Wszystko mieszamy razem z wędzoną papryką, czosnkiem i sosem piri piri. W naczyniu układamy podsmażone pałki kurczaka. W 1,5 szklanki wody rozpuszczamy szafran i 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki zalewamy wodą z szafranem i solą, a następnie posypujemy

Kuchnia Bon Appetit
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 165

torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (najlepiej okrągłe) posmarować masłem lub olejem(...)liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka można podać z sosem pomidorowym. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania