sosy - 72734 przepisów (strona:2109/4849)

Dyniowe racuchy drożdżowe 245

Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk(...)ciasto licząc po 1 łyżce na racucha i smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu podałam z domowym sosem jeżynowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Penne z fasolką i mięsem 170

cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy by pokrył się sosem, posypujemy natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Sałatka z serem pleśniowym 226

Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda -1/3 młodej i jędrnej kalarepy na dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sól morska, odrobina wody Składniki na dressing łączymy na gładki sos.  Rukolę myjemy, śliwki i kalarepę kroimy na cieniutkie plasterki, ser na małe trójkąciki. Całość mieszamy, posypujemy żurawiną i polewamy obficie sosem. Podajemy z lampką dobrego wina i świeżą bagietką

SMYKWKUCHNI
Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem 199

czasu, dopóki nie będą miały złotego koloru. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez

ale Pysznie
Prosty makaron z kurczakiem i kurkami 206

przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaj makaron

ale Pysznie
Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką 239

mleka kokosowego 400 g fileta z piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku Szczypiorek Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop(...)oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie

ale Pysznie
Wegański smalec ze śliwką 247

wzdęcia? Owszem :D   Składniki: ponad kubek ugotowanej fasoli jaś 1 duża cebula (preferowana czerwona) 1 małe jabłko kilka sztuk śliwek świeżych 1 ząbek czosnku suszony majeranek sos sojowy ciemny olej kokosowy (łyżka do smażenia i łyżka na koniec) pieprz, sól odrobina cynamonu Cebulkę pokrojoną w piórka lub krążki szklimy na oleju koko razem z  śliwkami bez pestek(...)obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodajemy majeranek, ząbek czosnku przeciśnięty przez paprykę, sos sojowy, pieprz, sól i cynamon. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę i chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do blendera i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Blendujemy drobno, ale nie zupełnie gładko. Podajemy z pieczywem po schłodzeniu w  lodówce, najlepiej na drugi dzień

Bon Appetit Małgorzaty
Szybki obiad, czyli warzywa na patelni 214

kurczakiem. Szybki obiad, czyli warzywa z patelni Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 opakowanie  warzywa na patelnię Poltino 2 łyżko sosu sojowego sól pieprz gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w grubą kostkę, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy mrożone

Kulinarne przygody Gatity
Krem z papryki z chorizo 200

piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie zdejmujemy skórkę, staramy się zachować sos, który pojawił się w misce. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę(...)koniec wrzucamy na chwilę posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Upieczoną paprykę wraz z sosem dokładnie blendujemy i dodajemy do zupy wraz  z mascarpone. Dodajemy przyprawy. Gdy ziemniaki będą miękkie całość blendujemy. Chorizo kroimy w plasterki, smażymy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się lekko wytopi przekładamy je do zupy

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z szynki 205

liście selera, maggi i gotować na małym ogniu. Podczas gotowania podlewać delikatnie wodą. Czym dłużej gotowane tym smaczniejszy będzie gulasz. Takie danie nie lubi pośpiechu. Doprawić do smaku. Można sos zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i dolanej do gotującego się sosu

Kuchnia Pokoleń
Mielone na bogato 221

Kotlety mielone na bogato, czyli trzy w jednym. Kotlety z komosą ryżową, brokułem i parmezanem zapiekane w piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy w 300 ml wody z dodatkiem kurkumy(...)Formujemy kulki i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut, jeśli możemy, na koniec – grillujemy przez ok. 5 minut. Sos można wykonać ze świeżych pomidorów lub passaty. Ja zmiksowałam pieczoną dynię z przecierem pomidorowym, czosnkiem i czubrycą

Kucharzyca
KLUSKI ŚLĄSKIE 341

Kluski śląskie to popularne kluski z dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej.  Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków *  około 250 g  mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć(...)kulki, zrobić palcem wgłębienie.  W garnku zagotować wodę, lekko ją soląc. Wrzucać po kilka klusek, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Przepis na sos pieczarkowy znajdziesz  tutaj. Przepis na zasmażaną kapustę kiszoną znajdziesz  tutaj

Zrób to smacznie
Sałatka z bobem i Fetą 189

oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 6 g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy bób. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 4. Łączymy bób z pomidorkami i Fetą. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ryba z jabłkiem w sosie curry 219

Ostatnio bardzo często mam ochotę na rybę. Jadłabym ją ciągle. Moją ulubioną jest  ryba w koperkowym sosie . Mąż z kolei uwielbia  rybę na słodko-kwaśno . Jako, że przepisów na rybę mam jednak mnóstwo to trzeba poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i próbować czegoś nowego. Połączenie curry, jabłek i ryby wydawało mi się bardzo kuszące. Nie myliłam się. Ryba wyszła(...)rewelacyjna w smaku. Ze względy na rewelacyjny sos, jaki powstaje podczas duszenia ryby szczególnie polecam danie podawać z ryżem. Składniki: 50 dag filetów rybnych 1 duże kwaśno jabłko 1 cebula 2 szklanki bulionu 2 łyżeczki curry 1/2 cytryny łyżka mąki sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Rybę skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Solimy z każdej strony. Cebulę kroimy

Pobite gary Barbary
Zapiekanki z pieczarkami 198

smakowity podwieczorek.  Przepis: Składniki na 6 zapiekanek około 20 cm.   2 bagietki pszenne  400 g pieczarek  300 g startego żółtego sera puszka kukurydzy  pikantny sos pomidorowy lub pikantny ketchup. sól, pieprz Wykonanie:  Pieczarki myjemy i obieramy, potem drobno kroimy.  Smażymy pieczarki na masełku aż się zarumienią, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem(...)Bagietki przekrajamy na pół i każdą smarujemy ketchupem lub sosem w moim przypadku był to ketchup. Kiedy pieczarki będą gotowe nakładamy je na bagietki następnie kukurydze i dużo sera. :)  Ruszt w piekarniku ustawiamy mniej  więcej  po środku.  Pieczemy w  180 stopniach przez około 15 min.   Smacznego

Mój pomysł na