sosy - 72734 przepisów (strona:2100/4849)

Śledzie na słodko 165

odcedzone rodzynki, pokrojone morele i daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem. Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki

R'n'G Kitchen
Pak Choi z marchewką, orzechami ziemnymi i tofu 239

Lidlu). Tak wygląda moja kapusta na dzień dzisiejszy. Składniki na 6 porcji: około 1 kg kapusty 3 średniej wielkości marchewki 100 g solonych orzechów ziemnych 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 kostki tofu naturalnego (wędzone też będzie ok) łyżka czosnku granulowanego ewentualnie dodatkowo sól, kwestia gustu.   Przygotowanie: Marchewkę pokrój(...)słupki około 2 cm, dodaj do nich sos sojowy i odstaw na czas przygotowywania reszty składników. Kapustę pokrój w dużą kastę, ale grubsze części oddziel, bo one będą smażone w pierwszej kolejności. Tofu pokrój również w kostkę i podsmaż ją na złoto na oddzielnej patelni, a pod sam koniec smażenia dodaj czosnek. Do głębokiej patelni/woka/garnka wrzuć zamarynowana marchewkę i smaż

greenscarf
PIZZA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI, KUKURYDZĄ I OLIWKAMI – idealna na Światowy Dzień Makaronu! 245

dorosłych! Jest błyskawiczna do zrobienia i śmiało może konkurować w ten dzień z klasyczną włoską pizzą. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) * makaron spaghetti Lubella – 3/4 op SOS BESZAMELOWY: * mąka – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mleko – 250 ml * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – 1 szczypta DODATKI: * filet z kurczaka – 150 g * pomidory koktajlowe – 100 g * czarne oliwki(...)garść * kukurydza – 1 garść * mozarella – ok. 200 g * sól, pieprz, oregano, papryka, bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie odstawiamy. SOS BESZAMELOWY : Z mąki i masła robimy zasmażkę, powoli wlewamy letnie mleko ( stale mieszając ). Kiedy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z makaronem, wykładamy na natłuszczonej tortownicy, wygładzamy delikatnie wierzch. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
Bazyliowy ketchup z papryki 223

pomidorowego   1 szkl. cukru 1/3 szkl.  octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 3 liście laurowe   1/4 szkl. zalewy olejowej od pomidorów suszonych   1 łyżka sosu sojowego    2 łyżki soli   1 łyżeczka chili   1/2 łyżeczki curry   1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego    2 łyżeczki suszonej bazylii 3 garście świeżej bazylii - same(...)zalewę olejową z suszonych pomidorów, liście laurowe, przyprawy suszone oraz świeżą bazylię. Dokładnie wymieszać. Gotować kolejne 20 minut, co pewien czas mieszając drewnianą łyżką, aby nie doprowadzić do przypalenia - sos ma być ostatecznie gęsty . Na końcu wyjąć liście laurowe i zmiksować resztę blenderem na gładką masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki

Grunt to przepis!
Placki makaronowe z sosem 312

połowa paczki 1/2 cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka, curry 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki … Czytaj dalej Placki makaronowe z sosem

czarrna od kuchni
Makaron z kurczakiem w sosie 197

apetycznie, ale zjedzone było ze smakiem.Makaronu można użyć dowolnego, ale ja akurat miałam czarny.. pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 30 dkg makaronu 1 szkl. śmietany do sosów cebula sól, pieprz koperek Pierś z kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawą do kurczaka. Cebulę pokroić i  leciutko zeszklić, dodać pi erś z kurczaka. Całość smażyć kilka minut, dolać śmietanę(...)poddusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Doprawić do smaku.Podawać z ugotowanym makaronem

Moje domowe kucharzenie
31 najlepszych przepisów z makaronem 189

szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem  Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti(...)rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata

Moja smaczna kuchnia
Quesadilla z kurczakiem 188

spodni placek już się zarumienił, to przy pomocy pasującego talerza przerzucamy naszą quesadillę na drugą stronę.  Gotową kroimy na trójkąty, jak kawałki tortu. Najlepiej smakuje z dodatkiem jakiegoś sosu. Salsa verde czy guacamole. U mnie akurat zabrakło awokado, więc cudownie sprawdził się sos chilli , który w każdej chwili możecie zrobić na zapas i wykorzystywać właśnie w takich sytuacjach

Karczma Honorietty
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 212

pulpetów.  Dziś wersja z dodatkiem kaszy jaglanej.  Pulpety są wtedy dosłownie aksamitne w smaku.  A, żeby nie było zbyt delikatnie, podałam je wyraźnym w smaku sosem pomidorowo-paprykowym . Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej suchej ½ kg mielonego mięsa (u mnie z indyka) 1  marchewka łodyga selera naciowego 1 jajko trochę majeranku ziele angielskie liść laurowy słodka papryka sól(...)osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut.  Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej śmietana 18% koperek lub natka

Walijskie Pichcenie
Pieczone kotlety drobiowe z warzywami 421

robiłam je dość grube, w kształcie burgerów – wyszło 12 sztuk. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z sałatą lub surówką. Do kotlecików można przygotować także dowolny sos – np. jogurtowy, ale są tak wilgotne, że sos nie jest konieczny. Co jeszcze można dodać do kotlecików, aby zupełnie zmienić ich oblicze? Super smakują z dodatkiem fety, a zamiast

Poezja smaku
domowa pizza ze szpinakiem i fetą 211

ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozciągamy równomiernie na natłuszczonych foremkach. składniki na wierzch: sos pomidorowy 2 garście świeżych liści szpinaku ok. 70 g sera feta ok. 70 g sera mozzarella 5 szt. czarnych oliwek suszone oregano oliwa z oliwek do podania wykonanie: Szpinak blanszujemy(...)dokładnie osączamy. Na cieście rozsmarowujemy sos. Układamy liski szpinaku, pokrojoną w kostkę fetę, porwaną mozzarellę oraz pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypujemy oregano. Pieczemy w 200 st.C przez ok. 10 min. Przed podaniem skrapiamy oliwą

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z brukselki i wędzonego boczku 223

Składniki: 40 dag brukselki 20 dag surowego wędzonego boczku 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Brukselkę gotujemy al dente. Boczek kroimy na małe słupki i obsmażamy na złoty kolor. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Miód łączymy z musztardą, oliwą(...)zmiażdżonym czosnkiem. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy oliwę i szczyptę soli. Mieszamy. Brukselkę obsypujemy boczkiem i pestkami słonecznika. Całość polewamy sosem

Qchnia po prostu
Kalafior w cieście naleśnikowym 416

jest, trzeba się przyzwyczaić. Maż jakiś czas temu kupił kalafiora i tak sobie bidulek chwilkę leżał, bo mój młody anty. Zrobiliśmy go tym razem w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu czosnkowego. Młody spróbował i zajadał się nim o dziwo. Taki kalafior fajny, chrupiące ciasto, zawsze to inaczej :-). Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-). Składniki: 1 większy kalafior około 2,5 szklanki maki(...)niż na naleśniki. Podzielonego na różyczki kalafiora partiami zanurzamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy namoczonego kalafiora. Smażymy na złoty kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem, na zimno lub na ciepło. Tak i tak smakuje fajnie

kruche babeczki
Klopsiki w sosie 244

Klopsiki w sosie..mniam..polecam. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułeczka sól, pieprz, majeranek, wegeta  mąka do obtaczania oliwa do smażenia sos: około 1l bulionu susz warzywny 1/2 szkl. słodkiej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki  musztardy lub chrzanu koperek Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułeczkę,przyprawy

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania