sosy - 72234 przepisów (strona:2105/4816)

Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą 173

łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie  papryki drobno pokrojona Sposób: Sokiem(...)dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre  ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa,paprykę słodka i ostrą. Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Smacznego

Viola cooks with passion
Kasza bulgur z mięsem mielonym 245

smażymy kilka minut. Na patelnie dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy kolejne kilka minut aż do pewności że mięso nie jest surowe a sos ma odpowiednią konsystencję.  Dorzucamy ugotowaną kaszę bulgur, doprawiamy do smaku solą, pieprze oraz ziołami i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy do miseczki i posypujemy tartym serem. Można dodać pomidory(...)jako sałatkę. Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa. Polecam także zamiast koncentratu użyć jednego z gotowych sosów słoikowych do spaghetti lub słodko-kwaśnych. Koszt:5zł

Tanie przepisy studenckie
.1235. lody z dziwnym składnikiem 161

lody malinowo-bananowe z kalafiora, z sosem kokosowo-kakaowym~ W końcu i ja je zrobiłam! Może nie były to najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłam, ale byłam bardzo miło zaskoczona, bo kalafior był bardzo mało wyczuwalny :) Na pewno będę z nimi kombinować w innych wersjach smakowych :) Mam dla Was przepis jeśli jeszcze ich nie próbowaliście. PRZEPIS /1 porcja/ ~250g kalafiora, ugotowanego(...)konsystencja była lepsza) ~opcjonalnie coś do posłodzenia, chociaż dla mnie banan wystarczył :D Wszystkie składniki miksujemy na gładko i podajemy natychmiast z ulubionymi dodatkami. Jesli chodzi o mój sos to powstał on z kakao i mleka kokosowego w proszku + odrobiny wody

breakfast of dreams
SAŁATKA Z PIECZONYM INDYKIEM 148

SKŁADNIKI: 20 dag pieczpnego indyka 6 Ogórków  własnej roboty w musztardzie Natka pietruszki 1/2 cebuli Mix Sałat 10 dag tartego sera sos 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczone mięso kroję w kostkę. Ogórki w musztardzie własnej roboty siekam w kostkę. Następnie dodaję ser. Kolejne siekam natkę pietruszki. Następnie(...)dodaję mix sałat oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaję pieprz i sól do smaku. Mieszam. Na koniec dodaję składniki sosu. Całość mieszam ze sobą i wkładam do lodówki na min 30 min przed podaniem

Gotowanie Patki
Kiełbasiany gulasz z warzywami 190

dodać dowolne warzywa i będzie pysznie! 1 cebula 4 kiełbaski śląskie 1/2 czerwonej papryki 8 pieczarek 3 marchewki 1 szklanka pokrojonej żółtej fasolki 4 łyżki natki pietruszki 3 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu 1 szklanka bulionu warzywnego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę(...)kiełbasę. Kolejno dodajemy pieczarki oraz marchewkę pokrojone w plasterki, żółtą fasolkę i pietruszkę. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z sosem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut

VioletoweKucharzenie
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 176

przyprawy – bez soli i pieprzu, wlewamy pozostały olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem aż czosnek straci surowy zapach. Studzimy. Ostudzone składniki przekładamy do miski. Wlewamy alkohol, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Sprawdzamy, czy nie potrzeba jeszcze więcej mielonej gałki, imbiru, papryki lub ziół – nie bójcie się(...)niepełna szklanka) 150g pieczarek Portobello (lub zwykłych pieczarek) 100g cebuli (dowolnej) 1 garść orzechów – włoskich, laskowych lub nerkowców 2 średnie ząbki czosnku 2 łyżki whiskey lub brandy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki ostrej wędzonej

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z bigosem Pamapol. 286

stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie i posypujemy startym żółtym serem.Pieczemy jeszcze około 8 minut aż ser się lekko podpiecze.   Podajemy z dowolnym sosem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki zapiekane z farszem. 26208

dodajemy cukinię, por i primerbę, smażymy kolejne 20 min, następnie rozkładamy na środku każdego naleśnika farsz, posypujemy serem i ciasno zwijamy,  naleśniki układamy w wysmarowanym masłem i sosem naczyniu żaroodpornym, następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min, można popisać przed podaniem ketchupem

Kuchnia Beaty
Deser bajeczny II- czyli pieczone figi i jabłka z dodatkami . 167

pracy ponieważ jabłka i figi są pieczone razem z dodatkami i nie jest to zabieg bezcelowy, ponieważ podczas pieczenia owoce puszczają soki, dzięki którym powstanie cudowny, i niezwykle aromatyczny sos. Może i deser w całości nie jest bardzo "Fit" ale dla tych smaków warto czasem nie liczyć kalorii. Składniki na 2 porcje :  2 dojrzałe figi 1 duże jabłko(...)owoce naprzemiennie układamy zaczynając od pokruszonych herbatników, następnie warstwa owoców i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Na końcu całość obficie posypujemy startymi orzechami laskowymi i przybieramy świeżymi owocami oraz polewamy sosem który powstał podczas pieczenia owoców.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
Carbonara 173

Klasyczny przepis na włoski makaron CARBONARA z dużą ilością boczku i kremowym sosem jajecznym. Szybki i prosty obiad dla zabieganych i leniwych! Składniki: 150 g makaronu tagliatelle 100 g wędzonego boczku 30 dag tatrego parmezanu 2 jajka 200 ml śmietanki 36 % 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek kilka listków bazylii sól świeżo(...)ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Makron polewamy śmietanką wraz z roztrzepanymi jajkami i jeszcze raz mieszamy. Jajka nie mogą się ściąć, mają utworzyć kremowy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem i bazylią. Smacznego! Artykuł Carbonara pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Wołowina z kurkami z pęczakiem 167

Krok 2 Kurki oczyszczamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy kolejne 30 minut. Krok 3 Doprawiamy całość papryką i tymiankiem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż woda nieco odparuje i utworzy się sos. W międzyczasie gotujemy pęczak. Krok 4 Kiedy woda z sosu odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby

Kuchnia Bazylii
PLACKI Z CUKINII ( z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem ) 203

ogródku i z utęsknieniem wypatruję tych pierwszych sztuk, z których będę mogła przygotować ulubione racuszki! Są świetnym zamiennikiem dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują zarówno solo, jak i np. z sosami : grzybowym, koperkowym czy też jogurtowo-czosnkowym. Są chrupiące i bardzo łatwe do zrobienia! Idealne na obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * średnia, młoda cukinia – 1 szt * mąka pszenna – 4-5 łyżek * jajko(...)oraz mąkę – doprawiamy, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Oprócz sosu świetnym dodatkiem jest też jajko sadzone i świeżo posiekany szczypiorek! Smacznego

Ostra na Słodko
Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie 143

plasterki czosnek, plasterki masła i plasterki cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25 min. W tym czasie przygotowujemy kaszę bulgur i sos. Kaszę przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do smaku doprawiamy solą, mieszamy z roztopionym masłem. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy winem i razem z jagodami gotujemy przez(...)Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając. Rybę podajemy z gorącą kaszą i sosem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu 182

Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu Makaron, brokuł i do tego jeszcze sos beszamelowy z amarantusa… nie brzmi to pewnie dla większości jak duża ilość pełnowartościowego białka. W tym miejscu muszę te osoby zasmucić, ponieważ w tej zapiekance znajdziemy go aż 46g! A aminokwasy zawarte w poszczególnych produktach pięknie się uzupełniają, przez co to białko jest pełnowartościowe(...)patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie gładka masa. 3 Ciągle mieszając wlewaj mleko i dokładnie mieszaj (najlepiej trzepaczką) aż powstanie gładki sos. 4 Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz wcześniej ugotowany makaron i brokuła. Wymieszaj. 5 Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez 15-20 minut w 200 stopniach. Makaron

Blendman
Sałatka z pieczonym burakiem, grillowaną papryką, jajkiem i fetą 647

rozpoczęcie dnia. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 2 jajka 1 burak 1/2 papryki czerwonej 50 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki migdałów w płatkach sos balsamiczny Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę, studzę. Jajka gotuję na twardo (około 7 minut). Paprykę myję, osuszam i grilluję na patelni przez(...)kroję na ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę na suchej patelni. Na rukoli układam warzywa, jajka i pokruszoną fetę. Całość posypuję prażonymi nasionami i orzechami. Przed podaniem polewam sosem balsamicznym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja