solą oraz czarnym pieprzem i wszystko wyrabiamy dłonią na gładką masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże, płaskie kotlety. Czerwoną cebulę oraz pomidora kroimy w plastry. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy ketchup dodajemy majonez i całość odkładnie mieszamy. Kotleciki smażymy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu z obu stron po około 4 – 5 minut. Bułki przekrawamy(...)pół, umieszczamy w formie do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, kotleta, plaster żółtego sera, pomidora, oraz czerwoną cebulę. Wierzch burgera przykrywamy drugą połową bułki. Artykuł Domowe burgery + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaskładniki: 4 duże tortille 300 – 400 g mięsiwa w sosie własnym Spichlerza Rusieckiego 4 ogórki kiszone, średniej wielkości 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g sera żółtego 1 łyżka musztardy stołowej 2 łyżki keczupu pikantnego sól, pieprz wykonanie: Ogórki, pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę, keczup, mieszamy, doprawiamy(...)delikatnie odwracamy na drugą tortillę (możemy pomóc sobie talerzem) i jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie ściągamy z ognia. Zsuwamy na talerz lub deskę, kroimy w trójkąty i podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi tortillami. Tak przygotowane quesadilla dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 mała bagietka 1 słoiczek smalcu z mięskiem i skwarkami Spichlerza Rusieckiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła ok. 70 g sera żółtego 1 ogórek kiszony szczypiorek ulubiony sos lub keczup do podania wykonanie: Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nim obie części bagietki. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 5 min. Następnie(...)przestudzamy, smarujemy obficie smalcem, posypujemy startym serem i zapiekamy do momentu roztopienia się sera. Podajemy z pokrojonym w plasterki ogórkiem, posiekanym szczypiorkiem, keczupem lub ulubionym sosem. *proporcje składników dowolnie możemy zmieniać Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków(...)łyżkach oliwy z oliwek, dodać sól i pieprz, pokrojoną paprykę z dodatkiem włoskich ziół zeszklić na pozostałej oliwie, produkty połączyć, rozdrobnić blenderem, gotować około 1/2 godz. aż sos osiągnie żądaną przez Was konsystencję (można dłużej), następnie rozlać do słoików 0,5l gotować na wolnym ogniu
Kuchnia BeatyKurki to bardzo delikatne i aromatyczne grzybki z których warto przygotować pyszny sosik. Sos ten pasuje do wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek. składniki: ok 400 g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % natka pietruszki Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze(...)kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić kurki i smażyć chwilę aż zmiękną i puszczą soki. Następnie wlać śmietankę. Całość gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec można dodać trochę posiekanej natki pietruszki
Monia miesza i gotujeKurki to wspaniałe grzyby. Te złote parasolki o lekkim, orzeźwiającym smaku idealnie smakują w połączeniu z zielonymi wstążkami pora. Ten lekki sos przygotowuje się szybko i prosto, i stanowi on doskonałą okazję, aby w pełni korzystać z kurkowego sezonu. Składniki na 2 porcje: 2 pory (tylko biała część) 250g kurek 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta pieprzu kajeńskiego 125ml(...)mleko kokosowe i gotuj 8 minut na małym ogniu. Na koniec dopraw gałką muszkatołową. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Wymieszaj go z przygotowanym sosem, wyłóż na talerze i podawaj. Smacznego
Roślinna - blog wegańskisiekamy i przysmażamy na łyżce masła, dodajemy kurki i smażymy do odparowania płynu, dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku, gotujemy kilka minut i na koniec dodajemy resztę masła by sos był bardziej gładki oraz ok 2 łyżeczki sera startego (parmezan) W garnku mieszamy sos z makaronem i podgrzewamy, podajemy posypane serem
Gotowanie jest łatwepizza się wyraźnie zarumieni. Jeśli chcemy zapiekać pizze razem z warzywami to najpierw pieczemy ją parę minut samą, a później nakładamy składniki. Ja upiekłam sam placek, a później posmarowałam sosem pomidorowo-czosnkowym, dodałam groszek, awokado, pomidory i szczypiorek. Sam placek jest suchy, więc koniecznie używamy sosów
Kasia Sarnaweekend miałam okazję zabrać sosy Fanex na weekend na działkę i sprawdziły się idealnie. Sos barbecue wykorzystałam do zamarynowania mięsa drobiowego na szaszłyki, dzięki czemu nabrały one niecodziennego słodko-ostrego smaku. … Czytaj dalej Grillowanie z Fanex
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 2-3 łyżki sosu barbecue Fanex 1/2 łyżeczka chili sól dodatkowo: 1 mała cukinia 2-3 małe cebulki 1 czerwona papryka kilka pieczarek curry, sól, pieprz, słodka papryka, … Czytaj dalej Szaszłyki z kurczakiem w sosie barbecue
czarrna od kuchniPrzepis banalnie prosty ale pomyślałam, że podsunę Wam świetny pomysł na szybką przekąskę np. na imprezę :) Ja uwielbiam jeść je z sosem czosnkowym albo z sosem BBQ ( i tu muszę się przyznać, że najbardziej smakuje mi ten z paczki, a dokładnie jest to Party Dip Barbecue marki Prymat). Składniki: parówki 6-8 szt. ciasto francuskie 1 op. Ciasto kroję
Kuchnia Vikiproponuję taką sałatkę:) Składniki : pęczek rzodkiewek 3-4 pomidory dwie garście rukoli Przygotowanie : Pomidory, rzodkiewki i rukolę umyć Rzodkiewki i pomidory pokroić, rukolę rozdrobnić Składniki połączyć mieszając dokładnie, polać sosem. Składniki sosu: oliwa, cytryna i miód Łyżkę soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy i ok. łyżkę miodu wymieszać dokładnie, ewentualnie dodać jeszcze małą płaską łyżeczkę soli
Proste Potrawyplastrów salami (w zależności od wielkości) 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej smażenia Opcjonalnie: sos(np. taki - klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku(...)też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem. (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem. (**) Duże plastry sera, czy salami należy uprzednio przekroić na pół. Nie mogą być większe
Di gotujeSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki kaszy manny sól, pieprz, chili mąka do panierowania sos: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku … Czytaj dalej Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów
czarrna od kuchniprzywieziemy znów sporo. Przygotuję jeszcze kilka słoików kurek w solance, ale na pewno zrobię też kilka słoiczków kurek marynowanych w zalewie octowej . Może też przygotuję kilka słoiczków kurek w sosie słodko-kwaśnym . Grzyby z solanki są idealne do przygotowania na zimę, po otwarciu słoika, wystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem(...)smakują jak świeże, kurki można je dodawać do jajecznicy, do sosu, do zupy, czy do różnego rodzaju farszów i innych dań, które lubią grzyby. Nie mam tyle miejsca w zamrażarce, aby mrozić grzyby, więc mając nadmiar grzybów, gdy chcę je przechować na zimę proponuję Wam przygotować grzyby w solance. To metoda znana od wielu lat, tak konserwowała grzyby moja babcia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię