ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozciągamy równomiernie na natłuszczonych foremkach. składniki na wierzch: sos pomidorowy 2 garście świeżych liści szpinaku ok. 70 g sera feta ok. 70 g sera mozzarella 5 szt. czarnych oliwek suszone oregano oliwa z oliwek do podania wykonanie: Szpinak blanszujemy(...)dokładnie osączamy. Na cieście rozsmarowujemy sos. Układamy liski szpinaku, pokrojoną w kostkę fetę, porwaną mozzarellę oraz pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypujemy oregano. Pieczemy w 200 st.C przez ok. 10 min. Przed podaniem skrapiamy oliwą
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 40 dag brukselki 20 dag surowego wędzonego boczku 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Brukselkę gotujemy al dente. Boczek kroimy na małe słupki i obsmażamy na złoty kolor. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Miód łączymy z musztardą, oliwą(...)zmiażdżonym czosnkiem. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy oliwę i szczyptę soli. Mieszamy. Brukselkę obsypujemy boczkiem i pestkami słonecznika. Całość polewamy sosem
Qchnia po prostujest, trzeba się przyzwyczaić. Maż jakiś czas temu kupił kalafiora i tak sobie bidulek chwilkę leżał, bo mój młody anty. Zrobiliśmy go tym razem w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu czosnkowego. Młody spróbował i zajadał się nim o dziwo. Taki kalafior fajny, chrupiące ciasto, zawsze to inaczej :-). Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-). Składniki: 1 większy kalafior około 2,5 szklanki maki(...)niż na naleśniki. Podzielonego na różyczki kalafiora partiami zanurzamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy namoczonego kalafiora. Smażymy na złoty kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem, na zimno lub na ciepło. Tak i tak smakuje fajnie
kruche babeczkiKlopsiki w sosie..mniam..polecam. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułeczka sól, pieprz, majeranek, wegeta mąka do obtaczania oliwa do smażenia sos: około 1l bulionu susz warzywny 1/2 szkl. słodkiej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki musztardy lub chrzanu koperek Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułeczkę,przyprawy
Moje domowe kucharzeniełyżki pokrojonej w kostkę marchewki, groszku zielonego, ziemniaków oraz kukurydzy 3-4 grubsze plastry szynki 5jajek 6-7 łyżek majonezu z dodatkiem 3-4 łyżek sosu tatarskiego Develey 200 ml rosołu, 6 łyżeczek zwykłej żelatyny 10 łyżek śmietany 30% - 36% sól i czarny pieprz do smaku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)kosteczkę. W gorącym rosole rozpuścić zwykłą żelatynę i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Jeśli nie mamy rosołu można użyć żelatynę z przyprawami, która jest już przyprawiona. Śmietankę połączyć z sosem, mieszając połączyć z bulionem z żelatyną oraz warzywami. Podłużną formę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć gotowane jajka, zalać przygotowaną masą, wstawić do lodówki do stężenia. Moja siedziała w lodówce
W garach u Gosiwarzywnych dodatków jak cebula, pomidor czy ogórek i mamy zdrowy domowy posiłek, którym nie pogardzą nawet niejadki. Ale jak burgery, to nie może obyć się bez takich dodatków jak sos czy ketchup. Ja polecam smaczne sosy firmy Develey , które często kupuję i które smakowo bardzo przypadły do gustu mojej rodzinie. Składniki: 700 g mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki mleka
W garach u Gosihansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony świeży ząbek. Jeśli zaś nie lubimy możemy pominąć ale zapewniam(...)odrobina czosnku oddaje bardzo dobrze smak sosu 2 liście laurowe, odrobina rozmarynu 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 3-4 łyżki oleju 2 łyżki mąki na 1/3szklanki zimnej wody- opcjonalnie Wykonanie: Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w drobniejszą kosteczkę, marchewkę w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić
W garach u Gosikopiowania oraz rozpowszechniania zdjęcia bez mojej wiedzy) Zdjęcie ciasta od Sylwii z przepisu na http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2016/05/ciasto-popapraniec.html Zdjęcie od p.Ani Barwińskiej z przepisu na klopsiki w sosie koperkowym http:// w-garach-u-gosi.blogspot.co m/2016/04/ klopsiki-gotowane-w-sosie-k operkowym.html Ciasto jogurtowe p. Danusi B http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2016/04/ciasto-jogurtowe-z-owocami.html Kolejne zdjęcie upieczonego ciasta od Asi K. tym razem drożdżowiec
W garach u Gosiboki kapusty do środka i zawinąć gołąbka. Następnie ułożyć gołąbki dość ciasno w garnku. Ja na dnie układam jeszcze pozostałe liście które razem z gołąbkami duszą się w sosie. Ale może się też tak zdarzyć, że zabraknie kapusty na wszystkie gołąbki wtedy spokojnie można uformować podłużne klopsiki z masy mięsno-ryżowej i ugotować tak jak gołąbki(...)Gołąbki zalać bulionem pół na pół z sokiem pomidorowym, ewentualnie doprawić i dusić je do miękkości ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć gotowe gołąbki i zagęścić sos mąką z odrobiną wody lub śmietanką. Najczęściej podaję gołąbki z ziemniakami posypane koperkiem ale można spokojnie zajadać z chlebem
W garach u Gosipodaję) ulubione przyprawy u mnie chili peperoncini ( ooostre), pieprz czarny mielony, sól do marynowania mięsa użyłam marynaty w stylu tajskim z TaoTao dodatkowo /opcjonalnie makaron ryżowy ( 100g) oraz domowy sos słodko-kwaśny z ananasem, który dostałam od mamy ( przepis TU ) , szczypiorek Wykonanie: Warzywa umyłam, marchewkę obrałam. I jak wcześniej pisałam z marchewką nie poszło za dobrze więc za dużo(...)talerz. Na pozostałym oleju wraz z resztą marynaty podsmażyłam makaron ryżowy i na końcu pocięte na spaghetti warzywa. Potrawa wyszła bardzo smaczna i syta. Pysznie smakowała w towarzystwie maminego sosu, który w tym roku i ja zrobię w słoiczki aby zawsze był pod ręką
W garach u Gosiascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wszyscy domownicy uwielbiają tradycyjny makaron spaghetti z sosem bolońskim. Ale zdarza się, że coś zostanie. I co z tym dalej zrobić. Jakoś nikt po nie nie sięgał do lodówki więc dałam się na sposób. Kokilki do zapiekania wysmarowane masłem(...)ułożony makaron w formie gniazdka, sos boloński oraz tarty wędzony ser salami i do piekarnika. Wszystko ze smakiem zostało zjedzone i już nie ma problemu, nic nie zostanie wyrzucone
W garach u Gosimiski podrzeć liście sałaty. Pomidora pokroić w kawałki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Skropić cytryną. Na talerzu uformować ziemniaki w formie stożka. Zrobić dziurę pośrodku. Dodać pokrojony koperek. Polać sosem pieczarkowym wierzch ziemniaków i talerz dookoła. Na boku dodać pierść z kurczaka i sałatkę. Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comtakie najlepiej smakują w sałatce w towarzystwie jajek i pomidora. W duecie z fetą też nieźle wypadają. 1 średni brokuł 2 pomidory 3 ugotowane jajka 50 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy. Ugotowane jajka obrać(...)gorącej patelni na rumiano. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła,cząstki jajek i kostki pomidora. Jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać warzywa i jajka,posypać prażonym słonecznikiem
Kolorowa kuchnia Elki