sosy - 72234 przepisów (strona:2104/4816)

Kozi ser w migdałach 148

Przygotowanie   Ser pokroiłem na porcje. Oprószyłem mąką, panierowałem w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzałem masło razem z oliwą. Smażyłem ser na średnim ogniu z każdej strony. Sos : dżem przetarłem przez sitko, połączyłem z winem i cukrem. Zagotowałem. Serek polałem ciepłym sosem, posypałem pestkami granatu

R'n'G Kitchen
Letnia sałatka z jabłek ogórków i arbuza 188

Europejskiego Festiwalu Smaku . składniki (2 porcje) 250 g obranych, pokrojonych jabłek 250 g ogórków gruntowych 200 g arbuza 15 liści bazylii sok z 1/2 cytryny do polania: dowolny, gotowy sos na bazie octu balsamicznego - użyłam sosu z dodatkiem fig przygotowanie Jabłka pokroić w kostkę ok 1,5 x 1,5, włożyć do miski, polać sokiem z cytryny. Ogórki i arbuz

Stare Gary
żeberka cielęce z cebulą pieczone w rękawie... 161

piec około 40 minut, temp. zmniejszyć na 180 C i piec z 30 minut, po przestygnięciu rozciąć rękaw w misce, żeberka wyjąć na talerz a z wywaru można zrobić sos: wsypać z 1-2 łyżki mąki i blenderem zmiksować do zagęszczenia sosu na większym ogniu - żeberka są kruche, soczyste...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wysokobiałkowa Owsianka a’la snickers 197

Składniki: -> ½ szklanki płatków owsianych -> 1 łyżka wiórek kokosowych -> 1 miarka białka serwatkowego -> 2-3 krople ekstraktu waniliowego -> 2 łyżeczki orzeszków ziemnych  -> Sos karmelowy -> Czekolada gorzka -> ½ - 2/3 szklanki mleka ( krowie bądź sojowe) Wykonanie: Płatki owsiane z dodatkiem wiórek kokosowych oraz białka zalać mlekiem z dodatkiem ekstraktu waniliowego i wymieszać. W zależności(...)bądź mleka. Następnie dodajemy 2-3 łyżeczki orzeszków. Przekładamy do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej całą noc), płyn powinien zostać wchłonięty przez płatki.   Przekładamy do miseczki, polewamy  sosem karmelowym ( przepis po kliknięciu w nazwę) oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Na wierzch układamy orzeszki ziemne i posypujemy odrobiną soli morskiej.  PS można również zrobić bez odżywki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
TERINA Z BAKŁAŻANA 175

pieczenia, wlej przygotowaną masę i piecz przez około 40 minut. Pozostaw terinę w uchylonym piekarniku do ostudzenia, podawaj na ciepło lub na zimno, samą (smakuje świetnie), lub z sosem pomidorowym lub paprykowym.   *typu crème fraîche, np. śmietany Szefa Kuchni do sosów i zup Danone.   Belcastel (departament L'Aveyron) -urocze miasteczko w południowej Francji

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes 249

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego. Pieczone ziemniaki w sosie balsamiczno-miodowym z dodatkiem aromatycznego rozmarynu z pewnością sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. U mnie sprawdzają się w szczególności z mięsami, pycha! Polecam jako zamiennik dla tradycyjnego puree, tym bardziej, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Balsamiczno(...)minut lub do miękkości. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, paprykę, czosnek, sól i rozmaryn. Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, polej sosem balsamicznym, dokładnie wymieszaj i podawaj. Smacznego! English version Balsamic honey roasted potatoes (4 servings) Ingredients: 450 g small potatoes, cut in half (or bigger cut in quarters) 1½ tbsp olive

karmelowy
Sałatka z jeżynami, czarną quinoą i sosem z czarnego czosnku 214

Wygląda jak płynna czekolada, ale to wymyślony przeze mnie sos z czarnego czosnku, który doskonale komponował się ze smakiem jeżyn. Okazuje się, że sałatka wcale nie musi być nudna, może być zaskakująca w każdej nowej odsłonie, jeśli tylko postaramy się o odrobinę nietuzinkowych składników. W dodatku wbrew pozorom to danie jest banalnie proste i łatwe, jedyne utrudnienie to zdobyć wszystkie(...)oliwy z oliwek  50 ml wody 1 łyżka majonezu pieprz sól Wykonanie: Sałatę rwiemy do miski, dorzucamy plasterki ogórków, jeżyny, czarną komosę ryżową i  polewamy wszystko sosem wykonanym ze zblendowanych ząbków czosnku z oliwą, wodą, majonezem, solą i pieprzem. Na wierzchu układam kiełki jarmużu i gotowe. Prawda, że proste? Polecam

Quinoa Raz!
Chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście 195

Uwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez dodatków lub w towarzystwie sosu czosnkowego albo ketchupu. Przepis wymyśliłam kiedyś w przypływie chwili i… tak nam posmakowała ta przekąska, że po dziś dzień ją robię zmieniając jedynie przyprawy Spróbujcie. Składniki: 1 mały kabaczek (najlepiej(...)łyżkami mąki pszennej). Tak przygotowane talarki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto (najlepiej na mniejszym ogniu, wtedy kabaczek będzie miękki w środku). Podajemy np. z ulubionym sosem lub keczupem. Do przygotowania  chrupiących talarków z kabaczka użyłam mąki pszennej koszalińskiej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki

Słodkie okruszki
Kurczak- Tikka Tandoori Masala 158

zalewamy naszego kurczaczka ta marynata niby powinno odstawic sie na kilka godzin ale ja nie mialam czasu.na czekanie wiec zrobilam to za jakies pol godziny 3: WRACAMY DO POCZATKU SOS TIKKA masala 2 lyzki oleju z warzyw 1 glowka czosnku posiekanego 1 swierza czerwona papryczka chilli 1 lyzka mielonego kminu 2 lyzki slodkiej czerwonej papryki 1/2 lyzki soli Pieprz(...)zblendowac *Zmniejszamy ogien.i tak redukujemy okolo 10 min *dodajemy naszego kurczaka i na średnim ogniu smazymy okolo 15 min * na wierzch sypiemy swierza kolendre toż przed podaniem Do.zageszczenia sosu polecam ta swietna mąkę "Gram" wspaniala i nie trzeba jej wiele Wiem duzo tego ale niebo w gebie SMACZNEGO

Viola cooks with passion
Pizza 131

dużą blachę na papier do pieczenia uprzednio posmarowanym troszkę oliwą żeby pózniej lepiej odeszło i nie przyłeglo do blachy *Czasem zawijam brzegi wsadzając w środek ser żółty *Smaruję ciasto sosem pomidorowym i posypuję dużą ilością bazyli I to cała filozofia **FARSZ wedle uznania** Tu opisze po kolei i powiem ze pierwszy raz tak złożyłam ja i była naprawdę smaczna(...)więc ciasto. Troszkę oliwy rozciągnełam razem z sosem pomidorowym Bazylia Ser żółty ,mozarella Cebula czerwona i dymka Pieczarki Bazylia Peperoni z Salami na zmiane Czosnek Bazylia Rozmaryn Słodka papryka Oliwki czarne Ser Mozzarella ( taki w kostce bialy ) kilka plastrów Pomidorki koktajlowe i szczypiorek Bazylia i znów żółty ser mozarella Piekłam 12 minut Posypałam raz jeszcze serem i jeszcze minutka

Viola cooks with passion
Faszerowane Zapiekane ziemniaki 203

ViolaPassion ViolaPassion Zapiekanki z ziemniaka z sosem czosnkowym NA 5 OSóB PRZEPIS: DUZE ZIEMNIAKI 8 SZT 2 XCEBULA CZERONA 1 CUKINIA 1 PAPRYKA CZERWONA 1 PAPRYKA ZOLTA ZOLTY SER PEPPERONI SZCZYPIOREK BOCZEKPOR DO OZDOBY (pokrojony w nitki patrz zdj.obok) SPOSOB: *Ziemniaki myjemy nie obieramy ze skory gotujemy na pol twardo w osolonej wodzie *wyciagamy i studzimy *kroimy wszytkie skladniki(...)naturalnego jogurtu tyle samo majonezu i pol glowki czosnku bledujemy mozemy dodac po troszke koperkuzo cienko i pozostawiamy ,posypiemy nasze zapiekanki na sam koniec uprzednio sypiac zolty tarty ser ******************************************************* SOS CZOSNKOWY

Viola cooks with passion
Meksykańska FAJITA 145

dag.piersi z kurczaka 3 cebule czerwone 1 pęczek pietruszki pół pęczka kolendry opakowanie pomidorów koktajlowych przyprawa FAJITA sałata karbowana 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka cząbru DO SOSU: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiegi 4 ząbki czosnku Sposób: Kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski przyprawiamy przyprawą FAJITA i na nie wielkiej ilości oliwy podsmażamy(...)dokładamy do naszego kurczaka. Przez chwilę razem podsmażamy i przekładamy do piekarnika na 20 min w 200C Ważne by pozostawić troszkę świerzyw warzyw pożniej do dekoracji smarujemy placek sosem czosnkowym Po zapieczeniu wykładamy na placek nasze mięso Posypujemy Pietruszką,świerzymi warzywami i pomidorami Smacznego

Viola cooks with passion
COMBER Z SARNY -dziczyzna 186

Comber z sarny z musem buraczanym, chrzanem i malinami z prażoną kaszą gryczaną z zredukowanym sosem grzybowym Składniki: 1 kg combra z sarny 2 torebki  kaszy gryczanej Paczka mix orzechów  1 garść  rodzynek 2 łyżki  masła 2 łyżki śmietany na 18% gęstej Garść  żurawiny Paczka suszonych Polskich grzybów Jeden burak duży  (obrany ,ugotowany(...)łyżka vinegar Sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposób : Namaczamy grzyby w garnuszku i gotujemy  około  20 minut Odcedzamy i pozostawiamy oddzielnie (Woda nam się przyda) Sos: Gotujemy buraka i go blendujemy Dodajemy łyżkę chrzanu ,maliny i vinegar Redukujemy w rondelku aż  połączą  się wszystkie smaki  preferuje dodać cukier mała łyżeczkę ,szczyptę  pieprzu

Viola cooks with passion
Chicken Tikka Masala z chlebem Naan 153

duże wykałaczki do szaszłyków najlepiej na metalowe (zdj.4) Następnie opiekamy nad gazem tak by troszkę się poprzepalało zdj. nr.5,6 Ostawiamy żeby odpoczęło i zabieramy się za sos. Sos składniki: 2 łyżki oleju musztardowego,może być zwykły 1 łyżka pasty czosnkowej 1 czerwona cebula zmiksowana 5 łyżek świeżej kolendry drobno posiekanej 3-4 łyżki proszku z nerkowca (jeśli nie możemy

Viola cooks with passion
Słodko- kwaśna Zupa Tajska z owocami morza 200

ząbki czosnku przekrojonego na 4 części Jedna limonka 1/2 cebuli pokrojonej w Kostkę 4 łyżki kiełków bambusa 4 małe kukurydze 2 malutkie słodkie papryki (czerwona ,żółta) 6 łyżek sosu  sweet Chilli 6 łyżek sosu Chilli z Imbirem 1 świeża papryka  chilli 3 łyżki masła 1 litr przegotowanej wody Sól,pieprz Dla wzmocnienia smaku możemy dodać  kostkę rosołowa

Viola cooks with passion