wielu regionach kraju i znana pod różnymi nazwami. W naszych kaszubskich okolicach spotkać ją można we wszystkich przydrożnych zajazdach w regionalnej części menu. Podawana jest niemal zawsze z sosem grzybowym. Ostatnio jedliśmy ją we wdzydzkim skansenie w formie odsmażanej na patelni i taki sposób podania dodaje jej jeszcze smakowitości! Polecam :) PS Reach out and touch faith! ;) Składniki: 1 kg ziemniaków(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec 1 - 1 i 1/2 godziny (do zrumienienia wierzchu i "suchego patyczka"). Kroić w grube plastry i podawać z ulubionym sosem (np. grzybowym) lub kwaśną śmietaną. Plastry babki można też podsmażyć na patelni na rumiano (najlepiej na drugi dzień
zadanie-gotowaniePrzygotowałam lekką i pyszną sałatkę z pomarańczą ,awokado i granatem, całość polałam moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym wyszło pysznie. Ta sałatka to idealny poczęstunek dla gości można ją wzbogacić o orzechy włoskie, czy kawałki koziego sera. Dzięki współpracy z firmą Glasmark chciałam pokazać Wam produkt, który podbił moje serce. Jako osoba uwielbiająca sałatki pokusiłam(...)mniejsze kawałki, to samo zrób z awokado. Owoc granatu delikatnie przekrój na 4 części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona. Wszystkie składniki przełóż do sałaty. Składniki do sosu wymieszaj w osobnym naczyniu i polej nim sałatkę
Kukuleczkiprzypraw. U mnie obowiązkowo musi być czosnek, cebula i pietruszka. Mmm...pycha! Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron sosem chilli * , a jeśli go nie mamy
Karczma Honoriettyfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z sosem dyniowym i cukinią Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Puree z dyni – ½ szklanki Cukinia – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Masło – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Orzechy pini – 1 garść Parmezan(...)marchewki i cukinii. Smażyć przez 2-3 minuty, a następnie dodać puree z dyni i parmezan. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i suszonym rozmarynem. Do sosu dodać makaron, wymieszać. Posypać orzeszkami pini i udekorować plastrami parmezanu
Kuchnia Bon Appetitpudełka pełnych produktów House od Asia wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka kolendry czerwona papryczka chili cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek Czosnek i imbir utarłam(...)kokosowego. Wrzuciłam pastę, dwa suszone listki kaffiru i chwilkę smażyłam. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka
AZgotuj!cebula 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku 1 płaska łyżka oleju lub masła do podsmażenia warzyw sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku *1 szklanka = 250 ml Przygotowanie: Dynię, marchewki, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na cienkie plasterki. W garnku(...)drobnych oczkach, dodać do zupy wraz z kurkumą. -gotować jeszcze 2 minuty. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać trochę gorącej, przegotowanej wody. Przyprawić zupę do smaku - solą lub sosem sojowym i pieprzem. Zupę podawać z dodatkiem zieleniny. Smacznego
Codziennik Kuchennypołówki. Układamy owoce na patelni i blanszujemy. Mają być lekko miękkie. Śliwki układamy skórką do dołu i trzymamy na patelni najkrócej. Owoce wykładamy na wątróbkę, polewamy powstałym podczas blanszowania sosem. Wstawiamy do ciepłego piekarnika. W tym czasie w garnku zagotowujemy szklankę wody, delikatnie solimy, wsypujemy kaszę. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem do 30 minut. W momencie kiedy kasza(...)wchłonie całą wodę, wyciągamy garnek z wątróbką i owocami. Na środku talerza wykładamy kaszę i układamy wokół, na przemian, wątróbkę i owoce. Polewamy odrobiną wytworzonego sosu. Dekorujemy zieloną pietruszką. Smacznego
Kulinarne przemysleniaBrzmi dziwnie?:) Mięso w sosie z powideł i keczupu jest niewątpliwie oryginalne, choć również popularne, bo co jakiś czas trafiam na podobny przepis, zazwyczaj w formie zapiekanki. Ja przedstawiam wersję skróconą, gdzie schab (lub kurczak jeśli wolicie) smażymy i robimy sos już bez zapiekania. 800g schabu 3 duże cebule 200g keczupu pikantnego 200g powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki pieprzu
Szefowa kuchniSkładniki: 4 bułki do burgerów 0,5 kg mięso mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko sos pikantny z sambalem Fanex sól dodatki: sałata lodowa 2 pomidory szczypiorek sos amerykański Fanex prażona cebulka Fanex … Czytaj dalej Burgery z frytkami
czarrna od kuchniTatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą. Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną. Wszystko było obłędnie pyszne i zachęcające po to aby tam wrócić
Niezły Młynekodparowania wody z grzybów. Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować! Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą. Ciepły makaron wymieszać z sosem. Podawać z białym, wytrawnym winem
Atlas Smakówpierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie mi poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym sosem BBQ i surówką colesław. Pałki były pyszne, a za surówkę wraz z Izą Kulińską dostałyśmy pochwałę, gdyż była najsmaczniejsza, najlepiej doprawiona ze wszystkich przygotowanych, Izie mało ręka nie odpadła(...)kilka podchwytliwych pytań i przyznał mi się, że to sernik nowojorski gotowany w kąpieli wodnej, podobny sernik znajdziecie u mnie na blogu. Jego sernik podany był ze śliwkowym sosem z dodatkiem kardamonu i obsypany cukrem pudrem. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się od przedstawiciela firmy Drosed, że: W związku z rosnącym spożyciem drobiu i coraz szerszym zainteresowaniem Konsumentów produktami z wartością dodaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznudziły. Przygotowałam oczywiście najwięcej ogórków kiszonych, z których przygotowuję zupy ogórkowe, sałatkę z ogórków i cebuli, no i sałatki jarzynowe, w których kiszony ogórek to niezbędny składnik. Wymyśliłam sos z tartych ogórków w sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę z ogórków i cebuli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe
cool and minty