sosy - 72234 przepisów (strona:2110/4816)

Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 207

ciast kruchych i półkruchych             typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania   sosów i zup               Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów

Kuchnia u Krysi
Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju 223

Zniknęły szybko, więc k oniecznie muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw   A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE

Kuchnia u Krysi
Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky), pieczone i grillowane w piekarniku 142

będzie tym razem. Czy zasmakują Wam moje żeberka, które najpierw leżały w marynacie? Dzięki niej   żeberka uzyskały niezwykły smak i piękny kolor. A z marynaty powstał pyszny sos i świetna glazura...   Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych   Suche składniki: 120 g brązowego cukru 1łyżka kuminu (nie mylić z kminkiem) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)grill i piekłam żeberka dalej, ale już w odkrytym naczyniu. Najpierw 10-15 minut, potem odwróciłam na druga stronę i znów wstawiłam na 10-15 minut. Oczywiście polewałam wytworzonym sosem.   Jeśli Wasz piekarnik nie ma funkcji „grill”, to spróbujcie przełączyć na pieczenie z górną grzałką, ale naczynie trzeba wstawić na wyższą półkę w piekarniku

Kuchnia u Krysi
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 206

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek,  2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 5 minut na oliwie. Oprószam solą(...)oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję startym na tarce o dużych otworach serem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pizzę podaję polaną sosem amerykańskim

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grillowane tortille z serem i sadzonym jajkiem... 176

oczywiście z serem MOŃKI! Składniki na 2 sztuki; 2 tortille garść rukoli 2 jajka 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego Mońki 4 suszonych pomidorów łyżka masła ulubiony sos majonezowy 1 pomidor Przygotowanie; Na patelni rozpuścić masło a następnie usmażyć jajka sadzone. Tortille posmarować sosem majonezowym, następnie wyłożyć rukolą, na to układać plastry szynki, sera, krojone pomidory a także

Radość kipiąca uśmiechem.
Szaszłyki drobiowe w domowej przyprawie gyros 213

Kolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku

Smak mojego domu
Kurczak z groszkiem, pieczarkami i cydrem 177

trzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć mięso z patelni, a dodać pieczarki. Dusić ok 2-4 min wlać bulion i śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu.  W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek.  Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła i mleka..wmieszać posiekany koperek

Gaździnka warzy
Wytrawna sałatka arbuzowo-melonowa 195

Letnia i bardzo orzeźwiająca sałatka z arbuzem, melonem, ogórkiem, czerwoną cebulą i bazylią Składniki: 1 mały melon 1/2 arbuza 1/2 czerwonej cebuli 1 zielony ogórek świeża bazylia sól pieprz sos balsamiczny Z melona i arbuza wydrążyć kulki, bądź pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piora, ogórka w plasterki. Porwać bazylię, dodać do sałatki. Całość doprawić solą, pieprzem i sosem balsamicznym

Moja Galeria Smaku
TATAR Z ŁOSOSIA Z CHIPSAMI Z MARCHEWKI 180

SKŁADNIKI :  500 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 średni ogórek, obrany  1 limonka 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 100 g sera fety Arla Apetina, w kostkach z suszonymi pomidorami  1 łyżka pokrojonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku(...)się chipsy zwijać, wyciągamy je z piekarnika i chwilkę suszymy. Z łososia zdejmujemy skórę, pozbawiamy je ewentualnych ości i kroimy w drobną kostkę.  Do miski przekładamy mięso, dodajemy sos sojowy, sok z limonki, natkę pietruszki, rozkruszony ser feta wraz z oliwą i suszonymi pomidorami oraz cebulę i drobno pokrojony ogórek bez gniazd nasiennych.  Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Żeberka z dzika w sosie własnym 252

wody) Po 40 min. gotowania dołożyłam do mięsa obsmażoną na tłuszczu cebulę do której dodałam  około łyżki mąki, to smażyłam razem i dopiero dołożyłam do sosu i dopiero wtedy sos w garnku posoliłam Po następnych 20 min. gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę. Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej

Proste Potrawy
Spring rolls z ostrym sosem 248

SPRING ROLLS Z OSTRYM SOSEM, czyli chrupiące, sezonowe warzywa, aromatyczne... Artykuł Spring rolls z ostrym sosem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Dorsz w cieście piwnym 144

Składniki na 3 porcje: Sos tatarski: 100 g pieczarek marynowanych 100 g ogórków konserwowych 1 jajko, ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu sól, pieprz Pieczarki, ogórki i jajko posiekać w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Dorsz: 500 g polędwicy z dorsza 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 mielonej(...)głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor, Odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
Sałatka z chrupiącym bekonem. 173

Składniki: -kapusta pekińska -ogórek zielony -pomidorki koktajlowe -boczek w cienkich plastrach -sos sałatkowy (3 łyżki wody, 3 łyżki oleju) Sposób przygotowania: Boczek pieczemy w piecyku elektrycznym 10 minut w 220 stopniach. Jeśli ktoś nie ma piecyka można również to zrobić w piekarniku. Kapustę siekamy i kładziemy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plasterki a następnie plasterek(...)części. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy na kapuście. Polewamy sosem sałatkowym. Następnie na sałatkę układamy pokrojony w mniejsze części upieczony bekon. Smacznego

Magia jedzenia.
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 242

przyprawy . Ziarna gorczycy białej, będącej głównym składnikiem musztardy, były tłuczone na proszek używany do przyprawiania mięs. Później zaczęto je ucierać z octem lub oliwą i ziołami, aby powstały sos nie tylko dodawał smaku potrawom, ale też ułatwiał trawienie. Średniowiecze to dla musztardy renesans . Wtedy rozkwitła jej popularność, a na dworze papieskim we Włoszech powstał zawód musztardnika. Dopiero w XIII wieku(...)czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem dressingu. Jak zrobić dressing z musztardą? Wystarczy wymieszać 3 łyżki ulubionej musztardy

Codogara