kostkę i dodajemy do pora. 4. Warzywa dusimy ok. 10 min. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 5. Warzywa zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 6. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony. 7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 8. Łososia nakładamy(...)makaron wymieszany z sosem paprykowo-porowym. Tagliatelle jest bogate w: - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 390 g Energia: 490,8 kcal Białko: 31,1 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtylko na obiad Składniki • 1 podwójna pierś z kurczaka • 2 jajka • 2 łyżki śmietany • 3-4 łyżki mąki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • sól • pieprz • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji) • kilka listków natki pietruszki Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Do mięsa dodać jajka,śmietanę. Zetrzeć na drobnej tarce(...)cebulę i czosnek,dodać sos sojowy przyprawę uniwersalną,posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i na koniec mąkę Mąki wychodzi różnie,proponuję dodać tyle mąki aby ciasto wyglądało jak gęsta śmietana. Powstałą masę razem wymieszać i smażyć małe placki na oleju
W królestwie smaków BeatyProponuję wyprawę do słonecznego Maroka, aby skosztować doskonałego gulaszu na bazie jagnięciny, ciecierzycy i sosu pomidorowego z dodatkiem bakłażana, oliwek i dużej ilości kolendry. Gulasz ten jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale również zdolny do zaspokojenia najbardziej wybrednych podniebień. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram jagnięciny, 500 ml bulionu warzywnego, 1 bakłażana, 2 puszek po 400 gram białej(...)bulionu warzywnego. Dodałem dwie puszki ciecierzycy wraz z zalewą oraz dwie puszki pomidorów. Całość gotowałem przez około 40 minut, aby mięso stało się całkowicie miękkie, w razie potrzeby uzupełniając sos czystą wodą. Na patelni, na której smażyłem jagnięcinę rozgrzałem trzy łyżki oliwy. Do gorącej oliwy wrzuciłem pokrojonego w centymetrową kostkę bakłażana, pokrojoną drobno papryczkę chili wraz z pestkami, cztery pokrojone
Wyprawy kulinarneCiasto francuskie z boczkiem to szybka przekąska na ciepło z równie pysznym sosem czosnkowym. Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste co widać na załączonym filmie a w nim w roli głównej mój pięcioletni syn :) Składniki na ciasteczka : arkusz ciasta francuskiego boczek w cienkich plastrach ser żółty w plastrach 1 jajko oregano chilli (opcjonalnie) Składniki na sos czosnkowy : (proporcje) 2 ząbki
Mechanik w kuchniSkładniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/2 szklanki sosu barbecue Fanex 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie: Skrzydełka oczyścić i ewentualnie … Czytaj dalej Skrzydełka w sosie barbecue
czarrna od kuchnikrokieciki długości około 10 cm . Panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokieciki możemy podawać solo, albo jako część obiadu, z sosem, ziemniakami i surówką. Do takiej ryby najlepiej pasuje sos pomidorowy lub grzybowy. Mięso z karpia można zastąpić mięsem z jakiejkolwiek innej, ulubionej ryby. Zapraszam też na inne DANIA Z RYBĄ
Trzeci talerzrazem propozycja śledzia na wigilijny stół ( i nie tylko) w nieco orientalnym wydaniu. Słone i miękkie kawałki śledzia pod kremowym sosem z chrupiącą cebulą to eksplozja smaku i tekstury w jednym kęsie. Do zrobienia w kilka minut! Będzie ciekawą odmianą na świątecznym stole i z pewnością zdobędzie kubeczki smakowe gości. Jeśli lubicie te ryby i ciekawe połączenia, to jest(...)przygotowania: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Cebulę pokrój w małe piórka lub bardzo cienkie półplasterki. 3. Wymieszaj majonez z przyprawą curry i cebulę. 4. Śledzia przykryj powstałym sosem i wstaw do lodówki na 15min. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanawięc! Kurczak z karmelizowaną cebulą z gryczanym makaronem Soba i fasolką szparagową Potrzebujesz: 2 piersi kurczaka 4 cebule 5 ząbków czosnku 3cm świeżego imbiru 3/4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól 400g gryczanego makarony Soba 200g fasolki szparagowej sezam i płatki chilli olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem(...)zdejmij z patelni, dolej na patelnię trochę oleju i zeszklij na niej pokrojoną w półplasterki cebulę razem z posiekanym czosnkiem i imbirem. 3. Do zeszklonej cebuli dodaj miód i sos sojowy- dokładnie wymieszaj- i pozostaw na niewielkim ogniu do zredukowania płynu przez ok. 5-7min. 4. Do skarmelizowanej cebuli dodaj kurczaka i przemieszaj ze sobą. 5. Podawaj z ugotowanymi
Kuchnia w Słońcu Skąpanawarzyw korzeniowych z rozmarynem Potrzebujesz: 1 cebulę 350g młodych ziemniaków 3 młode marchewki 1 młody burak gałązka świeżego rozmarynu / 2/3 suszonego 675ml wody (ok. 2,5 szklanki) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki masła sól pieprz szczypta cukru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżka nasion siemienia lnianego jogurt naturalny(...)oliwie z oliwek. 2. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie - ok. 20min. 3. Do ugotowanych warzyw ( nie odlewaj wywaru!) dodaj zeszkloną cebulę, oberwane igiełki rozmarynu, sos sojowy i masło. 4. Całość zblenduj/ zmiksuj na gładki krem. 5. Do zupy dodaj cukier i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie. 6. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzepysznym dżemem z wanilią , tym razem postanowiłam iść ze smakiem w zupełnie inną stronę. I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też świetnie się sprawdzi(...)dodaj przyprawy i ocet i duś pod przykryciem przez kolejne 5-7min. 5. Zdejmij pokrywkę i pozwól chutneyowi zgęstnieć - powinien mieć konsystencję dość gęstego dżemu. 6. Przelewaj gorący sos do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanadniach trochę popadało. A po deszczu wiadomo, można się wybrać do lasu na grzyby. Tak też zrobiłem i dlatego dziś mogę zaprezentować przepis na grzyby w pysznym pomidorowym sosie. Ja nazbierałem kołpaków, ale równie dobrze możemy użyć maślaków, opieniek, czy tez podgrzybków ( byle by były to okazy jędrne i twarde). składniki 10 litrów leśnych grzybów(...)sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni przez 30-40 minut
Miód i pieprzwlać trochę bulionu podgrzać i wlać do garnka. Wlać resztę bulionu doprawić dodając również szczyptę ostrej papryki, imbir i kurkumę. Gulasz gotować do momentu aż warzywa będą miękkie a sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować. Gulasz zdjąć z ognia i ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem gulasz posypać
Ala piecze i gotujewyluzowanych udek z kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego ½ puszki kukurydzy ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Udka umyć, osuszyć, przyprawić mieszanką gyros i polać olejem. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc (tak, aby mięso "przegryzło się(...)kurczaka. Usmażyć i ostudzić. W międzyczasie kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, a seler naciowy w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać sos (jogurt wymieszać z majonezem) oraz całość przyprawić solą oraz pieprzem
Ugotowaćmleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szczypta przyprawy cajun 1 szczypta białego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku tłuszcz kokosowy Wykonanie: Rozpuścić około jedną łyżkę tłuszczu kokosowego w woku, wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz ostrą papryczkę, dodać przyprawy, cukier, karmelizować całość(...)Następnie dodawać w kolejności pokrojone warzywa: por, marchew, seler oraz ugotowaną ciecierzycę, wszystko przesmażyć. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki oraz sos sojowy, chwilę poddusić. Na koniec dorzucić posiekana świeżą kolendrę. Podawać. Może być zabawnie w trakcie nakładania pałeczkami ciecierzycy, lecz czy musi być zawsze poważnie i perfekcyjnie ? :) Smacznego
Wino Francja Kuchniamleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Robimy marynatę. Do sosu sojowego dodajemy brązowy cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy naszą
KuchcikoweLove