wcześniej wyciśnięty sok. Gotować kilka minut uważając aby figi się nie rozpadły, pod koniec dodać porwane listki mięty. Delikatnie wyciągnąć figi, gruszki jeszcze chwilę gotować. Po wyciągnięciu gruszek sos jeszcze chwilę gotować by się jeszcze zredukował. Odstawić do ostygnięcia. Opłukaną roszponkę włożyć do salaterki, posypać granatem i dodać grapefruita. Ułożyć wcześniej ugotowane owoce i pokruszoną bryndzę(...)koniec polać ostudzonym sosem grapefruitowym
Lubię to gotujęciasta. "Rozkręcamy" ciasto do wielkości blachy, w razie potrzeby korzystamy z wałka do ciasta :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie pozostało zrobić sos pomidorowy. Pomidory z puszki doprawiamy szczyptą soli, cukru, suszonej bazylii ( lub kilka listków świeżej), 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Delikatnie podpieczony spód smarujemy częścią sosu, i kolejno rozsypujemy
Lubię to gotujęopakowanie szpinaku sałatkowego 150g. 1 granat 150 - 180g. sera ( ser ulubiony: feta, bryndza owcza, lazur... ja użyłam pleśniowy kozi) sos: 40g. obranych pistacji 250g. jogurtu nat. gęstego kilka listków mięty szczypta soli Pistacje zblendować, miętę drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą. Włożyć szpinak do salaterki, dodać pokrojony ser, posypać ziarenkami granata. Sosem polać już
Lubię to gotujęprzystawka na imprezie... Pełna dowolność:-) Składniki: 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus 1 średnia cukinia ok. 200 ml gęstego sosu pomidorowego (ja użyłam gotowca do steków) 1-2 jajka 150 g żółtego sera do farszu + 50 g do posypania 1 cebula pęczek natki pietruszki Wykonanie: Z pieczarek usuwamy ogonki, następnie(...)trzonki pieczarek trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po czym na maśle podsmażamy quinoe, cukinię, starte ogonki pieczarek i cebulę. Do warzyw dodajemy sos pomidorowy i 3/4 szklanki wody następnie dusimy tak, aby cebula i kasza była miękka, a z cukinii odparowała woda, doprawiając między czasie solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
IMPRESJA SMAKUtalerzu ułóż na przemian plasterki melona i awokado. Obok ułóż kulki melona i wstaw do lodówki na 30 minut. Sałatę umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą, dodaj sól i pieprz. Przed podaniem ułóż kilka listków sałaty na talerzu obok melona i awokado i polej całość sosem. Oprósz ewentualnie grubą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarazie potrzeby dolewamy wody-tak by utrzymywać poziom 500 ml ). W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po ugotowaniu mięsa, wyławiamy, sos przecedzamy przez gazę. Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Sos przelewamy do garnka, lekko zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Następnie dodajemy podroby, zagotowujemy. Wrzucamy makaron, posiekaną natkę pietruszki i ciągle mieszając gotujemy
R'n'G Kitchenznajdziecie już zarówno kotlety kalafiorowe, jak i ryżowe, tym razem pora na kotlety kalafiorowo-ryżowe. Mój mąż był nimi zachwycony. Można je jeść na ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Ja swoje podałam z lekko pikantnym sosem pomidorowym, a mąż swoje wcinał z chlebem. Składniki /12-14 kotletów/: 1 niewielki kalafior 100 g ryżu białego 1/2 pęczka koperku
Pasja Smakuogórków też w ogródku nie zabrakło, to powstał przepis na sałatkę z fasolki i ogórków w większości. Sałatka jest bardzo smaczna, lekko słodka ale i lekko pikantna z pomidorowym sosem, natomiast sam przepis poszedł w świat zanim jeszcze go spisałam, bo już znalazł swoich wielbicieli. Można zmodyfikować składniki np. dodać też paprykę czy pomidory i zrobić coś jeszcze bogatszego(...)dodać cukier, ocet itd. Połączyć ze sobą i zostawić na 1-2 godziny do przegryzienia. Co jakiś czas można przemieszać. Tak przygotowaną sałatkę nakładać do słoiczków, wlewając także trochę sosu. Zakręcać i pasteryzować przez 10 minut we wrzącej wodzie. Wystawić i chłodne zanieść do spiżarni :-) Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyrazie moi domownicy ją uwielbiają:) Prosta i szybka w przygotowaniu. Pasuje na każdą okazję. Składniki: -opakowanie ( 250 g ) drobnego makaronu - koraliki -dwie piersi z kurczaka -dwa ogórki sałatkowe -trzy sosy sałatkowe koperkowe -trzy, cztery ząbki czosnku -mały słoiczek majonezu -dwie łyżki oleju Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na oleju. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makaronu. Sosy mieszamy z 6 łyżkami wody, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy do makaronu i ogórków. Na koniec dodajemy wystudzone mięso, majonez, mieszamy i odstawiamy na godzinkę, aby składniki się zintegrowały
Kulinarne przemysleniazabrać na lunch. Jest bardzo pożywna, idealna w upalne letnie dni. Składniki: 300 g bobu 1/2 kalarepy 1/2 czerwonej cebuli miks sałatek pomidorki koktajlowe Sos: 1,5 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Bób ugotuj w osolonej wodzie. Następnie obierz ze skórki. Sałatę przełóż na półmisek, dodaj pokrojone(...)pomidory, cebulę pokrojoną w krążki oraz kalarepę. Dodaj bób. Składniki z sosu połącz ze sobą i polej nim sałatkę. Smacznego
Kukuleczkiobydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby przykrył mięso, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką wymieszana w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz roztartym majerankiem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy prze praskę, dodajemy do sosu. Kaszę gryczaną gotujemy
Bajeczna Kuchniagrzybowego łasucha. Musicie spróbować Ja wczoraj przygotowałam je w ramach wczesnej kolacji. Idealne A jeśli szukacie innych przepisów, w których doskonale sprawdzą się pieczarki polecam Wam: makaron w lekkim sosie pieczarkowym (na bazie mleczka kokosowego) , jak również ryżowe muszelki w mięsno-grzybowym sosie. Tego typu przepisów znajdziecie sporo na moim blogu, ponieważ uwielbiam pieczarki i bardzo często wykorzystuje
Słodkie okruszkiGnocchi z sosem z karczochów i boczku guanciale to moim zdaniem jedno z najlepszych dań w kuchni włoskiej. Uwielbiam gnocchi, są bardzo podobne do naszych kopytek lecz ciut lżejsze i bardziej delikatne – gnocchi po prostu rozpływają się w ustach. Wiele osób ma trudności z przygotowaniem tych kluseczek we właściwy sposób. Okazuje się, że nie […] Artykuł Gnocchi w sosie
Wiszniówkasposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki – soczyste, chrupiące i słodkie. Smak zamyka i wiąże pomidorowy sos, z czerwoną cebulą i czosnkiem. Z bazylią, oregano i z hiszpańskim pikantnym akcentem. Fasolkę bardzo dokładnie myjemy, przebieramy, odcinamy końce. Wrzucamy fasolkę na osolony i osłodzony wrzątek (po 1 łyżeczce(...)ostrą wędzoną paprykę. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu przez 35-40 minut, co jakiś czas mieszając zawartość rondla. Odcedzoną fasolkę przekrawamy na pół, wrzucamy do rondla z sosem. Mieszamy, ewentualnie jeszcze lekko dosalamy i podajemy od razu – ze świeżym pieczywem, sadzonym lub poszetowym jajkiem, kopytkami – do wyboru. Z tej ilości składników dostaniecie 3-4 porcje obiadowe
Karo in the Kitchenpszenny zamienić na ten ciemny z durum i nie przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny na piątkowe zakończenie tygodnia, oczywiście piątkowe(...)mięsa. Składniki: makaron, np. kokardki puszkę tuńczyka w sosie własnym 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 cała czerwona cebula duży ząbek czosnku po pół łyżeczki suszonego tymianku, czarnuszki, pieprzu ziołowego, ostrej czerwonej papryki, soli morskiej do smaku. Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać poszatkowaną cukinię ( ja użyłam
pieprzny smaczek