sosy - 72734 przepisów (strona:2129/4849)

Parówki w cieście francuskim 218

Przepis banalnie prosty ale pomyślałam, że podsunę Wam świetny pomysł na szybką przekąskę np. na imprezę :) Ja uwielbiam jeść je z sosem czosnkowym albo z sosem BBQ ( i tu muszę się przyznać, że najbardziej smakuje mi ten z paczki, a dokładnie jest to Party Dip Barbecue marki Prymat). Składniki: parówki 6-8 szt. ciasto francuskie 1 op. Ciasto kroję

Kuchnia Viki
Sałatka z rzodkiewką 207

proponuję taką sałatkę:) Składniki : pęczek rzodkiewek 3-4 pomidory dwie garście rukoli Przygotowanie : Pomidory, rzodkiewki i rukolę umyć Rzodkiewki i pomidory pokroić, rukolę rozdrobnić Składniki połączyć mieszając dokładnie, polać sosem. Składniki sosu: oliwa, cytryna i miód Łyżkę soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy i ok. łyżkę miodu wymieszać dokładnie, ewentualnie dodać jeszcze małą płaską łyżeczkę soli

Proste Potrawy
Krokiety/roladki z chleba tostowego (z serem, salami i papryką) 327

plastrów salami (w zależności od wielkości) 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej Do panierowania:   2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej  smażenia Opcjonalnie: sos(np. taki - klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować.   Na każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki.   Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku(...)też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.  Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem.   (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem.  (**) Duże plastry sera, czy salami należy uprzednio przekroić na pół.  Nie mogą być większe

Di gotuje
Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów 206

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki kaszy manny sól, pieprz, chili mąka do panierowania sos: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku … Czytaj dalej Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

czarrna od kuchni
Grzyby w solance na zimę 336

przywieziemy znów sporo. Przygotuję jeszcze kilka słoików kurek w solance, ale na pewno zrobię też kilka słoiczków kurek marynowanych w zalewie octowej . Może też przygotuję kilka słoiczków kurek w sosie słodko-kwaśnym . Grzyby z solanki są idealne do przygotowania na zimę, po otwarciu słoika, wystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem(...)smakują jak świeże, kurki można je dodawać do jajecznicy, do sosu, do zupy, czy do różnego rodzaju farszów i innych dań, które lubią grzyby. Nie mam tyle miejsca w zamrażarce, aby mrozić grzyby, więc mając nadmiar grzybów, gdy chcę je przechować na zimę proponuję Wam przygotować grzyby w solance. To metoda znana od wielu lat, tak konserwowała grzyby moja babcia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięsne roladki w cieście francuskim 238

które można podać na wiele sposobów. Znakomicie będą pasować do czystego, czerwonego barszczyku. Na zimno zaś zintegrują się z rożnymi sosami. W moim przypadku był to sos  czosnkowy. Zapewniam Was,  pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek

Kulinarne przemyslenia
Paglia e fieno. 230

zagotowaniu wkładamy makaron i gotujemy al. dente. Następnie odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zielony groszek, podgrzewamy około 3 min. Następnie dolewamy śmietanę, gotujemy około 4 min aby sos lekko zgęstniał. Do sosu dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy dokładnie a następnie doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerze, po wierzchu dekorujemy parmezanem oraz listkiem natki pietruszki. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 285

trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru.   GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony

Menmagazine
Kanapka z grillowanym kurczakiem 197

kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy pokrojonego kurczaka i grillujemy przez około 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy sos. W niewielkiej miseczce mieszamy jogurt naturalny z solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz siekany koperek. Pomidora, roszponkę myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy(...)połówce, której nie używamy do przygotowania kanapki, zaś drugą połowę obieramy i kroimy w plastry. Na kromce pieczywa układamy grillowanego kurczaka, polewamy przygotowanym sosem, kładziemy sałatę i ser, przykrywamy kolejną kromką, na której kładziemy szynkę, plastry pomidora i awokado, przyprawiamy solą i pieprzem, a całość przykrywamy ostatnią kromką pieczywa. Kanapkę

Menmagazine
Papryka faszerowana kaszą bulgur 202

skórki, podlewamy tłuszczem i smażymy przez kilka minut, następnie podlewamy wodą dodajemy sól i pieprz i ustawiamy papryki obok siebie. Gotujemy pod przykryciem 40 min.  Wyjmujemy ostrożnie papryki, sos miksujemy za pomocą blendera i przyprawiamy do smaku a na koniec podprawiamy śmietaną, można do śmietany dodać odrobinę mąki ale nie jest to koniecznie. Paprykę podajemy z sosem

Gotowanie jest łatwe
Zupa z pokrzywami 250

pietruszką itd ) około 1 pełny durszlak liści świeżej pokrzywy pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki garść liści selera 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 3 łyżki sosu sojowego jasnego + opcjonalnie sok z cytryny do doprawienia  Z rosołu wyjąć warzywa i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w większą kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić(...)wrzucić do rosołu. Pokrzywę pokroić w rękawiczkach na mniejsze kawałki i również wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę i koper. Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy. Doprawić do smaku sosem sojowym. Pyszności ! ! ! Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje. Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie): ćwiartką cytryny do zakwaszenia, łyżką jogurtu greckiego, makaronem, jajkiem na twardo  Smacznego

Jemy Pijemy
Zapiekanka śledziowo- ziemniaczana 261

ostygnięciu pokroić w talarki grubości ok 0,5 cm. cebulkę zeszklić na masełku. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Doprawić sola i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, śledzie, sos, ziemniaki, śledzie i na koniec sos. Całość posypać startym żółtym serem.  Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Śledzik inaczej!! Można? Można

MarciochaKucharzy
Razowa pizza z gyrosem 253

suszonych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ksylitolu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 200 gram piersi z kurczaka 100 gram sera żółtego Pół czerwonej papryki Pół czerwonej papryki Sos pomidorowy lub ketchup Przyprawa gyros Olej do smażenia Forma aluminiowa 23 cm. Gosia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na kilka godzin(...)wlewamy letnią wodę. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka, Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy. Wstawiamy do piekarnika

Bajeczna Kuchnia
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 219

Jagna, otrzymały Perłę 2013. Gdy już brzuszki mieliśmy wypełnione ;) okazało się, że kolacja dopiero przed nami.... Na kolacje podano: zupę z młodej cebuli z grzankami,  sandacza w sosie śmietanowo-koperkowym,  jabłka zapiekane z serem kozim i borówkami amerykańskimi. Ledwo zjedliśmy kolację, trochę się zdrzemnęliśmy a tu już śniadanie: ciepła jeszcze, wędzona pierś indyka,  twarożek,  sodziaki(...)owijunki, czernina, bryndas dobrzyński, napój żniwiarzy , żurek, świeżo wędzona kiełbasa – taka prosto z wędzarni…  Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby zupełnie zbędny.  Owijunki – gęsie nogi/łapy, „trzymające” żołądek gęsi i wątróbkę (lub serce), owinięte jelitami gęsimi. Ugotowane

królestwo garów
Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem 213

Cześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować !   Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania