sosy - 72734 przepisów (strona:2129/4849)

Zapiekanka Ziemniaczano - Brokułowa 200

postacią. Na 3-4 osoby: 6 średnich ziemniaczków 1 brokuł (nie za duże drzewko) 3-4 kabanoski/kiełbaski chude wędzone 6 plasterków boczku lub kawałek boczku 1/2 główki cebuli Sos: 2 duże jajka 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 % kawałek sera żółtego papryka słodka, sól, pieprz, warzywka bez soli np. z BioAveny kawałeczek masła do wysmarowania formy(...)stopniach przez około 30-40 min ( wszystko zależy od twardości ziemniaków ) 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy po wierzchu startym serem, możemy także starty ser wymieszać z sosem

Gotowanie...to proste !
KURCZAK W PROSTYM SOSIE CURRY 204

minut.  Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe.  Na koniec ponownie doprawiamy sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszana w wodzie. Posypujemy pokrojoną natka pietruszki. Podajemy z  ryżem brązowym lub biały.  Porcję ryżu nakładamy(...)talerz, na to wylewamy część sosu curry i podajemy.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwiczki w sosie kurkowym 174

czasu udaje mi się uchować ich trochę do obiadu. To danie chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu ale jakoś nie mogłam się zebrać. A tymczasem polędwiczki w sosie kurkowym, mimo że wydają się daniem wykwintnym, są bardzo proste do przygotowania. Sos przygotowuje się ekspresowo, zwłaszcza gdy, tak jak mi, bardziej smakują ci grzyby w całości (oszczędzasz czas

Milion Smaków
Ekspresowa pizza z chlebków naan z mozzarellą i chorizo 209

sól do smaku * PRZYGOTOWANIE Chorizo pokrój w talarki i przysmaż na patelni. Następnie wyjmij kiełbasę, a na wytopionej oliwie przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej passatę i delikatnie zredukuj. Sos przypraw solą i suszonym oregano do smaku. Chlebki naan posmaruj sosem i ułóż nań plasterki chorizo, pokrojone oliwki oraz pomidory i porwaną mozzarellę. Naan ułóż na blaszce i wstaw

Food Square
Klopsiki z cukinii 178

dodajemy do niej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszamy. Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych. U mnie z sosem pomidorowym. Artykuł Klopsiki z cukinii pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Tortellini alla Italiana – sałatka na świeżych pomidorach 248

dnia. Nie musicie robić sami pierożków tortellini – ale możecie sprytnie wykorzystać te kupione. Zobaczcie jak pysznie! Tradycyjnie włoskie pierożki tortellini – nadziewane mięsem, serem lub grzybami – podaje się zalane pomidorowym sosem marinara i posypane startym serem. Można je też zapiec. To najszybsza opcja, ale czy zawsze jedyna? W sezonie letnim, kiedy stragany i krzaczki w ogródku uginają się od ciężaru świeżych(...)dojrzałych w słońcu pomidorów, warto wykorzystać je na surowo, a nie w postaci sosu. Tortellini gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu (świeże gotują się krócej, suszone – dłużej). Wszystkie pomidory parzymy i ściągamy z nich skórkę. Kilkanaście listków bazylii zostawiamy w całości, resztę razem ze szczypiorem drobno kroimy. Szalotkę drobniutko siekamy. Bakłażana myjemy, zostawiamy w skórce i kroimy w półcentymetrowe pół

Karo in the Kitchen
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem 265

mnie kolejne proste danie na obiad. Makaron, ale w wersji pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał  Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem . Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano(...)śmietankę i doprawiam do smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można też całość posypać startym żółtym serem

Kuchnia co dnia
Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami 154

grzyby w tym roku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)będą oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do usmażonego kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy całość przez chwilkę. Do miseczki ze śmietaną dodajemy stopniowo nieco powstałego sosu. Kiedy dodamy już kilka łyżek całość przelewamy na patelnię. Dodajemy koperek i mieszamy. Po minucie wyłączamy gaz i możemy zajadać. Proponujemy podać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego

Kolizje Smaków
Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus 246

czosnku, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie(...)małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj sos rybny i zmiksuj na pastę. Do tej samej patelni wlej mleko kokosowe wraz z bulionem, dodaj kurczaka, fasolę szparagową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem

karmelowy
Domowe burgery + film 198

solą oraz czarnym pieprzem i wszystko wyrabiamy dłonią na gładką masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże, płaskie kotlety. Czerwoną cebulę oraz pomidora kroimy w plastry. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy ketchup dodajemy majonez i całość odkładnie mieszamy. Kotleciki smażymy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu z obu stron po około 4 – 5 minut. Bułki przekrawamy(...)pół, umieszczamy w formie do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, kotleta, plaster żółtego sera, pomidora, oraz czerwoną cebulę. Wierzch burgera przykrywamy drugą połową bułki.   Artykuł Domowe burgery + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
quesadilla z mięsiwem i warzywami 178

składniki: 4 duże tortille 300 – 400 g mięsiwa w sosie własnym Spichlerza Rusieckiego 4 ogórki kiszone, średniej wielkości 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g sera żółtego 1 łyżka musztardy stołowej 2 łyżki keczupu pikantnego sól, pieprz wykonanie: Ogórki, pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę, keczup, mieszamy, doprawiamy(...)delikatnie odwracamy na drugą tortillę (możemy pomóc sobie talerzem) i jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie ściągamy z ognia. Zsuwamy na talerz lub deskę, kroimy w trójkąty i podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi tortillami. Tak przygotowane quesadilla dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
domowe zapiekanki ze smalczykiem 126

składniki: 1 mała bagietka 1 słoiczek smalcu z mięskiem i skwarkami Spichlerza Rusieckiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła ok. 70 g sera żółtego 1 ogórek kiszony szczypiorek ulubiony sos lub keczup do podania wykonanie: Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nim obie części bagietki. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 5 min. Następnie(...)przestudzamy, smarujemy obficie smalcem, posypujemy startym serem i zapiekamy do momentu roztopienia się sera. Podajemy z pokrojonym w plasterki ogórkiem, posiekanym szczypiorkiem, keczupem lub ulubionym sosem. *proporcje składników dowolnie możemy zmieniać   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Sos pomidorowy na zimę. 135

Sezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków(...)łyżkach oliwy z oliwek, dodać sól i pieprz, pokrojoną paprykę z dodatkiem włoskich ziół zeszklić na pozostałej oliwie,  produkty połączyć, rozdrobnić blenderem, gotować około 1/2 godz. aż sos osiągnie żądaną przez Was konsystencję (można dłużej), następnie rozlać do słoików 0,5l gotować na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Sos kurkowy 1166

Kurki to bardzo delikatne i aromatyczne grzybki z których warto przygotować pyszny sosik. Sos ten pasuje  do wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek. składniki: ok 400 g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % natka pietruszki Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze(...)kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić kurki i smażyć chwilę aż zmiękną i puszczą soki. Następnie wlać śmietankę. Całość gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec można dodać trochę posiekanej natki pietruszki

Monia miesza i gotuje