sosy - 72234 przepisów (strona:2130/4816)

Placki ziemniaczano - rzodkiewkowe 120

którym odcedzane były ziemniaki zlać sok ,a powstałą mąkę ziemniaczaną dodać do masy  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. U mnie podane z sosem jogurtowym z rzodkiewką . Składniki  sosu 1 jogurt kilka rzodkiewek sol,pieprz do smaku szczypta cukru sok z cytryny do smaku szczypiorek Wykonanie . Umyte rzodkiewki pokroić na kawałki ,posolić ,popieprzyć

w mojej kuchni
Sałatka z truskawkamii,fetą, szpinakiem i szparagami 192

zrobiłam R.E.W.E.L.A.C.Y.J.N.Ą sałatkę - jeśli jeszcze nie próbowaliście truskawek w wytrawnej wersji - szybciutko nadrabiajcie braki - połączenie tych owoców z fetą, szpinakiem, grillowanymi szparagami i orzechami - petarda! Całość oblana miętowym sosem - dietetyczne niebo w gębie !!! Można ją zjeść na śniadanie, kolację lub lekki lunch :)  SKŁADNIKI  - dla 1 osoby - 293 kcal 1 garść szpinaku 60 g truskawek 50 g fety(...)osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem.  Smacznego!   1 porcja sałatki ( 193 g) - to 293, 5 kcal: - białko - 13,9 g - tłuszcz - 22,5 g - węglowodany - 9,2 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Chińszczyzna z ciemnym ryżem 178

mięsa (szynka) 1 papryka słodka 1 papryczka chili 1 cebula 2 marchewki kawałek pora kawałek selera sól pieprz oregano 20 g grzybów mun przyprawa chińska 5 smaków sos sojowy tłuszcz do smażenia 1 szkl ciemnego ryżu Mięso i warzywa kroimy w paseczki. Grzyby mun gotujemy do miękkości. Do woka wlewamy trochę tłuszczu i najpierw podsmażamy mięso, następnie dodajemy warzywa(...)posiekane grzyby mun, dodajemy sos sojowy , ok 2 łyżki i przyprawiamy do smaku, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 20 min .. w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Podajemy z ugotowanym w 2 szkl wody ciemnym ryżem

Gotowanie jest łatwe
Makaron ze szparagami w sosie ziołowo-serowym 227

sezon na szparagi trwa w najlepsze, zapraszam na makaron z pysznymi, zielonymi szparagami w roli głównej W tym przepisie nie użyłam czosnku, ale jestem pewna, że jeżeli go dodacie, sos będzie jeszcze lepszy! Składniki na sos dla 2/3 osób: śmietanka 30% kilka sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około 100 g sera

Kuchnia Bazylii
Kiełbasa zasmażana z cebulą i ajvarem 337

Wami moją opinią.  Jeśli chodzi o ajvar łagodny, testowanie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Pasta jest delikatna, smaki cudownie się przenikają. Doskonale nadaje się do wzbogacenia zup i sosów, a łyżeczka czy dwie dodane go mięsa na kotlety mielone sprawia, że gotowe kotleciki są soczyste i pełne smaku.  Ajvar pikantny to zdecydowanie nasz faworyt. Dodawaliśmy go praktycznie do wszystkiego(...)kiełbasą i ajvarem w rolach głównych.\ Potrzebne nam: - 5 kiełbasek śląskich (lub innych) - 2 spore cebule - 3 łyżeczki ajvaru pikantnego - pół szklanki przegotowanej wody - przyprawa uniwersalna - pieprz mielony - łyżka sosu sojowego - 3-4 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (olej musi być dość mocno rozgrzany). Podsmażamy 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając

W poszukiwaniu inspiracji
Drobiowe pulpeciki w lekkim sosie koperkowym 211

miękkości marchewki (u mnie z rosołu) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki bułki tartej 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta sól, pieprz do smaku Sos koperkowy: 1 litr wody 1 malutka łyżeczka masła 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Mięso drobiowe łączymy z jajkami, mąką, bułką tartą, posiekaną drobniutko ugotowaną(...)gotującą, osoloną wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, by się nie posklejały i nie przykleiły do dna garnka. Pulpeciki gotujemy ok 20 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy. 2. Sos: Wodę zagotowujemy z masłem, wrzucamy koperek i zaprawiamy mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy solą do smaku. Do przygotowanego sosiku wrzucamy pulpeciki i podgrzewamy ponownie na małym ogniu, by się

Kuchnia w czekoladzie
Pasta na kanapki z sardynkami 125

Prosty przepis na smaczną pastę jajeczno-rybną. Idealna do pieczywa na śniadanie czy kolację. Świetnie smakuje w towarzystwie kiszonego ogórka. Składniki: 4 jajka puszka sardynek w sosie pomidorowym mała cebulka 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Jajka, sardynki (z sosem pomidorowym) i cebulę miksujemy za pomocą blendera, albo drobniutko siekamy. Składniki mieszamy z majonezem

e-PrzepisyKulinarne
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 334

Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. A dziś polędwiczki w sosie własnym. U nas podane z kluskami na parze. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 cebula 100g masła 300ml bulionu 50ml słodkiej śmietany sól pieprz papryka Polędwiczki oczyścić i pokroić w plastry(...)samym tłuszczu podsmażamy cebulę na złoty kolor. Cebulęz masłem przelewamy do mięsa i wszystko zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, odlewamy niewielką ilość sosu do osobnego naczynia i mieszamy ze śmietaną. Zalewamy mięso, dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze około 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki

kuchnia doski
zapiekane bakłażany po katalońsku 172

mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone bakłażany i przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min. składniki na sos: 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 125 ml bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego masło do smażenia sól, pieprz wykonanie: Paprykę kroimy w kostkę(...)podsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy czosnek drobno posiekany, chwilkę dusimy. Dodajemy bulion, wino oraz przecier pomidorowy, mieszamy. Dusimy na małym ogniu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Upieczone bakłażany podajemy z sosem

Domowy Smak Jedzenia
Coleslaw - pyszna surówka - lepsza niż w KFC :) 251

lecz dużo zdrowszego - pieczonego w płatkach kukurydzianych - przepis tutaj (klik!) SKŁADNIKI ( w 100g - 128 kcal) 600 g białej kapusty 2 małe marchewki (90 g) średnia biała cebula Sos: 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 4 łyżki mleka 5 łyżek majonezu 1 łyżka octu (u mnie ryżowy) 1,5 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Kapustę drobno(...)szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce - ja osobiście wrzucam oba warzywa do malaksera z nakładką tarki :) Cebulę drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy, zalewamy warzywa i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i podajemy schłodzoną.  Smacznego :)   Zapraszam na Fanpage na FB  oraz Instagram

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z makaronem, szparagami, pomidorami i sypkim twarogiem 167

Uwaga: powinny być jędrne i zielone. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi przekroić na 3 części. Do miski wsypać makaron, dodać pomidory, szparagi (część główek pozostawić do dekoracji). Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Lekko wymieszać. Na sam koniec dodać granulowany twaróg i pozostawione do dekoracji główki szparagów

Ugotować
Sałatka z kaszą bulgur, botwinką i rzodkiewką + pieczona pierś z kurczaka 180

następnie poddusić kilka minut do preferowanej miękkości z kilkoma łyżkami wody. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki oraz posiekać sporą ilość szczypiorku. Wymieszać z kaszą bulgur i botwinką. Sos: Wymieszać jogurt z czosnkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem . Tak przygotowany sos połączyć z sałatką. Pieczona pierś z kurczaka Składniki na 2 porcje: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka

Fabryka pomysłów
Golonki indycze w sosie koperkowym 189

Dzisiaj na obiad miałam golonkę z indyka w sosie koperkowym. Podałam z ziemniakami pure, ale można również podać z ryżem, makaronem czy kluskami. Do obiadu proponuję również marchewkę duszoną  i mamy super jedzonko. Zapraszam również tutaj po inne przepisy na dania mięsne. 2 golonki indycze 200 ml śmietany 1 pęczek koperku 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wody(...)Mięso wyjąć na talerz, a do rondla wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wsypać koperek i włożyć mięso. golonka z indyka w sosie koperkowym

O kuchni z uczuciem
Ciecierzyca w sosie pomidorowym. 253

Przyznaję się , kupiłam ciecierzycę pierwszy raz w życiu .Tak na próbę ,zobaczyć jak smakuje. W sosie pomidorowym i z polską kiełbaską muszę przyznać ,że wybornie.Będzie więcej eksperymentów z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g dobrej ,wyraźnej w smaku kiełbasy 50 g chorizo ,pikantne 1 puszka ciecierzycy ,konserwowa(...)przesmażonej kiełbasy z cebulką .Teraz dodajemy też szparagi . Kilka zostawiamy do położenia na wierzchu miseczek z daniem. Ja kupuję pomidory w całości ,więc najpierw je blenduję na gładki sos i dodaję do garnka.Dodajemy paprykę ,pieprz i sól .Zagotowujemy , zmniejszamy ogień i gotujemy delikatnie pod przykryciem jeszcze około 10 minut ,aby wszystkie smaki się zmieszały . Podajemy z pieczywem

Ladylaura.
Zapiekanka makaronowa z serem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 250

była jeszcze lepsza! :) SKŁADNIKI: 25 dag makaronu świderki (suchego - pół paczki) 125 g mozzarelli 150 g twarogu półtłustego 150 g sera żółtego (o wyraźnym smaku) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 słoika pomidorów suszonych - u mnie Pomidory suszone z żurawiną w oleju z ziołami od Ole! 1/2 słoika czosnku marynowanego - u mnie Czosnek włoski w oleju od Ole! garść(...)mdła). Dodać tuńczyka i makaron. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać odłożonym serem.  5. Całość zapiekać ok 30 min  180*C. Podawać z keczupem lub ulubionym sosem

Kto ugości moich gości?