użyłam 2 nóżki wołowina ( szponder ) jarzyny: pietruszka korzeń, seler, marchewka, por, przypalona cebula, nać do posypania, czosnek przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 3 łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Umyte mięso wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu( dzięki temu nasz rosół będzie klarowny i nie będzie miał szumowin). Kiedy się zagotuje dodajemy(...)liść laurowy, ziele, solimy. Przypalamy na palniku cebulkę, czosnek. Obieramy włoszczyznę kroimy ,dodajemy do zupy. Gotując nadal na małym ogniu przez 3h, na końcu dodajemy sos sojowy, przyprawiamy. Smacznego
KukuleczkiPotrzebujesz garść rukoli kilka zielonych oliwek kilka suszonych pomidorów 3 rzodkiewki sezam do posypania wędzony lub pieczony łosoś 1 szklanka ugotowanej cieciorki Sos do polania 3 łyżki oliwy,1 łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny,pieprz Przygotowanie Rukole umyj. Oliwki,suszone pomidory i rzodkiewkę pokrój na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj(...)Dodaj cieciorkę,oraz łososia. Skrop sosem. Posyp sezamem
KukuleczkiPotrzebujesz 400g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego ulubiona sałata garść orzechów włoskich 2 duże jabłka tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Musztardę, miód, sos sojowy oraz przyprawy wymieszaj. Mięso pokrój w 2 cm plastry i posmaruj marynatą. Odstaw na 20 minut do lodówki lub jeśli masz możliwość
KukuleczkiSkładniki 50 dag filetu z łososia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju sól, pieprz Sos 20 dag śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól Sos koperkowy Wymieszaj śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem, dodaj koperek przypraw do smaku. Wstaw do lodówki. Przygotowanie ryby Rybę umyj, osusz, podziel na porcje. Skrop sokiem
Kukuleczkicukru wanilinowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: owoce (u mnie jagody, brzoskwinie, maliny)- jesli macie mrożone wcześniej je rozmrozić bita śmietana: 250ml ubić z 1 łyżką cukru pudru sos malinowy : 3 łyżki malin + 1 łyżka masła+ płaska łyżka cukru pudru - podsmażyć do rozpuszczenia masła Przygotowanie: Jajka mleko dokładnie rozmieszać, dodać mąkę, cukry i proszek do pieczenia, ponownie(...)rozgrzaną patelnie z tłuszczem przykryć pokrywką i smażyć na bardzo wolnym ogniu. Gdy omlet się zetnie wyłożyć na talerz, wyłożyć owocę bitą śmietanę, omlet zgiąć w połowie i polać sosem malinowym
Garnkowe fanaberiepłaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej sok z 1/2 limonki Sos 200 g liści szpinaku 350 g siekanych pomidorów z puszki * 150 ml kremówki 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oliwy Marynata Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt(...)naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Sos Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym
Wędrówki po kuchnihigher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 4 małe marchewki 1/2 cm pory (biała część)* 1/2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark pieprz do smaku Przygotowanie Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Pora drobno siekamy, dodajemy do startej marchewki. Na koniec dodajemy majonezowy sos chrzanowy, całość mieszamy. Delikatnie doprawiamy
Słodkie okruszkiprostym daniu zagrały główną rolę, a towarzyszy im dymka i szczypior. Składniki 500 g pieczarek 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na kawałki - mniejsze na ćwiartki, większe na szóstki. Wrzucamy do miski i dodajemy sól ziołową. Odstawiamy(...)szczypioru można zostawić, aby posypać danie przed podaniem. Dodajemy do pieczarek. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego pieczarki z dymką i szczypiorem. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy sos sojowy i zioła prowansalskie. Całość mieszamy i smażymy, aż cała woda odparuje. Pieczarki z patelni podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Fanom pieczarek polecam inne przepisy
My Chcemy Jeśćmieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy
Radość kipiąca uśmiechem.Przepis na szybką i smaczną przystawkę na zimno – jajka w sosie z rzodkiewką i groszkiem. Składniki: 5 jaj pół puszki groszku konserwowego 5-6 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżeczki chrzanu tartego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz. Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Rzodkiewki ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar wody i przekładamy do miseczki. Dodajemy groszek, majonez, śmietanę, jogurt, chrzan i przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie. Sos przekładamy do salaterki, na nim układamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarneTrójmieście, o których nie miało się wcześniej pojęcia. Ponadto podczas ostatniej edycji można było zakupić jadalne kwiaty, jak i tradycyjne miody z dodatkami róży, malin, czy pomarańczy.. Mniam! Sos czosnkowy: - 100 ml gęstego jogurtu - 1 łyżka majonezu - 1 ząbek czosnku - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz Jogurt mieszamy z majonezem do całkowitego połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez(...)bądź pieczemy je 20 minut (po 10 minutach przewracamy je na drugą stronę) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy w ciepłej i chrupiącej bułce z ulubionymi dodatkami i sosem. Smacznego
Be Fit Be Strongpolecam :) Wersji przepisu jest kilka, ja zrobiłam opcję najprostszą z możliwych, bo chciałam szybko spróbować ;) Składniki: 2 małe selery 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz ziarnisty łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia sól, przyprawa do ryby , mąka do obtaczania - użyłam ryżowej 1,5 l wody Przygotowanie: Selera umyj, obierz, pokrój na 1 cm plastry Wodę zagotuj z liśćmi(...)laurowymi, zielem angielskim, pieprzem (dałam około łyżki ziaren) i sosem sojowym Dodaj seler i gotuj aż zmięknie (około 15 minut) Odcedź i ostudź Mąkę zmieszaj z pieprzem i przyprawą do ryby, obtaczaj w niej kawałki selera Smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron Smacznego
pyszne zdrowościdodatkiem wędzonki, nadaje im niepowtarzalnego, bardzo aromatycznego smaku. W zasadzie nie potrzeba do nich już nic, ale u mnie jak to na tradycyjne gołąbki przystało, podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego, a jeśli zostaną na drugi dzień odgrzane podaję z sosem pieczarkowym. Polecam :) Składniki - 2 główki młodej kapusty - 1,20 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka
Kuchnia z widokiem na ogródPieczeń z selera w gruszkowej marynacie Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy: 1 dużego selera 1 gruszkę 1/2 cytryny 1 łyżkę octu balsamicznego 1 łyżkę sosu sojowego 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki świeżej natki pietruszki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki tymianku(...)czosnku miażdżymy dłonią lub dużym nożem, aby podczas pieczenia aromat czosnku przeszedł na selera. Możemy również przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do masy gruszkowej. Selera polewamy oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym, dodajemy przyprawy oraz masę gruszkową. Wszystko dokładnie wcieramy w selera, czynność powtarzamy kilkukrotnie. Na koniec skrapiamy go sokiem z połówki cytryny, solimy i pieprzymy wg uznania
Bananowe Polewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym? Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle(...)mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia. Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu, aż sos odrobinę zgęstnieje. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na jego dnie ułożyć połowę kaszy i kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę. (Wszystko powinno być układane równomiernie.) Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotuje