Eterno. Ten sałatkowy rarytas to: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet i przyprawy. Do mięs super :) Składniki: 2 filety z kurczaka cebula czerwona świeża kolendra 4 łyżki sosu pomidorowego (przetarte pomidory) 1/2 słoiczka sałatkowego rarytasu Eterno olej kokosowy do smażenia Kurczaka umyć, pokroić w paski i wrzucić na wcześniej rozgrzaną patelnię z olejem. Cebulę czerwoną pokroić w piórka(...)dodać do kurczaka. Jak kurczak będzie upieczony, dodać sos pomidorowy i pół słoiczka rarytasu sałatkowego. Wymieszać, poddusić jeszcze około 2 minuty. Po przełożeniu na talerz posypać świeżą kolendrą
kruche babeczkiMłody zażyczył sobie makaron z pulpecikami, więc zrobiła taki eksperyment, dodałam do pulpecików płatki owsiane. Wyszły bardzo smaczne :) Zapiekłam je z sosem pomidorowym, makaronem, cukinią, marchewką, cebulą, oliwkami i kulkami mozzarelli. Moi panowie tylko mlaskali tak im smakowało ;)) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 szklanka płatków owsianych Mlevit 2 łyżeczki musztardy Dijon(...)się miękkie, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojone oliwki. Przetarte pomidory mieszamy z wodą i wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos i pulpeciki. Mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Na wierzch dajemy kulki mozzarelli i całość zapiekamy w 180 stopniach około 10 minut. Przed podanie posypujemy rukolą
kruche babeczkimoże się powtarzam, ale jest rewelacyjne i tyle :)) Miłego weekendu Wam życzę :) Inspiracja: klik Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kukurydza kilka suszonych pomidorów papryka czerwona sos pomidorowy starta mozzarella oregano sól Kurczaka kroję w drobne kawałki, solę, dodaje oregano i podsmażam. Paprykę, pomidorki również kroję. Wszystkie składniki dzielę na 2 części . Jedno ciasto francuskie rozwijam, smaruję(...)sosem pomidorowym i wykładam na nie kurczaka, paprykę, pomidory, kukurydzę, posypuję jeszcze oregano i serem mozzarella. Roluje ciasto w poprzek i kroję kawałki o szerokości około 2 cm. Układam je w formie na tartę. Ta samo robię z drugim ciastem. Całość zapiekamy w 200 stopniach około 30 minut
kruche babeczkigałką muszkatołową, ziołami suszonymi (idealnie mieszanka zielonych ziół), tymiankiem. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać starty ser żółty i całość wylać na tartę. Jeśli używacie silikonowych form do tarty, uczulam, aby sos dodać w momencie, gdy tarta będzie już w piekarniku, bo przenoszenie wypełnionej farszem i sosem formy niekiedy wydaje się niemożliwe. Ja niestety mam talent do zapominania właśnie o tym Piec
gutfutsałatkę. Opcjonalnie kiełbasę salami zwinąć w rulon i ułożyć na sałatce. Trochę ona zbędne, szczerze mówiąc, ale na zdjęciach jest, więc w składnikach dodałam. Nakładać na talerz i polewać sosem. Składniki na sos: 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub innego dobrej jakości 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
gutfutpodobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarównież można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju z porażanych orzechów włoskich sól i pieprz świeżo mielony sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki myjemy(...)upieczone buraki, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażony słonecznik. Olej miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatę delikatnie wymieszać. Podajemy jako przystawkę do mięs. Smacznego
kgwjanczewoLekka i szybka w przygotowaniu sałatka z pomarańczy, polana moich ulubionym sosem miodowo- musztardowym. Smak na pewno Was zaskoczy. Składniki: garść mieszanki sałat 1 pomarańcz garść żurawiny garść orzechów włoskich garść pestek z słonecznika kozi ser Składniki na dressing: 2 łyżeczki musztardy ( ja użyłam kremskiej) 1 łyżeczka miodu 100 ml oleju rzepakowego(...)Przygotowanie: Sałatkę umyj i osusz. Obierz pomarańcz i pokrój na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika upraż na patelni. Ser pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki przełóż do miski i polej sosem. Smacznego
Kukuleczkiczym tkwi sekret smacznej i zdrowej sałatki? Nie tylko w tym, co do niej wrzucimy. Ale też jak ją doprawimy (jakim olejem). Osobiście jestem miłośniczką różnych wariacji, różnych wersji sosu winegret: olej, ocet, sól, pieprz, musztarda. Ale kluczowa jest tu kwestia doboru oleju. Bo o ile sekret zdrowej diety tkwi w różnorodności, to ta różnorodność przechodzi również przez dobór różnych(...)Obieramy i szatkujemy cebulkę. Myjemy i kroimy liście sałaty. Rozdrabniamy fetę. Rozkładamy liście sałaty w misce. Układamy plasterki awokado i poszatkowaną cebulkę. Dodajemy kawałki kurczaka i fetę. Przygotowujemy sos do naszej sałatki z oliwy z oliwek, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, odrobina soli. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Jeżeli chcielibyście przypiąć ten przepis na Pintereście, przygotowałam
MODA NA BIOangielskie, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta suszonego cząbru, wody 800 -1000 ml Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie wkładamy(...)drobną świeżą papryczką chili ). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2 min żeby mięso wchłonęło smak. Mięso przekładamy do gotującej wody, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Na patelnię po mięsie wrzucamy w całości
Moniki Smakołykiktórym odcedzane były ziemniaki zlać sok ,a powstałą mąkę ziemniaczaną dodać do masy Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. U mnie podane z sosem jogurtowym z rzodkiewką . Składniki sosu 1 jogurt kilka rzodkiewek sol,pieprz do smaku szczypta cukru sok z cytryny do smaku szczypiorek Wykonanie . Umyte rzodkiewki pokroić na kawałki ,posolić ,popieprzyć
w mojej kuchnizrobiłam R.E.W.E.L.A.C.Y.J.N.Ą sałatkę - jeśli jeszcze nie próbowaliście truskawek w wytrawnej wersji - szybciutko nadrabiajcie braki - połączenie tych owoców z fetą, szpinakiem, grillowanymi szparagami i orzechami - petarda! Całość oblana miętowym sosem - dietetyczne niebo w gębie !!! Można ją zjeść na śniadanie, kolację lub lekki lunch :) SKŁADNIKI - dla 1 osoby - 293 kcal 1 garść szpinaku 60 g truskawek 50 g fety(...)osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem. Smacznego! 1 porcja sałatki ( 193 g) - to 293, 5 kcal: - białko - 13,9 g - tłuszcz - 22,5 g - węglowodany - 9,2 g - błonnik
Moje Kuchenne Rewelacjemięsa (szynka) 1 papryka słodka 1 papryczka chili 1 cebula 2 marchewki kawałek pora kawałek selera sól pieprz oregano 20 g grzybów mun przyprawa chińska 5 smaków sos sojowy tłuszcz do smażenia 1 szkl ciemnego ryżu Mięso i warzywa kroimy w paseczki. Grzyby mun gotujemy do miękkości. Do woka wlewamy trochę tłuszczu i najpierw podsmażamy mięso, następnie dodajemy warzywa(...)posiekane grzyby mun, dodajemy sos sojowy , ok 2 łyżki i przyprawiamy do smaku, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 20 min .. w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Podajemy z ugotowanym w 2 szkl wody ciemnym ryżem
Gotowanie jest łatwesezon na szparagi trwa w najlepsze, zapraszam na makaron z pysznymi, zielonymi szparagami w roli głównej W tym przepisie nie użyłam czosnku, ale jestem pewna, że jeżeli go dodacie, sos będzie jeszcze lepszy! Składniki na sos dla 2/3 osób: śmietanka 30% kilka sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około 100 g sera
Kuchnia BazyliiWami moją opinią. Jeśli chodzi o ajvar łagodny, testowanie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Pasta jest delikatna, smaki cudownie się przenikają. Doskonale nadaje się do wzbogacenia zup i sosów, a łyżeczka czy dwie dodane go mięsa na kotlety mielone sprawia, że gotowe kotleciki są soczyste i pełne smaku. Ajvar pikantny to zdecydowanie nasz faworyt. Dodawaliśmy go praktycznie do wszystkiego(...)kiełbasą i ajvarem w rolach głównych.\ Potrzebne nam: - 5 kiełbasek śląskich (lub innych) - 2 spore cebule - 3 łyżeczki ajvaru pikantnego - pół szklanki przegotowanej wody - przyprawa uniwersalna - pieprz mielony - łyżka sosu sojowego - 3-4 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (olej musi być dość mocno rozgrzany). Podsmażamy 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
W poszukiwaniu inspiracji