Tutaj możecie przeczytać jakie to proste :) SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lodowej klik , klik lub klik duża garść szpinaku baby 2 pomidory garść kiełków pikantnej rzodkiewki garść kiełków lucerny SOS: 2 łyżki oliwy z pestek winogron 1- 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól ziołowa świeżo zmielony pieprz suszona bazylia WYKONANIE: Szpinak i sałatę opłukać, dobrze osączyć(...)sałaty). Sałatę podrzeć na mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Do sałaty i pomidorów dodać kiełki rzodkiewki i lucerny, delikatnie wymieszać. Składniki sosu dobrze wymieszać do utworzenia emulsji (w miseczce lub zakręcanym słoiczku), polać sałatkę tuż przed podaniem
Kuchenne zapiski Edytywystygnięciu zcukrzy się. Jeśli chcesz się cieszyć smakowitym karmelem musisz do jego przygotowania niestety użyć cukru. przed podaniem wierzch sernika udekorować przygotowanym karmelem i posypać orzeszkami ziemnymi. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzykach. Sos z ksylitolu podgrzać przed podaniem (rozpuści sie na nowo i będzie idealnie gładki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko energicznie wymieszałam widelcem. Ugotowaną komosę wyłożyłam do miski, wsypałam warzywa, wymieszałam i zalałam sosem vinegret, wymieszałam ponownie aby sos pokrył wszystkie składniki sałatki. To tyle. Prawda, że prosto? Czas jaki potrzebujemy do przygotowania sałatki to czas gotowania komosy, czyli jakieś 15 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujemożna ściągnąć skórę - będzie mniej kalorycznie. Danie przygotowuje w bardzo prosty sposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos. Reszta dodatków zależy od Was. U mnie świetnie sprawdził się makaron ryżowy ( Bio Fabijańscy ). (3 porcje) 1/2 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części) Marynata: 100 ml mleka(...)Rękaw/worek dokładnie zawiązać.) Piec około 45 minut w 180 stopniach. Ostatnie 10 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie/worku - aby mięso lekko podrumieniło się. Powstały sos idealnie nadaje się do makaronu, ryżu lub innych dodatków - można go przecedzić
Di gotujeliście laurowe - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka wędzonej papryki - 1 łyżeczka mielonego chilli - 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin) - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka tartego chrzanu - 1 łyżka sosu sojowego - 1,5 litra wody - oliwa lub olej - pieprz Przygotowanie: 1. Obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i cebulę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę(...)zimną wodą i szatkujemy. 3. Teraz w jednym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez 15-20 minut. 4. W drugim garnku również dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i dodajemy kiszoną kapustę. Dolewamy pół litra wody, wędzoną paprykę
Bananowe PoleKoniecznie wypróbujcie! Gwarantuję, że będziecie oblizywać się ze smakiem, tak jak ja! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z dorsza – 1 szt PRZYPRAWY: * limonka * korzeń galangalu * korzeń imbiru * trawa cytrynowa * sos sojowy * cukier trzcinowy * cebula dymka / zielona część * papryczka chili * sól , pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * świeży ogórek , groszek zielony SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną i osuszoną rybę skrapiamy odrobiną soku z limonki(...)sosu sojowego i nacieramy zmiażdżonym imbirem, korzeniem galangalu, trawą cytrynową, odrobiną cukru trzcinowego i pieprzem – odstawiamy na ok. 20 minut. Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną papryczką chili oraz dymką. Obok układamy pomidorki koktajlowe i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut. Podajemy gorące ze świeżym ogórkiem i zielonym groszkiem – w razie potrzeby
Ostra na SłodkoKuchnia żydowska jest pyszna , zapomnijcie o uprzedzeniach. Składniki 500 g bobu garść kaparów Sos : 3 łyżki majonezu pół szklanki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól biały pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Przygotowanie Bób ugotowałem, odcedziłem i przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym
R'n'G Kitchensię połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy słonecznikiem oraz parmezanem. Proste prawda? Smacznego! Do takiego sosu szpinakowego świetnie sprawdza się też makaron typu kokardki. Na zdjęciach sos nie jest wymieszany z makaronem dla lepszego efektu wizualnego
Bon appetit mon amieimprezowym stole. KOSZYCZKI WON TON Z SAŁATKĄ Z KURCZAKIEM Składniki: ciasto won ton (po 3 płaty na 1 koszyczek) 1/2 filetu z kurczaka 1 łyżeczka garam masali 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej oliwa do smażenia kukurydza w puszce (około 1/2 szklanki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli trochę szczypiorku ocet ryżowy opcjonalnie 1 łyżka(...)minut w 170 stopniach do zarumienienia. Filet kroimy w małe kawałki, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko rozbitą trawę cytrynową (najlepiej zrobić to uchwytem noża) oraz sos sojowy i odstawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą garam masala i smażymy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej
Bon appetit mon amiemałych, złotych darów lasu jest nie za wiele. Można je za to kupić w sklepach albo na bazarkach. Uwielbiam te małe grzybki, ponieważ idealnie łączą się makaronem, mięsem, różnymi sosami czy w śniadaniowej jajecznicy. Ze świeżych, w sezonie korzystam, aż do przejedzenia, ale kilka porcji po przesmażeniu zamrażam na zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI Z KURKAMI Składniki(...)pióra. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy 3 - 4 łyżki masła, na którym smażymy kilka minut kurki. Kiedy będą miękkie dodajemy cebulę, a potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie sos można zabielić śmietaną, u mnie bez) . Kiedy polędwiczki będą miękkie dodajemy do nich wcześniej przygotowane kurki, mieszamy i dusimy razem jeszcze około 10 minut
Bon appetit mon amiekurczaka pochodzi z kuchni meksykańskiej. Robię dzisiaj fajitas z kurczakiem, ale będzie to wersja obiadowa, nieco okrojona, ponieważ nie będzie ona podana standardowo w tortilli z dodatkiem sosów i sałat, a z kaszą bulgur, w której ostatnio bardzo się rozsmakowałam. Danie obiadowe lekkie i przyjemne w smaku, a do tego (może nie wygląda) bardzo sycące. FAJITAS(...)naczynia żaroodpornego i przed podaniem opiekamy w piekarniku około 10 minut. Ja podałam danie z kaszą bulgur, ale można podać jak standardowe fajitas czyli w tortilli z sosem i dodatkiem sałat
Bon appetit mon amiełyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao (lub w zdrowszej wersji karobu) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli owoce i płatki migdałowe do posypania sos dla tych nie odchudzających się: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 4-5 łyżek mleka płatki migdałowe Przygotowanie: placki: Jajko roztrzepujemy z jogurtem. Dodajemy do niego rozgniecione widelcem banany (muszą być dojrzałe/ banany(...)następnie smażymy na patelni placki. Podajemy z owocami lub syropem np. z agawy. Można też zrobić mus z malin , mango lub banana z pomarańczą , wystarczy zmiksować owoce blenderem. sos: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pankejki i posypujemy płatkami i owocami
Bon appetit mon amiepodgrzewamy, aż na powierzchni płynu pojawią się bąbelki i zacznie lekko dymić. W tym momencie zdejmujemy karmel z ognia dodajemy śmietanę (50 ml) mieszamy. Ponownie chwilę podgrzewamy. Kiedy sos karmelowy zacznie gęstnieć studzimy, a następnie dodajemy do niego rum. Tak przygotowany sos karmelowo -rumowy łączymy z drugą częścią ubitej śmietany. Na końcu dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej przestudzonej żelatyny
Bon appetit mon amieCrème fraîche to lekko ukwaszona śmietana, jest dość tłusta, doskonale nadaje się do gotowania, sosów, można ją podać z owocami sezonowymi. Przygotowaną w domu można przez jakiś czas przechowywać w lodówce, niestety nie wiem ile, u mnie znika po kilku dniach :) SKŁADNIKI: - 300 ml śmietany 30% (bez zagęstników typu chleb świętojański) - 3 łyżki maślanki (także bez zbędnych dodatków) WYKONANIE JEST(...)zmieszać śmietanę i maślanką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie śmietana będzie bardzo gęsta i gotowa do uzycia. DO CZEGO UŻYWAĆ : dipy, zupy, zagęszczone sosy. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się. DO CZEGO NIE UŻYWAĆ : do ubijanie, choćbyś miał wyrobić sobie muskuły jak Hardkorowy Koksu to nie dasz rady
Kuchnia bezglutenowa Loliśniadanie :) Składniki 4 jajka 1/2 fileta z kurczaka 1 marchewka kawałek selera korzeniowego 1 łodyga selera naciowego 8 łyżek mąki sos sojowy sos chili-czosnkowy przyprawa do dań z … Czytaj dalej Orientalny omlet z kurczakiem
czarrna od kuchni