sosy - 72734 przepisów (strona:2166/4849)

Klasyczne curry z ziemniakami i ciecierzycą 142

Curry to danie, które pochodzi z Indii, ale cieszy się popularnością na całym świecie. Nazwa wywodzi się od gęstego sosu, który jest bazą dania. Do tej bazy można dodawać w zasadzie dowolne składniki - jak na przykład ziemniaki i ciecierzycę. Ta wersja dania jest tak zbliżona do oryginału indyjskiego, jak tylko udało mi się zrobić w oparciu o składniki dostępne(...)Polsce. Najważniejsze to przyprawy, cebula, czosnek i imbir z których robi się sos rozcieńczony później pomidorami, mlekiem kokosowym, czy wodą lub bulionem

Milion Smaków
Kociołek prowansalski 244

gałązki selera naciowego kawałek selera 1 pietruszka 1 papryczka chilli  bez pestek 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 2 średnie marchewki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Udka podzielić na dwie lub trzy części, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć udka(...)rumiano z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Warzywa pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć chwilę, a następnie wlać dwie szklanki  wody, sos sojowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Dodać zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem. Ostatecznie można zagęścić potrawę mąką rozrobioną

O kuchni z uczuciem
Cheeseburger wołowy z surówką Colesław 266

dijon) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 4 plastry żółtego sera 4 listki sałaty 4 plastry pomidora 8 plastrów ogórka (świeżego)  surówka Colesław Opcjonalnie: sos hamburgerowy   Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kolendrę utłuc w moździerzu lub włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem do mięsa. Do wołowiny dodać odrobinę wody (mięso(...)się rozpuści). Po tym czasie pod mięso włożyć po liściu sałaty, plastrze pomidora i dwa plasterki ogórka. Na serze umieścić surówkę, a górną część bułki opcjonalnie posmarować sosem. Całość złożyć i od razu podawać

Di gotuje
PIZZA HAWAJSKA 269

soli 1/2 szklanki oleju dodatki: 8 plastrów ulubionej szynki lub polędwicy puszka ananasa w syropie 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 1 duża kula mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy ROLESKI 1 niepełna łyżka pasty paprykowej ROLESKI Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś(...)kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos- wymieszany z pasta paprykową keczup, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowe tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby

Z Majeczką w kuchni
Lekka sałatka z selerem naciowym i sałatą (263 kcal) 316

kcal. Składniki (3 porcje): 5 łodyżek selera naciowego 2 garście sałaty lodowej czy mixu sałat jabłko pół puszki kukurydzy pół cebuli czerwonej pęczek rzodkiewek garść prażonych pestek słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Seler kroimy w paski, cebulę w piórka. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego(...)kroimy w kostkę. Liście sałaty rwiemy na kawałki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do sałatki. Wsypujemy ziarna słonecznika i mieszamy całość dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Muffiny cheesburgerowe. 200

bułki hamburgerowe 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki prażonej cebulki 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera (ostrego) 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz 1 plasterek parzonego boczku keczup sos bbq ostry ser pokrojony w małe plasterki (może być topiony cheddar w plasterkach)  marynowana czerwona cebula pokrojony w kostkę pomidor olej do smażenia i natłuszczenia formy Wykonanie: Wołowinę podsmażyć(...)boczku. Rozdzielić masę burgerową równo na bułeczki i wyrównać. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20 minut. Wyjąć i na każdy burger nałożyć po łyżeczce sosu bbq i kwadraciku sera. Włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawać z marynowaną czerwoną cebulką i kawałkami pomidora.  Można dołożyć wszelkie ulubione dodatki - słodko-kwaśne najlepsze

zadanie-gotowanie
Polędwiczka faszerowana warzywami 191

obiad do pieczonych ziemniaków. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych warzyw po grecku Przyprawa smoky grill z solą morską Rafex Sól, pieprz 4 łyżki oleju Sznurek do wędlin Sos z pieprzem zielonym Roleski Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy mrożone warzywa bez ziemniaków, wsypujemy zawartość saszetki, lekko podsmażamy, odstawiamy do ostudzenia. Polędwiczkę wieprzową rozcinamy tak żeby(...)żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki które zostały nam z mieszanki warzyw możemy upiec razem z polędwiczką. Polędwiczkę podajemy polaną sosem z zielonym pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Pierś z kaczki na batatowym puree 298

Mężem lubimy lekko (ale naprawdę bardzo lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów jest banalnie proste i szybkie! A jakie pyszne! :) Ważne jest(...)warto ją wcześniej wyjąć z lodówki.  Ale po kolei: kaczkę myjemy i suszymy. Odcinamy ewentualnie żyłki i nacinamy delikatnie skórę w tzw. kratkę. Solimy z obu stron. Polewamy sosem sojowym i obsypujemy majerankiem, słodką papryką oraz kurkumą. Dokładnie wcieramy marynatę w mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin.  Są dwie drogi podsmażania kaczki (obie oczywiście skórą

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Roladki schabowe w sosie czosnkowo-ziołowym. 214

Składniki: 6 sznycli wieprzowych 200 ml śmietany 18% 6 plastrów żółtego sera 6 plastrów  polędwicy sopockiej 200 ml wody sól, pieprz, zioła prowansalskie 4 ząbki czosnku SOS: Śmietankę, mąkę oraz wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól i pieprz, dokładnie ze sobą mieszamy. Sznycle rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy, wykładamy po plastrze polędwicy i sera(...)zwijamy w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym - zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej (przepis) i ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią i smażymy na złoty kolor. Smacznego

Moje-pitraszenie
Prosty przepis na kurczaka w sosie szpinakowym z kaszą jaglaną! 265

przygotować do pracy, przed pracą lub na późny obiad już po pracy. Danie idealne też dla studentów! Zapraszam! SKŁADNIKI: - Kasza jaglana (gotujemy według instrukcji na opakowaniu) KURCZAK W SOSIE SZPINAKOWYM: 2 porcje - 1 pierś z kurczaka (jedna pojedyncza) - opakowanie szpinaku mrożonego dobrej jakości - 2 łyżki oleju - 1/2 cebulki czerwonej - 4 ząbki czosnku - 2 duże łyżki serka śmietankowego o smaku czosnkowym(...)wody odparuje, dodajemy serek, który delikatnie zagęści potrawę i nada jej delikatności. Na sam koniec wymieszaj całość z kolendrą.  Na talerze wyłóż ugotowaną kaszę jaglaną, i kurczaka w sosie szpinakowym.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Dietetyczny sos ze szpinakiem 188

niewątpliwie nim jestem! Zjadam go minimum 2 razy w tygodniu, jeśli nie jako warzywny składnik obiadu, to jako dodatek - z jajkiem lub jogurtem greckim. Ten lekki, delikatny i dietetyczny sos bardzo mi smakował, szczególnie podany z kaszą. Można zrobić go bardzo szybko z kilku prostych składników. 2 filety z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 2 cukinie 4-5 marchewek 1 pietruszka(...)Ugotowane filety rwiemy na kawałki za pomocą widelca. Wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy około 15 minut. 3. Zimne mleko mieszamy z mąką. Wlewamy do sosu, gotujemy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni
Makaron w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami, kurczakiem i szpinakiem 178

Obłędny makaron w sosie z gorgonzoli i białego, słodkiego wina z dodatkiem świeżego szpinaku, suszonych pomidorów i kurczaka. Nic dodać, nic ująć. Składniki: 150 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku 80 ml białego, słodkiego wina 1/3 szklanki bulionu 80 gram gorgonzoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeże(...)Składniki doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu na patelnię wrzucamy rozdrobnioną gorgonzolę. Redukujemy sos do 1/3 i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane świeże oregano. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i podaję. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Wiosenny chłodnik pomidorowy z zielonymi warzywami 193

zielona papryka 1 seler naciowy 1/2 awokado 1/2 cebuli Szczypiorek 1 malutki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry Szczypta chilli 2 łyżki sosu sojowego Skórka z pomarańczy 1 łyżka octu jabłkowego 1-2 szkl. zimnej wody Sól do smaku Przygotowanie:  Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wyciągamy pestkę nożem i obieramy, a następnie(...)razem z pomidorami krojonymi bez skórki Łowicz. Dodajemy pokrojony szczypiorek. W tym momencie możemy odłożyć część na bok (do dekoracji). Wrzucamy wyciśnięty czosnek, skórkę z pomarańczy, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód i ocet. Doprawiamy papryczką chilli i solą. Dolewamy wodę i mieszamy. Chłodzimy w lodówce i podajemy z odłożonymi na bok warzywami i świeżymi ziołami

Czarnawisienka
Golonka pieczona sosie sojowym i piwie 197

soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie. Składniki: 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać

Pyry na Gaz
Funnel Cakes 158

można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np talerza. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą - chrust lany. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel(...)okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym. Enjoy your meal! Notatki - chrust najlepiej smakuje po usmażeniu, jeszcze tego samego dnia - można użyć rękawa cukierniczego z tylką Wilton 12 - można użyć grubej torebki foliowej, w której odcinamy

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania