niewątpliwie nim jestem! Zjadam go minimum 2 razy w tygodniu, jeśli nie jako warzywny składnik obiadu, to jako dodatek - z jajkiem lub jogurtem greckim. Ten lekki, delikatny i dietetyczny sos bardzo mi smakował, szczególnie podany z kaszą. Można zrobić go bardzo szybko z kilku prostych składników. 2 filety z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 2 cukinie 4-5 marchewek 1 pietruszka(...)Ugotowane filety rwiemy na kawałki za pomocą widelca. Wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy około 15 minut. 3. Zimne mleko mieszamy z mąką. Wlewamy do sosu, gotujemy jeszcze chwilę
Szefowa kuchniObłędny makaron w sosie z gorgonzoli i białego, słodkiego wina z dodatkiem świeżego szpinaku, suszonych pomidorów i kurczaka. Nic dodać, nic ująć. Składniki: 150 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku 80 ml białego, słodkiego wina 1/3 szklanki bulionu 80 gram gorgonzoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeże(...)Składniki doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu na patelnię wrzucamy rozdrobnioną gorgonzolę. Redukujemy sos do 1/3 i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane świeże oregano. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i podaję. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazielona papryka 1 seler naciowy 1/2 awokado 1/2 cebuli Szczypiorek 1 malutki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry Szczypta chilli 2 łyżki sosu sojowego Skórka z pomarańczy 1 łyżka octu jabłkowego 1-2 szkl. zimnej wody Sól do smaku Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wyciągamy pestkę nożem i obieramy, a następnie(...)razem z pomidorami krojonymi bez skórki Łowicz. Dodajemy pokrojony szczypiorek. W tym momencie możemy odłożyć część na bok (do dekoracji). Wrzucamy wyciśnięty czosnek, skórkę z pomarańczy, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód i ocet. Doprawiamy papryczką chilli i solą. Dolewamy wodę i mieszamy. Chłodzimy w lodówce i podajemy z odłożonymi na bok warzywami i świeżymi ziołami
Czarnawisienkasoczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie. Składniki: 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać
Pyry na Gazmożna spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np talerza. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą - chrust lany. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel(...)okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym. Enjoy your meal! Notatki - chrust najlepiej smakuje po usmażeniu, jeszcze tego samego dnia - można użyć rękawa cukierniczego z tylką Wilton 12 - można użyć grubej torebki foliowej, w której odcinamy
Wędrówki po kuchniCebula – 2 sztuki Warzywa suszone – 4 łyżki Woda – 1 litr Mleczko kokosowe – 200g Pietruszka – 1/2 pęczka Lubczyk – 1 łyżeczka Kolendra – 1 łyżeczka Sos sojowy – do smaku Pieprz – do smaku Olej – 4 łyżki Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki oraz ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę(...)cebula się zrumieni, dodaj warzywa suszone, wodę oraz troszkę sosu sojowego. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników poza mleczkiem kokosowym i gotuj następne 5-10 minut. Zdejmij z ognia, odczekaj 3-5 minut, dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. Spróbuj, dopraw do smaku i podawaj, najlepiej z grzankami. Smacznego! Artykuł Zupa krem z pieczarek pochodzi z serwisu Blendman.pl
BlendmanDzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest łatwa do przygotowania i nie wymaga długiego stania przy garnkach To pomysł na szybki i pyszny obiad. Polecam Składniki: 350-400 g makaronu w kształcie rurek (penne) 400 g słodkiej śmietanki 18% 2 puszki(...)tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię i mieszając chwilkę smażyć. Wlać śmietanę i gotować na malutkim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać odsączonego tuńczyka i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym zielonym pieprzem i solą. Następnie wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym
Oryginalny smakextra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane smaki jak pasta z oliwkami leccino, anchois i kaparami
Moja smaczna kuchniałodygi selera naciowego 2 plastry selera korzeniowego 2 puszki groszku z marchewką 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz 1 łyżka miodu 1 -2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 serki topione Wykonanie: Mięso płuczę, osuszam, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Świeże warzywa obieram, ścieram na tarce jarzynowej oprócz cebuli selera naciowego, którą(...)minut. Podlewam szklanką wywaru z kurczaka i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności podlewam wywarem. Dodaję osączone i opłukane warzywa z puszki, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i miodem. Serki topione przekładam do wysokiego naczynia, dolewam gorącego wywaru z gulaszu i blenderem rozcieram na gładką masę. Najpierw dodaję pomidory z puszki, następnie zagęszczam gulasz serkami
Bea(u)ty kitchenkaszy manny z sosem truskawkowym i wiórkami kokosowymi najprościej. w końcu kończy się ten tydzień. padam. Przepis: przepis, który znajdziecie w różnych proporcjach na prawie każdym blogu śniadaniowym / 1 porcja / 2 łyżki kaszy manny szklanka mleka (ew. mleka i wody) białko jaja łyżka cukru pudru do podania - najlepiej owoce, sosy owocowe, rzadkie dżemy/konfitury czy frużeliny
tost z dżememtego aromatyczne, chrupiące ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie) masło klarowane (do smażenia) Masło czosnkowe: ok. 2-3 łyżki masła 2 ząbki czosnku Surówka: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 średnia marchew 1 nieduży(...)smaku cukrem, solą i pieprzem. Pstrągi: Oczyszczone pstrągi myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie ryby solimy i posypujemy pieprzem (w środku i na zewnątrz), skrapiamy sosem sojowym i wcieramy. Możemy doprawić pstrąga przyprawą do ryb. Na koniec delikatnie oprószamy mąką (tylko na zewnątrz) i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle, aż skórka stanie się
MyCookBook.plkomponować, dodając ulubione dodatki. Dziś u mnie pasta jajeczna z tuńczykiem Smacznego! Składniki na kilka osób: 7 jajek 2-3 ogórki kiszone mała cebula pół puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='7 jajek 2-3 ogórki kiszone mała cebula pół puszki tuńczyka w sosie
Kuchnia Bazyliiwielu lat nie kupowałam tego rodzaju mięsa. Dopiero niedawno się odważyłam i okazało się, że była to naprawdę dobra decyzja. A królik duszony jest wyśmienity. Polecam. Składniki: • tusza królika • sos sojowy (1- 2 łyżki) • olej • pieprz , papryka słodka, czosnek granulowany, sól • 4 ząbki czosnku • czerwony Delikat do mięs Knorr’a • 1 mała cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso z królika umyć(...)pokroić na porcje, przełożyć do miski. 2. Dodać kilka łyżek oleju, posypać przyprawami, dodać sos sojowy i czosnek pokrojony w plasterki. 3. Wymieszać, nasmarować dokładnie mięso przyprawami i odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. 4. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Obsmażyć mięso na rumiano. 5. Obsmażone z każdej strony porcje królika przełożyć do rondla
W mojej kuchnijako samodzielna przekąska. Polecam. Składniki: • sałata rzymska 3 sztuki (małe) lub 1 sztuka (duża) • garść dojrzałych pomidorków koktajlowych • opakowanie roszponki • ½ czerwonej cebulki • 1 pęczek szczypiorku • 1 żółta papryka • sos winegret z tego przepisu Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć, osączyć z wody, porwać na kawałki i włożyć do misy. 2. Umyte pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki, dorzucić do sałaty(...)Cebulkę pokroić cieniutko w piórka, dodać do reszty składników. 5. Szczypiorek posiekać, włożyć do misy. 6. Paprykę umytą i oczyszczoną pokroić na kawałki. 7. Wszystkie składniki wymieszać, polać przygotowanym sosem winegret. Smacznego
W mojej kuchnimnie zupełnie. Zaskoczył też Daria, który zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Z przyjemnością polecam je także Wam. Są świetne z sałatką, jako zastępnik mięsa. Doskonale także sprawdzają się z różnymi sosami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 20 dag płatków owsianych • 2 szklanki wody • 1 cebula • 1 jajko • sól, pieprz • bułka tarta • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Wodę osolić, zagotować. 2. Do wrzącej(...)przyprawy. 6. Uformować ok. 6 kotlecików, zwilżając ręce zimną wodą, obtoczyć w tartej bułce. 7. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. 8. Podawać z sosami i surówkami. Smacznego
W mojej kuchni