Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej - idealne na przekąskę ( na imprezę/film itp.) czy na obiad. Przedstawiamy dwie propozycje podania - klasyczna z sosem czosnkowym lub w wersji fast foodowej, czyli jako hot-tofu. Paluszki z tofu w panierce Przepis na ok. 12 paluszków Potrzebujemy: - opakowanie tofu (180 g) - my użyliśmy naturalnego, ale każde inne również się nada(...)się nie przypaliły i obracamy je, aby z każdej strony były ładnie zarumienione. 5. Kiedy już są gotowe - osuszamy je z oleju na papierowym ręczniku. 6. Podajemy z sosem czosnkowym z koperkiem lub używamy jako wkładki do hotdoga (hot-tofu :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polewszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia(...)przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą mozarellą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która przyspiesza gojenie się ran, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. 4. Szpinak zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 7 min z każdej strony. 6. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 7. Łososia nakładamy(...)makaron wymieszanym z sosem szpinakowym. Tagliatelle jest bogate w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu, - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 360 g Energia: 540,8 kcal Białko: 29,5 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżki nasion słonecznika (ok. 20g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki. 2. Brokuły blanszujemy. 3. Ser Feta kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. 5. Prażymy na patelni nasiona słonecznika. 6. Na talerzu układamy sałatę, brokuły, Fetę i polewamy przygotowanym sosem. Całość obsypujemy nasionami słonecznika
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachporcje) - 200 g filetu z łososia, - puszka czerwonej fasoli (ok. 240g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Fasolę odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem(...)Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - cynk (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 6 porcji) - 1 szklanka grochu (ok. 200g), - 3 marchewki (ok. 210g), - 3 ziemniaki (ok. 210g), - 1 cebula (ok. 40g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 3 łyżki sosu sojowego, - pieprz, sól, wędzona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Sposób przygotowania 1. Groch płuczemy dokładnie i moczymy przez noc. 2. Groch zalewamy 2 litrami wody i gotujemy(...)cebulę. Do cebuli dodajemy marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 5. Do ugotowanego grochu dodajemy marchewkę z ziemniakami. 6. Całość doprawiamy papryką wędzoną, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Grochówka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 360 ml Energia: 148,5 kcal
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkażdej strony. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski(...)spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i przekłuwamy wykałaczką. 8. Hamburgera podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Hamburger jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który zapobiega procesom starzenia się, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednego burgera: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcytryny. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. 3. Kromkę chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 10 porcji) - 200 g zielonej soczewicy, - 100 g kaszy jaglanej, - ¼ szklanki oleju (ok. 50 ml), - 2 cebule (ok. 80g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g), - 2 sosu sojowego, - 2 liście laurowe, - 2 ziarna ziela angielskiego, - 3/4 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki cząbru, - 1/4 łyżeczki lubczyku, - sól i czarny pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy(...)laurowych i ziela angielskiego (przyprawy następnie wyrzucamy). 2. Soczewicę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 3. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 4. Cebulę miksujemy z soczewicą, kaszą jaglaną, sosem sojowym i przyprawami (najlepiej blenderem ręcznym). 5. Do masy dodajemy żurawinę. 6. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok. 40-45 min. w 180⁰C. 7. Pasztet studzimy całą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 250 g mięsa mielonego z indyka, - przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz, - do obtoczenia mąka Graham, na sos pomidorowy: - puszka krojonych pomidorów (ok. 400g), na tagliatelle: - 1 cukinia (ok. 300g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy kaszę jaglaną wedle przepisu na opakowaniu. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy. 3. Szklimy drobno pokrojoną cebulę(...)przyprawami. 8. Cukinię przycinamy na końcach i za pomocą obieraczki przygotowujemy tagliatelle. 9. Cukinię wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka sekund. 10. Tagliatelle z cukinii podajemy z pulpetami w sosie pomidorowym. Tagliatelle z cukinii z pulpetami jest bogate w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) jako składnik budulcowy. Wartość odżywcza jednej porcji
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpoezja. muza. przepis na dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju(...)Policzki wieprzowe smażymy z każdej strony na brązowy kolor następnie dajemy pokrojoną w kostkę szalotkę , smażymy chwilę zalewamy szklanką wody i kawą , dusimy do miękkości pod przykryciem aż sos się zredukuje, przyprawiamy do smaku. kopytka 2 średnie ziemniaki 2 łyżki mąki pszennej sól 3 łyżki smalcu do smażenia kopytek Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać
na gazietrzeba robić ;) Składniki ogólnodostępne, szybko, smacznie, zdrowo...Polecam! Składniki: pół główki sałaty lodowej 15 dag wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych kilka kostek fety kilka piórek koperku sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny łyżeczka musztardy odrobina miodu do słodkości posiekany koperek sól,pieprz Wykonanie: Sałatę rwiemy, układamy na talerzu. łososia kroimy na mniejsze kawałki, układamy(...)sałacie. Tak samo układamy połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Posypujemy posiekanym koperkiem. Sos: oliwę mieszamy z wodą, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, posiekany koperek, dosładzamy miodem, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 5 minutach jak smaki się przegryzą
Z Majeczką w kuchniPstrągi układamy na dolne piętro parowaru, na górne układamy różyczki brokułu i wszystko parujemy 25 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przyrządzamy prosty sos. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubicie bardziej ostro(...)możecie dodać kilka kropli Tabasco. Pstrągi oddzielamy od ości, nie bójcie się bardzo fajnie odchodzą. Układamy na wcześniej ugotowany makaron sos, mięso pstrąga i brokuła. Wszystko możecie skropić odrobiną oliwy lub sokiem z cytryny. Smacznego
Niezły Młyneknajczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne i tzw. żeberka trójkąty. Trójkąty są dużo tańsze, ale to nie jest to mięso, którego szukamy. Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę czy sos– mają na sobie niewiele mięsa ale sporo smaku. Ale nie ma czego obgryzać. Na mięsnych żeberkach zauważycie i jaśniejsze, i ciemniejsze mięso, równo poprzerastane tłuszczem, niewielkie kości. Będzie(...)wstawić je do piekarnika. Po upieczeniu dajemy im w piekarniku ostygnąć. Na obiad – można je zjeść na zimno, podgrzać w piekarniku zawinięte w folię aluminiową albo posmarować glazurą – np. sosem BBQ i wstawić pod górną grzałkę piekarnika. Albo pociąć na zgrabne kawałki z jedną kostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej
Karo in the KitchenCUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Kasza gryczana – moja ulubiona. Do wszystkiego. Tym razem w formie pieczonych małych babeczek. Jak przyjemnie przegryza się je na śniadanie z sosem tzatziki albo buraczkami z chrzanem. Świetnie się sprawdzą na obiad – w towarzystwie sadzonego jaja czy z grzybowym, aromatycznym sosem. Ich wykonanie jest dziecinne łatwe, a ile radości.... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu