sosy - 72734 przepisów (strona:2180/4849)

ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI 194

Koniecznie wypróbujcie! Gwarantuję, że będziecie oblizywać się ze smakiem, tak jak ja! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z dorsza – 1 szt PRZYPRAWY: * limonka * korzeń galangalu * korzeń imbiru * trawa cytrynowa * sos sojowy * cukier trzcinowy * cebula dymka / zielona część * papryczka chili * sól , pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * świeży ogórek , groszek zielony SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną i osuszoną rybę skrapiamy odrobiną soku z limonki(...)sosu sojowego i nacieramy zmiażdżonym imbirem, korzeniem galangalu, trawą cytrynową, odrobiną cukru trzcinowego i pieprzem – odstawiamy na ok. 20 minut. Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną papryczką chili oraz dymką. Obok układamy pomidorki koktajlowe i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut. Podajemy gorące ze świeżym ogórkiem i zielonym groszkiem – w razie potrzeby

Ostra na Słodko
Sałatka z bobu i kaparów 157

Kuchnia żydowska jest pyszna , zapomnijcie o uprzedzeniach.  Składniki 500 g bobu garść kaparów Sos : 3 łyżki majonezu pół szklanki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól biały pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny   Przygotowanie   Bób ugotowałem, odcedziłem i przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym

R'n'G Kitchen
Makaron ze szpinakiem 172

się połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy słonecznikiem oraz parmezanem.  Proste prawda? Smacznego!    Do takiego sosu szpinakowego świetnie sprawdza się też makaron typu kokardki. Na zdjęciach sos nie jest wymieszany z makaronem dla lepszego efektu wizualnego

Bon appetit mon amie
Koszyczki won ton z sałatką z kurczakiem 196

imprezowym stole. KOSZYCZKI WON TON Z SAŁATKĄ Z KURCZAKIEM Składniki: ciasto won ton (po 3 płaty na 1 koszyczek) 1/2 filetu z kurczaka 1 łyżeczka garam masali 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej oliwa do smażenia kukurydza w puszce (około 1/2 szklanki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli trochę szczypiorku ocet ryżowy opcjonalnie 1 łyżka(...)minut w 170 stopniach do zarumienienia. Filet kroimy w małe kawałki, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko rozbitą trawę cytrynową (najlepiej zrobić to uchwytem noża) oraz sos sojowy i odstawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą garam masala i smażymy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej

Bon appetit mon amie
Polędwiczki z kurkami 162

małych, złotych darów lasu jest nie za wiele. Można je za to kupić w sklepach albo na bazarkach. Uwielbiam te małe grzybki, ponieważ idealnie łączą się makaronem, mięsem, różnymi sosami czy w śniadaniowej jajecznicy. Ze świeżych, w sezonie korzystam, aż do przejedzenia, ale kilka porcji po przesmażeniu zamrażam na zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI Z KURKAMI Składniki(...)pióra. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy 3 - 4 łyżki masła, na którym smażymy kilka minut kurki. Kiedy będą miękkie dodajemy cebulę, a potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie sos można zabielić śmietaną, u mnie bez) . Kiedy polędwiczki będą miękkie dodajemy do nich wcześniej przygotowane kurki, mieszamy i dusimy razem jeszcze około 10 minut

Bon appetit mon amie
Fajitas inaczej... czyli obiadowy sposób na kurczaka 211

kurczaka pochodzi z kuchni meksykańskiej. Robię  dzisiaj fajitas z kurczakiem, ale będzie to  wersja obiadowa, nieco okrojona, ponieważ nie będzie ona podana standardowo w tortilli z dodatkiem sosów i sałat, a z kaszą bulgur, w której ostatnio bardzo się rozsmakowałam.  Danie obiadowe lekkie i przyjemne w smaku, a do tego (może nie wygląda) bardzo sycące. FAJITAS(...)naczynia żaroodpornego i przed podaniem opiekamy w piekarniku około 10 minut.  Ja podałam danie z kaszą bulgur, ale można podać jak standardowe fajitas czyli w tortilli z sosem i dodatkiem sałat

Bon appetit mon amie
Czekoladowe pankejki bananowe 160

łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao (lub w zdrowszej wersji karobu) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli owoce i płatki migdałowe do posypania sos dla tych nie odchudzających się: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 4-5 łyżek mleka płatki migdałowe Przygotowanie: placki: Jajko roztrzepujemy z jogurtem. Dodajemy do niego rozgniecione widelcem banany (muszą być dojrzałe/ banany(...)następnie smażymy na patelni placki. Podajemy z owocami lub syropem np. z agawy. Można też zrobić mus z malin , mango lub banana z pomarańczą , wystarczy zmiksować owoce blenderem. sos: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pankejki i posypujemy płatkami i owocami

Bon appetit mon amie
TRIKOLORKA 151

podgrzewamy, aż na powierzchni płynu pojawią się bąbelki i zacznie lekko dymić. W tym momencie zdejmujemy karmel z ognia dodajemy śmietanę (50 ml) mieszamy.  Ponownie chwilę podgrzewamy. Kiedy sos karmelowy zacznie gęstnieć studzimy, a następnie dodajemy do niego rum. Tak przygotowany sos karmelowo -rumowy łączymy z drugą częścią ubitej śmietany.  Na końcu dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej przestudzonej żelatyny

Bon appetit mon amie
CRÈME FRAÎCHE 168

Crème fraîche to lekko ukwaszona śmietana, jest dość tłusta, doskonale nadaje się do gotowania, sosów, można ją podać z owocami sezonowymi. Przygotowaną w domu można przez jakiś czas przechowywać w lodówce, niestety nie wiem ile, u mnie znika po kilku dniach :) SKŁADNIKI: - 300 ml śmietany 30% (bez zagęstników typu chleb świętojański) - 3 łyżki maślanki (także bez zbędnych dodatków) WYKONANIE JEST(...)zmieszać śmietanę i maślanką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie śmietana będzie bardzo gęsta i gotowa do uzycia. DO CZEGO UŻYWAĆ : dipy, zupy, zagęszczone sosy. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się. DO CZEGO NIE UŻYWAĆ : do ubijanie, choćbyś miał wyrobić sobie muskuły jak Hardkorowy Koksu to nie dasz rady

Kuchnia bezglutenowa Loli
Orientalny omlet z kurczakiem 362

śniadanie :) Składniki 4 jajka 1/2 fileta z kurczaka 1 marchewka kawałek selera korzeniowego 1 łodyga selera naciowego 8 łyżek mąki sos sojowy sos chili-czosnkowy przyprawa do dań z … Czytaj dalej Orientalny omlet z kurczakiem

czarrna od kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z makrelą 216

Makrele obieramy z ości i łączymy z kubkiem śmietany, cebulą, tymiankiem, skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i wbijamy  3 cale jajka. Całość mieszamy do uzyskania gęstego sosu. W brytfance układamy warstwowo najpierw plasterki ziemniaków, następnie ziemniaki polewamy sosem, dodajemy trochę marchewki z groszkiem i układamy kolejną warstwę ziemniaków itd. do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki można posypać startym

W kuchennej krainie
Udka kurczaka w pieczarkach z serkiem almette 199

pieczarki w plasterki. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy z obu stron kurczaka. Do udek dodajemy pokrojone pieczarki. Całość dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy pojawi się sos, przykrywamy na chwilę i dusimy parę minut. Do naczynia miksującego odlewamy trochę sosu, dodajemy 150 ml wody i serek almette. Mieszamy. Następnie ponownie umieszczamy w potrawie. Chwilę razem gotujemy

Smaki Ewy
Sałatka z brokułem, pomidorkami i udkami w przyprawie gyros 197

pożywnego :) I takim to oto sposobem powstała sałatka z brokułem, pomidorkami oraz udkami kurczaka zamarynowanymi w przyprawie gyros. Całość polecam posypać podprażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie przed podaniem polać sosem czosnkowym.  Składniki na porcje dla 4 osób: 2 małe brokuły (lub 1 duży) 0,5 mięsa z udek kurczaka (waga bez kości i skórek) 150 g pomidorków koktajlowych(...)pomidorków koktajlowych, podsmażone kawałki udek z kurczaka oraz pozostałe różyczki brokuła. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i udekorować nimi wierzch sałatki. Gotową sałatkę schłodzić. Przed podaniem ewentualnie polać sosem czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku

Ugotować
Makaron z brokułami i serem pleśniowym 343

rondelku rozpuszczamy ser pleśniowy wraz ze śmietanką, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy się rozpuści, dodajemy skórkę i sok z cytryny, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie do sosu dodajemy brokułowe puree. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy makaron jest gotowy, odlewamy go, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos serowo-brokułowy i mieszamy. Danie podajemy posypane

Poezja smaku
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry 223

przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso. Doprawiamy ewentualnie solą i gałką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (powinien być al dente). Sos i makaron łączymy na patelni cały czas podgrzewając. Danie

Qchnia po prostu