Składniki naleśniki: 2/3 szklanki mleka 3 czubate łyżki mąki 1 jajko 1 łyżka cukru szczypta soli sos jogurtowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka miodu … Czytaj dalej Puszyste naleśniki z sosem jogurtowym
czarrna od kuchniselera naciowego średnia cebula szczypta cząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki mąki (można zagęścić bezglutenową) łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Udka ugotować wcześniej w wodzie jak na rosół. Gotować ok. 1,5 h. Mięso wyjąć z rosołu, przestudzić lekko, obrać i posiekać na nieco mniejsze kawałki(...)Marchewkę i seler naciowy pokroić w cienkie słupki i odłożyć. Cebulkę pokroić w piórka. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć chwilkę pokrojoną cebulkę. Do tego dorzucić mięso, wlać sos sojowy i wszystko krótko podsmażyć. Następnie wrzucić warzywa i też krótko podsmażyć. Do tego wlać rosół, na którym było gotowane mięso do potrawki. Doprawiamy cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą
Calzonella.comMakaron w warzywnym sosie SKŁADNIKI: 200 g ulubionego makaronu 2 pomidory 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 1 łodyga selera naciowego 3-4 pieczarki 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Makaron w warzywnym sosie
czarrna od kuchniprzygotujemy steki wołowe. Składniki (ilość według potrzeb): - wołowina (rostbef, polędwica lub antrykot) podzielona na porcje 200 – 250g - oliwa - sól morska - pieprz grubo mielony - masło (opcjonalnie, jak kto lubi) Dodatkowo: - sos Guinness Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, przed przygotowaniem. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą i oprószamy czarnym pieprzem grubo zmielonym. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Gdy zaczyna „dymić” mięso(...)Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja, tym razem, to stek medium rare podany z sosem Guinness. Średnio krwisty, soczysty, miękki i bardzo aromatyczny. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Steki wołowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie placków tortilla, 6 sztuk pół papryki czerwonej 1 ogórek pół czerwonej cebuli sałata pekińska lub lodowa 1 pomidor sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy(...)patelni. Płaty tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki i polewamy sosem czosnkowym. Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls
Podróż w kulinariagórę daję odrobinę oleju kokosowego, który pod wpływem ciepła rozpuszcza się i daje fajny maślany posmak i do tego np.: - jagody lub dowolne konfitury, - krem czekoladowy ze słoika albo sos czekoladowy zrobiony w międzyczasie, - zestaw wiśnie + czekolada, moja miłość :) - cukier kokosowy albo syrop klonowy, - zamiast oleju kokosowego olej sezamowy + sezam albo - olej konopny + łuskane nasiona konopi, - albo(...)cokolwiek innego sobie wymyślicie, również sosy wytrawne, choć to zupełnie nie moja bajka. Co można spieprzyć? Teoretycznie nic, bo robota jest naprawdę prosta ale ku przestrodze wymienię jednak: - użyć starych drożdży i ciasto nie wyrośnie, - użyć zimnego mleka/ wody i jak wyżej albo zbyt gorącego mleka/wody i zabić drożdże, - dosypywać za dużo mąki i buchty wyjdą twarde, - rozwałkować ciasto zbyt
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEobkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez kolejne 60 minut. W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki, oblewając mięso ptaka sosem z pieczenia. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Następnie kaczkę wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na półmisek, kroimy i podajemy razem(...)owocami wiśni i odrobiną sosu z pieczenia
Miód i pieprzmięsa. Wlać bulion, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Dusić. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać owoce. Dusić aż mięso będzie miękkie. Bitki wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać dwie łyżki masła, wymieszać, zestawić z ognia. Podawać mięso z sosem. Podałam z pieczonym topinamburem i surówką z marchewki. *najlepsze
królestwo garówbyć lepiej? Składniki 12 podudzi z kurczaka 3 gałązki pomidorów koktajlowych (około 400 g ) 500 g ziemniaków 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu 5 łyżek oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki natka pietruszki sól pieprz Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem , a następnie ułożyć na blaszce(...)Cebulę obrać, pokroić w ósemki i poukładać pomiędzy kurczakiem. Czosnek pokroić drobno i posypać mięso. W kubeczku wymieszać oliwę, ketchup, miód, słodką paprykę, sos sojowy i wszystko zagotować. Polać dokładnie udka. Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, wymieszać z 1 łyżką oliwy i poukładać na blaszce z mięsem . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 40 minut
O kuchni z uczuciemmasa. Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówkami i sosami jako samodzielne danie. Soczewica jest dość sucha w swojej konsystencji. Dlatego właśnie ja dodaję oliwę do niej. Smażenie nie powinno przysparzać problemów, bo kotleciki nie rozpadają się(...)zdjęciach pokazałam kotleciki w towarzystwie smażonych na maśle pieczarek, ale równie pyszne są ze zdecydowanymi w smaku sosami, na przykład pikantnym pomidorowym. Do kotletów soczewicowych można dodawać nie tylko jarmuż. Komponujcie zatem swoje ulubione smaki i zestawy. Dla lubiących soczewicę mam jeszcze soczewicowy pasztet i pastę kanapkową
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwek EV 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki pozbywając się całego albedo i kroimy w plastry. W szklance mieszamy składniki sosu (1/3 szklanki oliwy z oliwek EV, 2 łyżki octu balsamicznego, pieprz, sól). Na talerzu układamy listki rukoli, na nich układamy plasterki pomarańczy, pokrojoną w kostkę fetę, czarne oliwki i przekrojone(...)pół pomidorki. Wszystko posypujemy ziarenkami granatu i polewamy sosem. Podajemy od razu
Kulinarne przygody Gatityszklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka świeżo tartego imbiru 100 ml mleczka kokosowego 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki listki świeżej mięty sok z limonki 4 łyżki jogurtu greckiego sos sojowy Przygotowanie: Na piersi z kurczaka, włoszczyźnie i liściach laurowych gotujemy wywar. Doprawiamy go solą i pieprzem. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso i liście laurowe. Cebulę i czosnek szklimy(...)chwilę smażymy. Do wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni oraz imbir i soczewicę. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Mięso kroimy, dodajemy papryczkę chili, miętę i skrapiamy sokiem z limonki. Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy mięso z chili i miętą, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki
Smakowity Blog KulinarnyMakaron czekoladowy dostałam od firmy Makarony Polskie , doskonale smakuje z sosem jagodowym, moim zdaniem jest to idealne połączenie smaków. Pierwszy raz miałam okazję spróbować makaronu z dodatkiem kakao, jest bardzo smaczny, od dziś będę go częściej przyrządzała. Składniki: 400 gram makaronu czekoladowego ozdobne wstęgi Makarony Polskie 250 gram serka mascarpone 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mrożonych jagód(...)opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i jogurt przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone jagody, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem, wierch możemy posypać jagodami
Bajeczna Kuchnianiektóre składniki i sposób przyrządzania ciastek. Wyszły przepyszne! Jedne z lepszych - wytrawnych wypieków, które idealnie nadają się na szybką przekąskę. Są kruche i takie mocno serowe. Podawałam je z sosem czosnkowym (moja rodzina uwielbia go do wszystkiego), ale doskonale smakują też bez żadnych dodatków. Zapewniam, że podjadanie ciasteczek - niesamowicie wciąga! (u mnie wyszło 47 sztuk) 130g mąki pszennej 100g serka(...)topionego (dowolny smak) 60g margaryny 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przyprawy: (*) 1/4 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki chili Dodatkowo: papryka słodka i czarnuszka do posypania sos czosnkowy ( Develey ) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z solą i chili) na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto
Di gotujelubi smakowitej pizzy z różnymi dodatkami, polaną pysznym sosem curry. U mnie taka pizza , znika w kilka minut. Pizza Składniki Ciasto mąka - 4 szkl drożdże - 50 g olej - 4 łyżki woda ciepła - 1 szkl. sól Dodatki : kiełbasa cienka - 1,5 pętka pieczarki -500 g ogórki korniszony - 3 szt większe cebula - 3 szt większe ser żółty(...)sól i pieprz koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek oregano tłuszcz do podsmażenia keczup - do polania sos curry - do polania - firmy Społem szczypiorek do dekoracji pokrojony PRZYGOTOWANIE CIASTO Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki opłukać, pokroić
Kuchnia Danusi