sosy - 72234 przepisów (strona:2194/4816)

Pizza z rukolą i sosem balsamicznym 232

przepis na moją pizzę już kiedyś podawałam,ale powtórzę wam dzisiaj,bo ostatnio odkryłam ,jak niesamowicie smakuje z rukolą i sosem balsamico-oczywiście kilka kropelek sosiku czosnkowego również się na niej znalazło-polecam gorąco bo jest naprawdę pyszna SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 40 g świeżych(...)tylko z termoobiegiem,ale 10 min) jak grube ciasto to pieczemy nawet 15 min po upieczeniu jeszcze tylko sosik czosnkowy  ,rukola i sos balsamico i gotowe-naprawdę pychotka- Smacznego

Swojskie jedzonko
Curry z warzywami 195

minut. Doprawić curry, kurkumą, cayenne i kolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku.  Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw.  Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (opcjonalnie). Ja czasami pomijam ten krok, wtedy sos jest trochę rzadszy.  Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Bażant duszony 149

Bażanta wyjąć i trzymać w cieple. Można, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby przyrumienić skórkę. (ja tak zrobiłam) W tym czasie sos przetrzeć przez sito, zlać tłuszcz i zagęścić przez gotowanie. Następnie dodać łyżkę zimnego masła, mieszając zagotować. Zdjąć sos z ognia. Bażanta podałam z puree dyniowo-ziemniaczanym i chipsami z jarmużu

królestwo garów
Na obiad: wołowe domowe mielone kotlety z piekarnika, czyly talerz prawie hamburgerów o wielu zastosowaniach 274

Składniki: ok 1 kg mięsa wołowego (do 20 % tłuszczu) 1 jajko 1 kajzerka 1 średnia cebula (może być czerwona) 1 ząbek czosnku 1 łyżka czubata musztardy dijon 1/2 łyzeczki sosu Worchester sól, pieprz do smaku Mięso mielimy. Doprawiamy musztardą i sosem Worchester.  Dalej postępujemy jak przy tradycyjnych mielonych . Przy czym należy pamietać by dobrze mięso wyrobić - tak by było

Kuchnia po mojemu
Pieczona dynia - jak upiec dynię idealną ! 157

słodkich, jak i wytrawnych dań. Co zrobić z pieczonej dyni ? Ja zazwyczaj miksuję ją na pure - uprzednio wydrążając pestki i obierając skórkę. Takie pure wykorzystuję do serników, deserów, koktajli, sosów, kopytek i innych potraw. Upieczoną dynię można wykorzystać także do sałatek, sosów, curry i innych dań - tym razem nie miksując, a krojąc dynię w kostkę. Kilka PRZEPISÓW z wykorzystaniem pure

kolorowotorcikowo
Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany 150

pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie mi poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym sosem BBQ i surówką colesław. Pałki były pyszne, a za surówkę wraz z Izą Kulińską dostałyśmy pochwałę, gdyż była najsmaczniejsza, najlepiej doprawiona ze wszystkich przygotowanych, Izie mało ręka nie odpadła(...)kilka podchwytliwych pytań i przyznał mi się, że to sernik nowojorski gotowany w kąpieli wodnej, podobny sernik znajdziecie u mnie na blogu. Jego sernik podany był ze śliwkowym sosem z dodatkiem kardamonu i obsypany cukrem pudrem. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się od przedstawiciela firmy Drosed, że: W związku z rosnącym spożyciem drobiu i coraz szerszym zainteresowaniem Konsumentów produktami z wartością dodaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Salatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 170

płynnego miody 1 łyżka octu balsamicznego 1 malutki ząbek czosnku świeżo zmielony czarny pieprz  sól himalajska Wykonanie: Ząbek czosnku drobno siekamy i rozgniatamy. W słoiku umieszczamy wszystkie składniki sosu. Słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy.  Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdka nasienne. Do miseczki wlewamy wodę i dodajemy sok z cytryny. Połówki gruszek kroimy na plasterki(...)owoce nie ściemnieją. Po2 minutach gruszki odcedzamy na sitku. Na półmisku rozkładamy sałaty, następnie plasterki gruszki i pokruszony ser. Orzechy grubo siekamy, posypujemy nimi sałatkę. Na koniec wszystko polewamy sosem i podajemy. Smacznego

Kulinarne przygody Gatity
Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem 243

łososiem Składniki: 2 porcje 1 mini ciabata lub 2 mini bagietki 2 duże plastry wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego kopru 2 jajka 1 łyżeczka sosu chili, tutaj przepis Wydrąż ciabatę wzdłuż nacięcia. Posyp szczypiorkiem, koperkiem, nadziej kawałkami łososia. Na koniec wbij dwa jajka, zrób kleksy z sosu chili i włóż kanapkę do piekarnika na około

codojedzenia
Zapiekany makaron 4 sery - krok po kroku - pasta ai quattro formaggi 187

masła  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu skracając czas o 2 minuty, aby był "al dente" czyli lekko nie dogotowany. W czasie gotowania makaronu przygotować sos z mleka i serów. W tym celu pokroić ser gorgonzola i mozzarellę w  kostkę a pozostałe sery zetrzeć na tarce. Odłożyć 3 łyżki startego sera do posypania na później(...)sery.  Delikatnie mieszając rozpuścić składniki, ale nie gotować.  Dodać odcedzony makaron i wymieszać.  Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą i wypełnić naczynie makaronem wymieszanym z sosem serowym.  Posypać tartym serem , zapiekać w nagrzanym do 180 ° C piekarniku przez około 15minut, aby góra była pięknie zarumieniona.  Podawać natychmiast po przygotowaniu albowiem zapiekany makaron z serem

zielonacukinka
Kurczak pieczony z warzywami 290

zapiekania i poczekać, aż się upiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja 217

faktycznie nie jest to takie trudne. Następnie zabraliśmy się do przygotowywania 2 dań: pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym: pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue, podane z domowym colesławem z własnoręcznie robionym majonezem: Po wszystkim, zgodnie z tradycją zasiedliśmy do wspólnego stołu. Na początek dostaliśmy rosołek

karmelowy
Pikantny kurczak z warzywami 195

wykorzystałem w przepisie. Ale wiadomo, nie wszędzie można je dostać, także możecie użyć drobno pokrojone papryczki chili :) Składniki :  filet z piersi kurczaka  2 łyżki sosu sojowego  1/2 marchewki pomarańczowej  1/2 marchewki żółtej  1/2 marchewki fioletowej  szczypiorek  1 ząbek czosnku Przyprawy :  pieprz czarny imbir pieprz cayenne nitki chili  kardamon Pierś z kurczaka(...)myjemy, odsączamy wodę, oczyszczamy i kroimy w plastry. Obtaczamy mięso w sosie sojowym.  Przyprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i imbirem. Ząbek czosnku kroimy w płatki i układamy na kawałki mięsa, nitki chili kładziemy na wierzch. Odstawiamy mięso na godzinę. Marchewki myjemy, obieramy,kroimy w słupki i przyprawiamy kardamonem. Pierś z kurczaka układamy na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej

Parowar Faceta
Dynia w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową 168

Cześć ! Mam dziś dla Was danie niezbyt urodziwie – dynię w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową. Curry nie jest fotogeniczne jednak smakiem nadrabia Gdy za oknem jest szaro i deszczowo – taka miseczka słonecznego dania odrazu poprawia mi humor. Spróbujcie koniecznie ! Składniki (4 porcje): 700 g dyni * 1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju(...)minuty, mieszając. Dodaj pomidory wraz z wodą po przepłukaniu puszki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj dynię, paprykę i mleko kokosowe. Zwiększ moc palnika i zredukuj sos. Gdy zacznie gęstnieć i dynia zrobi się miękka – dodaj soczewicę. Podawaj z komosą ryżową lub ryżem. Smacznego

Moja pasja smaku
Białe kluski śląskie 175

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do tego sos pieczeniowy , modro kapusta i po prostu od stołu można nie odchodzić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)tackę . W dużym garze zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy kluchy , czekamy aż wypłyną . Gotujemy od momentu wypłynięcia jakieś 1,5-2 minuty . Odcedzamy i podajemy najlepiej obficie oblane sosem pieczeniowym..Pychotka Smacznego !   Post Białe kluski śląskie pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
,,Sakiewki z niespodzianką’’ 143

samemu? Bardzo łatwa, szybka i niezwykle efektowna przekąska. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 150 g Ser Brie 1 pierś z kurczaka 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki sosu sojowego 13 gałązek szczypiorku Pieprz czosnkowa, curry chińskie, Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w paski i smażmy. Ser Brie kroimy(...)kostkę. Trzy gałązki szczypiorku drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie i przekładamy na papierowy ręcznik. Na środek każdego płatka nakładamy łyżkę nadzienia. Podnosimy boki papieru ku górze i zawijamy szczypiorkiem

Podróż w kulinaria