Kokardki z łososiem i szpinakiem 194oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Łososia kroimy na paski i dodajemy do szpinaku, po około minucie wlewamy śmietanę i dusimy ok. 5 minut. Do sosu dodajemy połowę sera pleśniowego i dusimy około 10 minut. W między czasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy do sosu, mieszamy i po 2 minutach wykładamy na talerze
Kulinarne życie
Sos grzybowy 245Pyszny sos grzybowy, który jest wspaniałym dodatkiem do mięs i nie tylko. Sos grzybowy Składniki: - 150 g grzybów leśnych - mała cebula - 1 łyżka masła - 1 lyżka oliwy - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić
Kulinarne życie
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym 201Jeszcze nie zakończyłam sezonu grzybowego i dlatego dziś polędwiczka w sosie grzybowym. Tak przygotowania polędwiczka jest delikatna a grzyby dodatkowo podkreślają jaj wyśmienity smak . Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym Składniki: - 1 poledwiczka wieprzowa - 150 g grzybów leśnych - mała cebula - oliwa - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Podsmażamy
Kulinarne życie
Nagroda z konkursu Rozgrzewająca zupa 203Dove - żel pod prysznic Dove - mydło Dove - balsam do ciała w sprayu Vaseline - wazelina kosmetyczna Vaseline - ściereczka kuchenna - majonez babuni Hellmanns - herbata Lipton - przyprawa do mięs Knorr - esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - kostki rosołowe wołowe Knorr - kostki rosołowe z kury Knorr - mix olejów Smaż jak szef kuchni Rama
Kulinarne życie
Turecka sałatka z ciecierzycą 162pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki 1 cebula szalotka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g sera feta, pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól, pieprz Przygotowanie: Suszoną ciecierzycę przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej(...)płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości wody przez godzinę, następnie odcedzamy i studzimy. Jeśli używacie ciecierzycy z puszki, musicie ją opłukać z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem w dużej misce. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły
Smakowity Blog Kulinarny
Paluszki z tofu w panierce // Hot-Tofu, czyli hotdog z tofu 248Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej - idealne na przekąskę ( na imprezę/film itp.) czy na obiad. Przedstawiamy dwie propozycje podania - klasyczna z sosem czosnkowym lub w wersji fast foodowej, czyli jako hot-tofu. Paluszki z tofu w panierce Przepis na ok. 12 paluszków Potrzebujemy: - opakowanie tofu (180 g) - my użyliśmy naturalnego, ale każde inne również się nada(...)się nie przypaliły i obracamy je, aby z każdej strony były ładnie zarumienione. 5. Kiedy już są gotowe - osuszamy je z oleju na papierowym ręczniku. 6. Podajemy z sosem czosnkowym z koperkiem lub używamy jako wkładki do hotdoga (hot-tofu :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Pole
Podpłomyki 185wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia(...)przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą mozarellą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która przyspiesza gojenie się ran, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tagliatelle ze szpiankiem i łososiem 218ząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. 4. Szpinak zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 7 min z każdej strony. 6. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 7. Łososia nakładamy(...)makaron wymieszanym z sosem szpinakowym. Tagliatelle jest bogate w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu, - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 360 g Energia: 540,8 kcal Białko: 29,5 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z brokułami 385łyżki nasion słonecznika (ok. 20g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki. 2. Brokuły blanszujemy. 3. Ser Feta kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. 5. Prażymy na patelni nasiona słonecznika. 6. Na talerzu układamy sałatę, brokuły, Fetę i polewamy przygotowanym sosem. Całość obsypujemy nasionami słonecznika
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Burgery z łososia i czerwonej fasoli 205porcje) - 200 g filetu z łososia, - puszka czerwonej fasoli (ok. 240g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Fasolę odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem(...)Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - cynk (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Grochówka 153Składniki (na 6 porcji) - 1 szklanka grochu (ok. 200g), - 3 marchewki (ok. 210g), - 3 ziemniaki (ok. 210g), - 1 cebula (ok. 40g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 3 łyżki sosu sojowego, - pieprz, sól, wędzona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Sposób przygotowania 1. Groch płuczemy dokładnie i moczymy przez noc. 2. Groch zalewamy 2 litrami wody i gotujemy(...)cebulę. Do cebuli dodajemy marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 5. Do ugotowanego grochu dodajemy marchewkę z ziemniakami. 6. Całość doprawiamy papryką wędzoną, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Grochówka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 360 ml Energia: 148,5 kcal
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Domowe hamburgery 197każdej strony. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski(...)spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i przekłuwamy wykałaczką. 8. Hamburgera podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Hamburger jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który zapobiega procesom starzenia się, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednego burgera: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z tuńczykiem i grzankami 216cytryny. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. 3. Kromkę chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasztet z soczewicy 171Składniki (na 10 porcji) - 200 g zielonej soczewicy, - 100 g kaszy jaglanej, - ¼ szklanki oleju (ok. 50 ml), - 2 cebule (ok. 80g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g), - 2 sosu sojowego, - 2 liście laurowe, - 2 ziarna ziela angielskiego, - 3/4 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki cząbru, - 1/4 łyżeczki lubczyku, - sól i czarny pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy(...)laurowych i ziela angielskiego (przyprawy następnie wyrzucamy). 2. Soczewicę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 3. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 4. Cebulę miksujemy z soczewicą, kaszą jaglaną, sosem sojowym i przyprawami (najlepiej blenderem ręcznym). 5. Do masy dodajemy żurawinę. 6. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok. 40-45 min. w 180⁰C. 7. Pasztet studzimy całą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pulpety z tagliatelle z cukinii 210ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 250 g mięsa mielonego z indyka, - przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz, - do obtoczenia mąka Graham, na sos pomidorowy: - puszka krojonych pomidorów (ok. 400g), na tagliatelle: - 1 cukinia (ok. 300g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy kaszę jaglaną wedle przepisu na opakowaniu. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy. 3. Szklimy drobno pokrojoną cebulę(...)przyprawami. 8. Cukinię przycinamy na końcach i za pomocą obieraczki przygotowujemy tagliatelle. 9. Cukinię wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka sekund. 10. Tagliatelle z cukinii podajemy z pulpetami w sosie pomidorowym. Tagliatelle z cukinii z pulpetami jest bogate w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) jako składnik budulcowy. Wartość odżywcza jednej porcji
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach