sosy - 72734 przepisów (strona:2198/4849)

Pasztet z selera 257

cebule pokrojone w kostkę 2 posiekane ząbki czosnku  20 dag tartej bułki (u mnie bułka kukurydziana) 5 surowych, roztrzepanych jajek 1/2 szklanki wywaru grzybowego albo warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pozostałe składniki (tarty seler, czosnek, bułka tarta, roztrzepane jajka, wywar, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz) wszystko mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
PIERŚ ZIOŁOWA POD ANANASEM I SEREM Z KOLOROWYM RYŻEM 243

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 1/2 łyżeczki cząbru 3-4 plastry ananasa  200g sera żółtego startego na małych oczkach tarki sól kolorowy ryż: 200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego 100g startego sera żółtego startego na małych oczkach tarki 3-4 kawałki szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku(...)łyżka koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś umyć, wysuszyć, podzielić na pół i oprószyć solą.  Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać wszystkie zioła i wymieszać.  Piersi natrzeć powstałą mieszanką i odstawić na 1-2h. Po tym czasie mięso owinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach ok. 1h.  Pod koniec pieczenia folię odwinąć

Prosto i Smacznie z Anetą
Pizzowe roladki 205

szkl. letniego mleka  1/3 szkl. ciepłego oleju  1 jajko 4 dkg drożdży  1 łyżeczka cukru szczypta soli kiełbasa  ser żółty papryka i ogórki konserwowe sos curry Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione

Moje domowe kucharzenie
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 319

znane zarówno w kuchni perskiej, jak i mezopotamskiej. (Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się(...)zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Podanie Danie podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Na sam koniec posyp potrawę pestkami granatu oraz świeżo posiekaną pietruszką. * *Przepis na gulasz na podstawie

Food Square
Serviettenknödel -roladka do mięsa z suchego pieczywa. 258

dzisiejsza propozycja jest. Serviettenknödel to nic innego jak smaczny dodatek do dania drugiego. Prościej ujmując to zamiennik tradycyjnych towarzyszy mięsa tj ziemniaków, ryżu czy klusek. Świetnie łączy się z sosami i równie ładnie oraz ciekawie się prezentuje na talerzu. Polecam spróbować! :) Serviettenknödel - roladka do mięsa z suchego pieczywa. Składniki: 330g czerstwych bułek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1/2 łyżeczki(...)wody, ściągamy warstwę ściereczki, folii i kroimy na plastry 1,5-2 cm. Smacznego! Podajemy do mięsa jako zamiennik ziemniaków, klusek, ryżu itp. Najlepiej smakuje z pieczeniami w sosie np grzybowym lub pieprzowym

Tagebuch po polsku
Tortilla z kapustą kiszoną i łososiem 241

patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują.  Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez i curry, dokładnie mieszamy aby powstał sos.  Łososia obsmażamy lub grillujemy na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony aż ładnie się zarumieni.  Na placek tortilli układamy na środek usmażoną kapustę,  łososia i polewamy sosem

Niezły Młynek
Łosoś z sosem z tahini i buraczki 222

poszalałam ale rezultat wyszedł znakomity. Podałam łososia, ulubioną rybę z jeszcze bardziej ukochanymi buraczkami zasmażanymi [ klik ] a całości dopełnił sos majonezowy z tahini, pasuje do wszystkiego jak mówi autor Tomasz Jakubiak. Polecam gorąco sprawcie sobie taki obiad. Łosoś z sosem z tahini i buraczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tagliatelle z sosem serowo-brokułowym, obiad w 15 minut 253

Dziś podam przepis na makaron z sosem, może wydawać się to bardzo pracochłonne jednak wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut. Polecam wypróbować to danie ponieważ smakuje podobnie jak sos z torebki a przede wszystkim jest mega sycące i łatwe w przygotowaniu. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Kolorowe spaghetti z krewetkami 226

dodajemy szalotki i płatki chilli. Po chwili dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy krewetki, skórkę cytrynową, sól, i pieprz. Chwilę smażymy. Odcedzamy makaron. Do krewetek wlewamy wino. Redukujemy sos i wrzucamy na patelnię makaron. Skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki i suszoną natką kolendry – mieszamy. Podajemy natychmiast. Kolorowe spaghetti z krewetkami to danie, które działa na zmysły, a jego(...)przygotowanie nie zajmie więcej, jak 30 minut (z obieraniem, wyparzaniem i krojeniem). Dodatek krewetek to już „wisienka na torcie”, bo już sam makaron z sosem jest bardzo aromatyczny. Jeśli ktoś nie przepada za krewetkami może zamiast nich użyć, np. wędzonego łososia. Danie można przygotować z użyciem każdego makaronu. Ja miałam resztkę czarnego spaghetti, dlatego połączyłam go ze zwykłym. Danie wyszło

mojewypiekiinietylko
Żeberka duszone z sosem z cebuli (bez mąki) 199

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Mięso jest miękkie, soczyste i doskonale odchodzi od kości. Sos ma idealną konsystencję i nie ma potrzeby zagęszczania go mąką. Zblendowanie cebuli daje smakowity efekt. Przepis jest bardzo prosty, ale takiego dania nie trzeba już urozmaicać.         1 kg żeberek wieprzowych 2-3 cebule   2-3 szklanki bulionu (np. warzywnego(...)Tuszyć pod przykryciem - do miękkości. W międzyczasie podlewać winem (ja zrobiłam to 2 razy)   Na koniec doprawić do smaku. Żeberka wyjąć na talerz, a cebulę i powstały sos zmielić blenderem. Całość ponownie połączyć. (*) Bulion nie powinien pokrywać żeberek w całości. Jego ilość zależy od szerokości i głębokości naczynia. Ważne, aby dusiło się pod przykryciem

Di gotuje
Pizza calzone 194

drugą połową. Sklejamy pieroga i odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach C do momentu aż pizza będzie rumiana. Mi to zajęło 20 minut. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym pizza calzone

O kuchni z uczuciem
Kotlety z dyni 184

ugotowanej ciecierzycy 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego   garść jarmużu 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką(...)ząbkami czosnku.  Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek, jarmuż. Formujemy kotleciki i zapiekamy w 200 st przez

Łycha smaków
Sałatka gyros 398

przyprawą gyros, odstawić na ok 8 godzin.Podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek (nie rumienić). Ostudzone piersi ułożyć na dnie naczynia szklanego, kapustę pekińską i zalewamy połową sosu z ketchupu i majonezu. Kolejną warstwę ułożyć z kukurydzy i pokrojonych ogórków i zalać szlarę sosu. Na wierzch położyć pokrojoną kapustę pekińską i posypać ziołami (można Vegetą). Wsadzić do lodówki

Gotowanie-uk
Sos karmelowy z solą morską 231

Pyszny, gęsty sos karmelowy z solą morską. Wyśmienity dodatek do wielu deserów, np. lodów, gofrów, naleśników, czy popcornu. Świetnie się też sprawdza w roli polewy do ciast, ale chyba najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoika. Przekonajcie się sami :)  Wbrew pozorom jest prosty do przygotowania, należy tylko mieć oko na roztapiający się cukier, później idzie jak z płatka. Polecam! Składniki(...)sosu): 200 g cukru 80 g masła (pokrojonego na kawałki) 200 g śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka soli morskiej Przygotowanie: Na dużą patelnię z grubym dnem wysypać cukier. Potrząsnąć patelnią, by cukier równomiernie pokrył jej powierzchnię.  Ustawić patelnię na średnim ogniu i czekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Od czasu do czasu można potrząsnąć patelnią (max. kilka razy

Domowa Cookierenka Agi
Pieczone szaszłyki z piersi indyka 249

piekarniku, jak również na grillu. Ich plusem jest to, że spora ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Nie są trudne w przygotowaniu, a z dodatkiem domowego ketchupu, czy najlepszego sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania