sosy - 72734 przepisów (strona:2204/4849)

Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę 234

cudowna.  Zupa Pho ga ( czyli pho z kurczakiem )  1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg )  2 szt marchewki 1 por 2 litry wody  100 ml sosu rybnego  1 łyżka cukru  3 anyże gwiazdkowe 1 laska cynamonu 4 szt kardamonu 4 szt goździków 5 szt pieprzu czarnego w ziarnach łyżka posiekanego imbiru  sól(...)cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno gotować, tylko tak bardzo delikatnie pyrkotać ) .  Po 3 godzinach wyjmujemy mięso, odcedzamy rosół

Kuchnia na wzgórzu
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 201

Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Musztardowe śledzie z goździkami 234

Składniki: 1 kg śledzi solonych 5 ogórków konserwowych 5 kawałków marynowanej papryki 1 duża cebula sos: 2 musztardy delikatesowe 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 8 goździków sól, pieprz Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem(...)Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy goździki. Śledzie zalewamy sosem. Schładzamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły. źródło: przepis z internetu Ilość porcji: 6 Czas wykonania: 30 minut Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
SAŁATKA RYŻOWA Z ANANASEM / RICE & PINEAPPLE SALAD 212

have time – you can eat it at once! SKŁADNIKI: 200 g białego ryżu 1 puszka ananasa 1 garść rodzynek 200 g żółtego sera szynka (kurczak albo nic) Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku curry, kurkuma, sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół INGREDIENTS: 200 g white rice 1 can pineapple 1 handful raisins(...)czajniku, rodzynki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, odstaw, żeby namokły. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, ananasa i szynkę pokrój w kawałki. W misce wymieszaj składniki sosu – jogurt, zmiażdżony czosnek, majonez, przyprawy. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj i koniec pracy! Boil the rice as it’s written on the wrapping, drain

Martyna Cooks
Rożki z tortilli z sałatką gyros 337

oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić. Sałatę, paprykę i cebulkę pokroić. Majonez wymieszać z keczupem i słodką papryką. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, połączyć z sosem. Tortille przekroić na pół, zwinąć w rożek. Końce zawinąć w folię aluminiową. Rożki napełniać sałatką, można oprószyć kolorowym pieprzem. Składniki na sałatkę najlepiej połączyć z sosem i napełnić rożki zaraz

Smakołyki Asi
Bułeczki skręcane ala pizza 469

się nadają.   Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody  Nadzienie: sos do pizzy Folwark 3-4 plasterki sera żółtego  3-4 plasterki szynki Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać olej i letnią wodę(...)miejsce na około1-1,5 h do podwojenia objętości. Stolnice obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Jedną część posmarować sos do pizzy i posypać drobno pokrojonym serem i szynką. Nakryć częścią bez nadzienie i lekko docisnąć. Pokroić w pasy na szerokość około 2 cm. Każdy pas lekko okręcić jak świderki

Ala piecze i gotuje
Tilapia zapiekana pod migdałami 224

łatwości filetowania i brakiem drobnych ości. Powiem szczerze, że ostatnio mocno się w niej rozsmakowałam :) Dzisiaj zaproponuję ciekawy przepis na tilapię zapiekaną w porach, marchewce i płatkach migdałowych w sosie z dodatkiem śmietanki kremówki. Filety wymyć, oprószyć solą i i odstawić na 10 minut. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu, tak aby ryba nabrała lekko rumianego(...)grubymi oczkami. Po 2-3 minutach dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania. Tak przygotowanym sosem zalać tilapię. Posypać płatkami migdałowymi. Całość piec przez 10 minut w temperaturze 200°C. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 295

przez maszynkę do mięsa. Grube przyprawy – jałowiec, ziele, liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy i mocno solimy. Pasztet – i mięsny i tak samo ten – musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno w niej być zbilansowane, ale mocno(...)kolendry 1 czubata łyżeczka rozmarynu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 3-4 jagody jałowca 2-3 liście laurowe 5 łyżek sosu sojowego sól pieprz

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z piersi kurczaka, cukinią, cebulą i papryką. 367

razie potrzeby proporcje można zwiększyć. Składniki na 15-20 szaszłyków: Podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1 czerwona papryka średniej wielkości cebula opcjonalnie starty żółty ser Do przyprawienia mięsa : sos sojowy, oliwa, ulubione zioła lub inne przyprawy. Przygotowanie: Kurczaka pokroić na centymetrowe kawałki. Włożyć do miski, doprawić 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami oliwy i ziołami: łyżeczką tymianku i estragonu

Niebieski kubek z kawa
Sałatka na krakersach 210

tartce na dużych oczkach do osobnych miseczek. Do każdego dodać po 2 łyżki majonezu, wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tartce, dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać. Makrele wraz z sosem rozdrobnić widelcem.  Przygotować formę do pieczenia wyłożoną papierem.  Sałatkę układać warstwami: 12 krakersów ser żółty 12 krakersów makrela z sosem 12 krakersów białka 12 krakersów żółtka posiekany koperek Sałatkę

kulinarnyswiatdomi
Amerykański kogel-mogel dla dorosłych czyli święta z Eggnog 515

słodkość drinka. Zamiast cukru użyłam w przepisie syropu klonowego, który również oferuje bardziej wyrafinowany smak. Eggnog może być potraktowany nie tylko jako bożonarodzeniowy drink, ale i deser. Jest idealnym sosem do owoców. Koniecznie spożywać dobrze zmrożony. Za-eggnog-ujcie, zaflaszkujcie i dajcie komuś w prezencie! Kogel Mogel dla dorosłych Składniki (na 8-10 osób): 2 szklanki mleka (można zastąpić

Jem więc Jestem
Kurczak w sosie śmietanowo-brokułowym z makaronem 247

czym wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Do małego garnuszka nalać trochę wody, dodać łyżkę mąki i wymieszać żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się sosu, wsypać różyczki brokuła i wymieszać. W razie potrzeby doprawić pieprzem lub solą. W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu (ilość makaronu według Waszych preferencji, u mnie było to około(...)Makaron można wymieszać z sosem lub podawać osobno (u mnie wymieszane

Passions hobbies life
Błyskawiczne śledzie w śmietanie z jabłkiem i octem ryżowym 215

Szybki i pyszny pomysł na śledzie, nie tylko na święta. Ocet ryżowy podkręca smak śmietanowego sosu i przełamuje słodycz jabłek. Polecam! SKŁADNIKI 400g filetów śledziowych 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka cukru pudru 2-3 łyżki octu ryżowego (można więcej) 1 duże jabłko 1 duża cebula pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy ze skórki i kroimy(...)samej wielkości co jabłko. Śmietanę łączymy z majonezem, cukrem pudrem i octem ryżowym. Śledzie kroimy w ok. 5 cm kawałki i mieszamy z jabłkiem oraz cebulą. Całość zalewamy śmietanowym sosem i przekładamy do słoiczków. Smacznego

DefinicjaSmaku
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Gołąbki z kaszą gryczaną 358

szklimy na oleju/oliwie. Suszone grzyby płuczemy, moczymy całą noc w wodzie ok. 4 szklanki i gotujemy. Podczas gotowania warto odlać 1 szklankę wywaru i wyjąć 2-3 grzyby do sosu. Grzyby ugotowane siekamy i łączymy z cebulą. Po chwili dodajemy kaszę i natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Kapustę sparzamy i oddzielamy liście. Okrawamy grube nerwy liściowe(...)rondlu, podlewamy wodą i dusimy ok. 1 h. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietanką. Doprawiamy natką/koperkiem, solą i pieprzem i polewamy gotowe gołąbki. Opcjonalnie można zjeść gołąbki w sosie własnym. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Śledzie w pomidorach z pieczarkami 276

dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja wodę i lekko się zarumienią. Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się

Monia miesza i gotuje