sosy - 72734 przepisów (strona:2204/4849)

Dynia hokkaido ze szpinakiem, czarną soczewicą i białą kaszą gryczaną w aromatycznym sosie 186

Cześć ! Nie wiedziałam jak nazwać dzisiejsze danie. To coś w rodzaju wegetariańskiego gulaszu, jednak mocno zredukowałam sos. To danie niepozorne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające dzięki dodanym przyprawom. W ostatnim czasie mam dużą słabość do soczewicy. W połączeniu z dynią, szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie ! Składniki: (4 -6 porcji): 1 dynia hokkaido 3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku(...)cynamon, smaż kolejną minutę nie przerywając mieszania. Dodaj dynię, pomidory i wodę (po przepłukaniu puszki). Zwiększ moc palnika i gotuj kilka minut – do momentu aż dynia zmięknie. Sos powinien się zredukować. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj liście szpinaku, mieszaj do momentu aż liście ‚zwiędną’. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę i kaszę oraz posiekaną pietruszkę. W razie potrzeby – ponownie dopraw

Moja pasja smaku
Naleśniki z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym 204

Dziś zapraszam Was na pyszne, wegetariańskie i w dodatku bezglutenowe naleśniki z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym. To doskonała propozycja na lekki i szybki obiad. Sprawdzi się także jako pyszne danie romantyczne… np. podczas spędzanego we dwoje wieczoru sylwestrowego. Jest na tyle lekkie, że bez obaw możemy zjeść je późną wieczorową porą. Na ciasto naleśnikowe […] Post Naleśniki(...)pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta

Krzywa Prosta
Kabanosy w cieście francuskim 650

szczypta pieprzu sezam do posypania 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kabanosy w cieście francuskim – Wykonanie: Musztardę wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem do smaku. Ciasto francuskie posmarować wcześniej przygotowanym sosem. Pociąć na dość szerokie paski (ok. 5-6 cm), na każdy nałożyć kabanosa i zawinąć. Posmarować każdy rulonik roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec(...)przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym (przepis) The post Kabanosy w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Schab w sosie z suszonych pomidorów 150

Przykryć patelnie, zmniejszyć ogień i dusić  około 30 minut tak by mięso było miękkie- przewracać mięso od czasu do czasu można podlać wodą. Na koniec dodać bazylie do sosu, sol, pieprz i chwile gotować, około 2-4 minut. Polać kotlety sosem i podawać

Kubki smaku
Potrawka z kurczakiem i szpinakiem 196

szpinaku należy zmniejszyć ogień i potrawę poddać duszeniu nie gotowaniu wtedy szpinak nie straci swoich wartości witaminowych. Skala smaku - 10/10, w przepisie jest podana mąka bowiem zagęszcza ona powstały sos, ja jednak nie lubię dodawać dodatkowych kalorii i potrawkę zrobiłam bez niej przez to sos wyszedł troszkę rzadki jednak mi to wcale nie przeszkadzało. ·   1 podwójna pierś z kurczaka

Kubki smaku
Karkówka nr 1 z czerwoną kapustą 194

osoby, której  ta części wieprzowinki by nie smakowała. Zapraszam... Stopień trudności - prosta, przy pieczeniu karkówki trzeba ją co 20-30 min podlać wodą Skala smaku - 10/10 sos, który się wytworzył po upieczeniu karkówki jest również pyszny wystarczy zaklepać go łyżką mąki. Idealny do klusek śląskich. Składniki: Spory kawałek karkówki- tutaj w zależności od indywidualnych potrzeb do marynaty: 1/2szkl. oleju(...)szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżeczki wegety 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 1 łyżka majeranku Z podanych składników zrobić zalewę. Karkówkę pokroić w plastry i zalać marynatą. Odstawić minimum na całą noc a najlepiej na 2 dni- pod przykryciem w lodówce. Nstępnie wyjąć i obsmażyć na suchej patelni tylko do lekkiego zrumienienia

Kubki smaku
Pierożki brazylijskie coxinha de galinha 171

smaczne. Rozpływają się w ustach są delikatne, chrupiące dla mnie idealne. Zapraszam... Stopień trudności proste ale czasochłonne. W przepisie są podane kostki rosołowe ja ich nie używam zastępuje je sosami sojowymi i wegetą bez sztucznych konserwantów.   Skala smaku 10/10 plusem pierożków jest to, że po usmażeniu nawet zimne pozostają chrupiące i smaczne. Można je bez problemu mrozić otulone bułką(...)bułce tartej.Smażymy w głębokim oleju (lub innym tłuszczu), przewracając co jakiś czas, aby z każdej strony były rumiane. Trwa to ok. 10 minut. Najlepiej smakuje oczywiście z sosem moim ulubionym czosnkowym

Kubki smaku
Udka w pomidorach z bakłażanem 167

zostawiamy na 30 minut po czym płuczemy wodą. Do cebuli dodajemy bakłażan, przyprawiamy i dusimy razem pod przykryciem 15 minut a następnie dodajemy pomidory z puszki razem z sosem i smażymy bez przykrycia 5 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy udka, posypujemy je przyprawą do kurczaka-mieszamy i przykrywamy sosem z bakłażanem. Przykrywamy. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym

Kubki smaku
Tagliatelle z łososiem i szpinakiem 187

drobno pokrojonego łososia i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę i umyte liście szpinaku. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach sos jest gotowy. W między czasie gotujemy makaron. Makaron podajemy z sosem i  posypany startym serem

Kubki smaku
Pasztet drobiowo-wieprzowy 190

10/10 pasztet można zrobić wcześniej i bez problemu wystudzony zamrozić. Do pasztetu można również dodać suszone grzyby uprzednio namoczone, co zapewne wzbogaci smak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej

Kubki smaku
Krem z zielonych i białych szparagów 163

ziemniaka jednak ze względu na to, że jestem pyrożką dodałam go i to był strzał w dziesiątkę. Jeśli używamy samej wody proponuje dodać jeśli ktoś używa wegety, ja dodaje sos rybny, który jest dla mnie nr 1, jest niezwykle esensjonalny i bez sztucznych konserwantów. Dwukolorowa zupa – krem ze szparagów „ Pyszne 25” pęczek szparagów zielonych pęczek szparagów białych 2 cebulki szalotki(...)zwykła cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki masła 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki śmietany 50g płatków migdałowych sól, pieprz po 2 krople sosu rybnego kawałek parmezanu do posypania- niekoniecznie Przygotowanie: Cebule i czosnek drobno posiekaj. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój też w kosteczke ziemniaki. W dwóch garnkach rozpuść

Kubki smaku
Kotleciki z jaglanką, łososiem i brokułem 190

podczas smażenia.   Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej filet z łososia ok 200g. 1/2 brokuła młoda cebulka 2 jajka pieprz  sól świeży posiekany koperek masło klarowane lub olej SOS - 200 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku odrobina słodkiej lub ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz 1 szklankę kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem(...)miele do uzyskania drobnej papki, przekładam do miski dodaje jajka i łososia i mieszam. Formuje małe kotleciki. Smażę na maśle klarowanym(można na oleju). U mnie kotleciki podane z sosem jogurtowym posypanym koperkiem i surówką. Pyszne były

Kubki smaku
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowo francuskim 161

pokojowej inaczej może się zważyć 600 g polędwiczek wieprzowych 3 ząbki czosnku  mały kubek śmietany 18% 3 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) sól, pieprz oliwa, kilka kropli sosu sojowego jasnego  Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i pieprzem. Wetrzeć przyprawy(...)obsmażyć z dwóch stron. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w plastry czosnek. Zmniejszyć ogień, podlać mięso odrobiną wody, przykryć i dusić. Śmietanę mieszać z musztardą i dodać sól, pieprz, sos sojowy. Mieszankę wlać po ok. 15 min. duszenia na patelnię i prużyć dalej aż do miękkości. Razem ok.30 min. Podałam z kaszą jaglaną i buraczkami

Kubki smaku
Tortilla z piersią z kurczaka i pieczarkami 209

pół i położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. Przycisnąć górą grilla i pozostawić do momentu aż ser żółty się rozpuści, a placki tortilli się zarumienią.  Takie tortille podaję z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajdziesz  tu kliknij. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tortilla z piersią kurczaka i ananasem 254

momentu aż placek się zarumieni i ser żółty się roztopi. Składniki, które podczas grillowania wypłynęły, delikatnie drewnianą łyżką zgarnąć z powrotem do środka placka.  Można podawać z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na taki sos znajdziecie  tu kliknij. Smacznego

W kuchni u Moniki