sosy - 72234 przepisów (strona:2213/4816)

Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu 181

dekoracji) Wyłowić ziele angielskie i listek laurowy i zmiksować blenderem cały fenkuł z niewielką ilością wywaru, w razie potrzeby dodać więcej. Na koniec dodać śmietanę i dobrze podgrzać sos doprawić solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone serca, przyrumienić je przez kilka minut. Na talerz wlać porcję sosu , na środku ułożyć kopczyk

Gotowanie jest łatwe
Sardynki w sosie pomidorowym Graala 222

puszka sardynek w sosie pomidorowym Graal kawałek ogórka szczypiorek rzeżucha cebula oliwka sałata Wystarczy pieknie udekorować na talerzu i Sardynki  Graal mogą być wykwintnym pysznym śniadankiem.   Dostałam do testowania rybki w puszkach.  Lubimy , więc nawet się nie zastanawiałam. Po otworzeniu drugiej puszki jestem również  zadowolona. Rybki są dobre, w pysznym sosie pomidorowym, nie rozpadają się, można

Gotowanie jest łatwe
Sardynki w sosie paprykowym Graala na kanapeczkach 165

Puszka sardynek w sosie paprykowym  Graal 2 łyżki groszku zielonego z puszki pomidor żółty ser podwędzany (rolada Ustrzycka) sałata natka pieruszki dobry ziarnisty chleb Do przygotowania tych pysznych kanapeczek potrzebna jest dosłownie chwila. Wyjmujemy sardynki z puszki, lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy groszek, mieszamy. Następnie przygotowujemy chleb. Można pomarować masłem, położyć sałatę, ser, plasterek pomidora i dużą łyżkę pasty sardynkowej(...)Dostałam do testowania rybki w puszkach.  Lubimy , więc nawet się nie zastanawiałam. Po otworzeniu trzeciej puszki jestem ciągle zadowolona. Rybki są dobre, w pysznym sosie paprykowym, można z nich przygotować pyszne pasty na śniadania czy kolacje a nawet przystawki.  http://www.graal.pl/?page_id=63

Gotowanie jest łatwe
Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami 151

garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na marynatę 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku i wyrobić. Filet umyć, osuszyć, przeciąć tak by powstał jeden(...)godzinę, Rozerwać i rozchylić folię aluminiową i wstawić jeszcze na ok 15 min w celu zrumienienia mięsa. Można podać jako obiad z pieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym i surówkami. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Frankfurterki w chińskiej fasolce, pod beszamelem 146

parze. Owinąć nimi kiełbaski i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Masło rozpuścić na patelni, przysmażyć posiekaną drobno cebulkę, dodać mąkę, chwilę przyrumienić i stopniowo dodawać mleko aż do zużycia, gdyby sos wyszedł za gęsty, dodać jeszcze mleka, Zmiksować blenderem by był gładki. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wbić jajko. Szybko wymieszać . Wylać sos na owinięte fasolki. (można posypać niewielką ilością

Gotowanie jest łatwe
Udziec indyczy w sosie śliwkowym 141

chwilę podprażyć. Wlać niepełną szklankę wody i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem ok 40 min, od czasu do czasu obracać mięso. Kiedy mięso będzie juz miękkie, wyjąć je a sos zmiksować przy pomocy blendera. Mięso pokroić w plastry, podawać z frytkami i sałatką lub surówką. Polać sosem śliwkowym

Gotowanie jest łatwe
Pstrąg w sosie pomidorowym Graal na przystawkę 172

puszka pstrąga w pomidorach Graal Kawałek papryki świeża rzeżucha ogrodowa szczypiorek Na dnie naczynia ułożyć lekko pokrojoną rzeżuchę, na wierchu ułożyć rybę wraz z sosem w całości, Przykryć bokiem drobno posiekaną papryką szczypiorkiem , udekorować koperkiem i podawać na stół jako przystawkę lub lunch. Dostałam do testowania rybki w puszkach. Tym razem postanowiłam przygotować pstrąga w pomidorach na przystawkę. Ten pyszny(...)kawałek ryby ukryty pod aksamitnym sosem może zachwycić niejednego amatora rybek w puszkach.  http://www.graal.pl/?page_id=63

Gotowanie jest łatwe
Kacze udka z dynią i ziemniakami 139

udka, zależnie od potrzeby porcji 2-3 ziemniaki kawałek dyni (mniej więcej tyle samo co ziemniaków) 2 łyżki sosu sojowego pół cebuli pół czerwonej papryki majeranek szczypta suszonej papryki pieprz sól oregano Udka umyć, oczyścić, podsmażyć z obu stron na patelni (najlepiej głębokiej) dodać cebulę, podsmażyć razem, polać sosem sojowym, dodać majeranek, pieprz i szczyptę oregano. Podlać wodą lub rosołem

Gotowanie jest łatwe
Rolada z szynki z grzybami i kasza gryczana 176

kawałek ładnej szynki ok 600 g sos sojowy ocet balsamiczny oliwa 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera kasza gryczana 1 szkl 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta ogórków kiszonych suszonych Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku(...)Mięso naciąć tak by powstał jak największy płat , rozbić trochę młotkiem do mięsa, Przeciąć na dwie części. Nałożyć nadzienie, zrolować i obwiązać sznureczkiem. Skropić oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym. Podlać niewielką ilością wody. ok pół szkl . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem na ok 30 min. po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st i piec

Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka duszona w pikantnym sosie śliwkowym, pieczona dynia hokkaido i ziemniaki z wody 145

podsmażyć, włożyć mięso i podlać rosołem, doprawić solą, cukrem, szczyptą białego pieprzu i ćwierć łyżeczki curry indyjskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym odkryć garnek i zredukować sos. Wyjąć mięso, zmiksować przy pomocy blendera . Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, Piec(...)temp 190 st ok 20 min. Mięso pokroić w plastry, rozłożyć na talerze, dodać ziemniaki i kawałki dyni, polać sosem

Gotowanie jest łatwe
Buraczkowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 198

wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe sosy

Gotowanie jest łatwe
Kresowe gołąbki z ziemniakami i kaszą 244

główka kapusty 1 kg obranych ziemniaków 300 g kaszy gryczanej 2 cebule 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz ok 500 ml rosołu na sos 1 garść grzybów suszonych 1 cebula 1 szkl rosołu 200 ml śmietany mąka do zagęszczenia ok 1 łyżka Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście. Następnie liście włożyć do garnka(...)przepłukać zimną wodą. Posiekać drobniej. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do grzybów, podlać rosołem i gotować ok 20 min na wolnym ogniu, Następnie śmietanę wymieszać z mąką i podprawić sos. doprawić solą i pieprzem. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Śledzie z winogronem i suszonymi pomidorami 169

filetów śledzia marynowanego garść zielonych winogron sałata pół cebuli pół słoiczka pomidorów suszonych z zalewy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy Sałatę lekko rozdrobnić i ułożyć na dnie salaterki, na sałacie ułożyć połowę śledzi pokrojonych  w kwadraty, kilka przekrojonych winogron, Majonez, keczup i musztardę wymieszać wyłożyć cały sos, następnie ułożyć resztę śledzi i winogron oraz

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z cieciorką 188

winnego 1 łyżeczka musztardy (może być francuska) 1 łyżka miodu Ciecierzycą osączyć z zalewy, dodać pokrojone w ósemki pomidory, cebulę pokroić w piórko, dodać ser pokrojony w kostkę. Składniki sosu włożyć do słoiczka i mocno wstrząsnąć. Sałatę delikatnie wymieszać z sosem przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Mun - mung z ryżowym makaronem 149

mięsa z udźca indyka pół cebuli 3 ząbki czosnku pół brokuła sól pieprz pół łyżeczki imbiru przprawa turecka lub zioła chińskie chili w płatkach olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego 2 g makaronu ryżowego Grzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić Fasolę mung namoczyć na ok 1 godzinę po czym ugotować do miękkości, pozostawić(...)rosołem i smażyć ok 30 min. Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok 5 min, po czym odcedzić. Do woka włożyć fasolę mung całość polać sosem sojowym i doprawić do smaku. Podawać z makaronem ryżowym

Gotowanie jest łatwe