sosy - 72234 przepisów (strona:2210/4816)

FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 215

sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki świeżo zmielony czarny pieprz  szczypiorek  Sos do ziemniaków: jogurt grecki 2 łyżki majonezu  sól Ziemniaki umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Powinny być nie do końca ugotowane na miękko, ponieważ  będziemy je jeszcze piec(...)Ziemniaki były już miękkie, wystarczyło więc, żeby się tylko podpiekły.    Podsmażyłam pokrojony wędzony boczek. Ułożyłam go na papierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz.   Polałam je sosem.    Posypałam plasterkami wędzonego boczku. Smacznego! Polecam inne propozycje na faszerowane ziemniaki: FASZEROWANE SZPINAKIEM Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI

potrawyregionalne
MAKARON Z TUŃCZYKIEM, ANCHOIS I KAPARAMI W SOSIE POMIDOROWYM 298

starłam. Dodałam wszystko do cebuli.   Wszystko razem chwilkę podsmażyłam. Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli. Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić po dodaniu wszystkich składników. Dodałam tuńczyka. Wymieszałam. Wlałam sos pomidorowy. Dodałam suszone oregano i świeży tymianek Na koniec łyżka śmietany i cukier. Wymieszałam i gotowe. Ugotowany al dente makaron wsypałam do sosu. Podawałam z posypanym na wierzch parmezanem

potrawyregionalne
ZUPA Z CIECIERZYCY 211

Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości. 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym            Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu(...)oliwek.   Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy. Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy. Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut. Całość zmiksowałam.   Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BOBEM I TUŃCZYKIEM 195

czarnych oliwek pół średniej czerwonej cebuli kilka koktajlowych pomidorów lub/i jeden średniej wielkości pół białej / czerwonej papryki 1-2 łyżki pestek słonecznika dymka lub/i koperek Składniki na sos: pół szklanki oliwy z oliwek 3-5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z połowy cytryny sól, czarny pieprz starty ząbek czosnku (opcjonalnie)   Bób umyłam(...)papryki, wydrylowane i pokrojone czarne oliwki.    Kolej na obrany bób.   Na koniec dodałam tuńczyka.   Uprażyłam pestki słonecznika. Dodałam pokrojoną dymkę.  Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.  Smacznego

potrawyregionalne
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 230

Farsz gotowy. Papryki umyłam. Wykroiłam z nich gniazda nasienne. Odkroiłam górną część. Można też  przekroić je na pół.  Napełniłam je farszem. Na wierzch nałożyłam po łyżce pomidorowego sosu. Można też sos wymieszać z farszem. Posypałam  ziołami. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety.  Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch

potrawyregionalne
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 170

Kluseczki dyniowe lub inaczej gnocchi    idealnie pasują do wszelkiego rodzaju  gulaszów, mięs i sosów np. grzybowego. Można je również podawać podsmażane na maśle i posypane startym parmezanem. Najlepiej gdy ziemniaki i dynia są upieczone,  ale jak nie macie czasu można je również ugotować. Mięciutkie ( jeśli nie doda się za dużo mąki ) o dowolnie przez Was wybranym(...)powierzchnię wody, gotowałam je jeszcze przez kilkanaście sekund. Wyjmowałam cedzakową łyżką. Można je podsmażać lub jeść ugotowane. Podawałam posypane parmezanem i gałką muszkatołową,  z gulaszem lub dowolnym ulubionym sosem. Smacznego! Polecam również  Kluski kładzione                                           Kluski leniwe

potrawyregionalne
SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO 190

Składniki do przyprawienia sałatki: 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwa extra vergine / sok z cytryny 2-3 łyżki octu winnego sól świeżo zmielony czarny pieprz  lub Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon sól pieprz(...)główny składnik czyli wędzonego łososia. Rozdrobniłam go na kawałki i dodałam do sałatki. Ostatnim składnikiem są suszone pomidory. Pokroiłam je w paseczki i ułożyłam na wierzchu. Można zrobić sos wg.powyższych składników. lub polać składniki tylko oliwą i skropić octem winnym lub sokiem z cytryny. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 200

polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego.  Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie(...)nasiona granatu. Dodałam serek ricotta. Sałatkę skropiłam sokiem z drugiej połowy owocu granatu,  sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiłam. Uważam ,że to wystarczy, ale można zrobić sos na bazie musztardy,oliwy i miodu. Smacznego!   Polecam też inną wersję sałatki z mango. sałatka z mango

potrawyregionalne
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 8609

natki pietruszki pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od  Bonduelle pomidor 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka nasion kolendry 7 szt. goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne(...)paseczki piersi  kurczaka.   Podsmażyłam go z przyprawami.    Wsypałam kukurydzę z papryką. Wymieszałam.  Kolej na czerwoną fasolę. Dodałam pokrojonego w kostkę pomidora i wlałam sos z kawałkami pomidorów. Wlałam sok z limonki.   Przykryłam i  dusiłam przez około 10 minut. Na koniec wsypałam natkę pietruszki. Można jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić. Wymieszałam i danie gotowe

potrawyregionalne
KURCZAK W CHRUPIĄCEJ PANIERCE 196

niej kawałki kurczaka.   i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu układałam kawałki na papierowym ręczniku w celu odsączenia tłuszczu. Do kurczaka można zrobić różne sosy w zależności od smaków. Ja podałam je z sosem majonezowo-jogurtowo-ketchupowym z dodatkiem czosnku. Smacznego! Polecam również nugetsy z kurczaka w panierce w  płatkach kukurydzianych (klik

potrawyregionalne
Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 245

Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale:)) Łyżeczka pieprzu Łyżeczka ostrej papryki lub mielonego chilli Łyżeczka czosnku granulowanego Duża szczypta kurkumy Duża szczypta imbiru Szczypta cynamonu Łyżka sosu sojowego Olej Dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy  Przygotowanie Cebulę kroję w piórka i podsmażam na łyżce oleju. Gdy zarumieni się, dodaję obraną włoszczyznę, sos sojowy i zalewam wodą

VegUlka
szybkowar- udka kurczaka w sosie czosnkowym... 240

zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 25 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wyjąć udka, kilka ząbków czosnku, wywar zagotować, wsypać mąkę i pałką blendera zmiksować sos - udka w sosie czosnkowym są pyszne i można je podać z czym się lubi...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
pizza z czosnkiem niedźwiedzim i ze szpinakiem, pomidorami, cukinią... 190

drożdże świeże 30 gram, woda letnia 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, mąka pszenna typ 650 3 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki NADZIENIE: sos pomidorowy 3/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 4 większe, cebula 2 sztuki, oregano 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia drożdże wkruszyć do misy(...)ciasto z 8 minut, ciasto nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasto rozwałkować na cienki placek, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, rozsmarować szpinak uduszony z czosnkiem, kucharkiem na maśle na szpinaku ułożyć kawałki pomidorów, cebuli ułożyć plastry cukinii, posypać pieprzem zmielonym, posmarować cukinie pędzelkiem maczanym w oleju, pizzę

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 684

Składniki: 1 kg kości schabowych 2 l wody 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 6 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Kości umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować wywar. Wyciągnąć  kości i obkroić z nich mięso. Na patelni(...)pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać do wywaru wraz z liściem laurowym , zielem angielskim i solą. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać sos sojowy, pieprz i majeranek oraz mięso obrane z kości. Gotować chwilę. zupa ziemniaczana (kartoflanka

O kuchni z uczuciem
Sushi 192

ściereczką.  5. Przygotowanie sushi Potrzebujemy: ryż do sushi (przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody(...)Fragment nori bez ryżu smarujemy wodą. Powstały rulon kroimy ostrym nożem w poprzek, w krążki o grubości około 2 cm. Sushi tradycyjnie jemy pałeczkami lub rękoma. Kawałki maczamy w sosie sojowym z wasabi. Marynowany imbir podkreśla delikatny, wyrafinowany smak sushi

Smakowity Blog Kulinarny