sosy - 72734 przepisów (strona:2215/4849)

Schab pieczony w towarzystwie suszonych owoców 229

trochę poeksperymentować. Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno. 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki miodu łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka tymianku Kamis 2 łyżki sosu balsamicznego świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku Dodatkowo: kilka ziaren jałowca i ziela ang. Kamis kilka liści laurowych Kamis garść suszonych śliwek suszona gruszka i jabłko 2/3 jasnej części pora Dzień(...)wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić

Smakołyki Asi
Canneloni w sosie pomidorowym 217

Bardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju Sos: 700ml

Smakołyki Asi
Surówka z młodej kapusty i koperku 169

póki kapusta jest taka delikatna w smaku. Świetnie sprawdzi się do wszelakich mięs z grilla. 1/2 młodej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego sól, pieprz  Kapustę poszatkować, cebulę i koperek drobno posiekać. Warzywa przesypać do miski, polać oliwą wymieszaną z sosem sałatkowym, ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na pół

Smakołyki Asi
Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą 197

razem postanowiłam wzbogacić je o tuńczyka i kukurydzę. Wyszły wspaniałe. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Doskonale smakują z sałatką ze świeżych warzyw jak również z sosami na bazie jogurtu naturalnego. Moja córka lubi je z dodatkiem keczupu. Tak po prostu ;) 500g ugotowanych ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym   4 łyżki kukurydzy z puszki   1 dymka +szczypior

Smakołyki Asi
Spaghetti z cukinią 161

smaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym

Smakołyki Asi
Zapiekanka ziemniaczana 260

kostce, jajko, 2/3 szklanki śmietany 12%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa. Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Przygotowujemy sos: jajko roztrzepać, zmieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, nałożyć połowę ziemniaków, przykryć połową boczku, ponownie ułożyć pozostałe ziemniaki, boczek, polać(...)sosem i posypać startym serem żółtym.          Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Gulasz z wołowiny podlewany winem 210

cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 szklanki bulionu wołowego, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, kilka łyżek oleju rzepakowego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pieprz,  1 łyżka sosu sojowego, 1 szklanka kaszy jaglanej Naturalnie Zdrowe . Przygotowanie:  Wołowinę myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, ok. 1,5 cm. W garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej(...)liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, co najmniej 2 godziny. Na końcu dodajemy sos sojowy. Podajemy z kaszą jaglaną

Aga w kuchni
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 176

gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy, rybę i pierogi(...)dnia może nie grała pierwszych skrzypiec, ale niewinnie i po cichutku wkradła się niemal w każde danie. Ryba oprószona Inką bezglutenową zyskała nowy wymiar smaku. Zaś dodatek kawy w sosie i gulaszu nadały im głębi... Pysznie było, tyle powiem. Lubię eksperymenty, lubię nowe smaku i nie grymaszę, gdy dostaję pierogi przygotowane z mąki gryczanej. I choć wiem, że mi łasuchowi

kolorowotorcikowo
LEKSYKON MIODÓW 153

tego w jaki sposób zachcemy wykorzystać miód w kuchni, warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Miody jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która(...)zawartość cukrów szybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek. Bławatkowy Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty Smak - ostry Zapach - ostry zapach bławatka Właściwości - polecany przy przewlekłym stanie zapalenia nerek

Ciastka - domowe słodkości
Perfekcyjne wegetariańskie klopsy mielone 236

Składniki *:    1/2 szklanki kaszy pęczak 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bułki tartej czerwona cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki ok. 4 plastrów sera łyżka sosu sojowego jajko olej do smażenia (u mnie rzepakowy) przyprawy wg własnego uznania: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, majeranek * składniki pochodzenia zwierzęcego z powodzeniem można zamienić na odpowiedniki roślinne. W bliskiej przyszłości(...)miski. Natkę szatkujemy a ser kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z cebulą. Ugotowaną kaszę i soczewicę przesypujemy do warzyw w misce. Przyprawiamy wszystko według własnego uznania i dolewamy sos sojowy. Wbijamy do miski jajko i wsypujemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie formujemy klopsy dowolnej wielkości. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem aż do zarumienienia. Smacznego

VegUlka
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 151

side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 162

papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot

Martyna Cooks
Ryż jaśminowy po tajsku 295

ilość według uznania) - kawałek pora - 1 czerwona papryka - 2 kapustki pak choi - 2 jajka - kilka gałązek szczypioru z cebulką - olej sezamowy – 2 łyżki - olej kokosowy – 2 łyżki - sos sojowy (do smaku) - limonka (do smaku) Ryż gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy starty na drobnej tarce imbir, pokrojony(...)Jajka wbijamy do miseczki, wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego – mieszamy rózgą – wlewamy masę do ryżu. Smażymy mieszając do chwili, aż masa jajeczna się zetnie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat

mojewypiekiinietylko
Stir-fry z kiełków fasoli 230

startego imbiru 1 marchewka pokrojona w zapałki 0,5 szklanki pędów bambusa pokrojonych w zapałki 450g kiełków fasoli 0,5 łyżeczki soli duża szczypta białego pieprzu 1 łyżka jasnego sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego oliwa do smażenia Przygotowanie :  W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i imbir i smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać(...)bambusa, smażyć ciągle mieszając (stir-fry) przez kilka minut. Dodać kiełki fasoli, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kolejne kilka minut, do czasu aż kiełki będą ciepłe. Polać sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać i natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak z ziemniakami-danie z piekarnika 233

końcowego...bo został rozpracowany do cna i to migiem! Ale najpierw składniki... -udka kurze i podudzia -ziemniaczki -sól himalajska różowa -vinaigrette classico- ocet balsamiczny z Modeny+oliwa z oliwek -sos pomidorowy sambal Folwark -pieprz ziołowy ,Karahi Chicken Masala,Kuchmistrz od  Skworcu Kurczak kupiony musi zostać przegryziony. Jak mawiała moja teściowa, w zamrażarce musi poleżakować całą noc. Będzie lepszy(...)będą już prawie odmrożone ,ale nie do końca, ściągamy skórę z mięsa. Zejdzie łatwo jak rajstopki! Odczekujemy ,aż całkiem się rozmrozi. Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy vinaigrette z sosem sambal.  Nie przesadzajcie z nim tylko, gdyż jest dla ludzi , którzy kochają ognistą kuchnię azjatycką. Marynatą wysmaruj mięsko. Ponownie włóż na pół godzinki do lodówki. Obierz ziemniaki i pokrój

Z Kuchni Do Kuchni