sosy - 72734 przepisów (strona:2223/4849)

W listopadzie w roli głównej – grillowana gęsina 208

grilla Dobrze przygotowaną gęsinę z grilla można przyrównać do najlepszego steka – fileta Mignona zwłaszcza gdy marynujemy ją w doskonałej marynacie do mięsa czerwonego. Składniki: 2 szklanki piwa 1 ½ łyżeczki sosu Worcestershire ½ – 1 łyżeczki soli czosnkowej lub czosnku w proszku sól i pieprz ½ łyżeczki czerwonej papryki 4 piersi z gęsi Przygotowanie: Wymieszać sos Worcestershire, sól, pieprz, czerwoną paprykę i czosnek

naRuszcie
Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły 200

cedrową i umieszczamy na niej steki stroną przypieczoną do góry. Całość grillujemy jeszcze przez około 5 minut. Grillowany stek na desce cedrowej marynowany w piwie Składniki: 1 butelka ulubionego sosu barbecue (500ml) ¼ szklanki soku z cytryny 2 łyżki tartego chrzanu 6 gałązek świeżego rozmarynu, grubo posiekanego 1 ulubiony kawałek wołowiny, około 700g sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz(...)piwo (500 ml) Guinness oliwa z oliwek   Przygotowanie: W dużym szczelnym pojemniku połączyć sos barbecue, sok z cytryny, chrzan i rozmaryn. Steka umieścić w przygotowanej marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotować deskę cedrową. W dużym pojemniku zalać ją piwem i odrobiną ciepłej wody. Steka wyjąć z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kilka

naRuszcie
Czeskie knedle, knedliczki 215

zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę, chcę dogodzić moim domownikom i co jakiś czas gotuję właśnie knedle. Ja uwielbiam takie wyjęte z wody i polane sosem, a mąż lubi podzmażone na masełku. Obie wersje są dobre. Składniki: 500 g mąki krupczatki (choć i na tortowej udadzą się) 300 ml mleka 20 dag świeżych drożdży 2 jajka łyżeczka(...)wodę kłaść po jednym wałku i gotować około 10 minut. Wałki bardzo rosną!!!! Wyjąć knedla z wody i delikatnie kroić bardzo ostrym nożem na grube plastry. Od razu polewać sosem, gulaszem i podawać. Smacznego

na moim stole...
Makaron soba ze szpinakiem, rzodkiewką i papryką 201

rzodkiewek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki białego sezamu duża garść orzechów nerkowca Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz.Papryki pokrój w małą(...)cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę. Następnie dodaj paprykę, smaż 4 – 5 minut. Dodaj szpinak i smaż do momentu aż ‚zwiędnie’. Dodaj makaron, rzodkiewki, sos sojowy, miód, 2 łyżeczki sezamu i orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i smaż 3 – 4 minuty. Wyłóż do miseczek. Smacznego

Moja pasja smaku
Polędwiczki wieprzowe w glazurze gruszkowo-żurawinowej z orientalną nutą i mozzarellą 262

przyprawione lekko orientalną nutką. :) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) kulka sera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy duża szczypta chilli na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska(...)świeżo zmielonego pieprzu suszone gałązki tymianku do dekoracji Polędwiczkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości około 1,5 centymetra, po czym spłaszczamy między dłońmi. Przygotowujemy glazurę: sos Worcester, miód, czosnek, konfitury i przyprawy mieszamy w miseczce i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy ją do rondelka i kilka chwil odparowujemy na niedużym ogniu. Nie powinna mocno

Kuchenna Kontrrewolucya
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 241

około godziny. Gdy mięso i warzywa są już miękkie, w kubeczku mieszamy mąkę z zimną wodą tak, żeby nie było grudek. Solimy, pieprzymy, wlewamy mąkę do gulaszu żeby zagęścić sos. Dokładnie mieszamy całość, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy, do widocznego zgęstnienia sosu, mieszając. My zjedliśmy gulasz z jaśminowym ryżem. Równie smaczny będzie z ziemniakami, kaszą

Karo in the Kitchen
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 177

wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem

karmelowy
Sos żurawinowy do mięs na miodzie 166

trwa sezon na żurawinę. Tych małych czerwonych kulek nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Żurawina to nie tylko skarbnica witamin, posiada także właściowości lecznicze. Krótko przeczytaj: tutaj. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest super smaczny i bardzo prosty do przygotowania. To znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi, kaczki, dziczyzny, pasztetów i sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie również(...)doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz gdy bez trudu kupisz świeżą żurawinę jest najlepszy czas, by przygotować z niej sos. Świetny dodatek do listopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu. Składniki: 200 g świeżej żurawiny sok z 1 pomarańczy (około 120 ml) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu gałka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 215

Uwielbiam ten przepis! Jest banalnie prosty, apetyczny i pożywny. Zawiera dużo szpinaku, czosnku i aromatycznych przypraw - na zdrowie!  Cz. II Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym Zacznijmy od przygotowania samych naleśników. Przepis, który podaję wystarcza na 5 sztuk. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka (pół na pół z wodą) 2 jajka(...)pozostałymi naleśnikami, układając je ciasno obok siebie. W misce mieszam jogurt naturalny, 2 starte ząbki czosnku, starty ser żółty, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. W ten sposób przygotowany sos, wylewam na naleśniki ułożone w blaszce. Danie pieczemy w temp. 175 st. przez ok 15 minut iii... gotowe! Nie da się oprzeć ;) Smakujcie i piszcie! aa-kuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo figowym 230

moich placuszków z pieczonej dyni. Mają nie tylko cudowny, pomarańczowy kolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite. Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki . Według mnie najlepiej sprawdzi się tutaj dynia odmiany hokkaido o zwartym, ciemnopomarańczowym miąższu, która ma jeszcze(...)skórę i wcale nie trzeba jej obierać a można zblendować wszystko na jednolitą masę. Takie puree z tej dyni świetnie nadaje się na zupę dyniową . Do placków dyniowych zrobiłam sos figowo karmelowy, ale możecie podać je po prostu posypane cukrem czy polane miodem lub syropem klonowym. Świetnie pasują też do nich świeże owoce albo domowe konfitury . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
skrzydełka kurczaka w miodzie 290

skrzydełka w miodzie porcja skrzydełek  dla czterech osób, czyli co nam będzie do gotowania potrzebne 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz  co i jak po kolei Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy

Kuchnia Babci Basi
Żeberka w sosie pomidorowym 255

Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż żeberka będą miękkie. Czasami trzeba dolać trochę wody podczas gotowania. Na koniec rozmieszać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu. Zagotować, wymieszać i gotowe. Podawać z ziemniakami lub kaszą, to było rewelacyjne danie

Kuchnia Pokoleń
Makaron z żółtym kurczakiem w sosie kremowym brukselką 249

chłodne miejsce na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka, dodajemy brukselkę, fasolkę, makaron, świeże igiełki tymianku i dusimy do momentu, aż makaron będzie al dente, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku i dokładamy zielona

Moniki Smakołyki
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 183

pieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich ·          1 łyżka masła / oliwy ·          1 łyżeczka sosu rybnego ·          pieprz do smaku ·          100 g pędów bambusa(...)niej sok przez palce lub sitko, żeby nam pestki nie powpadały. Trawę cytrynową (jeśli mamę trawę w całości, trzonkiem noża rozbijamy jej rdzeń, żeby wydobyć aromat) dodajemy razem z sosem rybnym (on dosala nam zupę, trzeba uważać z ilością i dostosować z zależności od tego jak słony jest rosół). Mniejsze pieczarki kroimy na ćwiartki, większe na 6 części i podsmażamy

Bazując na smaku
Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą 201

cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 6 dużych pieczarek 20 dag sera  mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze,  smarujemy sosem pomidorowym, Układamy plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy serem mozzarella, układamy oliwki.  Posypujemy przyprawą do pizzy. Wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika pieczemy

Wanilia i Kardamon