Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 266Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale:)) Łyżeczka pieprzu Łyżeczka ostrej papryki lub mielonego chilli Łyżeczka czosnku granulowanego Duża szczypta kurkumy Duża szczypta imbiru Szczypta cynamonu Łyżka sosu sojowego Olej Dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie Cebulę kroję w piórka i podsmażam na łyżce oleju. Gdy zarumieni się, dodaję obraną włoszczyznę, sos sojowy i zalewam wodą
VegUlka
szybkowar- udka kurczaka w sosie czosnkowym... 264zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 25 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wyjąć udka, kilka ząbków czosnku, wywar zagotować, wsypać mąkę i pałką blendera zmiksować sos - udka w sosie czosnkowym są pyszne i można je podać z czym się lubi...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
pizza z czosnkiem niedźwiedzim i ze szpinakiem, pomidorami, cukinią... 218drożdże świeże 30 gram, woda letnia 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, mąka pszenna typ 650 3 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki NADZIENIE: sos pomidorowy 3/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 4 większe, cebula 2 sztuki, oregano 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia drożdże wkruszyć do misy(...)ciasto z 8 minut, ciasto nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasto rozwałkować na cienki placek, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, rozsmarować szpinak uduszony z czosnkiem, kucharkiem na maśle na szpinaku ułożyć kawałki pomidorów, cebuli ułożyć plastry cukinii, posypać pieprzem zmielonym, posmarować cukinie pędzelkiem maczanym w oleju, pizzę
W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 719Składniki: 1 kg kości schabowych 2 l wody 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 6 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Kości umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować wywar. Wyciągnąć kości i obkroić z nich mięso. Na patelni(...)pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać do wywaru wraz z liściem laurowym , zielem angielskim i solą. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać sos sojowy, pieprz i majeranek oraz mięso obrane z kości. Gotować chwilę. zupa ziemniaczana (kartoflanka
O kuchni z uczuciem
Sushi 214ściereczką. 5. Przygotowanie sushi Potrzebujemy: ryż do sushi (przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody(...)Fragment nori bez ryżu smarujemy wodą. Powstały rulon kroimy ostrym nożem w poprzek, w krążki o grubości około 2 cm. Sushi tradycyjnie jemy pałeczkami lub rękoma. Kawałki maczamy w sosie sojowym z wasabi. Marynowany imbir podkreśla delikatny, wyrafinowany smak sushi
Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie z żurawiną i rodzynkami 209zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem. Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki
R'n'G Kitchen
sakiewki schabowe z grzybami 258podany schab nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wyśmienicie. Mięsne sakiewki nadziane smażonymi podgrzybkami i podane na sosie grzybowo-śmietanowym. To musi być pyszne! Składniki: 4 plastry schabu kilka podgrzybków i (lub) innych grzybów 1 mała cebula 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz ostra i słodka papryka szczypiorek i pomidorki koktajlowe do dekoracji(...)pozostałym maśle jeszcze raz przesmażyć resztę grzybów, doprawić i zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem z mięsa usunąć nitki i fantazyjnie przewiązać sakiewki szczypiorkiem. Podawać na sosie grzybowym udekorowane pomidorkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka brokułowa z kokardkami 200jajka 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 1 mała czerwona papryka 1 pomidor 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrego sosu (np. jalapeno) sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Brokuł także ugotować. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Oliwki pokroić na trzy części, paprykę i cebulę w kostkę, pomidora(...)większą kostkę. Majonez, sos, jogurt i przyprawy wymieszać. Wszystkie składniki połączyć i odstawić na godzinę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki "gołąbkowe" 209się ze składników takich jak gołąbki, ale są szybsze do zrobienia. Ja dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego(...)odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka kebabowa 212mojego męża, moja zresztą też. Znika zawsze ekspresowo i jeszcze się nie zdarzyło, żeby zostało. Obowiązkowa na przyjęciach ale nie tylko. Ja robię ją w pikantnej wersji z ostrym sosem czosnkowym. Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 szklanka pikantnego ketchupu 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros 4-5 ogórków konserwowych czerwona papryka czerwona cebula 1/2 kapusty pekińskiej puszka(...)kostkę, cebulę posiekać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą i pieprzem. W misce układać wszystkie składniki warstwami tak, aby na samej górze była kapusta polana sosem czosnkowym. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pałki w powidłach 202Mój mąż po zjedzeniu tego mięska powiedział, że to jeden z najlepszych obiadów jakie jadł. Pałki są bardzo delikatne w smaku, mięciutkie, lekko słodkawe. Najlepszy jest sos. Ja podałam je z frytkami i surówkę a ten sosik idealnie sprawdził się, żeby pomoczyć w nim frytkę, taki ketchup w ciepłej wersji. Wkrótce szykuje mi się rodzinny obiad, na pewno zrobię(...)pieprz Mięso oczyścić, natrzeć czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na oleju. Dodać powidła i ketchup, wymieszać na ogniu i wystudzić. Mięso wymieszać z ketchupowym sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koreczki z pieczenią 178Składniki: 2 kromki chleba żytniego 2-3 listki sałaty strzępa kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 2 grube plastry pieczeni 2 ogórki konserwowe 2-3 łyżki sosu tatarskiego Pomidorki pokroić w połówki, ogórki w plastry. Z chleba odciąć skórkę, kromki posmarować sosem tatarskim i pokroić w kwadraciki. na każdym ułożyć po kawałku sałaty. Pieczeń pokroić na kwadraciki wielkości
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z wątróbką 198Wątróbka, która ma tyle samo smakoszy co i przeciwników, w mojej rodzinie jest bardzo lubiana. Z reguły jadamy ją na ciepło z sosem ale dziś dla odmiany podałam ją jako składnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia(...)krążki cebuli a następnie usmażyć wątróbkę. Warzywa pokroić w dowolne kształty, ser w trójkąty. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, ser, warzywa i kawałki wątróbki. Polać sosem chrzanowym. Podawać z pieczywem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
karczek z kluseczkami 181Dodać ziele angielskie i liść laurowy i przykryć rondel pokrywką. Dusić około godziny na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną. Kiedy mięso będzie miękkie zagęścić sos. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Przełożyć je do miski i wyrównać, podzielić ręką na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce nasypać(...)Pozostałe ziemniaki oczywiście dodać także. Wszystko razem wymieszać i rękami oprószonymi mąką formować kluseczki z dziurką. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 2 minut od wypłynięcia. Kluseczki polać sosem. Podawać z karczkiem i surówką lub buraczkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z liści szpinaku 200Szpinak w tym roku w moim ogródku wyjątkowo obrodził, dlatego często jadamy go na różne sposoby. Bardzo lubimy go w sałatce z pomidorkami i sosem czosnkowym, którą przeważnie podaję do mięs i kiełbasek z grilla. Oprócz tego, że jest smaczna to także jest bardzo zdrowa. Idealna na lato. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych zielony ogórek czerwona cebula 3-4 garście(...)Cebulę posiekać. Ogórka pokroić w niewielkie kawałki, szpinak także drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić. Warzywa posolić, posypać pieprzem i tuż przed podaniem polać sosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia