sosy - 72734 przepisów (strona:2232/4849)

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM 474

skórki    i pokroiłam w grubszą kostkę. Pokroiłam koperek. Ząbki czosnku starłam na drobnej tarce. Wlałam do miski jogurt i majonez. Wsypałam przyprawy i wymieszałam. Polałam sosem czosnkowym sałatkę i wymieszałam. Smacznego! Polecam również Sałatkę ziemniaczaną z szynką   Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami w sosie curry Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami  Sałatkę ziemniaczaną z wędzonym

potrawyregionalne
KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 196

Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje. Składniki: pierś z kurczaka bakłażan cukinia curry w proszku kawałek świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki pasty curry cebula 2-3 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu puszka mleczka kokosowego sól,pieprz czarny słodka czerwona papryka 3-4 ząbki czosnku oliwa ryż Pierś z kurczaka pokroiłam w cienkie paseczki. Przełożyłam do miski. Dodałam(...)przyprawy,pastę curry,starty czosnek i imbir. Polałam sosem sojowym i oliwą. Wymieszałam i odstawiłam. Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni. Bakłażana umyłam,pokroiłam na cząstki. Opruszyłam solą. Dodałam go do cebuli. Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą. Warzywa przełożyłam na talerz. Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka. Po około 8-10 minutach dodałam

potrawyregionalne
SAŁATKA Z KURCZAKIEM SZPINAKIEM I ROSZPONKĄ 341

imbir czosnek granulowany zioła prowansalskie czarny pieprz  sól oliwa z oliwek świeże liście szpinaku roszponka czarne oliwki czerwona cebula świeża czerwona papryka pomidor bułka na grzanki ser feta sos do sałatki (przepis na niego znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli TU ) Pierś z kurczaka przyprawiłam przyprawami i polałam oliwą. Odstawiłam. Kurczaka usmażyłam na patelni. Nie kroiłam(...)Pokroiłam bułkę  na  grzanki. Podsmażyłam je na patelni. Posypałam ziołami,granulowanym czosnkiem i solą. Skropiłam oliwą z oliwek.   Wsypałam je do sałatki. Pozostało jeszcze polanie całości sosem i sałatka gotowa.   Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI 257

czego się nie robi dla zaspokojenia swojego podniebienia i żołądka. Zachęcam również do spróbowania sałatki śledziowej z jabłkiem śledzi po kaszubsku śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem Składniki: 6 płatów śledziowych 2-3 szt. buraków 1 kg (można mniej) ziemniaków 6-8 szt.kiszonych ogórków 1-2 szt.cebuli 1 szt. jabłka 1/2 szt. cytryny(...)przygotować tę sałatkę w formie warstwowej, będzie wyglądać bardziej efektownie i elegancko. Smacznego! Dla miłośników ziemniaczanych sałatek polecam: Sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Sałatka ziemniaczana z szynką Sałatkę ziemniaczaną z wędzonym rekinem

potrawyregionalne
TARTA ZE SZPINAKIEM 192

Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 szt.suszonych pomidorów     świeżo mielony czarny pieprz olej Składniki na sos: 1 jajko opakowanie śmietany 18% 2-3 łyżki tartego parmezanu świeżo mielony czarny pieprz  Zacznijmy od ciasta. Do miski wsypałam mąkę i dodałam pokrojone w kostkę masło. Rozcierałam(...)smażyłam go przez około 5 minut. Wkruszyłam część przygotowanego sera pleśniowego. Doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszałam do rozpuszczenia się sera. Wyłożyłam nadzienie na upieczoną tartę. Pozostał jeszcze sos do przygotowania. W miseczce roztrzepałam jajko ze śmietaną. Dodałam do niego pozostałą część sera lazur i parmezan. Wylałam masę na wierzch tarty. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni

potrawyregionalne
DORSZ W TEMPURZE 195

temperatury 160-180 stopni.Należy uważać aby kawałki nie stykały się ze sobą. Usmażone kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach. Sosy można komponować na bazie lekkiego sosu sojowego z dodatkiem słodkiego sherry,  świeżego tartego imbiru, proszku lub pasty wasabi, chilli, czosnku lub oleju sezamowego. Smacznego

potrawyregionalne
SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII 213

patelni na złoty kolor.   Pomidory obrałam ze skórki. Pokroiłam w kostkę i smażyłam na oleju na patelni. Dodałam przyprawy,starte ząbki czosnku i dusiłam aż nadmiar sosu odparował. Usmażone plasterki bakłażana pokroiłam na mniejsze części i dodałam do pomidorów.  Z mojego pięknego krzaczka bazylii urwałam listki.  Pokroiłam je i dodałam do sosu.  Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku. Można

potrawyregionalne
SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU 220

cebuli 4 szt.suszonych pomidorów 10 szt.czarnych oliwek 4 plastry szynki parmeńskiej 125 g. mozzarelli 1 łyżka bialego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 2 kromki bułki na grzanki zioła Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon sól pieprz ząbek(...)kostkę. Podpiekłam je na patelni na złoty kolor. Można je  posypać ziołami prowansalskimi.   Podprażyłam również ziarna białego i czarnego sezamu. W miseczce wymieszałam wszystkie składniki do sosu. Polałam nim sałatkę. Na wierzch posypałam grzanki i uprażony sezam. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI ROSZPONKI Z ŁOSOSIEM ZE SMAŻONYMI KAPARAMI 200

sztuk suszonych pomidorów   dzwonki łososia (lub filety) garść kaparów ze słoiczka 50 g masła oliwa z oliwek pół cytryny 1/4 białego wytrawnego wina Składniki na sos do sałatki: sok z połowy cytryny (lub ocet winny) pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin łyżeczka musztardy francuskiej łyżeczka miodu sól świeżo zmielony czarny pieprz Roszponkę umyłam, oderwałam końcowki i przełożyłam(...)miski. Dodałam umytą rukolę. Następnie kiełki rzodkiewki. Dorzuciłam pokrojoną czerwoną cebulę i suszone pomidory.      Wszystkie składniki do sosu wymieszałam  i polałam nim sałatkę. Łososia  skropiłam cytryną. Polałam oliwą z oliwek. Posypałam solą i pieprzem.  Smażyłam przez okolo 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Wlałam wino,dodałam masło,kapary i smażyłam jeszcze przez

potrawyregionalne
CHRUPIĄCE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z SEROWYM SOSEM 221

dodatkiem mąki i jajka. Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków. Są idealne na przystawkę na imprezy. Chrupiące, małe - na jeden kęs. Idealne z serowym sosem.  Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują to, że usmażone wyglądają efektownie i są cudownie chrupiące. Składniki: ziemniaki ( ilość w zależności od ilości placków) olej do smażenia sól pieprz Składniki(...)sos: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypiorek Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery.  Wsypałam paprykę, biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam.  Wsypałam szczypiorek.  Wymieszałam i pasta serowa gotowa.  Teraz pora na nasze placuszki. Ziemniaki

potrawyregionalne
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 224

sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki świeżo zmielony czarny pieprz  szczypiorek  Sos do ziemniaków: jogurt grecki 2 łyżki majonezu  sól Ziemniaki umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Powinny być nie do końca ugotowane na miękko, ponieważ  będziemy je jeszcze piec(...)Ziemniaki były już miękkie, wystarczyło więc, żeby się tylko podpiekły.    Podsmażyłam pokrojony wędzony boczek. Ułożyłam go na papierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz.   Polałam je sosem.    Posypałam plasterkami wędzonego boczku. Smacznego! Polecam inne propozycje na faszerowane ziemniaki: FASZEROWANE SZPINAKIEM Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI

potrawyregionalne
MAKARON Z TUŃCZYKIEM, ANCHOIS I KAPARAMI W SOSIE POMIDOROWYM 311

starłam. Dodałam wszystko do cebuli.   Wszystko razem chwilkę podsmażyłam. Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli. Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić po dodaniu wszystkich składników. Dodałam tuńczyka. Wymieszałam. Wlałam sos pomidorowy. Dodałam suszone oregano i świeży tymianek Na koniec łyżka śmietany i cukier. Wymieszałam i gotowe. Ugotowany al dente makaron wsypałam do sosu. Podawałam z posypanym na wierzch parmezanem

potrawyregionalne
ZUPA Z CIECIERZYCY 221

Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości. 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym            Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu(...)oliwek.   Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy. Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy. Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut. Całość zmiksowałam.   Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BOBEM I TUŃCZYKIEM 208

czarnych oliwek pół średniej czerwonej cebuli kilka koktajlowych pomidorów lub/i jeden średniej wielkości pół białej / czerwonej papryki 1-2 łyżki pestek słonecznika dymka lub/i koperek Składniki na sos: pół szklanki oliwy z oliwek 3-5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z połowy cytryny sól, czarny pieprz starty ząbek czosnku (opcjonalnie)   Bób umyłam(...)papryki, wydrylowane i pokrojone czarne oliwki.    Kolej na obrany bób.   Na koniec dodałam tuńczyka.   Uprażyłam pestki słonecznika. Dodałam pokrojoną dymkę.  Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.  Smacznego

potrawyregionalne
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 241

Farsz gotowy. Papryki umyłam. Wykroiłam z nich gniazda nasienne. Odkroiłam górną część. Można też  przekroić je na pół.  Napełniłam je farszem. Na wierzch nałożyłam po łyżce pomidorowego sosu. Można też sos wymieszać z farszem. Posypałam  ziołami. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety.  Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch

potrawyregionalne