Składniki: 1/2 piersi z kurczaka suszony rozmaryn 1 papryka 2 marchewki 1 cukinia 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 6 łyżek oliwy z oliwek ostra papryka mielony imbir ciemny sos sojowy pieprz i sól do smaku 100 g kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś z kurczaka myjecie, suszycie papierem, oczyszczacie z ewentualnych tłuszczyków tu i tam, kroicie na 3-4 kawałki(...)mieszacie. Dusicie na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 5-7 min. Dodajecie sól, pieprz, imbir i ostrą paprykę, mieszacie i dusicie dalej jeszcze 3-5 min. Na koniec wlewacie sos sojowy, mieszacie i już nie dusicie… Rozgrzewacie drugą patelnię, wykładacie na nią kurczaka i smażycie bez przykrycia najpierw z jednej strony wszystkie kawałki, aż się ładnie przypieką na złoty
GRUBY WAŁEKSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety ze schabu bez kości 0,5 kubka mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1 czerwona cebula 2 kubki maślanki 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 8-10 ziemniaków 1 camembert 0,5 kubka tartego Parmigianino Reggino 2 plasterki emmentalera Przygotowanie: przygotowujemy marynatę do schabu- czosnek i cebulę kroimy(...)kosteczki, mieszamy z maślanką i sosem, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, zalewamy kotlety odstawiamy do lodówki na całą noc ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie camembert kroimy w plasterki wyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy w mące ryżowej, moczymy w rozmąconych żółtkach i ponownie oprószamy mąką smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu
Luźna Kuchniadodać trochę pikantności. Taki po którym będziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii 50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele) Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie(...)Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i na nim podsmażamy kurczaka, tak aby skórka się lekko zarumieniła. Następnie przyprawiamy curry, kurkumą i pieprzem i dodajemy sos sojowy. Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino nam wyparuje i dodajemy
Niezły Młynekwyjście z tej sytuacji! :( Uwielbiam fasolkę szparagową i po raz kolejny chciałam ją przyrządzić w inny sposób niż standardowa opcja z bułką tartą. Padło na duszoną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym. Może być ona świetnym dodatkiem do dania głównego, jak i być propozycją na danie główne np. z kaszą gryczaną - i tak zrobiłam ja. Z przepisu wychodzi 4-5 porcji(...)chili, zioła i fasolkę. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, aż fasolka będzie al dente, od czasu do czasu mieszając. Gdy sprawdzimy już twardość fasolki, zdejmujemy pokrywę i redukujemy sos do konsystencji jaką lubimy. U mnie było to ok. 15 minut. Podajemy w dużej misce jako dodatek do obiadu, bądź np. na kaszy gryczanej jako danie główne. Smacznego
Be Fit Be Strongpokrojoną drobno cebulką lub szczypiorkiem, czasami wzbogacam wersję o ser feta, czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka. Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji, wyłącznie z sosem własnym :)) czyli sokiem, który puściły
Walijskie Pichcenietylko. Jedna cukinia ma tylko 274 kcal, a 100 g czyli ok 2 plasterki to 46 kcal. Składniki: 2 cukinie kula mozzarelli light garść oliwek zielonych 200 g pieczarek Sos: 2 dojrzałe pomidory 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Cukinie kroimy na ok 1,5 centymetrowe plastry. Pomidory zalewamy wrzącą wodą(...)drobne plasterki i smażymy na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce. Plastry cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie nakładamy łyżeczką sos pomidorowy, pieczarki, oliwki, na końcu ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut
e-PrzepisyKulinarneclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki 8 sztuk pieczarek 1 średnia cebulka , najlepiej biała gdyż jest najłagodniejsza 1 łyżeczka płaska grzybowego sosu sojowego sól , pieprz do smaku olej do smażenia Wątróbki płukamy , oczyszczamy z błonek ,żył itp. Osuszamy papierowym ręcznikiem , żeby nie pryskały przy smażeniu . Cebulkę siekamy w piórka , pieczarki kroimy(...)olej ( łyżkę -wystarczy ) i wrzucamy na niego cebulkę z pieczarkami , solimy i podsmażamy na złocisty kolor . Jak już podsmażymy bazę , dodajemy wątróbkę , smażymy mieszając delikatnie przez 2 minuty , dodajemy sos sojowy i smażymy jeszcze około 5-8 minut w zależności od tego czy lubimy lekko krwistą , czy zupełnie wypieczoną . Po tym czasie wyłączamy gaz , prószymy pieprzem , ewentualnie dosalamy i odstawiamy
Ogrodnik w podróżyszkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant łągodna papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy, osuszamy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, delikatnie podcinając mięso, oddzielając je ostrym nożem od kości i chrząstek. Ściągamy mięso ze skórą(...)papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C w zależności od wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą z miodu i sosu sojowego, pieczemy jeszcze 30 minut aby ćwiartki się zarumieniły. Faszerowane ćwiartki kurczaka są rewelacyjną przystawką na zimno, mogą być okładem na kanapki, czy podane na gorąco stanowić danie obiadowe. Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSos BBQ to jeden z moich ulubionych sosów. Doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza z grilla. Jak się okazuje, pasuje też do dania wegetariańskiego dając fasoli i ciecierzycy ten charakterystyczny pomidorowy słodki posmak. Danie jest dość szybkie do przygotowania, smaczne i bogate w wartości odżywcze
Milion SmakówNormal 0 21 Makaron razowy – 200g Kukurydza konserwowa – 1 puszka Groszek konserwowy – 1 puszka Oliwki zielone z papryką – 80 g Cebulka marynowana – 80 g Ogórek kiszony – 2-3 szt SOS: Jogurt naturalny – 150 g Majonez – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Sól Pieprz Normal 0 21 Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączone z zalewy groszek(...)kukurydzę, oliwki i ogórki kiszone pokroić w plasterki oraz cebulkę. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, polać sosem sałatkę, wymieszać i odstawić na pół godz. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. Produkty zbożowe
Camilla w kuchniSkładniki: 300 g filetu łososia 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego cebula 2 ząbki czosnku 200 g szpinaku rozdrobnionego makaron soba noodles szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Łososia obrać ze skóry, umyć. Z sosu sojowego i octu zrobić marynatę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę
kulinarnyswiatdomiDanie dla zabieganych, które częściowo można przygotować dzień wcześniej. Składniki 2 filety z kurczaka 100 ml sosu pieprzowego 100 g ryżu 500 ml bulionu drobiowego 1 opakowanie warzyw na patelnię sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z kurczaka kroimy na dużą kostkę, przekładamy do woreczka oprószmy pieprzem i solą, dodajemy sos, dokładnie mieszamy i wstawiamy
R'n'G KitchenOwoce pod owsianą kruszonką to szybki deser idealny zarówno na gorące dni z lodami jak i te chłodniejsze z sosem waniliowym. Składniki na 4 porcje: 135 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych błyskawicznych 100 g cukru trzcinowego 100 g masła 500 g owoców - u mnie 300 g truskawek, 100 g jeżyn, 100 g malin (mogą być mrożone(...)jedno duże). 3. Owoce przykrywamy dokładnie kruszonką i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut . Podajemy ciepłe z lodami waniliowymi lub jak u mnie z sosem waniliowym
Perfect home lifechciałam zjeść jej w postaci "na czysto", ani w postaci tzw. bomby kalorycznej, czyli z masłem i bułką tartą. W taki oto sposób padło na fasolkę z sosem z tahini, w ekstrawaganckim, lecz smakowitym stylu. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - sok z połowy pomarańczy - 2 łyżki tahini (pasta, masło sezamowe) - 2 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą(...)twardość, więc gdy będzie już taka, jaką lubimy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą (w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania).) Fasolkę przekładamy do dużej miski, a w drugiej mniejszej przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki do momentu ich całkowitego połączenia. Gotową mieszankę wylewamy na fasolę i mieszamy. Obsypujemy sezamem i podajemy jako dodatek do potraw. Smacznego
Be Fit Be Strongprzyznać, że ma bardzo charakterystyczny smak. Sami musicie spróbować. Składniki: 6 dużych dosyć twardych pomidorów 1 wielki dojrzały pomidor 1 nieduża cebula Kilka listków świeżej bazylii lub ½ łyżeczki suszonej Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Dodatkowo 50 ml whisky Wykonanie: Twarde pomidory kroimy w plasterki i układamy w głębokim półmisku. Na pomidory układamy cebulę pokrojoną(...)cienkie plasterki. Dojrzałego pomidora obieramy ze skóry ( parzymy ), kawałki umieszczamy w mikserze i dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy aż uzyskamy jednolity sos. Całość wylewamy na pomidory. Wierzch posypujemy bazylią. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy whisky. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewy