czasie wyjąć kapustę, posypać ztarkowanym serem i wstawić jeszcze na 15 minut. Kiedy kapusta jest już miękka, danie jest gotowe. Gotowe danie można polać keczupem, sosem pomidorowym lub sosem z kwaśnej śmietany. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawytrochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone. Gdy już sos się poddusi dodajemy małże. Przykrywamy i gdy wszystkie się otworzą, jest to znak, że są gotowe. Podajemy z tostem, który rewelacyjnie smakuje maczany w sosie. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorysałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej wody. Dzięki temu(...)użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Smaki Przyprawy i Koloryząbki czosnku (posiekane) 1/2 łyżki kuminu 1 łyżka kolendry 2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku) 4 zielone ziarna kardamonu 1/2 łyżki kurkumy 425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty) Sól do smaku 1/2 łyżeczki chili 1/2 papryki (słodka) 1 średnia cebula 1 zielona papryka 1 pomidor 1/2 łyżki garam masala Liście kolendry posiekane (jako ozdoba) Wykonanie(...)Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę. Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka. Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę. W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki. Zieloną paprykę pokroić w 2,5 cm kawałki. Na patelni podgrzać oliwę na to wrzucić
Smaki Przyprawy i Kolorybitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: Ciastka typu digestive; Masło 1/4 kostki; Bita śmietana; Banany (w zależności od wielkości 3-4); Sos toffi; Kilka kropel cytryny. Wykonanie: Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z ciastek i masła(...)następnie ugniatamy. Chodzi o to, aby ciasto podczas krojenia się nie kruszyło.W ten sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos toffi. Kroimy banany w plastry i układamy na toffi. Następnie ubijamy śmietanę i wykładamy na banany. Dekorujemy toffi lub wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki Przyprawy i Kolorybrokuł (różyczki i łodyga osobno) 1 łyżka oleju 2 dymki ok 2 cm kawałek świeżego imbiru 0,5 litra bulionu ok 50 g ugotowanego ryżu szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina do dekoracji 0,5 chili bez pestek Jajka gotujemy w koszulkach ok 3-4 minuty. Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby(...)łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości. Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę. Do miseczki wlewamy zupę a na wierzch delikatnie układamy jajko. Na około posypujemy chili i polewamy kilkoma kroplami oleju sezamowego. Przecięte jajko
Smaki Przyprawy i KoloryPomidory z puszki, Oliwa, Wytrawne wino, Pietruszka Chilli najlepiej czerwone (drobno pokrojone) Sól, Świeżo zmielony pieprz, Czosnek (2 ząbki), Makaron spaghetti. Przygotowanie: Krewetki umyć, obrać ze skorupek i oczyścić. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wino, na to wrzucamy posiekany czosnek oraz krewetki. Smażymy przez chwilę delikatnie mieszając. Dodajemy chilli. Potem dodajemy pomidory z puszki i czekamy, aż wszystko zacznie(...)się mocno gotować. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy. Makaron gotujemy wg przepisu producenta. Kiedy sos jest gotowy kładziemy go na makaron, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami pietruszki
Smaki Przyprawy i Kolorytylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy(...)każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem
Smaki Przyprawy i Koloryłyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania) lekki sos sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę(...)Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki. Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-)) Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorysałat 2 żółtka Sok z pół cytryny Łyżka rozpuszczonego masła Biały pieprz I sól do smaku Wykonanie: Odcinamy końcówki szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne. Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem. Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie(...)talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi I skrapiamy sosem holenderskim. Idealnie pasuje do tego kieliszek Chablis. Polecam! Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryporcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól i pieprz garść pistacji bez skorupek 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 4 kiełbaski. Można je zrobić(...)patyczkach ale niekoniecznie. Kofty smażymy na rozgrzanej patelni grilowej aż będą ładnie brązowe. Gdy już będą gotowe, smarujemy sosem słodkim chili i obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Toritlle podrzewamy w mikrofalówce lub na patelni, na środek wykładamy koftę, sałatę i rzodkiewki, dodajemy hummus i jogurt. Posypujemy liśćmi kolendry i skórka z cytryny. Rolujemy i zajadamy:-) Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorysmażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję 1 szklankę. Gotuj pod przykryciem 1.5 - 2 godz aż wołowina będzie miękka. W międzyczasie ugotuj soczewicę. Wypłucz ją pod zimną wodą, gotuj w osolonej(...)wodzie ok 35 min. Potem odcedź. Gdy chili jest prawie gotowe dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 min. Wyle sos na soczewicę i posyp liśćmi kolendry. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorymixture whisk into the chili sauce and simmering for a 2-3 minutes. Remove from heat you can store in the glass jag. Store sauce in the fridge. Domowy sos chilli jest bardzo łatwy do zrobienie, świetnie pasuje do różnego rodzaju przekąsek. Składniki 1 ząbek czosnku 10 czerwonych papryczek chilli 1/2 kubeczka miodu 3/4 kubeczka wody 1/4 kubeczka vinegar(...)składniki do małego garnka i na średnim ogniu gotować, że będzie wrzeć. Gotować około 5 minut. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej pomieszać z łyżką wody, i wlać do sosu chilli, mieszać aż wszystko będzie miało konsystencję rozwodnionego kiślu. Zdjąć z ognia przelać najlepiej do szklanego słoiczka, a kiedy wystygnie wsadzić do lodówki
Smaki Przyprawy i Kolorytłuszczu. Nie jest to zbyt zdrowe jedzenie, ale bardzo smakowało mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)kawałki kurczaka. Rozgrzać patelnię z olejem i usmażyć kawałki kurczaka. Wyjąć kurczaka na papierowy ręcznik i odsączyć tłuszcz. W drugiej patelni przysmażyć czosnek następnie dodać kurczaka i całość polać sosem chilli . Po usmażeniu poruszyć sezamem. Na wierzch można położyć kilka listków kolendry. Należy serwować na ciepło
Smaki Przyprawy i KoloryCountry dip Szybki sos na bazie jogurtu i kilku składników , które zazwyczaj mamy w spiżarce , czy lodówce . Świetnie smakuje podany z każdym rodzajem mięsa , choć szczerze powiem ,że także doskonale wpasowuje się w potrawy wegetariańskie , takie jak np placuszki ziemniaczane , czy z cukinii . Warto spróbować , tym bardziej , że nie wiem jak Wam ale mi tzatzyki już się przejadło
Ogrodnik w podróży