rytuał – każdy je rękami i obiera sobie stwora na talerzu. Idealne na spotkania z przyjaciółmi – długie rozmowy i owoce morza to doskonały duet. Można podać do nich sosy do maczania np. majonezowy lub słodki chili, jednak krewety są tak dobre same w sobie, że szkoda psuć ich naturalny smak sosem. Ja upiekłam krewetki na soli – woda zawarta
Poezja smakuKolejna o dsłona sałatki z sosem vinegret na bazie mio du ( przepis TUTAJ ). Tym razem łączymy smaki rukoli, pomi dora, mozzarelli i ziaren. Sycąca, zaskakująca smakiem i i dealna na d rugie śnia danie. Spróbujcie sami :) Skła dniki: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz kulka mozzarelli(...)łyżeczce ziaren słonecznika i dyni Przygotowanie: Oliwę, sok z cytryny i miód łączymy i dokładnie mieszamy. Obieramy czosnek i wyciskamy go praską do miseczki z sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy i wrzucamy do miseczki. Pomidory kroimy w ćwiartki, a rzodkiewkę w pół plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Lekko solimy
ChilliJemydodać starty ser na tartce o dużych oczkach . Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Możecie podawać z czym tylko Wam się zapragnie np. ze śmietaną, sosami, duszonymi warzywami. U mnie dzisiaj z pieczonym łososiem - PRZEPIS TUTAJ oraz sosem czosnkowym. Pycha
pieprzny smaczekFilet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań :) Dziś będzie klasycznie. Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ale jakże pyszna klasyka prawda? Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste, a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak. Składniki: 1 podwójna pierś
Walijskie Pichceniesmaczną parę. Składniki 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 250 g boczniaków 2 małe czerwone cebule 1 pęczek cienkiego szczypioru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub według własnego uznania. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior(...)Czosnek siekamy lub ściermay na tarce na drobnych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i szczypior. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy boczniaki oraz czosnek, sos sojowy, zioła prowansalskie i solimy do smaku. Całość dokładne mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Można dolać trochę wody. Następnie dodajemy kaszę jęczmienną i dokładnie mieszamy. Jeszcze kilka minut dusimy
My Chcemy JeśćDzień Bloga zapraszam na pyszne danie - makaron penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldbyć jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Sos: Cytrynę sparzamy, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo(...)startym serem i pieprzem. Rada: Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu. Do przygotowania domowego makaronu najlepiej użyć specjalnych maszynek :) http://www.hendi.pl/sprzet_kuchenny/maszynki_do_makaronu.html http://www.hendi.pl/konkurs.html
Moniki SmakołykiPyszna przekąska dla wielbicieli brokułów. Można również dodać sos do usmażonych już brokułów a wówczas brokuły zaserwować jako samodzielne danie, polecam. Brokuły w cieście. Składniki: 4 małe brokuły Ciasto(...)blanszowałam w osolonej i ze szczyptą cukru wodzie, odcedziłam i podzieliłam na różyczki. Różyczki maczałam w cieście i smażyłam na oleju rzepakowym tyle aby ładnie się zrumieniły. Podałam z sosem ziołowym na bazie jogurtu. Smacznego, miłego chrupania. Przepis własny. "Podróże małe i duże" Bałtyk w kolorach zachodu słońca
Moje Małe Czarowanieminut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso aż się zarumieni około 10-15 minut. Pomidory i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Przyrządzamy sos czosnkowy ze śmietany, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku. Pitę podgrzewamy według przepisu (zazwyczaj zwilżamy i wkładamy do tostera aż się zacznie otwierać i będzie gorąca). Wyciągniętą z tostera pitę zostawiamy(...)chwilę otwartą, żeby się nie poparzyć. Do ciepłej pity wkładamy na przemian: parę kawałków mięsa, pomidora, ogórka, łyżeczkę sosu aż się zapełni. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawygodziny (lub dłużej - w zależności od piekarnika, ja mam gazowy więc pieczenie trwało prawie 1,5 godziny) w 200 stopniach. Skórka papryki musi być miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. * jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń. Tak apetycznie wyglądają po upieczniu Papryka bez sera - dla starszego dziecka Propozycja podania(...)sosem pieczarkowym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepieczenia mogą być twarde). Składniki dla 2-3 osób: 0,5 kg skrzydełek 8 średniej wielkości ziemniaków 1 marchewka 1 cebula, np. czerwona sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek Skrzydełka umyć i osuszyć. Ziemniaki porządnie wyszorować. Marchewkę obrać i umyć. Cebulę obrać. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pocięte na 4 części(...)piórka. Całość posypać solą oraz pieprzem. Na samym wierzchu ułożyć skrzydełka z kurczaka. Przyprawić je solą, pieprzem oraz posmarować marynatą (miód wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz sosem sojowym). Piec pod przykryciem około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 20-25 minut. Warzywa muszą być miękkie, a mięso zarumienione
Ugotowaćsmaczna kompozycja kolorystyczna. składniki: 2 garście roszponki 250 g pomidorków koktajlowych 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 2 garście kwiatów nasturcji i ogórecznika 2 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki sosu balsamicznego Listki roszponki dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Kulki małej mozzarelli osączyć z zalewy i przekroić na pół. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i razem z mozzarellą przełożyć(...)miski z roszponką. Dodać też garść rozdrobnionych kwiatków nasturcji i ogórecznika. Wszystko wymieszać. Następnie skropić olejem i sosem balsamicznym i delikatnie wymieszać. Nałożyć na talerze i przybrać pozostałymi kwiatami
Monia miesza i gotujeWszyscy znamy sałatki z tuńczykiem z puszki. A może spróbujmy inaczej go podać niż zwykle. I nie ma znaczenia jakiego tuńczyka macie właśnie w szafce – w oleju, w sosie własnym, w kawałkach, rozdrobniony – każdy się do tego przepisu nadaje składniki 2 puszki tuńczyka (porcja dla 2-3 osób) makaron cannelloni 150 – 200 ml słodkiej śmietanki 30% natka(...)łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól,pieprz wykonanie: Makaron obgotowujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Studzimy. W tym czasie tuńczyka porządnie odsączmy na sitku z oleju lub sosu, przekładamy do miski, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, posiekany czosnek lub łyżkę czosnku niedźwiedziego, pieprz, sól. Tak przygotowanym tuńczykiem nadziewamy obgotowany makaron cannelloni i układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym . W naczyniu
Sezonowy Garneksztuka, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, mleko 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sos pomidorowy 1/2 szklanki, pomidory 4 duże, oregano - ile potrzeba, feta 20 dag ryż ugotować z 1 łyżeczką kucharka, woreczki odcedzić - na oleju zeszklić zabki czosnku z cebulą, dodać pokrojony drobno szpinak(...)minuty, do smaku dać kucharka, przyprawę w płynie - mleko, jajko, mąkę rozmieszać i wlać do szpinaku w naczyniu żaroodpornym 24 cm na dnie położyć ryż i przyklepać łyżką, posmarować sosem pomidorowym na ryż wyłożyć szpinak, rozkruszyć fetę, poukładać plastry pomidorów, posypać oregano piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 20 minut, następnie ustawić termoobieg
W Mojej Kuchni LubięSaltimbocca, czyli skaczący do ust to danie popularne w całej Italii. Istnieje jego wiele odmian i wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym. 4 filety cielęce lub drobiowe liście szałwii 8 plasterków prosciutto 100 ml bulionu 50 ml soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina pół łyżeczki mąki kukurydzianej oliwa, sól, plasterki cytryny Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii(...)miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy. Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italia