sosy - 72234 przepisów (strona:2245/4816)

Pomidory z czosnkiem z żółtym serem 367

super propozycja na kolację i jako przystawka na imprezę.  Składniki: 3-4 pomidory 200 g startego żółtego sera 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 3 łyżki majonezu opakowanie sosu do sałatek (np. czosnkowo-ziołowy) Sposób przygotowania: Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry. Ser połączyć z czosnkiem, majonezem i sosem, wymieszać. Nakładać na pomidory. Smacznego

na moim stole...
Przystawka z bakłażanów 211

łyżki majonezu 2 pomidory sól pieprz Przygotowanie   Bakłażany umyłem, odciąłem końcówki, pokroiłem w talarki, obtoczyłem w mące i usmażyłem na oliwie. Odsączałem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Sos : posiekałem drobno koperek, natkę i czosnek. Wymieszałem z majonezem. Usmażone bakłażany posmarowałem sosem, na każdym talarku położyłem kawałki pokrojonego pomidora. Doprawiłem pieprzem i solą

R'n'G Kitchen
Czarny makaron ze szpinakiem i pomidorami 219

nieco morski posmak, dobrze komponuje się z owocami morza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować go zwyczajnie, np. ze szpinakiem i pomidorami. Składniki: 200 g makaronu sos: 250 g mrożonego szpinaku 8 suszonych pomidorów 3 łyżeczki oleju z pomidorów pół puszki pomidorów krojonych szczypta ostrej papryki pieprz, sól 1 posiekany ząbek czosnku 1. Makaron ugotuj al'dente(...)czasie gotowania zrób sos. 2. Czosnek podsmaż na oleju z pomidorów. 3. Szpinak i pomidory krojone przełóż na patelnie z czosnkiem, następnie odparuj nadmiar wody, trzymając na średnim gazie. 4. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką, duś jeszcze chwilę pod przykryciem. 5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, ewentualnie dodaj odrobinę wody z gotowania.  Energia

Powiedz dietom nie
Nuggetsy w mące migdałowej 198

migdałową przesypać na talerz. Przyprawione kawałki mięsa obtoczyć w jajku i mące migdałowej. Smażyć na rozgrzanym oleju tak długo, aż kawałki mięsa zmienią kolor na złoty. Podawać z ulubionym sosem, np. sosem jogurtowym lub pomidorowym

Ugotować
Smażony sandacz na maśle ze szpinakiem 130

oczyszczonego sandacza.     Następnie rybę należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak sprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przygotowanie sosu Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy  dodając 2 ząbki czosnku, sól,  pieprz oraz słodką śmietanę, oraz całość trzymać(...)spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła).  Przesmażyć rybę na patelni, pamiętając, aby najpierw smażyć od strony skóry. Smażyć obustronnie na złoty kolor. Na talerz wyłożyć sos ze szpinakiem i ułożyć na nim sandacza z dodatkiem

Miód i pieprz
Sałatka z truskawkami i granatem. 150

Sałatka z truskawkami i granatem. Sałatka z truskawkami     Składniki 1 niewielka główka sałaty 200 gram truskawek 1 Krążek sera camembert 1 owoc granatu Sos balsamiczny z poprzedniego przepisu Sposób przygotowania Sałatę myjemy , suszymy i drzemy na niewielkie kawałki. Truskawki dzielimy na ćwiartki. Krążek Camemberta dzielimy na 8 trójkątów. Z owocu granatu wydłubujemy pestki Całość mieszamy. Przed samym podaniem(...)polewamy niewielką ilością sosu balsamicznego

Miód i pieprz
Bób z cukinią 131

Bób z cukinią Gotowy bób z cukinią Składniki 500 g bobu dwie niewielkie cukinie 4 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka miodu czosnek Sposób przygotowania Bób gotujemy z ząbkiem czosnku w osolonej wodzie, a  następnie  obieramy z łupin i wkładamy do miski.  Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy(...)niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.  Na tą samą patelnię wrzucamy

Miód i pieprz
Grillowane skrzydełka w miodzie 135

Grillowane skrzydełka w miodzie Gotowe skrzydełka w miodzie Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz  Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu balsamicznego,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka

Miód i pieprz
dorsz w letnim sosie 141

Dorsz w paprykowym sosie z kaparami i oliwkami choć dorsz serwowany w tym daniu pochodzi z chłodnego Bałtyku, to przyrządzony w tak aromatycznym sosie mógłby z powodzeniem zostać podany na stole w słonecznej Lizbonie. Składniki dla czterech osób 800 g filetów dorsza 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku garść czarnych oliwek

Miód i pieprz
Roladki z cukinii 248

drobnych oczkach cały ser żółty i dwa ząbki czosnku. Pomidora przekrawamy na pół i ścieramy na tarce bez skórki razem z czosnkiem, dodajemy oliwy soli oraz pieprzu. Tak przygotowany sos będzie nam służył jako sos. Patelnie smażymy na suchej patelni lub grillu elektrycznym przez około 2 minuty. Farsz zawijamy w cukinię. Smacznego

Full Smaku
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 392

Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole, gdyż było przepyszne! Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się

karmelowy
Kluski śląskie 241

bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.  Formujemy   w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej z 3-4łyżkami oleju aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody powinny się gotować(...)około 2 min.   Podajemy je z dowolnym sosem np. gulaszem lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulką z przyprawami

Tradycyjna kuchnia inaczej
Słodkie środy - Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady 174

łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szczypta soli  1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy 2 łyżki cukru pudru do podania porzeczki czerwone sos czekoladowy cukier puder listki mięty PRZYGOTOWANIE : Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia(...)mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
sushi po mojemu 196

czarny wasabi-chrzan w proszku liście nori(Nori,Wodorosty) ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się) ocet ryżowy Słońce woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody) Wykonanie Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru, szczyptę soli .Wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia(...)minut). Mieszamy  i na malutkim palniku gotujemy 10 minut ,aż wchłonie wodę. Zdejmuję z ognia i odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Po przestudzeniu mieszam z sosem ,bardzo dokładnie.Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.. Ciepłego  ryzu  nie nakładamy ,bo nori ,zrobi sie gąbczaste. Na macie do zwijania sushi położyć kawałek nori

w mojej kuchni
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 198

małych szalotek 200 g kurek 1 kostka tofu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki soku z cytryny  3-4 łyżki sosu sojowego posiekana natka pietruszki do podania Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie szalotki obierz, i ewentualnie większe sztuki przekrój na połówki. Kurki opłucz, oczyść gąbeczką, osusz i przekrój(...)tofu z patelni i wrzuć na nią szalotki i grzyby, dodając czosnek oraz imbir. Przykryj i smaż całość przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj sok z cytryny oraz sos sojowy, dorzuć ugotowany makaron, podgrzej jeszcze przez minutę. Przełóż na talerze posyp hojnie posiekaną pietruszką i od razu podawaj.  2 porcje

Roślinna - blog wegański