Surówka z czerwonej kapusty. 193naturalnego Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce, zalac wrzątkiem i zostawić na około 5 min. Po tym czasie odcedzić i jeśli jest taka potrzeba dokładnie odcisnąć. Składniki sosu wymieszać. Cebule pokroić w drobna kostke, dodac do kapusty. Doprawic do smaku i wymieszać z sosem. I gotowe! Dzięki tej kąpieli we wrzątku, kapusta jest
Radość kipiąca uśmiechem.
Wiosenna sałata z kiełkami. 172Zrobienie tej sałaty to właściwie jak raz...dwa...trzy... i gotowe! Składniki; 1 głowka sałaty 1 pomidor 1 ogórek pęczek rzodkiewek garść kiełków brokuła 1 czerwona papryka 1 sos do sałatek winegret Wszystkie warzywa należy dokładnie umyc i osuszyć, Sałate porwać na kawałeczki a pozostałe warzywa pokroić,wszystko razem wymieszać a na koncu dodac kiełki. Sałątke zalac(...)sosem 15 min przed podaniem ,aby składniki się "przegryzły" Na wierzchu można posypać startą skórka z cytryny. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Mintaj z pomidorami i mozzarella. 196odstawiamy do ostygnięcia. Gdy pomidory będą chłodne, dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem
Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety w sosie pieczarkowym. 201cenie ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz 2 łyżki suszonych pomidorów ( przyprawa) 1 łyżka mąki olej 1 cebula sos; 20 dag pieczarek przyprawa uniwersalna 1 łyżka maki pszennej sól, pieprz Bułkę namoczyć w wodzie a kiedy będzie miekka odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostke i zrumienić na oleju. Mięso(...)pulpetów. Gotować około 20 min. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalna. Pod koniec gotowania można zagęścić łyzką mąki wcześniej wymieszaną z wodą aby nie było żadnych grudek. Wlać do sosu i zagotować. Podawac z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Penne z kurczakiem, rozmarynem i warzywami 249PORCELANA BOGUCICE 500 g filetu z piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 5 pieczarek 1 zielona papryka 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki sosu remulada duńska Folwark (klik) 300 g makaronu penne Filet z piersi kurczaka kroimy w drobna kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Pieczarki kroimy(...)plasterki, paprykę w kosteczkę. Dokładamy wszystko do mięsa. Przykrywamy i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Sos remulada duńska mieszamy ze śmietaną. Przelewamy na patelnię. Wszystko mieszamy, podlewamy delikatnie wodą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy z kurczakiem
VioletoweKucharzenie
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 228Piersi kurczaka nadziałam jarmużem oraz żółtym serem. Gotowe kieszonki można podać polane sosem, u mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów
Monia miesza i gotuje
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 226Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki) sól, świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie przepłukać. Jedną z nich odkładamy(...)przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy z nich blaszki. Blaszki można wyrzucić, nóżki i jedną odłożoną pieczarkę ścieramy na dużych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy sosem worcester oraz solą i pieprzem. Mieszamy ze startą pieczarką i przeciśniętym przez praskę/startym czosnkiem. Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy do farszu. Bułkę tartą mieszamy z dwiema łyżkami wody
Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 213orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem dodałam świeżo starty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru. Składniki: 6 dużych kapeluszy pieczarek 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki drobno posiekanego pora pęczek posiekanej natki pietruszki(...)torebki ugotowanego ryżu 1 łyżka tartego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1 drobno pokrojona papryczka chili 3 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Kapelusze pieczarek oczyszczamy suchą ściereczką. Wszystkie składniki farszu mieszamy i napełniamy nim pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło
Smakowity Blog Kulinarny
Cebulaki / Mini pizze cebulowe 267łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłego mleka 4 łyżki oleju 1 jajko 3 duże cebulę 1 szklanka starego sera Sól, pieprz, czosnek sypki ,zioła i papryka ostra Sos pomidorowy: kopiasta łyżeczka koncentratu kopiasta łyżeczka pikantnego ketchupu, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano 2 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki wrzącej wody trochę soli Czosnek przecisnąć przez(...)mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł) gotowe kładziemy na blachę wyłożoną papierem
Pelusiowa Kuchnia
Pizzowe roladki 220Coś zamiast pizzy. 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 400 g mąki 1 szkl. letniej wody szczypta soli szczypta ziół prowansalskich dodatki kiełbasa ser żółty sos barbecue Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy i posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia
Moje domowe kucharzenie
Kurczak po andaluzyjsku 272bakłażana i pomidory (ewentualnie paprykę). Smażyć kilka minut, aż pomidory będą lekko się rozpadać. Dodać kurczaka, wymieszać, smażyć 7-8 minut. Dodać bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho z oliwkami
Pociąg Do Kuchni
Grillowana karkówka w pikantnej marynacie 215proponuję przygotowanie pysznej karkówki w pikantnej marynacie. Składniki: 700g karkówki wieprzowej bez kości, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, suszona ostra papryczka chilli, łyżeczka bazylii, łyżeczka estragonu, sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić(...)plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Do zamykanego pojemnika wlać oliwę z oliwek, sos sojowy i ketchup, wymieszać. Dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz resztę przypraw. Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej na 24 godz do lodówki. Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około
Z miłości do słodkości
Boczek długo pieczony / boczek pieczony w niskiej temperaturze 325kawałek boczku ze skórą (około 1,5 kg), 2 łyżki miodu gryczanego, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 5 ząbków czosnku, 1 chili, Boczek umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Położyć mięso na zimnej, posmarowanej tłuszczem patelni, skórą do dołu i powoli doprowadzić do jej zrumienienia. Skóra ma być mocno zrumieniona. Miód wymieszać z sosem sojowy, posiekanym czosnkiem i chili (chili
królestwo garów
Naleśniki z serem i czekoladą 233Naleśniki: · mąka pszenna 2 szkl · mleko 1 szkl · woda gazowana 1 szkl · jajka 3 szt · sól FARSZ: · twaróg 400 g · cukier waniliowy · smietana 18% · cukier SOS: · czekolada mleczna 1/2 tabl · czekolada deserowa 1/2 tabl · masło 2 łyżki · woda 2 łyżki Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni(...)odrobinie oleju. Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrami. Smarujemy twarogiem naleśniki i składamy. Układamy na talerzu. wszystkie składniki sosu rozpuszczamy w garnuszku, nie gotujemy. polewamy naleśniki
Camilla w kuchni
Żeberka z kapustą 253papryki słodkiej, pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, wlałam również tłuszczyk który się wytopił podczas smażenia, podlałam wodą do wysokości żeberek... Gotujemy aż do miękkości mięsa, następnie albo redukujemy sos gotując bez przykrycia albo zaciągamy sos wodą z mąką. Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże
Pelusiowa Kuchnia