Dzień Bloga zapraszam na pyszne danie - makaron penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldbyć jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Sos: Cytrynę sparzamy, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo(...)startym serem i pieprzem. Rada: Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu. Do przygotowania domowego makaronu najlepiej użyć specjalnych maszynek :) http://www.hendi.pl/sprzet_kuchenny/maszynki_do_makaronu.html http://www.hendi.pl/konkurs.html
Moniki SmakołykiPyszna przekąska dla wielbicieli brokułów. Można również dodać sos do usmażonych już brokułów a wówczas brokuły zaserwować jako samodzielne danie, polecam. Brokuły w cieście. Składniki: 4 małe brokuły Ciasto(...)blanszowałam w osolonej i ze szczyptą cukru wodzie, odcedziłam i podzieliłam na różyczki. Różyczki maczałam w cieście i smażyłam na oleju rzepakowym tyle aby ładnie się zrumieniły. Podałam z sosem ziołowym na bazie jogurtu. Smacznego, miłego chrupania. Przepis własny. "Podróże małe i duże" Bałtyk w kolorach zachodu słońca
Moje Małe Czarowanieminut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso aż się zarumieni około 10-15 minut. Pomidory i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Przyrządzamy sos czosnkowy ze śmietany, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku. Pitę podgrzewamy według przepisu (zazwyczaj zwilżamy i wkładamy do tostera aż się zacznie otwierać i będzie gorąca). Wyciągniętą z tostera pitę zostawiamy(...)chwilę otwartą, żeby się nie poparzyć. Do ciepłej pity wkładamy na przemian: parę kawałków mięsa, pomidora, ogórka, łyżeczkę sosu aż się zapełni. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawygodziny (lub dłużej - w zależności od piekarnika, ja mam gazowy więc pieczenie trwało prawie 1,5 godziny) w 200 stopniach. Skórka papryki musi być miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. * jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń. Tak apetycznie wyglądają po upieczniu Papryka bez sera - dla starszego dziecka Propozycja podania(...)sosem pieczarkowym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepieczenia mogą być twarde). Składniki dla 2-3 osób: 0,5 kg skrzydełek 8 średniej wielkości ziemniaków 1 marchewka 1 cebula, np. czerwona sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek Skrzydełka umyć i osuszyć. Ziemniaki porządnie wyszorować. Marchewkę obrać i umyć. Cebulę obrać. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pocięte na 4 części(...)piórka. Całość posypać solą oraz pieprzem. Na samym wierzchu ułożyć skrzydełka z kurczaka. Przyprawić je solą, pieprzem oraz posmarować marynatą (miód wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz sosem sojowym). Piec pod przykryciem około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 20-25 minut. Warzywa muszą być miękkie, a mięso zarumienione
Ugotowaćsmaczna kompozycja kolorystyczna. składniki: 2 garście roszponki 250 g pomidorków koktajlowych 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 2 garście kwiatów nasturcji i ogórecznika 2 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki sosu balsamicznego Listki roszponki dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Kulki małej mozzarelli osączyć z zalewy i przekroić na pół. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i razem z mozzarellą przełożyć(...)miski z roszponką. Dodać też garść rozdrobnionych kwiatków nasturcji i ogórecznika. Wszystko wymieszać. Następnie skropić olejem i sosem balsamicznym i delikatnie wymieszać. Nałożyć na talerze i przybrać pozostałymi kwiatami
Monia miesza i gotujeWszyscy znamy sałatki z tuńczykiem z puszki. A może spróbujmy inaczej go podać niż zwykle. I nie ma znaczenia jakiego tuńczyka macie właśnie w szafce – w oleju, w sosie własnym, w kawałkach, rozdrobniony – każdy się do tego przepisu nadaje składniki 2 puszki tuńczyka (porcja dla 2-3 osób) makaron cannelloni 150 – 200 ml słodkiej śmietanki 30% natka(...)łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól,pieprz wykonanie: Makaron obgotowujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Studzimy. W tym czasie tuńczyka porządnie odsączmy na sitku z oleju lub sosu, przekładamy do miski, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, posiekany czosnek lub łyżkę czosnku niedźwiedziego, pieprz, sól. Tak przygotowanym tuńczykiem nadziewamy obgotowany makaron cannelloni i układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym . W naczyniu
Sezonowy Garneksztuka, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, mleko 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sos pomidorowy 1/2 szklanki, pomidory 4 duże, oregano - ile potrzeba, feta 20 dag ryż ugotować z 1 łyżeczką kucharka, woreczki odcedzić - na oleju zeszklić zabki czosnku z cebulą, dodać pokrojony drobno szpinak(...)minuty, do smaku dać kucharka, przyprawę w płynie - mleko, jajko, mąkę rozmieszać i wlać do szpinaku w naczyniu żaroodpornym 24 cm na dnie położyć ryż i przyklepać łyżką, posmarować sosem pomidorowym na ryż wyłożyć szpinak, rozkruszyć fetę, poukładać plastry pomidorów, posypać oregano piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 20 minut, następnie ustawić termoobieg
W Mojej Kuchni LubięSaltimbocca, czyli skaczący do ust to danie popularne w całej Italii. Istnieje jego wiele odmian i wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym. 4 filety cielęce lub drobiowe liście szałwii 8 plasterków prosciutto 100 ml bulionu 50 ml soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina pół łyżeczki mąki kukurydzianej oliwa, sól, plasterki cytryny Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii(...)miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy. Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italiałyżki masła 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru 1kg dojrzałych pomidorów - najlepsze będą malinowe 400 ml bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżka startego parmezanu czarnuszka 3-4 kromki czerstwego żytniego pieczywa sól i pieprz Sposób przyrządzenia : chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego(...)czosnek, dodajemy brązowy cukier około pół szklanki pokrojonych pomidorów odkładamy, a resztę dodajemy do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy wszystko przez ok. 5 min., a następnie dodajemy sos Worcestershire kiedy całość osiągnie gęstą konsystencję i pomidory będą odpowiednio miękkie miksujemy wszystko ręcznym blenderem i gotujemy jeszcze przez minutę dodajemy świeże pomidory, bazylię, przygotowane wcześniej grzanki z pieczywa żytniego, parmezan
zobacz ich smakzrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał możecie zrobić orientalny* makaron z w sosie dyniowym, z podsmażaną cebulką, marchewką i zielonym groszkiem *z kminkiem rzymskim, przyprawą
More food, love and dreamsłyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej(...)przykryciem przez 15 minut aż warzywa trochę zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pomidory z puszki (sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek), wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować
cucinarewymyślam ze składników, które dostępne mam w lodówce. Tak było i tym razem! Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego, soczystego kurczaka w słodko-ostrym ( ostrym na słodko :p ) sosie z mlekiem kokosowym i chrupiącym, prażonym słonecznikiem. Do tego ugotowany na sypko ryż i świeży szczypiorek. Danie na 5 z plusem! Gorąco polecam! Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie
Ostra na Słodko