Lamb koftas - kofty jagnięce 173porcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól i pieprz garść pistacji bez skorupek 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 4 kiełbaski. Można je zrobić(...)patyczkach ale niekoniecznie. Kofty smażymy na rozgrzanej patelni grilowej aż będą ładnie brązowe. Gdy już będą gotowe, smarujemy sosem słodkim chili i obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Toritlle podrzewamy w mikrofalówce lub na patelni, na środek wykładamy koftę, sałatę i rzodkiewki, dodajemy hummus i jogurt. Posypujemy liśćmi kolendry i skórka z cytryny. Rolujemy i zajadamy:-) Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolory
Beef Chili with Lentils - Chili z wołowiną i soczewicą 212smażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję 1 szklankę. Gotuj pod przykryciem 1.5 - 2 godz aż wołowina będzie miękka. W międzyczasie ugotuj soczewicę. Wypłucz ją pod zimną wodą, gotuj w osolonej(...)wodzie ok 35 min. Potem odcedź. Gdy chili jest prawie gotowe dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 min. Wyle sos na soczewicę i posyp liśćmi kolendry. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolory
Sweet Chilli Sauce 219mixture whisk into the chili sauce and simmering for a 2-3 minutes. Remove from heat you can store in the glass jag. Store sauce in the fridge. Domowy sos chilli jest bardzo łatwy do zrobienie, świetnie pasuje do różnego rodzaju przekąsek. Składniki 1 ząbek czosnku 10 czerwonych papryczek chilli 1/2 kubeczka miodu 3/4 kubeczka wody 1/4 kubeczka vinegar(...)składniki do małego garnka i na średnim ogniu gotować, że będzie wrzeć. Gotować około 5 minut. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej pomieszać z łyżką wody, i wlać do sosu chilli, mieszać aż wszystko będzie miało konsystencję rozwodnionego kiślu. Zdjąć z ognia przelać najlepiej do szklanego słoiczka, a kiedy wystygnie wsadzić do lodówki
Smaki Przyprawy i Kolory
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 236tłuszczu. Nie jest to zbyt zdrowe jedzenie, ale bardzo smakowało mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)kawałki kurczaka. Rozgrzać patelnię z olejem i usmażyć kawałki kurczaka. Wyjąć kurczaka na papierowy ręcznik i odsączyć tłuszcz. W drugiej patelni przysmażyć czosnek następnie dodać kurczaka i całość polać sosem chilli . Po usmażeniu poruszyć sezamem. Na wierzch można położyć kilka listków kolendry. Należy serwować na ciepło
Smaki Przyprawy i Kolory
Country dip 235Country dip Szybki sos na bazie jogurtu i kilku składników , które zazwyczaj mamy w spiżarce , czy lodówce . Świetnie smakuje podany z każdym rodzajem mięsa , choć szczerze powiem ,że także doskonale wpasowuje się w potrawy wegetariańskie , takie jak np placuszki ziemniaczane , czy z cukinii . Warto spróbować , tym bardziej , że nie wiem jak Wam ale mi tzatzyki już się przejadło
Ogrodnik w podróży
Pyszna zapiekanka ziemniaczana 560kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania. Na to układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy z druga warstwą. Na ostatnią warstwę ziemniaków układamy pomidory, wylewamy resztę sosu i posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy przez około 25 min w temp
e-PrzepisyKulinarne
Dwie marynaty do mięsa 173marynować przez noc, ale 1-2 godzin też dadzą już efekt smakowy. Do przygotowania marynaty I potrzebujemy: – 1 butelkę (0,29 l) Guinness Extra Stout – 4 cl sosu sojowego – 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu) – 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczka soli Do przygotowania marynaty II potrzebujemy: – 0,25 l piwa Tyskie(...)sosu Worcester – 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu) – 1 łyżeczkę ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczkę soli W obu przypadkach składniki marynaty umieszczamy w miseczce, mieszamy i wkładamy kawałki mięsa, które chcemy marynować. Marynujemy prze 1-2 godziny (minimum) a najlepiej przez noc. Życzymy Wam smacznego! Dajcie znać czy nasze marynaty przypadły Wam do gustu
Szybko Tanio Smacznie
Mielone w sosie. 318wody - pół szklanki zimnej wody i cztery czubate widelce mąki. Roztrzepać widelcem by nie było grudek. Powoli dolewać do garnka cały czas mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować. Ja z moją rodziną najbardziej lubimy mięso mielone w sosie podane z kaszą gryczaną. Smacznego
W kuchni u Moniki
Pulpety w sosie pomidorowym. 297Pulpety w sosie pomidorowym są zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy. Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 jajko, bułka tarta, niecałe pół szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mąka, przecier pomidorowy lub puszka pomidorów. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać drobno(...)wodę z mąką (pół szklanki wody i 4 czubate widelce mąki wymieszane, by nie było grudek - może nie być konieczności dodania całej zawiesiny, także wlewać powoli do momentu aż sos będzie wystarczająco gęsty). Zagotować i zdjąć z palnika. Smacznego
W kuchni u Moniki
Pieczony łosoś w sosie koperkowo śmietanowym. 240Składniki: 600g łososia - 6kawałków, przyprawa do ryb lub tradycyjnie sól, pieprz i majeranek, czosnek granulowany, 2 cytryny. Składniki na sos i jego przygotowanie jest tu kliknij . Przygotowanie: Rybę umyć i osuszyć, doprawić przyprawą do ryb (lub solą, pieprzem i majerankiem). Lekko posypać czosnkiem granulowanym i pokropić sokiem z cytryny. Na każdy kawałek położyć plasterek cytryny. Zawinąć w folię(...)aluminiową. Piec w 200stopniach przez 25min. Po wyjęciu ryby z folii na talerz, polać sosem koperkowo śmietanowym. Smacznego
W kuchni u Moniki
Faszerowane, pieczone ziemniaki. 309faszerowane ziemniaki. Składniki: jedna, pojedyncza pierś kurczaka, 4 ziemniaki, dwie cebule, przyprawa do kurczaka, sól lub przyprawa uniwersalna, 4 plasterki sera żółtego. Gotowe ziemniaki bardzo dobrze smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się kliknij tu . Przygotowanie: Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Razem podsmażyć na małej ilości tłuszczu z przyprawą do kurczaka - nie dawać dużo
W kuchni u Moniki
Ozory w sosie majonezowo czosnkowym. 234kilka łyżek majonezu, śmietana lub woda do rozrzedzenia troszkę majonezu. Przygotowanie: Ozory ugotować w wodzie do momentu aż będą miękkie - ok.1h30min. Obrać i odkroić śliniankę. Pokroić na kawałki. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: kilka łyżek majonezu wymieszać ze śmietaną lub wodą, z posiekanym czosnkiem (można wycisnąć) i pieprzem. Sos majonezowo czosnkowy połączyć z ozorami. Smacznego
W kuchni u Moniki
Spaghetti. 288Puszkę po pomidorach zalać do połowy wodą, opłukać ją i wlać do reszty składników. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy (lub sok pomidorowy - wtedy nie wlewać wody z puszki). Gdy sos się zagotuje spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze przypraw. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron do spaghetti w osolonej wodzie, z łyżką oleju. Makaron podawać z sosem, na wierzchu posypanym startym
W kuchni u Moniki
Sałatka z kaszą gryczaną. 384Nareszcie udało mi się zrobić sałatkę, której przepis ciągle wpadał mi w ręce. Ostatnio dość często robiłam sosy, a do sosów uwielbiam kaszę gryczaną. I jak tylko w ręce brałam karton z kaszą, to moje oczy przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne
W kuchni u Moniki
Pomidory na przystawkę. 264pomysł na pomidory na przystawkę wędrują prosto od mojej siostry. Składniki: 2 duże pomidory, starty ser żółty - do posypania, 5 ząbków czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos: Łyżkę majonezu i śmietany wymieszać do smaku z solą, pieprzem oraz starannie rozgniecionym i posiekanym czosnkiem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na plastry 0,5cm. Pozbyć się(...)zielonych, twardych części. Plastry pomidorów rozłożyć na dużym talerzu lub półmisku, lekko posolić i popieprzyć . Następnie polać wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec posypać startym serem żółtym. Polecane wraz z ciepłym pieczywem (Można na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika - samo pieczywo) posmarowanym masłem. Smacznego
W kuchni u Moniki