SKŁADNIKI: 1 kg mielonej wołowiny 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego TaoTao pieprz kostka sera feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę dodałam
ClauditteMissCookingserca. Makaron wyjmujemy z wody i kładziemy prosto na patelnię z boczkiem (nie odcedzajcie makaronu). Mieszamy makaron na patelni i przekładamy do dużej miski. Teraz najważniejszy moment. Przygotowany sos z jajek i śmietanki wlewamy cały na raz do gorącego makaronu, jak najszybciej odstawiamy miskę i energicznie mieszamy makaron z sosem koło 2 min. Voilà spaghetti carnonarra jest gotowe
Kuba Gotujemąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 20 gram droższy 100 ml wody 40 ml oliwy sól Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Składniki na wierzch: sos pomidorowy opakowanie szynki parmeńskiej pół puszki fasoli czerwonej lub kukurydzy kilka oliwek kulka mozzarelli wędzonej lub zwykłej garść rukoli Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy(...)rozwałkowujemy na dwa cieniutkie placki. Ja zrobiłam bardziej kwadratowe, żeby ładnie się zmieściły na jednej blasze do piekarnika. Kładziemy je na blachę podścieloną papierem do pieczenia. Placki smarujemy sosem pomidorowym. Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Wrzucamy na wierzch wszystkie składniki oprócz rukoli. Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Pieczemy ok 15 minut. Po upieczeniu wrzucamy
Pyza i SurówkaHopsa, hopsa, mamy klopsa. To bardzo przyjemna alternatywa dla mielonych kotletów. Pieczony w piekarniku a więc i nie taki tłusty jak tradycyjne kotlety. Świetny i na ciepło, podany z sosem do obiadu i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej(...)Mniej więcej w połowie czasu pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, klops wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym lub koperkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni lub podane na zimno. Smacznego
Stare GaryMoże macie dziś ochotę na aromatycznego i delikatnego kurczaka w towarzystwie cukinii i pomidorów? Zapraszamy! składniki marynaty 2 piersi z kurczaka sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano składniki spaghetti 2 cukinie 7 pomidorów typu lima cebula(...)dorzucamy pomidory przyprawiamy i dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec na dosłownie kilka minut wrzucamy cukinie. A tu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego sosiku tortilla-z-sosem-pomidorowym i pizza-z-kalafiora Smacznego
Cukier&PuderŚwietny przepis na pyszne wędzone podudzia z kurczaka. Składniki: 1/3 szklanki sosu Sriracha 3 łyżki brązowego cukru sok z 2 limonek 12 podudzi z kurczaka bez skóry 12 plastrów boczku Przygotowanie: W misce wymieszać sos Sriracha z brązowym cukrem i sokiem z limonek. Tak przygotowaną mieszanką bardzo dokładnie natrzeć podudzia. Każde podudzie owinąć plasterkiem boczku. Przygotowane podudzia odstawić na chwilę
naRuszcieZaskakujący smak łososia w aksamitnym borowikowym sosie jest to coś co mogę polecić po grzybobraniu !!! Północny smak jesieni ! Łosoś z prawdziwkami w sosie śmietanowym Nasz łosoś podany z opiekanymi ziemniakami. Składniki : 200-300 gram fileta z łososia 2 średniej wielkości cebule Pół miseczki świeżych prawdziwków (obgotowane) 2 łyżki masła ( używam klarowane Ghee) 1 mała śmietana
Sprawdzone przepisy kulinarnecząstki ziemniaki. Wierzch ziemniaków posypujemy przyprawą do ziemniaków. Na to wykładamy warstwę kiełbasy z cebulą, a następnie podduszone warzywa. Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos. Wyciskamy do niego czosnek i dodajemy 1/3 startego sera. Tak powstałym sosem serowo-śmietanowym zalewamy zapiekankę, a jej wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
KasiekGotujechwilę poleniuchować. O tej porze roku lubię też zjeść leniwe :) Proste w przygotowaniu kluseczki tym razem zrobiłam w wersji bezglutenowej o smaku dyniowo-serowym. Podałam je ze śliwkami w sosie malinowym oraz z miodem cynamonowym w którym ostatnio jestem zakochana :) Dla dziecka zrobiłam porcję sosu bez wina. Wszyscy byli zachwyceni daniem, polecam :) 200 g naturalnego serka twarogowego
Mienta blogmakaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pieprz, paprykę
NA MOIM TALERZUcukrem (wiem wiem, sposób dziwny - ale wierzcie mi, że pyszny). Gdy zaczęłam przygotowywać kopytka swojej rodzinie, okazało się, że córcia lubi je tylko z masłem, mąż - przysmażone i polane sosem pieczarkowym, mi zaś posmakowały szczególnie dwie wersje - kopytka prosto z wody z sosem pieczeniowym oraz taka oto wersja (bardziej kaloryczna niestety ) z cukrem cynamonowym :) A Wy jak podane kopytka lubicie
Kto ugości moich gości?Zbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, aby samodzielnie w domu stworzyć przesmaczną zapiekankę, taką właśnie zrobiłam dzisiaj. Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno(...)oraz brokuła podzielonego na mniejsze różyczki. Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy. Całość przekładamy do formy żaroodpornej, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 - 15 minut
Moja smaczna kuchniaKluski śląskie to rodzaj klusek z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Potocznie zwane białymi lub guminowymi kluskami. Poniższe kluski będą idealnie smakować z sosem pieczeniowym lub podsmażoną cebulką wraz z boczkiem. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was zależy, ile chcecie przygotować klusek. Mniej więcej z 1 kg obranych ziemniaków przygotujecie porcję dla 4 osobowej rodziny(...)uformować wałek i wykrawać kawałki ciasta. Wylepić kulki, lekko spłaszczyć i za pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i podawać z sosem pieczeniowym. Rady: - lepiej formować trochę mniejsze kluski, ponieważ szybciej się ugotują, - aby zrobić ładne wgłębienie - to mały palec od ręki posypcie mąką, - gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię
Ugotowaćświeża -ulubiony ser w plastrach u mnie Rycki Edam -oliwa z oliwek lub masło -natka pietruszki -pieprz ziołowy Skworcu - PEPERONATA opcjonalnie -ketchup markowy łagodny Roleski -sos czosnkowy oryginalny Roleski -sól do smaku Ubij mikserem jaja, tyle ile chcesz- u mnie 5 jaj + 5 łyżek mleka. Dosmacz solą. I pieprzem. Do masy wkrój pomidory koktajlowe, suszone(...)niej tłuszcz. Wlej masę. Przykryj pokrywką. Smaż omlet. Przewróć go na druga stronę. Lekko zetnij i znów przewróć. Dodaj ser w plastrach. Posyp natką pietruszki. I polej ketchupem oraz sosem czosnkowym Kolacja gotowa! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipózno...są! Składniki -1 kg ziemniaków -2 cebule -2 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieprz do smaku -olej lub smalec do smażenia -sos czosnkowy Roleski Ziemniaki i cebulę obierz.Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę wylać na sitko i postawić w naczyniu, aby sok skapał do naczynia, lekko docisnąć. Następnie(...)solą i pieprzem. Jeśli chcesz aby masa nie ściemniała, dodaj po prostu łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Smaż na złoty kolor. Podawaj ciepłe. Ja moje placki ziemniaczane podałam z sosem czosnkowym i natka pietruszki na pięknej Porcelanie Bogucice Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni