sosy - 72734 przepisów (strona:2252/4849)

Dietetyczne pizzerinki z cukinii (46 kcal) 3041

tylko. Jedna cukinia ma tylko 274 kcal, a 100 g czyli ok 2 plasterki to 46 kcal. Składniki: 2 cukinie kula mozzarelli light garść oliwek zielonych 200 g pieczarek Sos: 2 dojrzałe pomidory 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Cukinie kroimy na ok 1,5 centymetrowe plastry. Pomidory zalewamy wrzącą wodą(...)drobne plasterki i smażymy na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce. Plastry cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie nakładamy łyżeczką sos pomidorowy, pieczarki, oliwki, na końcu ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut

e-PrzepisyKulinarne
Wątróbka z pieczarkami 207

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki 8 sztuk pieczarek 1 średnia cebulka , najlepiej biała gdyż jest najłagodniejsza 1 łyżeczka płaska grzybowego sosu sojowego sól , pieprz do smaku olej do smażenia Wątróbki płukamy , oczyszczamy z błonek ,żył itp. Osuszamy papierowym ręcznikiem , żeby nie pryskały przy smażeniu . Cebulkę siekamy w piórka , pieczarki kroimy(...)olej ( łyżkę -wystarczy ) i wrzucamy na niego cebulkę z pieczarkami , solimy i podsmażamy na złocisty kolor . Jak już podsmażymy bazę , dodajemy wątróbkę , smażymy mieszając delikatnie przez 2 minuty , dodajemy sos sojowy i smażymy jeszcze około 5-8 minut w zależności od tego czy lubimy lekko krwistą , czy zupełnie wypieczoną . Po tym czasie wyłączamy gaz , prószymy pieprzem , ewentualnie dosalamy i odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką 1502

szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant łągodna papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy, osuszamy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, delikatnie podcinając mięso, oddzielając je ostrym nożem od kości i chrząstek. Ściągamy mięso ze skórą(...)papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C w zależności od wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą z miodu i sosu sojowego, pieczemy jeszcze 30 minut aby ćwiartki się zarumieniły. Faszerowane ćwiartki kurczaka są rewelacyjną przystawką na zimno, mogą być okładem na kanapki, czy podane na gorąco stanowić danie obiadowe. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasola z ciecierzycą w sosie barbecue 118

Sos BBQ to jeden z moich ulubionych sosów. Doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza z grilla. Jak się okazuje, pasuje też do dania wegetariańskiego dając fasoli i ciecierzycy ten charakterystyczny pomidorowy słodki posmak. Danie jest dość szybkie do przygotowania, smaczne i bogate w wartości odżywcze

Milion Smaków
Sałatka z makaronu razowego z sosem czosnkowym 171

Normal 0 21 Makaron razowy – 200g Kukurydza konserwowa – 1 puszka Groszek konserwowy – 1 puszka Oliwki zielone z papryką – 80 g Cebulka marynowana – 80 g Ogórek kiszony – 2-3 szt SOS: Jogurt naturalny – 150 g Majonez – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Sól Pieprz   Normal 0 21 Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączone z zalewy groszek(...)kukurydzę, oliwki   i ogórki kiszone pokroić w plasterki oraz   cebulkę. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, polać sosem sałatkę, wymieszać i odstawić na pół godz. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. Produkty zbożowe

Camilla w kuchni
Smażony łosoś z makaronem i szpinakiem 222

Składniki: 300 g filetu łososia 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego cebula 2 ząbki czosnku 200 g szpinaku rozdrobnionego makaron soba noodles szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Łososia obrać ze skóry, umyć. Z sosu sojowego i octu zrobić marynatę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę

kulinarnyswiatdomi
Pieprzny kurczak z ryżem i warzywami 239

Danie dla zabieganych, które częściowo można przygotować dzień wcześniej. Składniki 2 filety z kurczaka 100 ml sosu pieprzowego 100 g ryżu 500 ml bulionu drobiowego 1 opakowanie warzyw na patelnię sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z kurczaka kroimy na dużą kostkę, przekładamy do woreczka oprószmy pieprzem i solą, dodajemy sos, dokładnie mieszamy i wstawiamy

R'n'G Kitchen
Owoce pod owsianą kruszonką - crumble 188

Owoce pod owsianą kruszonką to szybki deser idealny zarówno na gorące dni z lodami jak i te chłodniejsze z sosem waniliowym.  Składniki na 4 porcje: 135 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych błyskawicznych 100 g cukru trzcinowego 100 g masła 500 g owoców - u mnie 300 g truskawek, 100 g jeżyn, 100 g malin (mogą być mrożone(...)jedno duże). 3. Owoce przykrywamy dokładnie kruszonką i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut . Podajemy ciepłe z lodami waniliowymi lub jak u mnie z sosem waniliowym

Perfect home life
Ekstrawagancka fasolka szparagowa w sosie z tahini 179

chciałam zjeść jej w postaci "na czysto", ani w postaci tzw. bomby kalorycznej, czyli z masłem i bułką tartą. W taki oto sposób padło na fasolkę z sosem z tahini, w ekstrawaganckim, lecz smakowitym stylu. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - sok z połowy pomarańczy - 2 łyżki tahini (pasta, masło sezamowe) - 2 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą(...)twardość, więc gdy będzie już taka, jaką lubimy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą (w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania).) Fasolkę przekładamy do dużej miski, a w drugiej mniejszej przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki do momentu ich całkowitego połączenia. Gotową mieszankę wylewamy na fasolę i mieszamy. Obsypujemy sezamem i podajemy jako dodatek do potraw. Smacznego

Be Fit Be Strong
Amerykańska sałatka z pomidorów – tylko dla pełnoletnich 157

przyznać, że ma bardzo charakterystyczny smak. Sami musicie spróbować. Składniki: 6 dużych dosyć twardych pomidorów 1 wielki dojrzały pomidor 1 nieduża cebula Kilka listków świeżej bazylii lub ½ łyżeczki suszonej Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Dodatkowo 50 ml whisky Wykonanie: Twarde pomidory kroimy w plasterki i układamy w głębokim półmisku. Na pomidory układamy cebulę pokrojoną(...)cienkie plasterki. Dojrzałego pomidora obieramy ze skóry ( parzymy ), kawałki umieszczamy w mikserze i dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy aż uzyskamy jednolity sos. Całość wylewamy na pomidory. Wierzch posypujemy bazylią. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy whisky. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Zapiekanka z chleba tostowego 1857

śmietaną i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy warstwę chleba. Układamy na nim połowę szynki i cebuli, oliwki, kilka plastrów pomidora, zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i czynność powtarzamy, aż powstaną trzy warstwy. Na wierzch ostatniej kładziemy oliwki, plasterki pomidora, resztę sosu śmietanowego, posypujemy papryką i ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Babeczki z bananem 181

Czekamy zatem cierpliwie, bo przecież zawsze ktoś wygrywa :) Taki deser możemy podać go w formie babeczek, ale równie efektownie wyglądać będzie w pucharkach z dodatkiem bitej śmietany lub polany sosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany 15 dag masła 2 łyżki kakao 1/5 szklanki cukru paczka herbatników bakalie 1 galaretka cytrynowa

Proste Potrawy
Imprezowe mielone 166

Takie małe mięsne kuleczki sprawdza się na rodzinnych imprezach. Idealnie smakują z sosem meksykańskim. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki zasmażonych warzyw Orzech ( klik) Sól Pieprz 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia  Sos salsa meksykańska jako dip - Folwark  (klik) Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy

VioletoweKucharzenie
Lunchbox #1 - sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową 195

wcześniej, a rano tylko zapakować w torbę. To zajmuje naprawdę chwilę, więc nie przyjmuję do wiadomości wymówek typu "nie mam czasu zdrowo jeść" :) Składniki (2 porcje): Puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 5 małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 1/2 cebuli 5 pomidorków koktajlowych garść rukoli, szpinaku lub mieszanki sałat 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju NIERAFINOWANEGO(...)solą i pieprzem) lub sosu winegret 1.Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Następnie przekrój na pół i ugotuj we wrzątku al'dente. 2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w ćwiartki ziemniaki. 3. Na dno pojemnika wsyp sałatę. Na to połóż ziemniaki, fasolkę i odsączonego tuńczyka. Dodaj połówki pomidorków i pokrojoną cebulę.   Posyp pestkami dyni i zieleniną, np. pietruszką

Powiedz dietom nie
Kotlet schabowy w cieście 147

schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku  oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru, mąki,i proszku do pieczenia zrobić ciasto gęste. Kotlety porządnie rozbijam(...)rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron ok po 3 min Przekładam do piekarnika na 10 min w tem 170 stopni Kroję kapustę i cebule w drobne paski , skrapiam przygotowanym sosem i gotowe. Smak naprawdę ciekawy

Eli Gotowanie